Przepisów na różnego rodzaju nalewki jest mnóstwo, doskonalimy się w jej produkcji od pokoleń. Już slynny grecki lekarz Hipokrates odkrył dobroczynny wpływ mieszanek różnego rodzaju ziół z alkoholem i miodem. Dobra receptura na domowej roboty nalewki była wiele warta, cieszę się, że wróciła moda na odświeżanie starych, sprawdzonych przepisów. Przepis dostałam od mojej siostry, jest sprawdzony i niezawodny wymaga tylko(...)magii czasu, który sprawia,że jest to wyjątkowy rarytas, jest pyszna, ma doskonały smak i piękny kolor. Nalewka aroniowa 1,2 kg aroni przemrożonej 25 dag liści z wiśni ale takich dojrzałych 3 l wody 1 l spirytusu 2 kg cukru 40 g kwasku cytrynowego W garnku ułożyć na spód liście a na nie aronię. Zalać wodą i gotować
Pieguskowa KuchniaDzisiejszy dzień kojarzy się z rogalami Świętomarcinskimi i gęsiną. Ponieważ nie dotarła do mnie zamówiona porcja białego maku, niezbędnego do nadzienia- rogali u mnie niet. Na pocieszenie przefiltrowałam nalewkę śliwkową, która będzie niezłym dodatkiem na moje jutrzejsze imieninki. Nalewka wyszła pyszna, słodka, ma piękny kolor. Cieszę się, że zrobiłam podwójną porcję, ponieważ amatorów jej smaku jutro u mnie nie zabraknie(...)posiedzę przed komputerem, bo zaraz będą mi się mylić klawisze. Zapraszam na kieliszeczek tego wybornego trunku Przepis dodaję do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPiewszegoTloczenia.pl Nalewka śliwkowa 1 kg śliwek węgierek 0,5 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Umyte i osuszone śliwki wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem. Gdy puszczą nieco
Pieguskowa Kuchniadawna miałam ochotę na przygotowanie nalewki z kwiatów czarnego bzu. W tym roku przypomniała mi o niej i jednocześnie zachęciła Kabamaiga ze Sto kolorów kuchni . Już próbowałam tegorocznej nalewki i jeżeli nie przeszkadza Wam smak i zapach kwiatów czarnego bzu to z pewnością się nie zawiedziecie. Kto ma ochotę to jeszcze można spotkać kwitnący czarny bez i w kilka chwil(...)wyczarować butelkę takiego trunku. NALEWKA Z KWIATÓW CZARNEGO BZU 10-15 baldachów kwiatu czarnego bzu 0,5 l wódki lub spirytusu (lub mieszanki tych alkoholi) ja używam wódki 69% 0,5 kg cukru 10 g kwasku cytrynowego (można użyć dużej cytryny) 0,5 l wody gazowanej Zebrane świeżo kwiaty odłożyć na białą kartkę papieru, aby robaczki, które w nich zamieszkują
Pieguskowa KuchniaPrzepis pochodzi z "Wielkiej Księgi Nalewek" Jana Rogali. Nalewka buraczana idealnie sprawdzi się w przypadku osób z problemami żołądkowymi. I szczerze Wam przyznam, że świetnie smakuje. Jednakże, aby móc delektować się pożądanym smakiem - należy uzbroić się... choć w 6 miesięcy cierpliwości. Wtedy nalewka nabierze ciemniejszego koloru, a smak buraków będzie zanikał. 1/2 kg buraków ćwikłowych 1 szklanka wody (gorącej, przegotowanej(...)Zimnym płynem zalać buraki i wymieszać. Po 1-2 godzinach wlać wódkę. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce na około 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę, połączyć z sokiem z cytryny i rozlać do butelek. Całość ponownie odstawić minimum na 3 miesiące. (Co jakiś czas potrząsać butelkami, aby nie pojawiał się osad
