Witam Was!Jakiś czas temu prezentowałam Wam te naleśniki na facebookowym profilu Pora (tak tak, warto polubić, czasem pojawiają się tam rzeczy, których tu nie zobaczycie :D) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdomowe sposoby! Pamiętam z dzieciństwa, jak Mama i Babcia przygotowywały mi sok z cebuli i buraka.Wydrążały środek, wsypywały nieco cukru i stawiały na piecu, takim prawdziwym :)Do tej pory pamiętam ten smak!Obok tych specjałów była również przygotowywana cebulka.Ot taka niby zwykła, a pomagała na ból gardła :).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćstąd też takie skojarzenie z męską anatomią :-)Uprawiane od ponad 1000 lat. Awokado - składnik wielu potraw, coraz bardziej doceniane w naszych kuchniach.Można je kupić cały rok, dzięki różnym porom zbiorów poszczególnych odmian.Awokado najbardziej zadziwia dużą zawartością tłuszczu, jednak są to tłuszcze jak najbardziej zdrowe i cenne, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto zawiera dużo witamin z grupy B, witaminę
Pora coś zjeśćCześć!Dzisiaj krótko, ale treściwie :-) Wiem, że są tutaj fani i bananów i masła orzechowego... już kiedyś Wam proponowałam muffiny z tymi dwoma składnikami, więc dzisiaj przyszła pora na sycący koktajl !Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć!Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef.Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-)Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćWitam Was kochani!Wczoraj pokazałam Wam urocze wielkanocne babeczki, więc dzisiaj pora na wielkanocne kruche ciasteczka! Ciasto kruche banalne do przygotowania, a tworzenie ciasteczek - sama przyjemność!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć!Jak tam świąteczne obżarstwo? :-)Dzisiaj chciałabym pokazać Wam paschę jaką przygotowałam na te Święta. Wcześniej pokazywałam Wam waniliową z bakaliami, dzisiaj pora na czekoladową z nutką pomarańczy.Pascha jest wyborna, ma konsystencję dobrych lodów czekoladowych.Może latem wykonam ją znowu i lekko zamrożę? Sądzę, że to bardzo dobry pomysł!A tymczasem zapraszam Was do zapoznania się z przepisem, może
Pora coś zjeśćprzedstawić ciekawy pomysł na drugie śniadanie z Fitellą, które to z pewnością zabierzecie ze sobą. Przygotujcie sobie ciut więcej, gdyż Wasi znajomi z pewnością będą od Was chcieli kawałek. Pora przedstawić ciasteczka z płatków śniadaniowych z pełnego ziarna pszenicy oraz musli. Będzie to prosta wersja, ale można ją wzbogacić o co tylko się chcę.Ciastka są bardzo sycące i jeden
Pora coś zjeśćWitam Was!Dzisiaj pora na kolejny kreatywny pomysł na drugie śniadanie z użyciem płatków Fitella! Postanowiłam przygotować tropikalne racuchy z użyciem Fitella Special Tropical fruits. Idealnie się w nich sprawdziła!Racuchy są proste do zrobienia, idealnie smakują z golden syrupem (można go zastąpić miodem).Zapraszam!#1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym#3 Ciasteczka musli#4 Batoniki musli
Pora coś zjeśćWitajcie!Leniwa sobota, więc czas na leniwe śniadanie (obowiązkowo w porze obiadowej ;-) ).Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować klasyczne połączenie gruszki, gorgonzoli i orzechów. Już wcześniej gorgonzolę i gruszkę mogliście zobaczyć tutaj. A bruschetta? To klasyczna antipasti czyli włoska przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z pomidorami, ale my akurat mieliśmy ochotę na takie połączenie ;-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćCześć!Kilka dni temu pokazywałam Wam koktajl z truskawkami i truskawkowym musli, dzisiaj z kolei pora na banany! Banany z dodatkiem pszennych płatków. Nie dość, że smaczne, to jeszcze bardzo syci, dzięki dużej ilości błonnika.Zapraszam!Wcześniejsze przepisy znajdziecie poniżej:#1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym#3 Ciasteczka musli#4 Batoniki musli #5 Wafelki w czekoladzie
Pora coś zjeśćCześć!Dzisiaj pora na kolejne lody!Tym razem bardziej uśmiechną się właściciele maszynek do lodów, jednak osoby nie posiadające jej też sobie poradzą (ja sobie poradziłam ;-)).Lody z dodatkiem masy kajmakowej (krówkowej) to coś, co musicie wypróbować.Słodycz, przeplatająca się z nutką soli - kto jeszcze nie próbował takiego połączenia, bardzo polecam! Czekolada z dodatkiem soli też jest nieziemska! Zapraszam!Przepis
Pora coś zjeśćCześć! Na kulinarnej mapie Krakowa jest niewiele wydarzeń związanych z jedzeniem, porównując chociażby do Warszawy, czy Sopotu, który coraz bardziej angażuje się w imprezy kulinarne.W Krakowie do tej pory można było iść do BALu na BAL z Produktem Lokalnym z Małopolski, na różne okoliczne targi kulinarne na Rynku Głównym czy na Małym Rynku, na Festiwal Pierogów, lecz jak dla mnie
Pora coś zjeśćWitajcie!Wczoraj były muffiny drożdżowe z wiśniami, dzisiaj pora na muffiny jagodowe, bo już dawno chciałam je Wam pokazać!Przepis banalny, jak to każdy przepis na muffiny ;-). Potrzebujecie szklankę jagód, albo nawet trochę więcej, w końcu mają być wypchane owocami, prawda? ;-)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjestem burgerożercą. Mogłabym burgery jeść i jeść, dlatego też od czasu do czasu przygotowujemy różne wariacje burgerowe.Na przykład mieliście już okazję zobaczyć burgery z mięsa i soczewicy, więc teraz pora na rybne, zrobione z łososia. Każda ryba dobrze smakuje z cytryną, dlatego też do masy mięsnej dodałam startą skórkę z cytryny, aby była bardziej aromatyczna i to był strzał
Pora coś zjeść