por - 13968 przepisów (strona:30/932)

Pory z koperkiem na ciepło 194

Super prosto, w miarę szybko i bardzo smaczne. Pory na ciepło z dużą ilością koperku, podduszone na patelni, to świetny dodatek do drugiego dania. Bardzo polecam.  składniki 400 g  - 2 duże pory,  tylko białe i jasnozielone części 2 łyżki   masła 1 łyżka wody łyżka posiekanego koperku sól do smaku pieprz Przygotowanie Pory przekroić wzdłuż(...)dwie części a następnie każdą z części pokroić na półplasterki gr ok 3-4 mm. opłukać , dobrze osączyć wodę na sicie. Na patelni roztopić masło, dodać pory, wymieszać. Dolać łyżkę wody, posolić. Patelnię przykryć, dusić na bardzo małym ogniu ok 25 minut, do czasu aż pory zmiękną. Co jakiś czas zamieszać. Po tym czasie odkryć i jeżeli to konieczne, odparować

Stare Gary
ZAPIEKANKA HAWAJSKA Z CHLEBA TOSTOWEGO 191

domu zalega chleb tostowy lub mamy czerstwe pieczywo...oto pomysł na zapiekankę hawajską z chleba tostowego z porami, szynką i ananasem. Pyszna i pożywna. Pasuje zarówno na kolację jak i obiad. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 6 plastrów szynki gotowanej 6 plastrów sera żółtego 6 krążków ananasa z puszki 500 g porów 4 jajka 250 ml śmietany kremówki(...)łyżki oliwy sól, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Wykonanie: Pory oczyszczamy, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Następnie wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą, przyprawiamy pieprzem, solą oraz szczyptą gałki muszkatołowej i dusimy ok. 3-5 min. Kromki chleba tostowego wkładamy pojedynczo do tostera/opiekacza, aby się przyrumieniły, a następnie kroimy je w kostkę. 6 przyrumienionych kromek chleba tostowego, pokrojonych

Kuchnia MagdaLeny
Domowy susz z porem – przyprawa bez glutaminianu 183

Domowy susz z porem – przyprawa bez glutaminianu Susz z porem , to świetna sprawa , zawsze jest pod ręką , pasuje do wszystkiego , do ryb ,, sosów ,zup i mięsa . No, może do deserów, to bym go nie dodawała " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Generalnie jest genialny , nadaje dużo smaku(...)można się uczyć , więc chyba warto ? Zdecydujcie sami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 duże pory , razem z zieloną częścią 4 cebule 5 marchewek – dużych 5 dużych , korzeni pietruszki 1 seler korzeniowy – duży 1 czubata łyżka soli Pory ( razem z zieloną częścią ) i cebulę

Ogrodnik w podróży
Gorący kubek:Zupa-krem brokułowo-porowa 189

końcu zabiorę się za dawno odkładane sprawy. Od początku tygodnia chodziła za mną lekka, pożywna i przede wszystkim zielona zupka- krem. Tym razem postawiłam na brokuła w połączeniu z porem. Jadłam kiedyś pyszną zupę krem z samego pora i tak mi zasmakowała, że teraz postanowiłam połączyć te dwa warzywa.Mimo, iż to zupa krem to wyszła bardzo lekko, idealna na wczesną(...)wiosnę. Zupa-krem brokułowo-porowa Składniki: 1 brokuł 3-4 łodygi pora 1 dużą cebulę 2-3 ziemniaki natka pietruszki 1l bulionu warzywnego 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku łyżeczka sosu sojowego  łyżeczka zielonej czubrycy łyżeczka suszonego lubczyku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Por (tylko łodygę) umyć i pokroić w grubsze paski.Czosnek obrać i pokroić

Aromatyczne Podróże
Ryż smażony z polędwicą wieprzową 211

Jeżeli lubicie chińską kuchnię to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Smażony ryż z dodatkiem polędwicy wieprzowej, groszku i pora to pomysł na szybki do przygotowania obiad. Przed podaniem całość posypcie szczypiorkiem, aby dodać lekkiej ostrości.  Składniki na porcję dla 4 osób: 1/2 szklanki ryżu basmanti 1 szklanka wody około 0,5 kg polędwicy wieprzowej garść suszonych grzybów(...)szklanka mrożonego groszku 1 por (biała część) 2 jajka sól, pieprz sos sojowy ciemny sos chili olej do smażenia szczypiorek do dekoracji Ryż przesypać na sito i przepłukać. Do rondelka wlać 1 szklankę wody, posolić ją. Gdy zacznie wrzeć wsypać ryż. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości ryżu. Ewentualnie, gdy ryż wchłonie całą wodę to garnek zdjąć z ognia

