wieprzowina - 8831 przepisów (strona:20/589)

Kartacze nadziewane wieprzowiną 62

Kartacze nadziewane wieprzowiną 500 g ziemniaków ugotować w lekko osolonej wodzie, po odcedzeniu utłuc i zostawić do wystudzenia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. 1 kg ziemniaków po obraniu oraz jedną cebulę zetrzeć na tarce do jarzyn o najdrobniejszych oczkach. Utarte ziemniaki można przełożyć na gęste sito umieszczone nad miską, aby obciekły. Następnie porcje ziemniaków umieszczać na środku lnianej(...)jednego garnka zbyt dużo sztuk, powinny luźno pływać). Woda powinna cały czas się gotować, ale bardzo delikatnie, aby kartacze nie popękały. Gotować na delikatnym… Artykuł Kartacze nadziewane wieprzowiną pochodzi z serwisu emame kitchen

ememe kitchen
Makaron ryżowy ze schabem i warzywami 70

wielkie brawa. W ogóle nie macie pojęcia ile bym dała, żeby zjeść teraz makaron ryżowy ze schabem i warzywami. Ograniczenia żywieniowe są obecnie jednak dość drastyczne. Ani ryżu, ani wieprzowiny, odpada nawet czerwona papryka. Jak żyć? No jakoś trzeba. Ciężko więc opanować głód, pisząc dzisiejszy przepis. Dlatego postanowiłam zjeść sobie (właśnie teraz) serek wiejski. Trochę to oszuka moje bebechy. Troszeczkę(...)dymkę z marynaty, dodajemy schab. Całość smażymy kolejną minutę. Pod koniec smażenia dodajemy makaron, sos sojowy, ogórki, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy poszatkowanymi orzechami ziemnymi i kiełkami. Podobne przepisy: Wieprzowina po chińsku z orzechami ziemnymi Makaron ryżowy z warzywami Makaron ryżowy z kurczakiem Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem i ogórkiem Wołowina z makaronem po chińsku Artykuł Makaron ryżowy ze schabem

Kardamonovy
PULLED PORK CZYLI SZARPANA WIEPRZOWINA – DANIE Z SZYBKOWARU INSTANT POT DUO EVO PLUS 105

danie zwane Pulled Pork. Jest to również danie, którym można powiedzieć rozkochałam w sobie Łukasza przeszło rok temu ( a dziś jest już moim mężem! ). Pulled Pork to inaczej szarpana wieprzowina. Pulled pork tradycyjnie przygotowuje się metodą barbecue, czyli powolnego pieczenia na ruszcie opalanym węglem, często z dodatkiem szczapek drewna wydzielającego przyjemnie pachnący dym. Ja, w domowych warunkach do tej pory(...)kapusty a’la colesław ( biała kapusta, cebula, marchew, cukinia, cukier, sól, pieprz, oliwa ). Smacznego! Gorąco polecam! Wpis powstał we współpracy z MOCSOKOW.PL The post PULLED PORK CZYLI SZARPANA WIEPRZOWINA – DANIE Z SZYBKOWARU INSTANT POT DUO EVO PLUS first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko
Zupa z szarpaną wieprzowiną 59

Mając wolnowar często robię w nim szarpaną wieprzowinę, czyli pulled pork. Ale ostatnio chyba nam się to przejadło, bo trochę mięsa zostało następnego dnia i nikt nie miał już na nie ochoty. Wtedy mąż powiedział “może zrobisz z tego jakąś zupę?”. Czemu nie? I tak powstała zupa z szarpaną wieprzowiną, gęsta, paprykowa, lekko wpadająca w meksykańskie klimaty. Fajna alternatywa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Japońskie pierożki gyoza 137

bardziej czosnkowy, z większą ilością warzyw, ciasto jest cieńsze i bardziej chrupiące. Sos do maczania pierożków jest częściowo kwaśny i słony.       Pyszne japońskie pierożki z wieprzowiną, kapustą pekińską, czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, sake, sosem sojowym i ostrygowym. Można dodać około 30 gram mielonych przegrzebków albo krewetek. Gyoza smażone, a następnie parowane na tej samej patelni. Mają(...)pierożki gyoza z warzywami i mięsem wieprzowym. Pierożki doprawione sosem sojowym, ostrygowym, olejem sezamowym oraz czosnkiem i imbirem. 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej + 2 łyżeczki soli morskiej 250g mielonej wieprzowiny 1 łyżeczka sake (ewentualnie mirin) 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki sosu ostrygowego około 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 2 łyżeczki mielonego czosnku 1 płaska łyżeczka

Moja Książka Kucharska
Łopatka wieprzowa ze szparagami 61

mnie Ilość porcji / Servings – 2 Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins Czas gotowania / Cook time: 45 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na wieprzowinę 2 plastry łopatki wieprzowej po 125 g każda 1 łyżeczka mixu (tymianek, oregano, majeranek, czosnek granulowany, czubryca, sól) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki(...)zielonego groszku czarny pieprz 1 łyżeczka mixu (tymianek, oregano, majeranek, czosnek granulowany, czubryca, sól) 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób wykonania / Instructions: Na wieprzowinę Mięso posypac przyprawaimi. Na gorącą oliwę wrzucic plastry mięsa i obsmażyć z obu stron. Podlac delikatnie wodą. Dodać zioła i czonek i dusic pod przykryciem do miękkości mięsa. (ok 45 min ) Na szparagi

