wieprzowina - 8457 przepisów (strona:11/564)

Poniedziałek: Makaron ryżowy z pikantną wieprzowiną 62

którymi jest połączony. Wystarczy też kilka przypraw, żeby zamienił się w bardzo smaczne i sycące danie. Dzisiaj proponujemy Wam super szybki makaron z usmażoną na chrupko, bardzo aromatyczną mieloną wieprzowiną. Danie można zrobić w 10 minut. Świetnie smakuje podane na gorąco, ale równie dobrze można je zjeść na zimno. Przepis pochodzi z s serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 500 g wieprzowiny(...)octu ryżowego z łyżką sosu sojowego, sosu chili, łyżką oleju sezamowego, łyżeczką cukru. Wymieszaj z makaronem ryżowym. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wyłóż na niego mieloną wieprzowinę. Smaż rozdrabniając mięso szpatułką na małe kawałki. Smaż kilka minut, aż mięso podsmaży się, zbrązowieje i nie będzie w nim surowych kawałków. Dodaj 2 starte ząbki czosnku, dużą łyżkę startego

Niedzielny kucharz
Środa: Mały przekręt, czyli stir fry z żeberkami 66

Dziś mamy dla Was patent na stir fry z żeberkami. Mały kulinarny przekręt wystarczy, aby metoda super szybkiego smażenia w 3 minuty sprawdziła się dla wieprzowiny. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: Co najmniej 3 Szybkie smażenie nie tylko dla wołowiny Stir fry to technika szybkiego przygotowywania rozmaitych dań, krótko obsmażonych na bardzo intensywnym ogniu. Metoda świetnie sprawdza(...)generalnie produktów miękkich, podatnych na wysokie temperatury lub, jak w przypadku wołowiny, surowców, które nie muszą być mocno wysmażone (a nawet nie powinny). Czy do szybkiego smażenia nadaje się wieprzowina? A no właśnie. To rodzaj mięsa, który musi być bardzo dobrze wysmażony. Ale czy można w 2-3 minuty dobrze wysmażyć np. mięso z żeberek? Wieprzowina w 3 minuty Dość

Niedzielny kucharz
Mały przekręt, czyli stir fry z żeberkami 51

Dziś mamy dla Was patent na stir fry z żeberkami. Mały kulinarny przekręt wystarczy, aby metoda super szybkiego smażenia w 3 minuty sprawdziła się dla wieprzowiny. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: Co najmniej 3 Szybkie smażenie nie tylko dla wołowiny Stir fry to technika szybkiego przygotowywania rozmaitych dań, krótko obsmażonych na bardzo intensywnym ogniu. Metoda świetnie sprawdza(...)generalnie produktów miękkich, podatnych na wysokie temperatury lub, jak w przypadku wołowiny, surowców, które nie muszą być mocno wysmażone (a nawet nie powinny). Czy do szybkiego smażenia nadaje się wieprzowina? A no właśnie. To rodzaj mięsa, który musi być bardzo dobrze wysmażony. Ale czy można w 2-3 minuty dobrze wysmażyć np. mięso z żeberek? Wieprzowina w 3 minuty Dość

Niedzielny kucharz
Burgery wieprzowe w meksykańskim stylu 116

sosem czosnkowym. Obłęd! Składniki: Puszyste bułki hamburgerowe mąka pszenna - 520g drożdże suszone - 1,5 opakowania sól - 3/4 łyżeczki cukier - 1 i 1/4 łyżki masło - 110g, roztopionego jajka - 2 Meksykańska wieprzowina z warzywami mięso mielone wieprzowe - 500g cebula - 1 czosnek - 2 ząbki papryka - 1, u mnie zielona kukurydza - 1 puszka fasola czerwona - 1 puszka passata pomidorowa - ok. 400g papryka słodka - duża(...)smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem (200 stopni bez) przez około 10-15 minut na złoty kolor. Meksykańska wieprzowina z warzywami: Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy do czasu aż lekko zbrązowieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną

COOKUJ
kabanos z domowej wędzarni 117

trudno wykonać, jak to się z początku wydawać nam może. składniki   na pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita barane sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego(...)zaokrąglamy w dół) Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie

