Opis Nalewka z wiśni : Nalewka z wiśni to chyba najpopularniejsza wersja nalewek w Polsce. Wiśnie są cudownym materiałem do przygotowania domowej nalewki, szczególnie dla początkujących pasjonatów. Bardzo ją lubię i chętnie kosztuję zwłaszcza zimą. Owoce nasączone alkoholem wykorzystuję zaś do deserów. Do wiśniówki najlepiej wybierać owoce odmiany kwaśne, a nie deserowe. Przeważnie wiśnie na nalewkę są mniejsze niż deserowe, przez(...)mogą wydać się Wam mniej atrakcyjne. Ale pamiętajcie, właśnie takie będą najlepsze do Waszej nalewki. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na nalewki . Składniki : 1,5 kg wiśni niedrylowanych 1000 ml wódki 40 lub 45 % 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 % 400 g cukru Opis przygotowania: Wiśnie oczyszczamy z ogonków i myjemy dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie usuwamy pestki. Możesz
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneNalewka i syrop z kwiatów czarnego bzu Nalewka z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy to już kolejny przepis na domowe alkohole, który pojawia się na naszym blogu. Tym razem zawarłam w nim także przepis na doskonały na wszelkie przeziębienia i ból gardła syrop z kwiatów czarnego bzu z cytrusami. Kwiatostany czarnego bzu najlepiej zbierać od maja do czerwca. Nalewka(...)jest nie tylko bardzo aromatyczna, posiada też wiele właściwości prozdrowotnych. Kwiaty czarnego bzu mają działanie napotne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, moczopędne i przeciwwirusowe, a stosowane zewnętrznie także przeciwzapalne. Syropy i nalewki z kwiatów czarnego bzu stosuje się w leczeniu przeziębień, stanów zapalnych dróg oddechowych i chorób reumatycznych. Nalewka z kwiatów czarnego bzu ma też właściwości rozgrzewające i pomaga w stanach ogólnego osłabienia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj zapraszam na nalewkę z czerwonej porzeczki. Nalewki z porzeczek są jednymi z najbardziej lubianych nalewek przez nas. Z jednej strony lekko kwaskowe, z charakterem. Z drugiej strony słodkie i miłe dla podniebienia. A, że właśnie zaczął się porzeczkowy wysyp, trzeba korzystać. Jak wiadomo, nalewki mają to do siebie, że są tym lepsze, im dłużej leżakują. Na degustację zapraszam zatem(...)wcześniej niż na Boże Narodzenie, chociaż nie ukrywamy, że czasem ciężko czekać aż tyle U nas pozuje nalewka zeszłoroczna, stąd ten piękny kolorek. Polecam robienie nalewek właśnie w lipcu i sierpniu. Potem delektując się zimową porą taką nalewką, możemy wspominać ciepłe lato. A nalewka robi się niejako sama, przy okazji. Zrobimy nalewkę praktycznie z dowolnych owoców, kwestia jedynie dobrania proporcji
Mieszam w Garnkupierwszy tą nalewkę piłam u znajomej, dobrych parę lat temu. Była niesamowita. Nie wiem dlaczego, ale w smaku skojarzyła mi się z białym rosjaninem – drinkiem Oczywiście, żurawinówka tak nie smakuje, ale kto by się przejmował szczegółami. U Moniki, nalewkami a raczej ich produkcją, zajmuje się jej mąż. Ma masę książek traktujących o wyrobie nalewek. Od niego to właśnie, dostałam(...)przepis na nalewkę z żurawiny, czyli żurawinówkę. Chciałoby się powiedzieć, że to królowa nalewek. Ale tak naprawdę, każda nalewka jest królową nalewek, szczególnie jeśli trafisz na swój ulubiony smak Dla jednych to będzie pigwówka, dla innych smorodinówka. O zaletach żurawiny, nie będę się rozpisywać, wiadomo, że zbawiennie wpływa na układ moczowy ale nie tylko. Dodatkowo nalewka, ma piękny kolorek, który
Mieszam w GarnkuRobię co roku nalewkę z aronii, bo jest bardzo dobra na na serce, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga na nadciśnienie, pobudza krążenie krwi i jest do tego bardzo smaczna. Nalewka z aronii SKŁADNIKI: woda -5 szkl liście wiśni -140 szt aronia -1,30kg kwasek cytrynowy -2 opak cukier -2 szkl miód pszczeli -1 słoiczek mały 0,5 litra spirytus PRZYGOTOWANIE