Di gotujeoknem zimno i mokro, gdzie ta wiosna ja się pytam?! W poszukiwaniu słońca zapraszam na pyszną, typowo babską cytrynóweczkę. Plusem tej nalewki jest to, że wystarczy poczekać ok 4 dni i jest gotowa. Pije się bardzo przyjemnie, jest łagodna i dość słodka. Zachęcam! Składniki: 5 cytryn 1 pomarańczka 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wody 1 szklanka cukru(...)ścieramy na tarce, zalewamy częścią spirytusu. Następnie wyciskamy sok z owoców, dodajemy do skórek, zalewamy resztą spirytusu. Zakręcamy w słoju i odstawiamy na 2 dni. Następnie przelewamy naszą nalewkę przez sitko. Wodę zagotowujemy z cukrem i miodem. Studzimy i dodajemy do nalewki. Mieszamy i gotowe. Nalewka po 4 dniach jest gotowa do picia. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkamarzeniami, realizowania swoich pasji, odkrywania nowych smaków i delektowania się nimi. Niech to będzie dobry rok. Ja wkraczam w niego popijając nie tylko szampana ale także pyszną domową nalewkę z ananasa. Do jej przygotowania wykorzystałam syrop będący produktem ubocznym kandyzowania ananasów . Robi się ją bardzo szybko i w przeciwieństwie do tradycyjnej nalewki nie musi tak długo dojrzewać. Wystarczy tydzień(...)smaki się przegryzły. Na zdjęciach nie widac tego zbyt dobrze, ale nalewka ma jasny słomkowy kolor i od razu jest idealnie sklarowana. Wiem, że są osoby, które już skorzystały z przepisu na kandyzowany ananas , może pokuszą się również o zrobienie takiej nalewki. Czytaj więcej
Wiem co jemstoku Jaworzyny wędrując z kijami NW znaleźliśmy piekny krzak tarniny. Dawno temu chciałam wypróbować przepis na tarninówkę - jest podobno pyszna! Przepis który chciałam wypróbować pochodzi z książki Małgorzaty Caprari "Nalewki domowe" (z drobnymi zmianami). Nalewka bardzo skuteczna przy dolegliwościach żołądkowych - twierdzi autorka. Owoce tarniny działają przeciwbiegunkowo. Nalewka z tarniny (Tarniówka) 50 dag owoców tarniny 20 dag cukru trzcinowego(...)owoców przez filtr do kawy do butelki, zakorkuj po czym odstaw na pół roku. Uwaga! Pestki tarniny zawierają truciznę, więc nie należy ich jeść oraz nie należy trzymać nalewkę na owocach dłużej niż 6 tygodni . Wracając do krynickiej zieleni - kilka fotek :) z Krynicy i okolicy. W drodze na Jaworzynę piękny widok z cerkwią w tle. Kwiecisty
Gotuj Sam!walorach zdrowotnych miodu i innych pszczelich specyfików nie muszę Wam mówić - wszyscy to wiedzą. Oczywiście i ja zrobiłam odpowiednie zakupy miodowe. Po powrocie od razu nastawiłam nalewkę miodową z imbirem. Zakupiony miód był jeszcze płynny więc idealnie nadawał się na nalewkę. Nalewka miodowa z imbirem 1 szklanka miodu lipowego kawałek imbiru (wielkości kciuka) 1 szklanka spirytusu(...)wodę i dodaj pokrojony w cienkie plasterki imbir. Wymieszaj. Dodaj spirytus, wymieszaj ponownie po czym zamknij szczelnie i odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie przefiltruj nalewkę, przelej do butelki i odstaw na kolejne dwa, trzy miesiące do sklarowania. A teraz kilka fotek z pasieki "Brać" MG po degustacji miodów pitnych ... widać że smakowały
Gotuj Sam!Nalewka, która wymaga dużej ilości cierpliwości, ale zapewniam, że warto na nią czekać. Ma słodki lecz zarazem ostry smak. SKŁADNIKI 1 l wody 500 g cukru 2 dojrzałe banany 1 l spirytusu WYKONANIE Z cukru i wody ugotować syrop, zostawić do ostudzenia. Banany obrać, pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego słoja. Zalać ostudzonym syropem i spirytusem. Słój(...)ciemne i ciepłe miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie uzyskany płyn przefiltrować przez bibułę filtracyjną (można również wykorzystać gazę, ważne by uzyskany płyn był czysty). Tak uzyskaną nalewkę przelać do butelek, szczelnie zakręcić i zostawić w ciemnym, chłodnym miejscu na pół roku. W tym czasie nalewka się wyklaruje. Można ten czas wydłużyć, bo im dłużej nalewka leżakuje, tym jest
