aromatyczne leczo Kiedy zima jest już tylko wspomnieniem, to możemy się pokusić o przywołanie w naszej kuchni smaków bliższych cieplejszym porom roku. Niewątpliwie taką daniem będzie aromatyczna potrawka z bakłażana, cukinii, pora i pieczarek. składniki dla sześciu osób 2 bakłażany 3 cukinie puszka przecieru z pomidorów ( u mnie domowy słoik(...)por 3-4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 300 g pieczarek 12-15 łyżek oliwy szczypta bazylii 1/3 pęczka natki pietruszki sól, pieprz łyżeczka cukru (płaska) łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania W dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w dosyć grubą kostkę bakłażany razem z tak samo pokrojoną cukinią. Smażymy warzywa przez 6-8 minut
Miód i pieprzDzień dobry! Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pora pomyśleć jak pięknie udekorować wielkanocny stół. Zapewne obowiązkowym elementem u każdego z nas są świeże kwiaty, bazie i rzeżucha. Co powiecie na pewne urozmaicenie? Naturalne, pięknie i świeże, wiosenne dekoracje, które możecie przygotować samodzielnie. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjednak zostało mi ok. 30 dag pieczarek - a więc zapiekanki nie wchodziły w grę. Szukałam przepisu - i znalazłam inspirację na Mirabelkowym blogu - od siebie zmieniłam nieco proporcje i dodałam pora. Całość przygotowuje się szybko z racji na wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego. Do najbardziej dietetycznych nie należy, ale cóż.. Smacznego! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 270 g 300 g pieczarek pół(...)pora 2 łyżki oleju pół szklanki śmietany 18% do zup 1 jajko 70 g sera camembert garść orzechów włoskich natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ciasto francuskie wykładamy do formy do tarty. Gęsto nakłuwamy je widelcem i podpiekamy w piekarniku ok.12 minut . Pieczarki obieramy, kroimy w dosyć grubą kostkę. Pora myjemy i kroimy w talarki. Na patelni
psgotujemynastał kiepski okres przejściowy, kiedy nie mamy zbyt dużo warzyw i owoców, a te które są-szczelnie owinięte plastikowymi foliami- pozbawione są smaku, o tyle ziemniaki i por dostępne są o każdej porze roku. Pięknie zapieczony wierzch, który widzisz na zdjęciu powstał dzięki użyciu wegańskiego majonezu – możesz użyć kupnego, ale moim zdaniem najsmaczniejszy i zdecydowanie mniej kosztowny będzie ten, który(...)uzyskał pożądaną konsystencję). Taki majonez rozłożony na wierzchu zapiekanki po wyjęciu z piekarnika zamienia się w pyszną chrupiącą skorupkę, dzięki której zapomnisz o istnieniu sera. Składniki: 4 średnie pory 1 łyżka wegańskiej margaryny/2 łyżki oleju 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 kg ziemniaków do gotowania (najlepsze będą większych rozmiarów) 100-150 ml wegańskiego majonezu posiekany
Roślinna - blog wegańskiDzień dobry! Wielkanoc już za pasem, nawet się nie obejrzymy, a będziemy dekorować pisanki i przygotowywać świąteczne wypieki. Dlatego też najlepsza pora, aby zacząć testować przepisy. Przygotowałam dla Was pyszną, wilgotną babkę z bananami, kakao i słonym karmelem (skorzystałam ze sprawdzonych proporcji Doroty z Moje Wypieki - obłędnie pyszna i znikająca w okamgnieniu! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćszybkie i nieskomplikowane dania. Wystarczy chwila, a już możemy się cieszyć czymś naprawdę smacznym nie tracąc przy tym cennego czasu. Dziś zapraszam Was na szybką i prostą sałatkę z pora i jabłka. Sprawdzi się idealnie jako kolacja, ale również w wersji przystawki, np. podana na liściach sałaty. Ten przepis jest nieskomplikowany i podstawowy. Urozmaicając do w dodatkowe składniki możecie stworzyć(...)wiele wersji tej pysznej sałatki. Składniki: 4 łyżki majonezu tradycyjnego Roleskiego 1 średni por (biała część) sól pieprz 1 małe jabłko (nie kwaśne) Przygotowanie: Pora (białą część) tniemy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w piórka. Przekładamy do miseczki. Obrane jabłko (najlepiej lekko słodkie, soczyste) trzemy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do pora. Na koniec dodajemy majonez