Kuchnia DanusiProsta w przygotowaniu i zdrowa nalewka z owoców aronii. Składniki : Na kg aronii Pól kilo cukru Korzeń imbiru Litr wódki (40-50%) Oczyszczone owoce aronii zasypujemy cukrem. Dodajemy 3 cm kawałek imbiru i zalewamy alkoholem. Przez 2 tygodnie trzymamy w zamkniętym słoiku na słonecznym parapecie. Po tym czasie filtrujemy nalewkę i przelewamy do butelek. Zostawiamy na jakieś pół roku
prawdziwe jedzeniedzień zbliża się coraz większymi krokami. Wesele tradycyjne, więc i "wiejskiego stołu" nie zabraknie. A na nim prócz jedzenia oczywiście alkohol domowej roboty. Ja postanowiłam podjąć się zrobienia kilku nalewek. Od roku czeka aroniowa, w tym roku do niej dołączyły: wiśniowa i miętowa. Będzie w czym wybierać. źródło: "Nalewki domowe" M. Caprari, Warszawa 2010, s. 113. Składniki
Pasja Smakugotujemy, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Takim zimnym syropem zalewamy maliny, następnie dodajemy spirytus. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Po upływie 2 tygodni przefiltrowujemy nalewkę przez gazę, przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc. Po miesiącu nalewka jest gotowa do degustacji
Czerwona PorzeczkaNalewki, wywary i innego rodzaju przetwory z pigwy przeprowadzą przez niejedną chorobę czy dolegliwość. Pigwa pospolita to sprawdzony i stary sposób na profilaktykę prozdrowotną w trakcie zimnych sezonów. Pigwa z nalewki jest domowym sposobem na przeziębienia w okresie jesienno-zimowym. Pigwówka na spirytusie należy do absolutnego kanonu polskiego przetwórstwa owocowego. Ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, dlatego pozbywa się nawet najmniejszego(...)przeziębienia. Oprócz walki z chorobami i przeziębieniami pigwa pomaga w zmaganiu się z problemami układu trawiennego, np. zgagi lub stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Nalewka na spirytusie o dziwo wzmacnia wątrobę i odbudowuje śluzówkę żołądka. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na pigw\u00f3wk\u0119. Domowa nalewka","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/pigwowka.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020
ProstePesto.plOtrzymałam niezwykłą książkę od sklepu www.ziołowo.pl . Lecznicze nalewki, stare receptury na domowe zdrowe alkohole. Jestem zachwycona ta książką ....nalewka czosnkowa, dereniowa, z czarnego bzu, czarnuszki, chabra, porzeczki, piołunu, babki i wiele...wiele innych....polecam i zachęcam do lektury
Apetyczna babeczkacukru. Przygotowanie: Maliny dokładnie myjemy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na okres ok. 2 tygodni. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez sitko, przecierając owoce. W garnku gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Taki syrop dolewamy do naszej nalewki, mieszamy i odstawiamy ponownie na tydzień
Aga w kuchnicukru (u mnie 150 g białego cukru), 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%). Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową , , miętową , aroniową, wiśniową i z czarnego bzu . Przygotowanie: Porzeczki obrywamy od gałązek, płuczemy. Następnie umieszczamy w słoiku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Dodajemy resztę(...)Potrząsamy by składniki nam się wymieszały, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4-6 tygodni (ja odstawiłam na 2 tygodnie). Przez pierwsze dni potrząsamy słoikiem, by rozpuścił nam się cukier. Nalewkę można przecedzić, ja jednak wolę wersję z owocami
