por - 13968 przepisów (strona:32/932)

Surówka z marchewki i pora 132

Surówka z marchewki i pora Bardzo prosta propozycja do dań obiadowych , szczególnie dobra zimą , kiedy warzyw pod ręka jest mniej . Wiadomo, por , jabłko , marchew i jakaś cytryna zazwyczaj gdzieś tam w kuchni są . Szybka w wykonaniu , da się ją zrobić nawet w ostatniej chwili . Doskonały dodatek do dań rybnych , kotletów itp . Polecam , jako doskonałe źródło witamin , które będzie pomocne nawet(...)końcu witaminy , to lepsza odporność organizmu , a żadne suplementy nie są w stanie równać się z tymi z natury Składniki : 5 średniej wielkości marchewek kawałek – biała cześć pora ( nie za duży około 10 cm długi ) 2 jabłka również średniej wielkości – najlepiej słodkie , np. Szampion 1 łyżka majonezu ( płaska ) 1 łyżka gęstego jogurtu 1 łyżeczka soku z cytryny sól

Ogrodnik w podróży
Por- nie taki straszny! 194

Wczoraj wstąpiłam na targ i dałam się zaczarować ;) Kupiłam m. in. por, gdyż zdałam sobie sprawę, że dawno u nas nie było sałatki z tego warzywa. Zdrowa, pożywna i ... zielona :) Por nie taki straszny jak go malują! Zapraszam :) Sałatka z pora. Składniki: 1 por 4 jajka  3 łyżki majonezu ser żółty (6 plasterków) 4 średnie ogórki konserwowe  sól(...)pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo.  Posiekać por na pół księżyce. Sparzyć wrzątkiem kilka minut. Odsączyć na sicie. Ogórki, jajka, ser pokroić w średnią kostkę. Wymieszać wszystkie składniki razem. Doprawić do smaku. Gotowe! Pasuje zarówno na śniadanie, do obiadu czy na kolacje

Tagebuch po polsku
Zapiekanka z bagietki i kurczaka 220

Bardzo lubię zapiekanki z pieczywa nawet na obiad. Tym razem polecam pyszną zapiekankę z bagietki, kurczaka, pora i pomidora. Składniki: długa bagietka podwójna pierś z kurczaka por pomidor pęczek szczypiorku 3 jajka szklanka mleka 150 g sera żółtego sól, pieprz Przygotowane Piersi z kurczaka myjemy i kroimy kostkę. Por kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, chwilę podsmażamy(...)dodajemy pora. Całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidora spażamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy porwaną na kawałki bagietkę. Na nią wykładamy kurczaka z porem i pomidora. Jajka miksujemy z mlekiem, doprawiamy do smaku, dodajemy starty ser żółty. Sos wylewamy na zapiekankę. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Kaszotto z kurczakiem i porem 370

pęczak przygotowałam całkiem smaczne danie. Sycące i rozgrzewające - w sam raz na jesienny obiad. Porcja dla dwóch osób: - szklanka kaszy pęczak - ok. 600 ml bulionu ( prawdopodobnie nie wykorzystamy wszystkiego ) - por - białą część + ok. 2 cm zielonej - 2 łyżki oleju - 1 łyżka masła - 1 duży pojedynczy filet z kurczaka lub mały podwójny - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku - pieprz(...)dania możemy użyć bulionu warzywnego bądź drobiowego. Jeżeli go nie mamy można zastąpić go wodą - w tedy należy danie odpowiednio doprawić solą / pieprzem / lubczykiem. Kurczaka pokroić w krótkie paski. Por w krążki. W rondlu rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka, dodać por (białą część), smażyć chwilkę, dodać kaszę i paprykę w proszku. Podsmażać do momentu aż wszystkie ziarenka zostaną oblepione smakiem kurczaka

kawawszklance
Makaron w sosie ogórkowo – porowym 340

Makaronowe muszelki z kurczakiem w sosie śmietankowym przygotowanym na bazie świeżych ogórków i porów. Smażone ogórki miękną, ale pozostają przy tym chrupiące. Wnosząc tym samym ciekawą świeżość do dania. SKŁADNIKI: 1 por 3 świeże ogórki 1 pierś z kurczaka 150g makaronu muszelek 1 łyżka koperku 1 szklanka śmietanki 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz kolorowy masło do smażenia Makaron ugotować(...)dente w osolonej wodzie. Pora przeciąć wzdłuż na pół i pod bieżącą wodą wypłukać, pozbywając się ewentualnych resztek ziemi. Posiekać w cienkie paski. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić posiekany por. Chwilę podsmażyć po czym dorzucić ogórki starte na tarce jarzynowej. Nie obierałam ich ze skóry. Smażyć, aż warzywa zdecydowanie zmiękną. Zsunąć na bok patelni i wrzucić posiekaną pierś

