dobre rozpoczął się sezon an świeże owoce. Dlatego warto pomyśleć o domowej nalewce. Ratafię można zrobić z dowolnych owoców z właściwie dowolnych proporcji. Dodajemy po kolei owoce według czasu ich dojrzewania. Zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem, aby owoce były przykryte. Myślę, że ratafia jest niepowtarzalna, bo wszystko zależy od ilości i rodzaju owoców, trudno więc zrobić dwie takie same nalewki(...)ratafię nie trzeba ściśle trzymać się przepisu. Ważne, aby owoce były bardzo dojrzałe, ale nieuszkodzone, a w słoju zawsze przykryte alkoholem. A do tego jeszcze długi czas oczekiwania... Jesienią nalewkę zlewamy, a degustujemy dopiero po upływie 6 miesięcy... Długo... Ale warto! Sposób przygotowania: Przygotować duży słój (u mnie 5litrowy). Na przygotowanie tej ratafii zużyłam 1,75 l wódki oraz
Kuchnia domowa Aniskładników. Po tym czasie przygotuj syrop z wody i cukru. Wodę zagotuj z cukrem, zbierz szumowiny, gdyby takie się pojawiły, odstaw do wystudzenia. Ostudzony syrop wlej do słoja z nalewką , wymieszaj, słój zamknij i odstaw w to samo miejsce na kolejne 5 dni. Nie zapomnij o wstrząśnięciu słojem od czasu do czasu. Następnie trunek przecedź przez gazę lub gęste sitko(...)Właściwości naleweczki : N alewka z pędów świerku podobnie jak nalewka z pędów sosny doskonała jest podczas przeziębień, gdy boli nas gardło oraz męczy kaszel. Dzięki zawartym w trunku składnikom ziołowym złagodzi niepożądane objawy
Przepisy i porady kulinarneprzecedź przez gazę złożoną poczwórnie, dokładnie wyciśnij resztki płynu z liści. Otrzymany płyn rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z nalewką przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu(...)drogi moczowe. Można ją więc z powodzeniem stosować przy lekkich stanach zapalnych dróg moczowych, a także przy niewydolności nerek, skazie moczanowej, kamicy pęcherza lub nerek oraz niektórych obrzękach. Nalewka ta doskonale także wspomaga proces detoksykacji organizmu, ponieważ skutecznie przyśpiesza usuwanie z moczem szkodliwych produktów przemiany materii. Może być też pomocna na reumatyzm
Przepisy i porady kulinarnepozbędziesz się małych kawałków pąków. Trunek rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze na dwa tygodnie, po tym czasie nalewka jest gotowa do picia(...)Właściwości naleweczki : N alewka z pąków brzozy podobnie jak nalewka z młodych liści brzozy stosowana jest przy przewlekłych zakażeniach, kamicy moczowej, w obrzękach pochodzenia sercowego oraz w gośćcu. Pomaga także w leczeniu zapaleń łojotokowych, trądziku młodzieńczym oraz łuszczycy
Przepisy i porady kulinarnetwardawy W czasie gotowania ryżu ugotować sos pomidorowy. W tym celu na oleju podsmażyć poszatkowaną drobno cebulę, dodać cały przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą. Do żaroodpornego naczynia wlać nalewkę gorącego sosu, następnie połowę ryżu. W ryżu zrobić wgłębienie przy pomocy nalewki i wlać w to wgłębienie następną nalewkę sosu pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ułożyć na górze 3 plasterki sera(...)Wyłożyć do naczynia pozostały jeszcze gorący ryż i polać gorącym sosem pomidorowym, zachowując jeszcze jedną nalewkę sosu do dekoracji.Wymieszać całość delikatnie, posypać startym żółtym serem. Po raz ostatni zrobić wgłębienie nalewką i nalać w to wgłębienie sosu pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Risotto można urozmaicić przygotowując sos pomidorowy z pulpecikami »»» Przepis na sos klik białą kiełbasą»»» Przepis
zielonacukinkadodawałam wanilii ( zabrakło), dodałam za to zmielony kardamon. Część oponek podałam z bitą śmietaną, część z kokosowym jogurtem bez cukru. Zrobiłam wersję dla dorosłych. Wymieszałam pozostałe z robienia nalewki wiśnie z wiśniową nalewką i taką mieszanką podlałam pączki. Najlepiej zjeść pączki tego samego dnia, lekko ciepłe. Są wtedy najpyszniejsze. Bardzo polecam! PAPANASI SEROWE PĄCZKI Z RUMUNII - PRZEPIS Składniki(...)mój dodatek szczypta soli Do podania 300 ml śmietany kremówki 36%, ubitej z 1 łyżeczką cukru (dałam ksylitol) owoce w syropie lub frużelina wiśniowa ( u mnie wiśnie z nalewki + trochę nalewki wiśniowej) cukier puder do oprószenia ( u mnie ksylitol) Przygotowanie Do misy robota włożyć ser, jajko, żółtko, sodę, skórkę i sok z cytryny, ksylitol, szczyptę soli, kardamon. Dokładnie wymieszać
Stare Garyczasu wstrząsnąć słojem. Po upływie 6 tygodni wyciśnij sok z pomarańczy i limonki, przecedź przez gęste sitko lub gazę , aby nie było pestek. Sok wlej do słoja z nalewką, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw jeszcze na 2 tygodnie tak jak poprzednio w ciemne i chłodne miejsce. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek, rozlej do butelek ( najlepiej(...)ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z naleweczką odstaw w ciemne chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój
Przepisy i porady kulinarneczasie przefiltruj trunek przez gazę , odczekaj chwilę , aż resztki płynu od kapią z nasion. Otrzymany płyn rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę możesz stosować po 3 dniach(...)zatok oraz kataru, a więc dolegliwości, o których często mówi się, że muszą ustąpić same, nie ma bowiem skutecznej recepty na uporanie się z nimi. O zaopatrzeniu się w nalewkę z nasion czarnuszki powinny pomyśleć także osoby młode, które zmagają się z problemem trądziku młodzieńczego i z niepokojem obserwują brak postępów w jego leczeniu nawet pomimo tego, że sumiennie stosują
Przepisy i porady kulinarnesłojem. Pomarańczę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ( bez białej błonki ), skórkę pokrój na małe kawałki z miąższu wyciśnij sok. Skórkę , sok z pomarańczy oraz kwiat głogu dodaj do nalewki, wymieszaj. Słój ponownie szczelnie zamknij i odstaw na kolejne 4 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź trunek przez gęste sitko lub gazę , następnie otrzymany płyn(...)przefiltruj przez bibułę . Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej pół roku. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki
Przepisy i porady kulinarnesklarowania na miesiąc w ciemne miejsce. Po tym czasie klarowny trunek zlej ostrożnie znad osadu, aby go nie zmącić, osad przefiltruj przez bibułę filtracyjną , połącz płyny ze sobą. Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze na co najmniej 6 miesięcy, ale największe walory smakowe nalewka osiąga po roku dojrzewania. R ada : Część(...)alewka ta ma ładną czerwoną barwę , dlatego pięknie prezentuje się w ozdobnej karafce, butelce, jej smak jest lekko kwaskowaty, orzeźwiający. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru
Przepisy i porady kulinarneczasie przecedź przez gęste sitko, a następnie przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy(...)Stosowanie naleweczki : N alewkę pij przed jedzeniem 3 razy dziennie po 15 - 20 kropli. Nalewka ta pomaga likwidować zaparcia oraz jest pomocna podczas przeziębień. R ada : Owoce berberysu zbieramy, gdy nie są jeszcze całkiem dojrzałe, gdy nabiorą jaskrawo - czerwonej barwy, w sierpniu i wrześniu. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi
Przepisy i porady kulinarneKolejna w mojej kolekcji nalewek to nalewka jeżynowa. W zeszłym roku jeżyna mi obrodziła więc kilogram soczystych owoców trafił do alkoholu. Nalewka pięknie pachnie, świetnie smakuje i ma ładny intensywny kolor, który niestety cieżko uchwycić na zdjęciu bo szkło wszystko odbija. składniki: 1 kg dojrzałych jeżyn 400 g cukru 0, 5 l spirytusu 95% 300 ml zimnej przegotowanej wody Jeżyny(...)wodą. Słój zakręcić zakrętką i odstawić w ciemne miejsce na ok 6-8 tygodni. W międzyczasie można kika razy zamieszać zawartością słoja. Po tym czasie owoce osączyć z nalewki. Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na kilka miesięcy, im dłużej tym lepiej
Monia miesza i gotujeZrobiłam kolejną nalewkę. Tym razem wiśniową. To moja trzecia nalewka w mojej "karierze nalewkowej" ale już mogę powiedzieć, że nie ostatnia bo będą pojawiać się kolejne. Przepisów jak zwykle można znaleźć wiele. I z pestkami i bez, ja do swojej nalewki dorzuciłam tylko kilka. Napewno też przetestuje kiedyś wersję bez pestek. Nie wiem czy to zasługa pestek ale osoby kosztujące(...)nalewkę stwierdziły, że ma posmak śliwki. składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 500 g cukru 0,5 l spirytusu 300 ml zimnej przegotowanej wody 8 pestek z wiśni Wydrylowane wiśnie przełożyć do dużego słoja. Do słoja wrzucić także kilka pestek, ja dałam 8. Spirytus wymieszać z wodą i zalać wiśnie. Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce
Monia miesza i gotujesoku ), połącz go ze zlanym wcześniej nalewem. Trunek wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw do sklarowania na 3 miesiące. W tym czasie nie wstrząsaj słojem ! Klarowną nalewkę zlej znad osadu, osad przefiltruj, połącz płyny, rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy(...)ozdobnych butelkach lub karafkach. R ada : Aby otrzymać 2 l spirytusu 60 % należy zmieszać 1260 ml spirytusu 95 % z 800 ml przegotowanej i ostudzonej wody. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić. Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki
Przepisy i porady kulinarnewieczkiem i odstaw na 3 miesiące. Po tym czasie przefiltruj trunek jeszcze raz, rozlej do butelek, najlepiej z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw nalewkę na co najmniej 2 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, w tym czasie naleweczka dojrzeje. P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić(...)Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie. Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki. Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych
Przepisy i porady kulinarne