por - 14468 przepisów (strona:39/965)

7 przepisów na przetwory z pomidorów, które musisz wypróbować 180

Dzień dobry! Sezon pomidorowy trwa w najlepsze, stragany uginają się pod nimi, więc pora na pomidorowe przetwory! Co roku przygotowuję swoje ulubione , jak również testuję kolejne, nowe przepisy, w tym roku zapewne również pojawi się coś nowego na blogu. Tymczasem zapraszam Was na 7 sprawdzonych przepisów - proste, smaczne, bardzo pomidorowe :-) KONCENTRAT POMIDOROWY (PRZECIER) Ketchup pomidorowo-śliwkowy Suszone pomidory w oliwie

Pora coś zjeść
Dorsz w porach pod beszamelem 225

Dorsz pod pierzynką z pora i sosem beszamelowym. Wszystko zapieczone z serem w piekarniku. Sycąca i smaczna zapiekanka z rybą. Rybę można wykorzystać dowolną, ale musi być to filet bez ości. Składniki: Ryba 750 g filetów z dorsza 2 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia Rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące(...)patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu ułożyć na dno naczynia żaroodpornego. 2 duże pory 2 łyżki masła klarowanego sól Pory pokroić na półplasterki i podsmażyć na maśle aż będzie szklisty i miękki. Doprawić solą. Wyłożyć na rybę. Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól

O kuchni z uczuciem
Lody borówkowe (jagodowe) na maślance 180

Dzień dobry! Do Polski nadchodzi fala upałów, pora się na nie dobrze przygotować... Woda, kostki lodu, cytrusy i inne ulubione dodatki do lemoniady, orzeźwiające drinki, lekkie dania bez gotowania i... lody! Niestety sezon na borówki już się kończy, będąc w sobotę na zakupach widziałam je tylko na dwóch stoiskach, oczywiście zaopatrzyłam się na kilka dni, bo uwielbiam szybkie koktajle

Pora coś zjeść
Sałatka z pora 495

Sałatka z pora Sałatka o zdecydowanym smaku, choć nie tak ostra, jak pewnie przypuszczacie. Por został poskromiony wcześniejszym posoleniem, a jego intensywność została złamana jabłkiem oraz kukurydzą. Całość tworzy wyśmienitą sałatkę, którą z powodzeniem można podać na imprezę, bez obawy, że ktoś będzie zionął wydechem porowym:) Składniki: 2 białe części pora 4 jajka ugotowane na twardo 1 duże kwaskowe jabłko(...)puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy pieprz sól Sposób przygotowania: Por pokroić w cienkie półplasterki, posolić i odstawić na jakąś godzinę. Po tym czasie zlać wodę, która wyciekła z pora, ewentualnie lekko odcisnąć z nadmiaru wody.  Jajka, ogórki  pokroić w kostkę, Jabłko obrać, również pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą

na moim stole...
Tarta z tuńczykiem. 216

Pokochałam tarty wytrawne, najbardziej te na cieście francuskim. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale najważniejsze jest to, że są pyszne. Dzisiaj na obiad przygotowałam tartę z cebulką, porem, pieczarkami oraz z kawałkami tuńczyka. Pycha!!! Składniki na tartę z tuńczykiem: 300 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 2 cebule 1 duży por (tylko jasna część) kilka pieczarek 1 płaska łyżeczka(...)drobno pokrojonego lub startego żółtego sera sól pieprz żółtko do posmarowania sezam lub mak do posypania (niekoniecznie)      Cebule kroimy w kostkę smażymy na oliwie. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy do cebuli. Oczyszczone pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw, całość przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z wanilią 163

Dzień dobry! Z wielkim smutkiem pora zacząć się godzić z informacją, że kończy się sezon truskawkowy... Oczywiście jak co roku nie nacieszyłam się nimi tak jak powinnam. Na szczęście kilka kilogramów zapakowałam do słoików ;-). Dzisiaj prezentuję Wam ostatni truskawkowy przetwór - tym razem z dodatkiem rabarbaru i wanilii. Słodko-kwaśny, idealny do naleśników czy też na świeżą pajdę chleba z masłem

Pora coś zjeść
Marchewkowy mus w liściach pora 224

też można "wykorzystać" por...Yummy! Składniki 600 g marchwi 250 ml śmietany 18 % 6 porów sól pieprz 8 plastrów łososia wędzonego masło Przygotowanie Marchew obrałem, pokroiłem na kawałki, ugotowałem do miękkości w niewielkiej ilości posolonej wody. Następnie marchew osączyłem, po studzeniu zmiksowałem i starannie wymieszałem z 8 łyżkami wody. Wkładkę do gotowania na parze posmarowałem masłem. Pory oczyściłem, 2 sztuki(...)rozdzieliłem na pojedyncze liście, które blanszowałem przez minutę w posolonej wrzącej wodzie, opłukałem zimną wodą, dobrze osączyłem i ułożyłem jeden obok drugiego na kawałku przezroczystej folii spożywczej. Pozostałe pory pokroiłem drobniutko w kostkę i rozsypałem na rozłożonych liściach. Posoliłem, popieprzyłem, przykryłem plastrami łososia. Na rybie rozłożyłem mus z marchewki. Za pomocą folii zwinąłem liście porów w roladki i umieściłem

R'n'G Kitchen
Sałatka z zupek chińskich 341

Sylwestra zrobiłam ją kolejny raz i znów nie mogłam się oprzeć, żeby nie podjadać jej w porach posiłku i w porach między posiłkami; doprawdy, rzadko mnie coś aż tak kusi! Mam dalej przekonywać..? :) Składniki (tak naprawdę nie trzeba się ich sztywno trzymać, ja podaję swoją wersję - udoskonaloną): 2 zupki chińskie o dowolnym smaku (najlepsze moim zdaniem są ostre firmy Vifon(...)warzywnego lub drobiowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duża łyżki oliwy lub oleju szczypta soli 1/4 małej kapusty pekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka dni w lodówce, lepiej zrezygnujmy z pora)  4-5 małych ogórków konserwowych (lub 2-3 duże) 1 łyżka sosu sojowego czarny pieprz

