por - 13968 przepisów (strona:45/932)

Kotlety z jajek i wędzonej makreli 156

wszystkie bezmięsne kotleciki. Zawsze wychodzą smaczne, jednak zawsze nieco inne. Wszystko zależy od zawartości lodówki i naszej inwencji twórczej. Ja w swojej znalazłam połowę wędzonej makreli i kawałek pora. W mojej głowie od razu zaczął tworzyć się przepis na coś wyjątkowo pysznego.. nie myśląc zbyt długo zabrałam się do pracy. Kilka jajek ugotowanych na twardo, wędzona ryba, natka pietruszki(...)tych kotletach sprawdził się idealnie   więc  11/10! Składniki  na 6 kotletów 5 jajek klasy M 200 g wędzonej makreli (obranej ze skóry, bez ości) biała część pora natka pietruszki łyżka masła kilka łyżek mąki (ja użyłam kukurydzianej) łyżka serka twarogowego (u mnie chrzanowe Almette) sól i pieprz + amarantus ekspandowany do obtoczenia kotletów  ( oczywiście możecie użyć dowolnych

Kuchnia Ellie
Sakiewki z ciasta francuskiego na dwa sposoby: brokuł-kurczak i łosoś- por 260

mozzarella - jajko - sól, pieprz - sezam do dekoracji - masło do smażenia farsz I: - połowa brokuła (ok 250 g) - mała, pojedyncza pierś z kurczaka - 2 ząbki czosnku farsz II - biała część pora - 200 g łososia wędzonego (u mnie warkocz) I. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Filet z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek(...)minucie wrzucamy kawałki kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy wszystko na mocnym ogniu do momentu aż mięso przestanie być surowe. II. Pora kroimy na półkrążki, na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy po będzie miękki zdejmujemy pokrywkę, aby woda odparowała.  III. Ciasto francuskie kroimy na 12 równych kwadratów. Na sześciu z nich

Cook&Love
Kluski dyniowe z indykiem, pieczarkami i porem 234

wcześniej klusek dyniowych? Dlaczego nie! Prosta, a jakże smaczna potrawa na obiad dla każdego. Zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za dynią. Smacznego! Kluski dyniowe z indykiem, pieczarkami i porem porcja dla 2 osób Składniki: kluski dyniowe: 1 szklanka puree z dyni 3/4 szklanki mąki orkiszowej/jaglanej/ryżowej sól, cukier 2 jajka dodatki: 3 łyżki nasion słonecznika 1/3 pora 4 pieczarki(...)zbyt lejące, dodać więcej mąki. Rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i formować kluseczki. Wrzucać do wrzącej, solonej wody i gotować od momentu wypłynięcia przez około minutę. Odcedzić. Czosnek i pora drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki. Indyka pokroić w małe kwadraty. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek, pora i pieczarki. Podsmażać wszystko przez około 2 minuty. Dodać indyka. Smażyć przez

Jaglusia
Wegetariańska zupa szczawiowa 199

wietrznie i nie przyjemnie, dlatego w takie dni bardzo lubię zjeść taką gorącą zupę. Warzywa kupiłam już gotowe w porcje na zupkę, użyłam dwa takie pęczki gdzie był seler, por, marchewka i nać pietruszki. Jednak zazwyczaj do zupy używam korzeń pietruszki, ale i bez niego zupa była aromatyczna i na prawdę dobra.  Warzyw ugotowanych w zupie, nigdy(...)resztę warzyw używam do innego dania, o tym niebawem na moim blogu.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: połowa selera 4 marchewki 4 białe części pora 2 nacie pietruszki 3 kostki warzywne BIO, lub zwykłe słoiczek szczawiu (315 ml)  5 ziemniaków pieprz, majeranek, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie dodatkowo: jajka ugotowane na twardo - dowolna

Mój pomysł na
Kurczak w porach 801

Kurczaka w porach robiłam już kilka razy. Spotkałam się z wersją zapiekaną w piekarniku. Ja osobiście jednak wolę dusić go na patelni. Raz, dwa i gotowe. Podczas duszenia mięsa powstaje pyszny kremowy sos. Dlatego danie to podaję zawsze w towarzystwie ryżu. Mięso jest bardzo soczyste a por nadaje fajnej ostrości tej potrawie. Szczerze polecam, szczególnie tym zabieganym. Składniki: 4 pojedyncze(...)piersi z kurczaka 2 pory pęczek dymki szklanka bulionu 1/2 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę dymkę i szczypiorek drobno siekamy. Szklimy na patelni. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Dokładamy do cebuli. Smażymy do czasu aż mięso przestanie być z wierzchu surowe. Pod koniec smażenia posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Por przekrawamy wzdłuż

