Ekspresowa i smaczna sałatka z porem w roli głównej z dodatkiem rzodkiewek, ogórków kiszonych i ugotowanych na twardo jajek może być świetną przekąską na śniadanie lub kolację. Nieco ostry i wyrazisty smak pora i rzodkiewki w sałatce, złagodzi dodatek jajek ugotowanych na twardo . składniki na 5 porcji 4 pory 6 ugotowanych na twardo jajek pęczek rzodkiewek 4 ogórki kiszone(...)łyżki majonezu 1 łyżka musztardy szczypta soli czarny pieprz przepis Umyte pory kroimy w krążki wrzucamy do miski i lekko posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut aby nieco zmiękły. Rzodkiewki kroimy w plasterki a ogórki kiszone w kostkę. Do miski z porem wrzucamy pokrojone rzodkiewki oraz ogórki kiszone . Ugotowane na twardo jajka kroimy w plastry a następnie przeciskamy przez
Smakowite DaniaPrzedstawiam Wam dzisiaj danie na które skusi się zarówno amator nowości jak również miłośnik potraw mięsnych. Będzie to smaczna potrawka z kurczakiem oliwkami i porem w sosie śmietanowym. Danie nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, sycące i bardzo proste w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub ziemniakami . składniki na 3 porcje 60 dag piersi z kurczaka garść czarnych oliwek(...)łyżki masła + 1łyżka oliwy z oliwek do smażenia por 1 łyżka mąki 1szklanka śmietany 15 dag sera żółtego 1łyżka przyprawy do kurczaka czarny pieprz sól przepis Czarne oliwki i pora kroimy w plastry. Umyte i oczyszczone mięso kroimy w paski a następnie w niezbyt małą kostkę. Pokrojone mięso oprószamy przyprawą do kurczaka. Żółty ser ścieramy do miseczki, na tarce
Smakowite DaniaDzień dobry! Jakiś czas temu byliśmy na warsztatach kuchni gruzińskiej. Jedliśmy tam rewelacyjną pastę z bakłażana, która oczywiście od tamtej pory śniła mi się po nocach. Teoretycznie miałam na nią przepis, ale nie miałam oryginalnych, gruzińskich przypraw, które są do niej potrzebne. Mimo wszystko zdecydowałam się ją przygotować. Jest to bardziej inspiracja potrawą przygotowaną na warsztatach, smak nieco odbiega
Pora coś zjeśćwędlin. Ja preferuję także potrawy z wykorzystaniem chrzanu, np. jako składnik sałatki czy farszu do jajek czy sosu do roladek mięsnych . Dzisiaj chcę zaproponować roladki z kurczaka z chrzanem, porem, boczkiem i żurawiną duszone w żurawinowym sosie chrzanowym. Składniki: 3 duże filety z kurczaka 100 g wędzonego boczku 50 g suszonej żurawiny sól, pieprz, suszony czosnek i majeranek pół(...)słoiczka chrzanu żurawinowego 1 duży por mąka do obtoczenia roladek 1 łyżka masła, olej Sos: szklanka słodkiej śmietanki 18% 2-3 łyżki chrzanu żurawinowego sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranmku owoce żurawiny Boczek pokroić w kostkę. Pora sparzyć, przekroić wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Dokładnie przepłukać wodą na sitku. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić boczek
Czerwień i błękitdzisiejszy obiad polecam pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne na obiad dla całej rodziny. Najczęściej podaję je z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka, 2 marchewki, 1/2 pora, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 3 łyżki masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną(...)pieprzu. Marynatą nacieram podudzia z kurczaka. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Pora kroję w plasterki. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję marchewkę oraz pora. Podlewam odrobiną wody i smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Podsmażoną marchewkę z porem dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasinieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Pojawia się w wielu domach na świątecznym stole (ponadto jest zupą idealną na kaca ;-) ), u nas również. Mimo przygotowywania go co roku, do tej pory nie udało mi się opublikować przepisu na niego. Ach ten mój perfekcjonizm - zdjęcia się nie podobały, to i przepis nie został opublikowany. Dzisiaj nadrabiam - lepiej późno, niż wcale ;-). Żurek obowiązkowo