Kuchnia Prezydentowej
Pierś z kaczki z puree z kalafiora, chrustem z palonego pora oraz kurkami 246

Kolejna propozycja na pyszny obiad przygotowana z Sebastianem podczas projektu 40 to: Pierś z kaczki aromatyzowana pomarańczą / pesto z rukoli / puree z kalafiora / chrust z palonego pora / kurki z patelni o różanej nucie. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 400 g kalafiora - 1/4 pora - 400 g kalafiora - 150 g rukoli - 1/2 soku z cytryny - 5-6 szt. kaparów(...)wtedy dodajemy sok z pomarańczy (polewamy sokiem obok mięsa). W międzyczasie na maśle smażymy kurki pod koniec dodając sól, pieprz i syrop różany. Dodatkowo na rozgrzany głęboki olej wrzucamy pora pokrojonego w cienkie paseczki, jak mocno zbrązowieje to wyciągamy i w ten sposób otrzymujemy chrust z palonego pora. Gotowe danie układamy na talerzu. Z jednej strony talerza nakładamy puree

Kuchenne Wariacje
Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu 170

Dzień dobry! Truskawki na targowych straganach mają już bardzo korzystne ceny i wyjątkowy, słodki smak, więc pora zacząć przygotowywać z nich konfitury. Wielokrotnie pisałam Wam, że truskawkowa konfitura jest moim ulubionym przetworem i co roku robię jej najwięcej. W tym roku zdecydowałam, że przygotuję jej kilka wariantów smakowych i tak oto dzisiaj prezentuję Wam przepis na konfiturę z dodatkiem aromatycznych

Pora coś zjeść
Krem z pora z chlebową grzanką 200

chleba, to pożywny i smaczny obiad. Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna! Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia. Składniki 45 dag pora 1 litr rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki oleju pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 100 g serka śmietankowego topionego 100 ml śmietany kremówki szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska(...)smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Grzanka chlebowa: kilka kromek (małych )chleba masło 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania Pory oczyścić umyć pokroić w krążki, w rondelku roztopić masło z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić po chwili dodać posiekany por i dusić około 6 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Łyżkę pora wyjąć zostawić do dekoracji

Wanilia i Kardamon
Sum pieczony w warzywach z sosem porowym 243

tygodniu do naszego jadłospisu. Ta propozycja robi się praktycznie sama, jest łatwa i przyjemna....w konsumpcji....;-) Składniki 35 dag świeżego suma-filet 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej kawałek pora sok z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb oliwa Sos porowy: 1/2 pora 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy(...)kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy sokiem z cytryny,solą pieprzem oraz przyprawą do ryby, każdą porcję układamy na kawałku folii aluminiowej na wierzch dajemy pokrojoną w paski paprykę oraz pora,skrapiamy delikatnie oliwą-choć możemy z tej czynności zrezygnować. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby ryba naszła przyprawami. Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut

Wanilia i Kardamon
Imprezowe wieżyczki z kurczakiem 298

czystym sercem polecam je na chwilowe zaspokojenie mniejszego "imprezowego głodu", gdy zależy nam na czymś nieco bardziej wykwintnym niż koreczki, czy chrupki. ;) Serek kremowy Arla fantastycznie komponuje się z porem. Ananas łamie smaki i nadaje potrawie nutkę egzotyki. Kurczak w formie pasty w przyprawie curry to klasyka w zupełnie nowej odsłonie. Wszystko razem idealnie współgra i na pewno znajdzie niejednego(...)wielbiciela. :) Dla 4 osób 1 mała pierś kurczaka (lub połowa większej) 1 nieduży por 1 opakowanie serka kremowego Arla czosnek i zioła 1 puszka ananasa 50ml śmietanki słodkiej 30% przyprawa curry olej rzepakowy sól morska, pieprz czarny - świeżo mielone 2 łyżki soku z cytryny ew. wafle tortowe do dekoracji Dodatkowo: wieżyczki ze stali nierdzewnej do przekąsek lub inne podobne urządzenie

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa cebulowo - porowa 272

Miał być krem z porów, ale mi porów zabrakło;) Trochę zmodyfikowałam mój kulinarny plan. Wyszło pysznie:) Zupa bardzo aromatyczna, słodkawa i ostra. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości świetnie nadaje się na obiad czy kolację w chłodne dni. Składniki: Bulion warzywny 1,5 l 4 spore cebule 1 por łyżka kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne Składniki na bulion: 4 marchewki(...)zimnej wody, dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu co najmniej godzinę (można dłużej, wtdy bulion będzie bardziej aromatyczny) Bulion odcedzić, część warzyw zostawić w bulionie (zwłaszcza cebulę) Cebulę i por umyć, obrać i posiekać. Dusić na patelni około 10 minut. Ja duszę wlewając na patelnię odrobinę wody i dopiero pod koniec duszenia daję oliwę (tu dałam 3 łyżki oliwy

pyszne zdrowości
Sorbet z wina 173

Dzień dobry! Pogoda nas w końcu rozpieszcza, jest gorąco, słońce mocno grzeje, więc to idealna pora na lody! Przed nami długi weekend, pewnie pojawią się u Was goście czy to na obiedzie czy na grillu, może zaserwujecie im lody na deser? :-) Do przygotowania lodów postanowiłam wykorzystać różowe wino musujące, ale możecie wykorzystać dowolne inne czy to białe czy czerwone

Pora coś zjeść