Słodkie okruszkiczyli Krem z Porów Uwielbiamy kremy, miękkie puszyste zupy kremy, na każdy zły humor czy niepogodę... O ile robiłam już kremów wiele, z porem był to pierwszy raz. Odkryłam już czas temu, Jadłonomię. Nie jestem weganką czy wegetarianką, jednak, specyfika mojej diety pozwala na czerpanie wielu pomysłów z tej książki. Uwielbiam ją za prostotę, ale też możliwość odkrywania nowych(...)mieszania. Mój przepis jest delikatnie zmodyfikowany, lecz równie pyszny :) Składniki na 4 osoby oczywiście w zależności od natężenia głodu :) Składniki: 1 duży por 3 ziemniaki 1 laska wanili 1 litr bulionu warzywnego 1 szklanka mleka migdałowego szczypta zmielonej gałki muszkatołowej olej kokosowy sól czarny pieprz prażone płatki lub tarte migdały 2 łyżki stołowe
Lajtkraft food intoleranceUwielbiam tarty ze słodkim nadzieniem i warzywnym, przeważnie robię na kruchym spodzie tym razem zrobiłam na francuskim. Tarta z porem i boczkiem - 1 op. ciasta francuskiego - 2 pory - 150 g wędzonego boczku - 2 jajka - 3 łyżki śmietany 18% - tymianek - sól - pieprz - oliwa - masło Przygotowanie: Boczek kroimy w małe plasterki i smażymy na oliwie. Por myjemy, kroimy w plasterki(...)dusimy na maśle. Boczek i por odstawiemy do ostudzenia. Formę na tartę smarujemy masłem, wkładamy do środka rozwałkowane ciasto francuskie, nadmiar obcinamy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy śmietanę i przyprawy dokładnie mieszamy. Przygotowany wcześniej boczek i por przekładamy do masy jajecznej i całość wylewamy na przygotowane ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut
Kulinarne życieQuiche to bardzo uniwersalne danie. Każdy może skomponować swoje ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym porem i wyrazistym, doprawionym kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację! S kładniki : ciasto: 100g maki pszennej tortowej 100g maki pszennej krupczatki 100g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody opcjonalnie gotowe ciasto kruche nadzienie: podwójna pierś z kurczaka(...)por (bała i zielona część) 2 ząbki czosnku garść ciemnych oliwek 200ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania : ciasto: Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia
Pyry na GazWyszła pyszna i wszystkim smakowała :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 słoik marynowanych pieczarek firmy Orzech 1 puszeczka groszku firmy Bonduelle 4 jajka ugotowane na twardo kawałek pora 300 g polędwicy sopockiej lub jakiejś szynki 1 szklanka sera żółtego startego na tarce sól, pieprz do smaku 1 malutki majonez Wykonanie : Por pokroić w cieniutkie piórka. Polędwicę pokroić(...)wycisnąć paseczki majonezu 4. Na majonez wyłożyć groszek 5. Na groszek wyłożyć połowę szynki 6. Na szynkę paseczki majonezu 7. Na majonez start ser 8. Na ser por, por posolić i popieprzyć 9. Na por resztę szynki 10. Na szynkę znowu wycisnąć paseczki majonezu 11. Na majonez zetrzeć jajka, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na godzinę do przegryzienia