Pora coś zjeśćmargin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 350g makaronu 1 duży por 3 łyżki masła lub oliwy sól, pieprz 400 g pomidorów 2 papryczki pepperoni 100g czarnych oliwek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 100ml ulubionego mleka 2 jajka 1 opakowanie fety/2 kulki(...)para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Ugotuj makaron. Pora pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę lub masło i podsmaż pora, aż zmięknie. Nagrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj olejem duże żaroodporne naczynie do zapiekania i układaj warstwy: makaron, pory, pomidory pokrojone
Qlinarnie i Qlinarniekomponuje się z dowolną wędliną, jajkiem czy serem. Pasuje i na przyjęcia i na codzienne śniadanie czy kolację. Potrzebne są do niej tylko 4 składniki, które ( no może poza porem) zawsze są dostępne w mojej kuchni. Składniki - duży por ( tylko biała część ) - jajka na twardo 2 szt. - ogórki kiszone 3 szt. - jabłko ( najlepiej kwaskowe ) - sól, pieprz - majonez, śmietana Wykonanie(...)Por kroję w bardzo drobne półplasterki, przekładam do małej miseczki i posypuję dwoma szczyptami soli.Odstawiam na bok aby zmiękł, puścił sok i stracił goryczkę. Do większej miski ścieram na tarce o grubych oczkach jajka, jabłko i ogórki kiszone. Kiedy por już jest miękki i puścił sok dokładnie go odciskam i przekładam do reszty utartych składników. Do sałatki dodaje
Kuchnia z widokiem na ogródMłoda kapustka duszona na masełku z porem i pomidorkami. Cóż może być lepszego :) Tak przygotowana kapustka może posłużyć jako samodzielne danie lub jako smakowity dodatek do obiadu. Tylko uwaga proponuję przygotować od razu podwójną porcję,bo ona znika już w trakcie przygotowania tzn. kosztowania :) Składniki - główka młodej kapusty - pomidory 2 szt. - kawałek pora - pół pęczka koperku - masło - sól, cukier, majeranek(...)cytryny Wykonanie Kapustę szatkuję w średniej grubości paseczki, pora kroje w cieniutkie półplasterki, pomidora ( wczesniej sparzonego i obranego ) w kostkę, koperek drobniutko. W dużej głębokiej patelni roztapiam ok.2 łyżki masła,dodaje do niego pora i chwilkę duszę. Do pora dodaję poszatkowaną kapustę, dolewam dosłownie pół szklanki gorącej przegotowanej wody. Mieszam. Kiedy kapustka jest na wpół miękka dodaję pomidory, koperek,szczyptę
Kuchnia z widokiem na ogródWitajcie :) Dziś proponujemy szybki przepis na różowy makaron z rukolą i porem. Spaghetti z rukolą i porem: (4 osoby) Składniki : 1 makaron spaghetti 1/2 opakowania rukoli 1 por 2 ząbki czosnku 2 buraki pieprz, sól słodka śmietanka do sosów oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente z dwoma burakami, aby uzyskać różowy kolor. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy odrobiną oliwy(...)oliwek. Por myjemy i kroimy w drobną kostkę, rukolę oczyszczamy z ogonków i również dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 4 łyżek i dodajemy por, który blanszujemy. Teraz wlewamy słodką śmietankę i dusimy, aż lekko zgęstnieje. W tym momencie dodajemy przeciśnięty czosnek i rukolę. Zmniejszamy maksymalnie ogień i doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy
vegetanieśniadanie u nas dzisiaj wspaniała sałatka z porów. Niezwykle smaczna i prosta w wykonaniu. Wypróbujcie ją, warto :) Potrzebujecie do jej stworzenia : 1 duży por 1 duży ogórek konserwowy 1 puszka kukurydzy 4 jajka majonez pieprz, ostra papryka, sól Por dobrze myjemy i odkrawamy jasną część, ciemne liście lądują w zamrażalniku. Przydadzą się na zupę. Por musicie pokroić w cieniutkie płatki(...)delikatnie posypać solą, aby zmiękł. W czasie kiedy por mięknie, ogórek i jajka kroimy w drobną kosteczkę. Następnie wszystko razem mieszamy i dodajemy majonez, ok. 3 duże łyżki. Najlepiej dodajcie tyle ile lubicie. Na koniec dodajemy pieprz i ostrą paprykę i sałatka gotowa :) Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Proste prawda ? A oto jaśnie Pani sałatka :) Pozdrawiamy
vegetanieProponuję dziś Państwu kolejną sałatkę tym razem dla smakoszy pora. Bardzo lubię to warzywo, jest nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne no i zdrowe. To prawdziwa kopalnia witamin i soli mineralnych. Tak, więc "pora na pora". SKŁADNIKI: 2 pory sałatkowe 7 średnich ogórków kiszonych 5 ugotowanych jajek 4 ugotowane marchewki majonez, sól, pieprz WYKONANIE: białą część pora rozcinamy
Kuchnia BeatyDzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na sałatkę ze śledzi w towarzystwie pora. Przepis ten pochodzi z zeszytu mojej mamy i jest w mojej rodzinie chyba od zawsze. Myślę, że jak każdy i ja mam swój sposób na sprawdzoną i zawsze smaczną sałatkę z matiasów. Moją tajemnicą udanego smaku jest wymoczenie płatów śledziowych w mleku. Najlepiej jeżeli wypłukane wcześniej śledziki wymoczymy(...)mleku nawet kilka godzin, sprawi to, że ich smak będzie zdecydowanie łagodniejszy i świetnie komponujący się z całością. Jedną z moich ulubionych kompozycji jest śledź z jajkiem i porem. Ta sałatka sprawdza się na wszystkich domowych imprezkach. Sałatka śledziowa z porem SKŁADNIKI: 600 g matiasów 1l mleka 4 jajka ½ pora (biała część) 2 łyżki majonezu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszna i prosta suróweczka z jednego warzywka. Por jest dosyć wyrazistym w smaku warzywem więc wystarczy tylko majonez i trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i surówka gotowa. składniki: 800 g porów (biała i jasnozielona część) sól do smaku majonez Pory dokładnie umyć. Następnie pokroić w plastry lub jeśli są duże w półplastry. Pokrojone pory sparzyć. Zalać wrzątkiem i zostawić(...)godzinkę lub też do wystygnięcia wody. Potem pory dobrze osączyć z nadmiaru wody. Połączyć z majonezem, ilość wedle uznania. Do smaku doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Monia miesza i gotujeJestem sezonowa. Choć niezbyt klasycznie. Zdecydowanie bardziej letnia niż zimowa, choć zimę kocham i za nią tęsknię. Brak mi podziału na cztery równe pory roku. Moje sezony dyktuje apetyt. Jest czas gorących, gęstych zup wypijanych z ukochanego dużego kubka. Była pora dynii i czas francuskich croissantów moczonych w mocnym espresso. Nieregularnie nastaje sezon na curry, bakłażany(...)wszystko co pomidorowe. Pora serowa trwa przez cały rok, a czas kawy jest po prostu nieskończony. Sezon na owsiankę zaczął się w dzieciństwie i ma szansę zostać jednym z najdłużej panujących tuż obok kaszy manny, orzechów i wszystkiego co bezowe, a najchętniej oczywiście z karmelem. Muszę dodać, że bywają sezony, które trwają w duecie, tercecie
KUCHARNIA