Spice things up
Pulled pork – szarpana wieprzowina 83

Wolnopieczona, szarpana wieprzowina z cebulą i smacznym wędzonym pomidorowym sosiem. Pyszne mięso, które ma wiele zastosowań. Czas przygotowania :   20 minut/pieczenie 4,5 godziny Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  tanie SKŁADNIKI : 1,5 kg szynki wieprzowej 4 duże cebule 2 ząbki czosnku 200 ml jasnego piwa 700 ml passaty pomidorowej 2 łyżki(...)zapiekania. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 150 °C piekarnika na 4.5 godziny. Po tym czasie mięso i pyszny sos jest już gotowe. Smacznego:) Artykuł Pulled pork – szarpana wieprzowina pochodzi z serwisu

karolgotuje
Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake 83

sajgonek      Przepis na tradycyjne azjatyckie smażone sajgonki - pyszne, cudownie chrupiące, wypełnione niesamowitym nadzieniem z makaronu ryżowego, grzybów shiitake, dymką ze szczypiorkiem, startą marchewką i mieloną wieprzowiną. Sajgonki podawane z ostro-słodkim sosem przygotowanym z cukru, octu ryżowego, ze świeżą papryczką chili i czosnkiem.     Smażone sajgonki przygotowuje się albo ze specjalnego ciasta z mąki pszennej (takie(...)ciepłej wodzie, następnie odciśnij i posiekaj dość drobno. Krok 3. Przygotować farsz do sajgonek : rozgrzać na patelni około 1 łyżkę oleju, wsypać posiekaną dymkę, startą marchewkę, a następnie mieloną wieprzowinę. Smażyć , mieszając drewnianą łyżką przez około 10 minut. Zdjąć z ognia i doprawić sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Włożyć makaron ryżowy (starannie odcedzony) i posiekane grzyby. Całość wymieszać i odstawić

Moja Książka Kucharska
Carnitas - szarpana wieprzowina po meksykańsku 66

Carnitas, czyli szarpana wieprzowina to tradycyjne meksykańskie danie, które można wykorzystać na wiele sposobów. Wolno duszone mięso z dodatkiem ziół i przypraw jest miękkie, soczyste i aromatyczne. Carnitas po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam wypróbować ten przepis, szczególnie jeżeli macie do dyspozycji wolnowar. Jeżeli nie macie takiego urządzenia w domu, to możecie przygotować je w garnku w piekarniku(...)ustawionym na niską temperaturę.  Carnitas - szarpana wieprzowina po meksykańsku Składniki:  700g karkówki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2-3 gałązki świeżego tymianku 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli sok z 1 pomarańczy Jak zrobić carnitas

Codzienne Gotowanie
Pasztet z jajkiem 70

head')[0];head.appendChild(script); Jakie mięso najlepiej nadaje się na pasztet z jajkiem? Tak naprawdę ten rodzaj pasztetu można przygotować z różnego rodzaju mięs. Dziś prezentuję wam wariant z wieprzowiną, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w podobny sposób dopasować przepis na pasztet drobiowy. Pamiętaj jednak, że pasztet nie może być zbyt suchy. W tym celu lepiej jest wybrać(...)tłuszczu. Warto również dodać do masy boczek lub podgardle, które sprawią że pasztet będzie bardziej kremowy. Warto eksperymentować z rodzajami mięs, mieszając ze sobą różne kawałki drobiu, wołowiny i wieprzowiny. W ten sposób za każdym razem uzyskasz nieco inną, bardzo ciekawą kompozycję smakową. Czym zastąpić jajka w tym przepisie? Jajka, którymi “nadziewany” jest pasztet nie są oczywiście jedyną

okolicepalnika.pl
Cudownie przyprawiony świąteczny bigos od podstaw. 93

gotowe. Zaczynamy od ugotowania esencjonalnego rosołu na różnych mięsach i włoszczyźnie. Na końcu mięso powinno być miękkie, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Przepis na ten bigos podaje użycie wieprzowiny oraz wołowiny, ale można dodać także kurczaka, jagnięcinę, cielęcinę, królika itd. Aby stworzyć bazę smakową potrzebne są warzywa: kapusta kiszona oraz słodka, cebula, marchew, korzeń pietruszki, seler, czosnek, por. Najważniejszym(...)kiszonej i białej kapusty porcja włoszczyzny do rosołu 2 cebule 2 kwaśne jabłka po około 100g suszonych grzybów leśnych i śliwek 2 kg różnych mięs: wołowiny, wieprzowiny (może być także drób, cielęcina, jagnięcina) 500g różnych gatunków wędzonych kiełbas 300g wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina kilka ziaren jałowca, ziela i pieprzu czarnego po 1/2 łyżeczki tymianku i kminku

Moja Książka Kucharska