Passions hobbies lifeJesień to najlepszy czas na nalewki z owoców sezonowych. Nalewka śliwkowa to moja jesienna królowa ! Robię ją od dawna i wychodzi zawsze mocno aromatyczna o pięknej barwie i smaku. Wadą jej jest to, że trzeba na nią czekać ponad 2 miesiące, w związku z tym przepis podaję już(...)wstawię, jak będzie gotowa. Oprócz śliwkówki nastawiłam pigwówkę, figówkę i… bazyliówkę . A wszystko to za przyczyną mojej przyjaciółki Asi, od której dostałam Złotą Księgę Nalewek. Oj będzie się działo… W planach egzotyczna z mango, bananowa i melonowa. Zamówiłam małe buteleczki 200 ml i będzie jak znalazł na prezenty
To co kochamPigwa, zwana też polską gruszką , jest bohaterką mojej następnej nalewki typowo jesiennej. Kiedyś, gdy miałam bardzo duży ogród, rósł sobie w nim krzak pigwowca, a ja robiłam dżemy, nalewki i suszyłam plasterki do herbaty. Doceniłam to dopiero teraz, kiedy to nigdzie nie mogłam kupić pigwy. Dopiero mama Sławka odwiedziła kilka warszawskich bazarków(...)cukru. • Do owoców wlać wystudzony syrop i połączyć ze spirytusem. • Pozostawić na 1 miesiąc. • Odcedzić owoce przez gazę i nalew zlać do butelek. • Nalewka powinna leżakować 3 miesiące aby nabrała mocy i aromatu. Zdjęcie gotowej nalewki wstawię… jak będzie gotowa
To co kochamNastępna nalewka, na którą pzepis znalazłam w Złotej Księdze Nalewek. Nalewka intensywnie pachnie kakao i delikatnie wanilią. Po filtracji zostaje gęsta, wilgotna masa kakaowa, którą można wykorzystać do ciast lub deserów. Ziarno kakaowca do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb, a ja też dostałam oryginalne, wysuszone i palone ziarna kakaowca od siostry Anyi(...)nalewka to krewna mojej Czekoladnicy. Składniki: • 100 g kakao • 50 g kawy mielonej • 5 migdałów • 1 laska wanilii • 500 g cukru • 2 szklanki wody • 500 ml spirytusu Wykonanie: • Wanilię pokroić na małe kawałeczki, migdały posiekać, dodać kakao, kawę i zalać spirytusem. • Szczelnie zamknąć i odstawić na 10 dni, codziennie potrząsając słoikiem
To co kochamNadeszła pora na dalszy ciąg nalewek z sezonowych owoców. Tym razem w ruch poszła aronia. Pierwszy raz robię aroniówkę, więc przepis zaczerpnęłam ze Złotej Księgi Nalewek. Wydaje się być dość atrakcyjny, z dodatkiem miodu, goździków, cynamonu, wanilii i skórki pomarańczowej. Jeśli macie ochotę, to róbcie razem ze mną. Gdy moja będzie(...)słoja tłuczek do ziemniaków i lekko ubić owoce aronii. • Zalać spirytusem, wodą i miodem. Odstawić na tydzień w ciepłe miejsce, potrząsając słojem codziennie. • Odstawić nalewkę jeszcze na 3 tygodnie do ciemnego miejsca, po czym zlać nalew, najlepiej przez bibułę filtracyjną. • Nalewkę rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić
To co kochamCytrynówka w 2 tygodnie! W sam raz na długie zimne wieczory i jesienną słotę, ale z umiarem oczywiście. Nalewka jest na bazie soku z cytryn, a nie całych owoców, co skraca czas jej przygotowania. Gdyby nie spirytus, byłaby to prawdziwa bomba witaminowa i silny przeciwutleniacz(...)tylko smaczna i aromatyczna nalewka. Składniki: • 1 szklanka soku z cytryn – z ok. 1 kg cytryn • 1 szklanka cukru • 1 szklanka wody • 1,5 szklanki spirytusu Wykonanie: • Cukier rozpuścić w wodzie. • Sok z cytryn wymieszać z syropem i spirytusem. • Zamknąć słój i odstawić na tydzień. • Po tygodniu odcedzić nalewkę
To co kocham