Sama słodycz i szczypta chiliKolejny pyszny dodatek do obiadu - surówka z dwóch składników. Por dominuje ale słodka marchewka nieco łagodzi jego intensywny smak. składniki: 500 g porów, biała i jasnozielona część 500 g marchewki sól świeżo zmielony pieprz 3-4 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżki majonezu Pory dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry a jak mamy duże sztuki to w półplastry. Pokrojone(...)pory przełożyć do miski i oprószyć niewielką ilością soli aby zmiękły. W tym czasie obrać marchewkę i zestrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli por puścił dużo soku to go odlać. Dodać startą marchewkę i wymieszać. Dodać jogurt i majonez, trochę świeżo zmielonego pieprzu dla smaku. Ponownie wymieszać i odstawić na ok 20 minut aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeNadeszły chłodniejsze dni, a wraz z nimi mam ochotę na bardziej sycące dania. Moja propozycja to zapiekanka rybna z ziemniakami, pieczarkami i porem jest bardzo smaczna oraz aromatyczna, a także szybka w przygotowaniu. Można ją zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Polecam :) Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE 800 g ziemniaków(...)puszki filetów z makreli w sosie musztardowym z chrzanem Graal 300 g pieczarek 1/ 2 pora 200 g żółtego sera 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżeczka rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w 0,5 cm plasterki, gotujemy przez około 15-20 minut na półtwardo i studzimy. Pieczarki również obieramy i kroimy
Symfonia smakowaWitam serdecznie Propozycja na surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej z porem . Jest bardzo smaczna , szybka w przygotowaniu i pasuje do wielu potraw . Będziemy potrzebować : 1 kapusta pekińska ( około 500 – 600 g) 1 jabłko ( około 300 g) 1 por (biała część ) 1 łyżka soku z cytryny na sos: 5 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego jabłkowego 1 łyżeczka miodu szczypta(...)sól Link do filmu z przygotowania : Surówka z kapusty pekińskiej https://www.youtube.com/watch?v=TwKGllUsTnA Przygotowanie : Umytą i osuszoną kapustę pekińską drobno szatkuję i daję do miski . Oczyszczoną białą część pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki i dodaję do kapusty pekińskiej . Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach , starte jabłko skrapiam sokiem z cytryny
Uwaga Babcia Gotujemyślcie, że u mnie w domu jada się tylko słodkości;) Grudzień zaczynamy przepisem na sałatkę z porów. W ubiegły piątek naszła nas ochota na tą własnie sałatkę, dług nie zastanawiałam się nad jej zrobieniem. Zakupami zajął się mąż a ja w tym czasie przygotowałam całą resztę. Sałatka jest bardzo prosta do wykonania, szybka i przy tym niezwykle smaczna(...)lubicie i robicie taka sałatkę? Składniki: 5 średnich porów opakowanie kukurydzy 20 dkg sera żółtego 5 ugotowanych jajek słoik marynowanych pieczarek słoik ogórków kiszonych kwasek cytrynowy sól do smaku pieprz do smaku majonez Wykonanie: Ugotować jajka. Pory pokroić w paseczki, posypać kwaskiem cytrynowym i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie
Krakowskie smaki Anijest zimno ... to i potrzeba na jedzenie bardziej treściwe wzrasta. Proponuję więc dziś zapiekankę ziemniaczaną. Składniki: około 1 kg.ziemniaków kilka plasterków wędzonego boczku kawałek kiełbasy por śmietana 1 szt jajka mozzarella sos pomidorowy kawałek sera pleśniowego np.lazur parę suszonych pomidorów w oleju pasta curry 5 ząbków czosnku przyprawa do ziemniaków firmy PRYMAT, słodka czerwona papryka, majeranek, sól(...)plasterki ziemniaki. Posypałam je solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, majerankiem i słodką czerwoną papryką. Podsmażyłam pokrojoną w kawałki kiełbasę. Można również podsmażyć cebulę. Ja użyłam zamiast niej pora. Posypałam je podsmażoną kiełbasą i posmarowałam koncentratem pomidorowym (można oczywiście dodać świeże pomidory). Następna warstwa to pokrojony drobno por. W miseczce zrobiłam sos ze śmietany, roztrzepanego jajka, pokrojonych suszonych pomidorów, trochę
potrawyregionalne