Miód i pieprz
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną 99

szarpaną wieprzowiną zastanawiałam się długo... nie tyle czy będzie smaczna, ale czy mnie rachunek za prąd nie przywali, jak mi tyle godzin będzie piekarnik non stop grzał... Ale jak widać póki co nic mnie nie przygniotło,a choćby nawet, to jest mnie na tyle, że myślę, że spokojnie się podniosę z tego upadku :D Połamać mnie nie powinno 😅Zresztą, teraz(...)bułeczek bao: 1 szklanka ciepłej wody 20g świeżych drożdży 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju + odrobina do posmarowania bułeczek ½ łyżeczki soli Składniki na wieprzowinę Pulled pork: 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule ¼ szklanki oleju 1 szklanka wody Przyprawy 1 płaska łyżka soli morskiej 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego

Kuchnia w czekoladzie
Smalandska kroppkakor - szwedzkie pyzy z mięsem 59

mają tyle odmian, co i nasze. Robi się je i z ziemniaków gotowanych i z surowych. Ja wybrałam wersję smalandzką, czyli z gotowanych, a nie mając dostępu do solonej wieprzowiny zmieniłam lekko nadzienie. Dla porównania możecie zerknąć na przepis na pyzy ziemniaczane , których ciasto jest bez dodatku jajek. Småländska kroppkakor 0,5 kg ugotowanych ostudzonych ziemniaków, 2 jaja(...)szkl. mąki, 0,5 łyżeczki soli nadzienie: 500 g solonej wieprzowiny (zastąpiłam 200 g wędzonego boczku + 300 g wieprzowiny), 2 nieduże cebule, 2 łyżki mielonego ziela angielskiego, 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu, pęczek zielonej cebulki dodatki: dżem z borówki brusznicy lub żurawiny, wędzony boczek lub stopione masło Zmiel wieprzowinę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Smaż je razem, aż cebula zacznie

Eksperyment sobotni
Pulled pork w ciemnym sosie, że Łooo! 112

dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania szarpanej wieprzowiny. Każdy tak ją zachwala, że ja również postanowiłam upiec ją na niedzielny obiad. Już od samego ranka po mieszkaniu rozchodził się cudowny zapach pieczonego mięsa. Ciężko było wytrzymać aby nie spróbować choć kawałeczka. Pod koniec pieczenia dodałam do mięsa sos ciemny uniwersalny Łowicz . Świetnie podkręcił smak mięsa. Danie wyszło genialne, cudowne(...)smaku, takie, że Łooo!  Koniecznie wypróbujcie bo mięso nie dosyć, że przepyszne to jeszcze rozpływa się w ustach!  Poezja! Ja swoją wieprzowinę w ciemnym sosie Łowicza podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę

Smakołyki Asi
Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup 108

wykorzystaniem tych wszystkich młodych pyszności. Dodałam wszystkie młode warzywa jakie miałam akurat w mieszkaniu, czyli botwinkę, młodą kapustę i młode ziemniaki i zupa wyszła przepyszna! Dodałam jeszcze kawałki wieprzowiny, które też potrzebowały już jakiegoś przetworzenia i dzięki niej zupa wyszła też mega sycąca. Zupa jak to zupy mają w zwyczaju, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i z pewności zadowoli wszystkich(...)zupy będzie jeszcze łatwiejsze. Poniżej przedstawiam wykonanie klasyczne i właśnie na TCC. Scroll down for recipe in English Zupa z młodych warzyw (4-5 porcji) Składniki: 200 g wieprzowiny polędwiczki lub karkówki, pokrojonej w kostkę 2 pęczki botwinki, umytej, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane 1/2 młodej kapusty, posiekanej 2 średnie młode ziemniaki, wyszorowane i pokrojone w kostkę

karmelowy
Wieprzowina – zdrowa i łatwa w przyrządzeniu 70

Polsce produkuje się rocznie blisko 2 miliony ton wieprzowiny. Od dziada pradziada wychowywani byliśmy w kulturze mięsożernej, wieprzowina jest więc naturalnym składnikiem naszej diety od zarania dziejów. Mimo różnych opinii na temat wpływu mięsa na nasz organizm, wielu z nas nie wyobraża sobie chociaż schabowego raz w tygodniu na obiad. Prawda? Artykuł Wieprzowina – zdrowa i łatwa w przyrządzeniu pochodzi