Ugotować
Zupa - krem z pora 183

zupa, to jedna z lepszych jakie jadłam. Słyszałam o niej, ale jakoś nie miałam przekonania, nie wiem. Okazało się, że jest pyszna. Por jest wyczuwalny, ale jakoś tak delikatnie. Bardzo nam wszystkim ta zupa przypadła do gustu. Podałam ją z prażonym słonecznikiem i dodatkowo mąż lubi z serem żółtym :) Składniki: 3 białe części pora 2 większe ziemniaki 2 marchewki ząbek(...)czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego masło klarowane do podsmażenia pora śmietana 18 % trochę słonecznika ewentualnie starty żółty ser Ziemniaki i marchewki obrałam, wrzuciłam do wcześniej przygotowanego bulionu i gotowałam, dorzuciłam do nich pokrojony czosnek. Pora pokroiłam na drobno. W rondelku rozpuściłam masło, wrzuciłam pora i dusiłam, aż zrobił się miękki. Przełożyłam do gotujących się warzyw. Jak były już miękkie

kruche babeczki
Indyk z porem, ryż i rukola z suszonym pomidorem 180

siedzi mi w głowie ;)) he he. Wiecie, że ostatnio staram się jeść i kupować mniej mięsa z kurczaka, zamiast tego wolę indyka - zdrowszy. Tym razem z cebulką, czosnkiem i porem, do niego dodałam łyżkę mascarpone i trochę śmietanki, doprawiłam solą i pieprzem. Jako dodatek ryż wymieszany z kurkumą i rukola z suszonym pomidorem i słonecznikiem. Nie podaję dokładnie gramatury(...)każdy dopasuje pod siebie, por u nas na 3 osoby, ale można spokojnie dać więcej. Nam smakowało :) Miłego dnia Wam życzę :)) Składniki: filet z indyka większy por cebula czerwona 2 ząbki czosnku  1 łyżka mascarpone 1/2 szklanki śmietany 18% sól różowa pieprz ryż biały długoziarnisty u mnie Halina troszkę kurkumy rukola suszone pomidory słonecznik olej kokosowy do smażenia Ryż

kruche babeczki
Kurczak w liściach pora lub pandanu 201

smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " (autorka Julie Schwob) Na początek wypróbowałam przepis na kurczaka w liściach pandanu, ale jak przystało na prawdziwego  kucharza thaï thaï . zastąpiłam je liśćmi .... pora, później przyszedł czas na curry z kurczaka z pędami bambusa ( przepis pojaw się niebawem ), tajskie sajgonki,  pikantny sos ogórkowy i grillowane szaszłyki wieprzowe, a w kolejce do przyrządzenia czekają(...)kolejne potrawy kuchni tajskiej. Muszę jeszcze dokupić " Smaki Indii Smaki świata " tej samej autorki, bo jak do tej pory wszystko co przygotowałam doskonale trafia w nasze gusty kulinarne :) Więcej naszych zdjęć kulinarnych możecie zobaczyć na stronie " Pustynny blog " ( link )  Składniki - przepis oryginalny z książki " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " 400 g piersi z kurczaka 20 liści pandanu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka z porów. 180

Zapiekanka porowa jest czymś, co robię czasami sam dla siebie. Dla własnej przyjemności. Jednak czy można tak prostym daniem przekonać szerszą publiczność? Dlaczego nie - trzeba spróbować. Por to warzywo o niezliczonych właściwościach zdrowotnych. Był uprawiany i doceniany już od tysięcy lat. Mówi się, że zbudowano dzięki niemu piramidy, choć osobiście powątpiewam by E.T. stosowali go jako napęd w swoich maszynach(...)budowlanych;) Jednak Egipcjanie rzeczywiście zajadali pora tonami. Zajadał go również  Neron, a Hipokrates leczył nim na swojej wyspie Kos. Moja zapiekanka nie dość, że wykorzystuje super warzywo jako główny składnik, to jeszcze w lekkostrawnej duszonej formie. W zdecydowanie wegańskim towarzystwie. Przepis jest portugalski, a pochodzi ze słowackiej książki, którą kupiłem przed laty w domu towarowym Prior w Popradzie. Wiem