Aga w kuchnioznacza, że jest moczopędny. Działa korzystnie na nasz układ odpornościowy, obniża poziom cukru we krwi, a soki jakie wydziela, przyspieszają gojenie się ran i regenerację skóry.* NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO 100 kwiatów mniszka lekarskiego 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody 0,6 kg cukru Z wody i cukru gotuję gęsty syrop, studzę. Kwiaty układam na białym papierze(...)miesiąc w ciemne i chłodne miejsce, co jakiś czas mieszając. Po tym okresie zlewam alkohol znad kwiatów, przefiltrowuję przez gazę, rozlewam do butelek. Można się raczyć pyszną, leczniczą nalewką. NA ZDROWIE! * Informacje pochodzą ze strony : http://poznajziola.pl/ziola/mniszek-lekarski-144.html Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZapach cynamonowej szarlotki, smak dyniowych przetworów. Jesień. Kiedy tak wieczorem, po powrocie, siadam przed kominkiem z zeszytem w dłoni, nasłuchuję opowieści ognia. I czasem lubię umilić sobie czas. NALEWKA Z ZIAREN KAWY. /od sąsiadki;/ ok. szklanki cukru 1/2 litra wódki 60-70 ziaren kawy Cukier, ziarna kawy wsypać do butelki o większej pojemności. Wlać alkohol, porządnie wstrząsnąć. Zostawić(...)momentu, aż ziarna kawy opadną na dno, a nalewka stanie się brązowa (kolor parzonej kawy). SMACZNEGO! Pozdrawiam jesiennie. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiświątecznym objadaniu się i przy zmiennej pogodzie przyda się nalewka z kitu pszczelego zwana inaczej nalewką propolisową. Robi się ją bardzo łatwo. Najtrudniejsze jest pozyskanie propolisu, jeśli nie ma się znajomego pszczelarza. Kit pszczeli jest substancją, której nie da się do końca przebadać, bo pszczoły pozyskują go z młodych pędów różnych drzew. W każdej rodzinie pszczelej zatem kit jest inny(...)jest miękki i kleisty, w chłodzie staje się substancją stałą). W ulu pełni rolę uszczelki - u nas najwięcej jest go na brzegach ramek. Ma właściwości bakterio i grzybobójcze, więc nalewka ma różnorodne zastosowanie - może być stosowana podczas przeziębienia, w dolegliwościach przewodu pokarmowego, na ból zębów itp. Nalewka i osad z niej skutecznie leczą trudno gojące się rany, odleżyny
Weekendy w domu i ogrodzieowoce były cały czas zanurzone w powstającym soku. Po dwóch dniach całość zalać wódką i ponownie odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc. Po tym czasie nalewkę przecedzić i ewentualnie dosłodzić. Owoce można wykorzystać do ciast lub deserów. (O jednym z takich deserów napiszę po niedzieli.)Sama nalewka powinna postać jeszcze kilka tygodni, wyklarować się
Codzienna kuchnia niecodziennajednak. Postanowiłam zasypać je cukrem na jeden dzień, żeby puściły jak najwięcej soku, a następnie zalać wódką. Tak też zrobiłam i malinki nabierały mocy przez kilka tygodni ;) (Post o nalewce pojawił się niedawno > KLIK <.) Po tym czasie owoce odcedziłam, nalewkę dosłodziłam i zaczęłam myśleć co zrobić z tymi drobnymi malinkami, bo przecież szkoda wyrzucić. Postanowiłam zatem
Codzienna kuchnia niecodziennazakup swoich wyrobów wymieniają w nazwie czy na etykiecie (w sposób dopuszczalny prawem) produkty obecne w składzie, ale często w śladowej ilości. Żeby nie było wątpliwości, w naszej nalewce z porzeczek faktycznie znalazły się 3 maliny i jak widać na załączonym obrazku wypuszczamy je na pierwszy plan :) Składniki: 1 kg czarnych porzeczek, 3 maliny, 0,5 l spirytusu
Delicious TitbitsŚwięta coraz bliżej, czas pomyśleć o prezentach. A to pomysł na nalewkę świąteczną. Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych moreli 100g suszonej żurawiny 100g rodzynek 100g orzechów włoskich 100g suszonych daktyli 5 goździków 2 laski cynamonu 2 pomarańcze 200g cukru 800ml wódki Słoik wyparzam i układam w nim warstwowo bakalie i pokrojoną pomarańczę (wcześniej wyparzona). Na patelni podprażam goździki
Brzuszki Łakomczuszkidruga propozycja na nalewkę. Przepis z zeszytu mojej Mamy. Robi się ją bardzo szybko i ma piękny kolor. Składniki: 100 szt wiśni 150 szt liści wiśni 2 l i 1 szklanka wody 0,5 kg cukru szczypta kwasku cytrynowego 0,5 l spirytusu Wykonanie: Wiśnie i liście włożyć do garnka. Zalać wodą i gotować przez 30 minut. Po zagotowaniu
Pasja SmakuPost Nalewka z aronii (Aroniówka) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezostawiamy do ostygnięcia. Truskawki z syropem dodajemy do wódki i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na 3 miesiące, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy (najlepiej przez gazę) i przelewamy do butelek
Zainspirowana w kuchni