COOKMAGAZINE
Bitki z szynki wieprzowej 158

szynki wieprzowej , które często podajemy z kopytkami lub kluskami. Udało mi się kupić piękny kawałek szynki wieprzowej, który idealnie nadawał się by zrobić z niego bitki wieprzowe. Z wieprzowiny polecam przygotować też zrazy wieprzowe zawijane . Przepis na bitki z szynki w pysznym, pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia wieprzowiny. Bitki wieprzowe z szynki są równie smaczne jak z rostbefu(...)udźca wołowego, ale za to dużo tańsze niż tradycyjne bitki z wołowiny . Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa: bitki z karkówki wieprzowej , a więcej przepisów z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Szczególnie polecam też przepis na szynkę duszoną , czy też żeberka Jak zrobić najlepsze bitki wieprzowe z szynki 1 kg szynki wieprzowej, do smaku sól morska i czarny mielony pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada szynkowa z indykiem i jajkiem 78

szynki wieprzowej w kawałku 0,5 l. mleka 4 łyżki ostrej musztardy 5 liści laurowych 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu przyprawa do wieprzowiny Farsz: 400g. mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka ostrego chrzanu 1 czubata łyżeczka przyprawy do drobiu( lub do kurczaka/indyka) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu(...)jajko surowe 4 jajka ugotowane na twardo Dodatkowo: przyprawa do wieprzowiny Przygotowanie: Mleko połączyć z musztarda , pokruszonymi liśćmi laurowymi, pieprzem ,pieprzem w ziarnach oraz solą. W mieszance zamarynować szynkę , odstawić na minimum 12 godz. do lodówki. Umytą i osuszoną szynkę rozkroić na płat , oprószyć solą , pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Farsz:Mięso mielone połączyć z posiekaną drobno cebulą i natką

Szczyptachili
Wieprzowina z morelami 67

wszystkich tych co lubia wieprzowinę w słodkim wykonaniu. Składniki: 50 dag wieprzowiny gulaszowej, 1 cebula, 20 dag suszonych moreli, olej do smażenia, po 1 łyżeczce miodu, sosu sojowego i octu balsamicznego, pieprz, ząbek czosnku, tymianek. Przygotowanie: Wieprzowinę kroimy w kostkę o boku mniej więcej 2 cm. Posypujemy przyprawami i mieszamy z 1 łyżką oleju i odstawiamy na 2-3 godziny(...)Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy będzie szklista dodajemy wieprzowinę i smażymy często mieszając ok. 15 min w głębokiej patelni lub garnku. Morele kroimy na pół. Dodajemy do mięsa, podlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy miód, sos sojowy i ocet balsamiczny. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Podajemy z ryżem

Państwo Wojtczuk gotują
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 101

Składniki: 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka — ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire (u mnie sos sojowy) 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku(...)BURGER (przepis niebawem na blogu), które świetnie zastąpią regularny obiad. W mojej kuchni gości także jako dodatek do młodych ziemniaczków. Robi się długo, ale robi się samo! Tak podawana wieprzowina ma swoje korzenie na głębokim południu Stanów Zjednoczonych, w takich miejscach jak Karolina Północna, Texas i Tennessee- w stanach, w których jedną z głównych gałęzi przemysłu była i jest hodowla

Kocham Czekoladę
Zywienie osob starszych czyli KUKBUKowe warsztaty z Sokolowem 90

warsztatach marki Sokołów w Woli Suchożebrskiej. dworek :) Wraz z innymi blogerami i przedstawicielami Seniorów pod czujnym okiem szefów Dominika Moskalenko i Łukasza Konika przygotowaliśmy kilka dań ze szparagów i wieprzowiny. Dania te miały pokazać w jaki sposób urozmaicić dietę seniorów. Jak przygotować proste i wartościowe dania pełne smaku. Moimi smakowymi faworytami były dania ze szparagów i deser... powtórzę(...)pewnością w domu! Nasze działania w kuchni poprzedziły krótkie prezentacje: Łukasza Konika (dotycząca wieprzowiny) oraz Laury Osęki (dotycząca potrzeb psychodietetycznych osób starszych). Czego się dowiedziałam??? Przede wszystkim warto inwestować w wieprzowinę dobrej jakości.Wieprzowina powinna dojrzewać w określonych warunkach. Jest cennym źródłem wysokogatunkowego białka. Wartą ją jeść ze względu na niewielką ilość tłuszczu w mięsie i małą ilość cholesterolu. Zawiera

Dzieje kuchennej Wiewióry