zadanie-gotowanie
Brotchan foltchep - irlandzka zupa z porów. 210

świat opisuje za pomocą nut. Może w jej twórczości odnajdziecie swoją Irlandię :) No, ale dosyć prywaty. Przejdę do rzeczy, czyli do gotowania. Przygotowałam dzisiaj prostą i smaczną zupę z porów. Dodaje się do niej płatki owsiane, które mają za zadanie ją zagęścić, a podaje z podsmażonymi kiełbaskami wieprzowymi. Super! Składniki: 2-3 pory (białe części) 1l bulionu drobiowego lub warzywnego(...)szkl. mleka 4 łyżki płatków owsianych 3 łyżki słodkiej śmietany 18% 100 g masła sól pieprz kiełbaski wieprzowe Wykonanie: Umyć dokładnie por, pokroić na grube plastry. Rozpuścić w rondelku masło, dodać por i podsmażać przez ok. 10 minut. W garnku zagotować bulion, dodać mleko, następnie podsmażony por i płatki owsiane. Gotować na małym ogniu przez 25 minut. Dodać słodką śmietankę

zadanie-gotowanie
Zupa porowo-ziemniaczana. 188

Pyszna zupa z porów i ziemniaków o gładkiej, kremowej konsystencji z subtelnym maślanym akcentem. Jej dużym atutem, oprócz smaku, jest czas przygotowania. Niezwykle krótki. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, czy też posypać posiekanym szczypiorkiem. Po raz pierwszy jadłam ją u koleżanki i z miejsca stałam się wielką fanką tego dania. Do przygotowania zupy użyłam po prostu wody(...)stoi na przeszkodzie, aby do warzyw dodać bulionu. Wówczas podkręci się nieco jej smak. Polecam. Składniki: 3 pory (tylko białe i jasnozielone części) 4 średnie ziemniaki 80 g masła 2-3 łyżki słodkiej śmietany (u mnie 30 %) sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pory dokładnie umyć i pokroić w paski. W garnku rozpuścić masło, dodać por i dusić ok. 10 minut

zadanie-gotowanie
Lasagne z soczewicą i porem 209

Składniki: 8 płatów makaronu do lasagne; Białe części 2 dużych porów; 100 g suchej, czerwonej soczewicy; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczka suszonego oregano; 2 łyżki oleju; 1 ząbek czosnku; 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 100 g serka topionego, śmietankowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory wraz z zalewą przelać do miseczki. Doprawić solą(...)pieprzem do smaku. Wymieszać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Pory umyć, osuszyć, pokroić w cienkie talarki. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać serek topiony i dokładnie wymieszać (najlepiej blenderem lub mikserem). Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone pory i podsmażyć. Do podsmażonych porów dodać soczewicę (suchą, nieugotowaną), wlać 250 ml zimnej wody i dusić na średnim ogniu przez

Gospodyni Miejska
Muffinki z porem i boczkiem 190

doszłam jednak do wniosku, ze muffinki to nic trudnego i powinnam sobie z nimi poradzić ;) A ponieważ zdecydowanie bardziej preferuje smaki wytrawne niż słodkie zdecydowałam się przygotować muffinki z porem i boczkiem . Oczywiście nie obyło się bez przygód podczas ich pieczenia, ale ostatecznie udało mi się przygotować bardzo smaczne babeczki. Polecam! Jeżeli macie ochotę na inne muffinki to zajrzyjcie(...)Zuzi zobaczyć jakie babeczki one przygotowały ;) Składniki :  1 średni por 100g chudego boczku (bekonu lub pancetty) 140g maki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 150ml jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta słodkiej i ostrej papryki Przygotowanie :  Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnie

Codzienne Gotowanie
Niecodzienna kartoflanka – zupa krem z ziemniaków i porów, z wędzonym łososiem 233

inna kartoflanka. Zdecydowana w smaku, wytrawna. Lekko kwaskowa i przyjemnie pikantna. Ta zupa krem, obowiązkowo podana z wędzonym łososiem, to już nie zwykła zupa ziemniaczana, ale całkiem eleganckie danie. Pory kroimy wzdłuż na pół i rozchylając ich warstwy dokładnie wypłukujemy je w zimnej, bieżącej wodzie. Specyficzna konstrukcja pora i to, jak warzywo rośnie sprawiają, że lubi w sobie gromadzić sporo(...)piasku, właśnie między liśćmi. Umyte pory kroimy w półplasterki. Ziemniaki cienko obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, na wolnym ogniu dusimy razem pokrojone pory i ziemniaki. Po 10-12 minutach, gdy warzywa są już podduszone i zaczęły być szkliste, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, a całość podlewamy rozpuszczonymi w odpowiedniej ilości płynu kostkami bulionowymi lub taką samą

Karo in the Kitchen