https:KKuchniaMniam
Quinoa z porem i ziołami 136

Prosta, pyszna sałatka z komosą ryżową i duszonym porem. Quinoa należy do tzw. superfoods ze względu na swoje wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik(...)ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej) 2 pory świeże zioła: tymianek i szałwia 1 łyżka oliwy sól, pieprz garść orzechów włoskich Quinoa ugotować w 2 szklankach wody, aż wchłonie całą wodę (około 20 minut). Pory umyć, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę

Moja Galeria Smaku
Sałatka z tortellini, ananasem, porem, kukurydzą i szynką 460

Sałatka idealna na drugie śniadanie jak i kolację. Połączenie mięsnego tortellini, świeżego ananasa, pora, kukurydzy i szynki. Poniższa sałatka świetnie smakuje i jest naprawdę prosta w przygotowaniu.  Składniki: 250 g tortellini trójkolorowego z szynką (waga przed gotowaniem) 1/2 świeżego ananasa (lub 1 duża puszka) 200 g szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 1 por (biała część) 1/2 pęczka koperku sól(...)ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu; po ugotowaniu przelać go zimną wodą i przesypać do miski. Ananasa obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Por umyć, przekroić na pół i poszatkować. Na sam koniec, pora przelać wrzącą wodą (aby lekko zmiękł). Szynkę pokroić w kostkę. Do przestudzonego makaronu dodać ananasa, pora, kukurydzę i pokrojoną szynkę

Ugotować
Łosoś w porach z sosem koperkowym, ryżem curry i kalafiorem 205

Pyszny, dietetyczny obiad :) Młode, delikatne pory cudownie podbijają smak pieczonego łososia. Całości dopełnia aromatyczny sos koperkowy - już mniej dietetyczny :) . Czas przygotowania takiego obiadku to niecała godzinka :) Ryba : 1/2 kg fileta z łososia  sól sok z cytryny Sos koperkowy: 1/2 pęczka świeżego koperku bez łodyżek 250 ml mleka 1 łyżeczka vegety Natur 30 g masła 20 g mąki sól pieprz(...)szczypta cukru 100 g śmietany 12% lub 18% Pory : 600 g pora 2 łyżki masła sól pieprz Ryż curry: 2 torebki ryżu najlepiej basmati 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka masła Łososia doprawiamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 20-25 minut w  180*C. Pory kroimy w półplasterki. Podsmażamy na maśle, aż zmiękną. Doprawiamy. Ryż gotujemy wg przepisu

Chocolate Muffin Blog
Zupa Horacego 135

wskazywał ją jako jedyne lekarstwo na niestrawność. Składniki: - 170 g ciecierzycy - 2 łyżeczki soli morskiej - 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu - 1/2 łyżeczki suszonej szałwi - 1 duży ząbek czosnku - 2 duże pory - 2 łyżki masła - 3 szklanki bulionu cielęcego lub wołowego - 200 g makaronu szerokiego pappardelle - starty ser pecorino - świeżo mielony pieprz Zanim zaczniemy gotować zupę należy namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie(...)szałwię może dodać po gałązce zamiast suszonych. Ciecierzycę gotujemy do momentu kiedy nam zmięknie (ok. 1 godziny). Gotową ciecierzycę odcedzamy pozostawiając 1 szklankę wody. Gdy ciecierzyce mamy gotową bierzemy pory, obieramy i myjemy. Następnie pory tniemy na plasterki lub półplasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z rozpuszczonym masłem i smażymy ok. 10 minut aż pory staną się przeźroczyste. Na koniec

Kuchenne Wariacje
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 336

Dzisiaj przepyszna propozycja na aromatycznego kurczaka z porem, szynką i kurczakiem zapiekanego w cieście francuskim. Mimo, że potrawa wymaga poświęcenia nieco czasu na jej przygotowanie to jest absolutnie przepyszna. Wsiąkłam w nią już po pierwszym gryzie i nie mogłam się oderwać póki nie zostały same okruszki. Zdecydowanie polecam! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 godz. Potrawa wolna od glutenu(...)Opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (rewelacyjną cenę na szynkę znajdziecie  TUTAJ ) 200ml śmietany 30% 125ml wytrawnego białego wina 100g żółtego sera 3  szalotki 2 jajka Olej rzepakowy 1 por 1 łyżka świeżego tymianku Garść mąki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie bez zawartości glutenu. Szalotki kroimy w piórka

