por - 13968 przepisów (strona:33/932)

Surówka z pora i selera 219

Może jest jeszcze 10 rano ale już mam przygotowaną do obiadu surówkę z pora i selera. Smaczna i zdecydowana w smaku. Składniki : 1 por pół słoika selera sałatkowego 1 jabłko 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki śmietany 18% sok z połowy cytryny Przygotowanie : Pora oczyszczam, przecinam wzdłuż i kroję w ok 2mm pół talarki. Skrojonego parzę wrzątkiem, odciskam i studzę(...)misie. Selera w ilości zbliżonej do ilości pora płuczę z zalewy i dodaję do pora, jabłko również w podobnej ilości ścieram na tarce na dużych oczkach i skrapiam je sokiem z cytryny. Dodaję cukier mieszam i chwilę czekam, dodaję śmietanę i ponownie mieszam. Po wymieszaniu surówka ląduje w lodówce na minimum

Mechanik w kuchni
Surówka z selera i pora 141

postacią surówek, sałatek… i nie tylko. Pozwolą one zachować nam kondycję i zdrowie oraz obudzić witalność ze snu zimowego, a pomoże w tym – Surówka z selera i pora. Inspiracją była dla mnie Smaczna Pyza i jej surówka. Przepis z moimi zmianami.         Składniki: - 1 średni seler korzeniowy - kawałek jasnej części pora - 1 jabłko (dałam Golden Delicious(...)tarce o drobnych oczkach skórkę. Sokiem z ½ pomarańczy skrapiamy starty seler. Suszoną żurawinę kroimy na mniejsze kawałki – dodajemy do selera. Jabłko obieramy i trzemy na seler – mieszamy. Umyty por kroimy w półkrążki, przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, a następnie hartujemy zimną wodą. Dodajemy do miski z selerem. Skrapiamy łyżką soku z cytryny dodajemy miód, 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy

mojewypiekiinietylko
Schab z quinoa z parowaru 165

warzywami z parowaru" . Składniki :  3 plastry schabu 3 łyżki quinoa  3 śliwki suszone  4 cienkie paski marchewki  4 cienkie paski buraka  1 mały kawałek pora natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy :  pieprz czarny  kardamon mielony  imbir czosnek w płatkach  Schab myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia(...)kardamonem mielony, imbirem i posypujemy na wierzchu płatkami czosnku. Odstawiamy na bok.   Marchewkę myjemy, obieramy i obierakiem wycinamy 4 paski, tak samo postępujemy z burakiem. Kawałek zielonej części pora myjemy i kroimy w kostkę. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą. Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż. Na najniższym poziomie w parowarze układamy pojemnik

Parowar Faceta
Szybki Obiad: Potrawka z cukinią w curry 131

takie, które wręcz mnie inspirują do stworzenia czegoś podobnego w smaku. Tak właśnie powstał ten przepis. Zapraszam do smakowania! Cukinia w aromatycznym sosie curry Składniki: 3 cukinie, 1 por lub 1 cebula, 2 szklanki wywaru warzywnego (lub przegotowanej wody), 1/2 szklanki gęstego jogurtu, 1 łyżeczka brązowego cukru. 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka(...)ziaren kolendry (utłuczonej w moździerzu), 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) (utłuczonego w moździerzu), 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/2 łyżeczki soli, olej do smażenia. Przygotowanie: Pora (lub cebulę) pokroić w półksiężyce podsmażyć w głębokiej patelni na łyżeczce oleju, a następnie zalać 1/2 szklanki wywaru, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić przez 2-3 minuty. Gdy por zmięknie przełożyć do blendera i zmiksować

Pełna Lodówka
Zupa kokosowa z awokado i porem 110

Zupy, zupy, zupy… Ileż to razy stajemy przed dylematem, co zrobić z pozostałością rosołu. Tradycyjnie – pomidorową? A może… i tu się zaczyna problem. Zupa kokosowa z awokado i porem, to chyba, najlepsza alternatywa dla popularnej „pomidorówki”.    Składniki: - 1 l rosołu- 2 puszki po 400ml mleka kokosowego- 2 marchewki z rosołu- 3 dojrzałe awokado- 1 czerwona papryka- 3 białe(...)części pora- kawałek kurczaka (dałam pierś z grilla)- ½ limonki- 1 czerwona papryka- suszona chilli  w plasterkach- ugotowany makaron tagliatelle- suszony czosnek- 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków tajskich- sól- biały pieprz- świeżo mielony czarny pieprz- olej kokosowy- szczypiorek, kilka gałązek natki pietruszki Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kroimy por, wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę smażymy. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy

mojewypiekiinietylko
Zupa krem porowo-ziemniaczana 127

zupa potwierdza  tylko,ze proste jedzenie nie musi byc wcale nudne.Skladniki:2-3 pory3 ziemniaki1 cebula2 lyzki masla ghee1 listek laurowy0,75-1 l bulionu warzywnego solbulion warzywnyszczypiorekWykonanie:Z pora odciac czesc z korzeniem i ciemnozielone liscie.Przekroic wzdluz na pol i dobrze wyplukac.Wyciac z jasnozielonej czesci  kawalek dlugosci okolo 15 cm i pociac w bardzo waziutkie paseczki.Julienne obgotowac(...)minuty ,przelac zimna woda i odlozyc na bok.Pozostaly por drobno pokroic.Ziemniaki obrac,pokroic w kostke.W rondlu rozgrzac maslo i cebule razem z porem podsmazyc okolo 3 minut ciagle mieszajac.Wlac bulion,dodac listek laurowy i ewentualnie sol.Gotowac 20 minut.Usunac listek laurowy i zmiksowac calosc na gladki krem.Zupe rozlac do miseczek.Podawac ze szczypiorkiem i wczesniej przygotowanymi paseczkami z pora.Uwagi.podanie zupy mozna urozmaicic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pikantna zupa porowo-kukurydziana. 163

kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu.W innym garnku rozgrzewamy masło i dodajemy: pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojony w plasterki por. Solimy i pieprzymy. Nie lubię smaku przypalonego pora z czosnkiem :) a poza tym zepsuje to kolor zupy, dlatego uważajcie, aby nic się nie przypaliło.Gdy tłuszcz odparuje, a por jest(...)wciąż twardawy, dodajemy kilka łyżek wody. Do garnka z porem i cebulą wlewamy bulion z ziemniakami i gotujemy. Ilość bulionu zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Ja zawsze dodaję mniej (nie wlewam wszystkiego) i w trakcie gotowania decyduję o ewentualnej dolewce.Gdy warzywa są miękkie, wszystko blendujemy. Zostawiamy zupę na średnim ogniu, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. (no chyba

Kitchens Alphabet
Sałatka z kaszą gryczaną i wędzonym kurczakiem 396

ziarna słodkiej kukurydzy, jajka i por.Całość dosmaczona majonezem i jogurtem greckim.Pycha!Składnki:100 g kaszy gryczanej (1 woreczek);300 g wędzonego fileta z piersi kurczaka;1/2 białej części pora;Puszka kukurydzy konserwowej;3 jaja ugotowane na twardo;3 łyżki majonezu;2 łyżki jogurtu gerckiego;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić(...)pokroić w cienkie krążki.Kurczaka pokroić w drobną kostkę.Jaja ugotować na twardo. Obrać i pokroić w drobną kostkę.Do miseczki przesypać wystudzoną, ugotowaną kaszę. Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojonego pora, jajka i kurczaka i dokładnie wymieszać.Dodać majonez, jogurt grecki, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym

Gospodyni Miejska
Kurczak po seczuańsku 238

sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka;1 mała cukinia;1 średnia marchewka;1 czerwona papryczka chili;Szczypta soli;Pieprz syczuański.Sos:2 łyżki mąki kukurydzianej;3 łyżki sosu sojowego, jasnego;1 łyżka(...)marynaty dodać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać (tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka). Tak przygotowanego kurczaka przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Cukinię, marchewkę, pory, paprykę i chili umyć i osuszyć. Cukinię i marchewkę obrać, pokroić w słupki. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w paski. Pora pokroić w talarki.Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą

Gospodyni Miejska
Sałatka porowa z marynowanymi pieczarkami 373

Sałatka porowa z marynowanymi pieczarkami...Plasterki marynowanych pieczarek i porów.Pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe.Ziarna słodkiej kukurydzy.Kosteczki szynki i wiórki jajek.A całość oblepiona majonezem.Pychota! Składniki:200 g szynki konserwowej;200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu);6 średnich ogórków konserwowych;2 białe części porów;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g);5 jaj ugotowanych na twardo(...)majonezu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Pory umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki, położyć na sicie i sparzyć wrzątkiem (obficie polać dużą ilością gorącej, zagotowanej wody). Ostudzić, osuszyć z wody, przełożyć do miski.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do porów.Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki.Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki

Gospodyni Miejska
P.. Porowa z boczkiem i grzankami! 151

bulionu 40g boczku1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę1łyżka oliwy z oliweksól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszona natka pietruszki, szczypta(!) kurkumy, zioła prowansalskie, czosnekPrzygotowanie:W garnku rozgrzewamy masło. Pory oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski wraz z pokrojoną w kostkę cebulę oraz pory. Dusimy na średnim ogniu. Uwaga, aby por nie zbrązowiał. Jeśli o to zadbacie(...)będziecie się cieszyć lekko orzechowym smakiem :)Po 10minutach dodać wody.Przygotować bulion, wrzucić do niego pokrojone ziemniaki oraz marchewkę.Po 15minut duszenia pora, zalewamy go bulionem. Przyprawiamy lekko solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kurkumą.Blendujemy w momencie, aż warzywa (marchew i ziemniak) będą miękkie. Przed blendowaniem warto sprawdzić konsystencję zupy. Jeśli dla Was będzie zbyt rzadka, odlejcie wodę łyżką

Kitchens Alphabet
Kopytka z sosem grzybowym 126

Dzisiaj podrasowana klasyka, kopytka z dodatkiem mieszanki serów Regio piatto, sos z suszonych podgrzybków z karmelizowanym porem i śmietanką 36 %. Często robię dania z karmelizowanym porem, polecam pierogi z kaszą i grzybami. W sezonie grzybowym sosy robię ze świeżych grzybów. Grzyby zbieramy i suszymy samodzielnie, potem takie suszone grzyby wykorzystujemy w sezonie zimowo-wiosennym do różnych dań. Kopytka z sosem(...)Wrzucamy kopytka do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Na sos: 3 łyżki suszone podgrzybki 2 łyżki oleju 1 duży por sól, pieprz i cukier 1 łyżka mąki 100 ml słodkiej śmietanki 36 % Grzyby namaczamy we wrzącej wodzie, następnie szatkujemy je w szatkownicy, lub drobno kroimy. Na oleju przesmażamy pokrojony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiosenny tort porowy 230

przepis na tort. Kto powiedział, że tort musi być na słodko? :) Dziś pokażę Wam bardzo smaczny przepis na tort na słono. Spektakularne jest również to, że do tortu użyłam pora. Por jest wybornym warzywem, może trochę niedocenianym. U mnie kilka razy jeszcze wystąpi w roli głównej. Do ciasta użyłam: 200 g mąki pszennej 100 g masła  100 g twarogu(...)papierem do pieczenia, położyć na wierzch fasolę, groch lub soczewice. Nasiona po upieczeniu oczywiście usuwamy.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st C. i pieczemy 15min.Do farszu użyłam: 350 g pora pokrojonego w krążki 200 g sera żółtego 200 g śmietany 12% 4 jajka pieprz sól gałka muszkatołowa Pora możemy podgotować 10 min w wodzie lub zeszklić na maśle. Ja wolę

Olikowa kuchnia
Zupa krem selerowo - porowa ze świeżą rzeżuchą 182

Moja propozycja sprawdzi się świetnie, jeśli chcecie zrobić sobie mały detoks na wiosnę. Lekka zupa krem z naszych wspaniałych, lecz niedocenionych warzyw - selera i pora.  Z kawałkami pleśniowego sera i kiełkami świeżej rzeżuchy na wierzchu nabierze charakteru, a także zyska nieco ostrości. Ja swoją rzeżuchę wysiałam w ubiegłym tygodniu - zrobiła się z niej prawdziwa łąka:   Zatem moi drodzy(...)częstujcie się ;) Zupa krem selerowo-porowa z camembertem i rzeżuchą  - 1 litr bulion z warzyw - 2 pory (białe części) - 1 duży seler - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1 opakowanie sera camembert z ziołami - świeża rzeżucha - sól, pieprz, Ruszamy! 1. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, a następnie przesmażyć na patelni. 2. Pory opłukać, pokroić wzdłuż na pół

Sajkofanka smaku
Ziemniaki zamiast paczkow 167

lyzeczka slodkiej papryki 1 lyzeczka suszonego rozmarynu 0,5 lyzeczki soli 3 lyzki oliwy 1 lyzka wody maslo do nasmarowania foremki nadzienie: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 por 100g startego parmezanu 2 jajka 150ml smietany 2 lyzki posiekanego, swiezego szczypiorku sol i pieprz do smaku 1 lyzka oliwy do podsmazenia pora wykonanie:Wszystkie skladniki ciasta zagniatamy razem na gladka(...)czasie ciasto wyjmujemy, walkujemy i wykladamy nim foremke do tart.Ziemniaki obieramy ze skorki i kroimy na plasterki szerokosci 0,5cm.Por siekamy i przez chwile podsmazamy na 1 lyzce oliwy.Ziemniaki, por, jajka, smietane i ser laczymy ze soba. Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy sola i pieprzem. Calosc przekladamy na ciasto.Foremke wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 10 minut

Przysmaki Karolki