Kolizje Smaków
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 291

kalafior, seler naciowy) lub zmieniając zioła na ulubioną mieszankę. Ziemniaki w wykwintniejszej wersji polecam zamienić na bataty doprawione na ostro. Możliwości jest mnóstwo. Ja podaję wersję podstawową, wzbogaconą o pory, które nadają puree ciekawszego smaku. Czy jest smaczna? Myślę, że mój mąż, który brał dokładkę trzy razy, na pewno to potwierdzi! Porcja dla czterech osób. Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego(...)tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 3 łyżki świeżej natki pietruszki (lub np. kilka listków szałwi) 2 łyżki mąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz Puree z ziemniaków i porów: ok. 800 g ziemniaków (ok. 8 średnich sztuk) 2 pory (białe części) 1 łyżka masła 100 ml mleka (mniej niż pół szklanki) garść tartego sera żółtego np. cheddar sól morska

Poezja smaku
Mini quesadillas czyli tortilla z... tostera :) - z pysznym farszem pieczarkowo-porowym z kurczakiem i serem żółtym. 625

zwykłym tosterze (takim na sandwiche). Wyszły super - nie dość że pyszne i chrupiące, to jeszcze od razu podzielone na mniejsze części. Do tego fantastyczny farsz z kurczaka, pieczarek, pora i sera żółtego. Idealne na przekąskę, gorącą przystawkę lub szybki obiad. Po prostu pychota :) SKŁADNIKI: (na 2 porcje po 4 szt) - ilości podaję jedynie orientacyjnie, wszystko zależy od własnych upodobań(...)placki tortilli 1/2 pora 10 małych pieczarek pół małej piersi kurczaka 5 dag sera żółtego 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć. 2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle. 3. Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły za dużo wody, należy

Kto ugości moich gości?
Krem z pora 167

utrwaliła jego wizerunek jako Pana w Czerwieni. Ot, taka ciekawostka... Mam nadzieję, że nie wpłynie ona na ilość dostarczonych dziś prezentów? :> Składniki: 2 łyżki masła 2 duże pory (bez liści) 1 litr bulionu - jak dla mnie w przypadku kremu z pora najlepszy jest bulion warzywny 1 średnia cebula 4-5 średnich ziemniaków 1/2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanej(...)bazylii 1/2 łyżeczki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku Pory pozbawić liści i pokroić w krążki. W garnku stopić masło i wrzucić na nie pory i cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażać do czasu aż pory zmiękną i się lekko przyrumienią. Zalać bulionem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekane przyprawy. Gotować do czasu aż ziemniaki zmiękną - wtedy wszystko dokładnie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Surówka z pora i selera 241

Może jest jeszcze 10 rano ale już mam przygotowaną do obiadu surówkę z pora i selera. Smaczna i zdecydowana w smaku. Składniki : 1 por pół słoika selera sałatkowego 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki śmietany 18% sok z połowy cytryny Przygotowanie : Pora oczyszczam, przecinam wzdłuż i kroję w ok 2mm pół talarki. Skrojonego parzę wrzątkiem, odciskam i studzę(...)misie. Selera w ilości zbliżonej do ilości pora płuczę z zalewy i dodaję do pora, jabłko również w podobnej ilości ścieram na tarce na dużych oczkach i skrapiam je sokiem z cytryny. Dodaję cukier mieszam i chwilę czekam, dodaję śmietanę i ponownie mieszam. Po wymieszaniu surówka ląduje w lodówce na minimum

Mechanik w kuchni
Surówka z selera i pora 159

postacią surówek, sałatek… i nie tylko. Pozwolą one zachować nam kondycję i zdrowie oraz obudzić witalność ze snu zimowego, a pomoże w tym – Surówka z selera i pora. Inspiracją była dla mnie Smaczna Pyza i jej surówka. Przepis z moimi zmianami.         Składniki: - 1 średni seler korzeniowy - kawałek jasnej części pora - 1 jabłko (dałam Golden Delicious(...)tarce o drobnych oczkach skórkę. Sokiem z ½ pomarańczy skrapiamy starty seler. Suszoną żurawinę kroimy na mniejsze kawałki – dodajemy do selera. Jabłko obieramy i trzemy na seler – mieszamy. Umyty por kroimy w półkrążki, przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, a następnie hartujemy zimną wodą. Dodajemy do miski z selerem. Skrapiamy łyżką soku z cytryny dodajemy miód, 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy

mojewypiekiinietylko