Pobite gary Barbary
Kremowa zupa z porów z oscypkiem 122

Lubię gotować gęste, kremowe zupy warzywne, nie trzeba poświęcać im wiele czasu - wystarczy obrać warzywa, ugotować do miękkości i zmiksować. Krem z porów jest bardzo smażoną, delikatną w smaku zupą. Dla wzbogacenia smaku można dodać do niej grzanki lub trochę jogurtu lub oliwy smakowej. Tym razem dodałam do kremu z porów, oscypek przywieziony z feryjnych wojaży ;) Składniki: 3 szklanki pokrojonych(...)plastry porów (część biała i ewentualnie jasnozielona) 1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub lekkiego bulionu drobiowego 1 łyżka masła lub oleju do smażenia sól, pieprz biały do smaku oscypek Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną.  Następnie dodać ziemniaki pokrojone

Codziennik Kuchenny
Makaron z łososiem w sosie porowym 213

dwóch osób. Makaron z łososiem w sosie porowym: 200 – 300 g filetu z łososia (bez skóry) 200 g makaronu o dowolnym kształcie (u mnie pełnoziarniste świderki) 1 duży por 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 ząbek czosnku duża(...)pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 - 300 g filetu z łososia (bez skóry) 200 g makaronu o dowolnym kształcie (u mnie pełnoziarniste świderki) 1 duży por 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 ząbek czosnku duża

Poezja smaku
Sałatka z porów 584

Sałatka z porów Sałatka z porów  Składniki:  2-3 pory  3 ugotowane na twardo jajka ananas z puszki  30-40 dkg sera żółtego w kawałku  4-5 ogórków konserwowych majonez  sól + pieprz oraz inne przyprawy wg uznania  Wykonanie :  Pora posiekać w paski , a następnie zalać wrzucić na ok 5 min do wrzącej

Aromatyczne Podróże
Wiosenna lasagne 184

Wariacja na temat lasagne z farszem z pora i rzodkiewki, wzbogacony serem feta. Dla odmiany od pomidorowo-beszamelowej wersji. Proporcje na małe naczynie, 4-5 porcji. 9 płatów lasagne 1 por 200 ml śmietanki 30% pękczek rzodkiewek 1 pomidor 6 plastrów salami 100 ml passaty pomidorowej 150 gram sera feta 3 plastry sera żółtego pieprz, sól \ Rozgrzać piekarnik do 200C.Pora(...)umyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, włożyć pora i podsmażyć do miękkości. Nie przyrumienić. Rzodkiewki pokroić w drobną kostkę, dodać do miękkiego pora i chwilę poddusić. Zalać całość śmietanką i dusić 5-8 minut. Doprawić. Ser feta pokroić w grubą kostkę. Gaz pod patelnią wyłączyć, dodać ser i wymieszać. Pomidora pokroić w plastry. W dużym

Czerwony Gupik
Pizza ze szparagami i porem. 134

Zawsze chętnie tam wracamy. Czasem jednak przygotowuję pizzę w domu. Dla dzieci zawsze z szynką, ewentualnie z dodatkiem ananasa. Dla nas kombinuję już bardziej. Tym razem wybrałam szparagi i por. Bardzo fajne połączenie. Przygotowałam też drugą wersję z mniej klasycznym białym sosem. Ale o tym w następnym poście... Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl(...)wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku. Dałam dużą szczyptę soli, po pół łyżeczki oregano i bazylii, odrobinę cukru i świeżo zmielony pieprz. Pozostałe: 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 500 g szparagów mozarella masło sól Wykonanie: Szparagi obrać nożykiem do warzyw, pozbawić zdrewniałych końcówek. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Por oczyścić, pokroić

zadanie-gotowanie
Surówka z pora 145

Pyszna surówka z porem i jabłkiem – idealna do obiadu albo na grilla. Składniki: por spore jabłko 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki soku z cytryny sól Przygotowanie Pora kroimy w półplasterki, solimy i ugniatamy rękami. Zostawiamy na godzinę, aby zmiękł. Następnie odciskamy wodę, która mogła się ewentualnie zebrać. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko(...)pora łączymy ze sobą, dodajemy majonez i mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa z pora i cukinii 144

Bardzo smaczna, zielona, kremowa zupa. Zrobimy ją szybko, nie wymaga wielu składników. Pory z cukinią dobrze się uzupełniają. Bulion możemy dodawać stopniowo, zacząć od 3 szklanek, jeżeli zupa wyda nam się za gęsta dodać kolejną szklankę. Polecam! składniki 300 g porów (białe części) 150 g cebuli 300 g cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1000 ml  bulionu(...)kurczaka +  do rozrzedzenia sól, pieprz 1 łyżeczka kurkumy 100 ml śmietany (opcjonalnie) szczypiorek do podania paparyka w płatkach do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. cebulę obrać i pokroić w plasterki. Umytą cukinię pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, cebulę i czosnek,dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać, nie rumienić. Posypać

Stare Gary
Sałatka z pieczarkami, czerwoną fasolką i porem + film 205

Sałatka z pieczarkami, czerwoną fasolką i porem na bazie majonezu oraz musztardy to świetny pomysł na pyszną przystawkę. Może być doskonałym dodatkiem do potraw z grilla lub samodzielną przekąską. Sałatka jest łatwa i szybka w przygotowaniu z powodzeniem wykona ją laik kulinarny.     Składniki na 3 porcje : 500 g pieczarek puszka czerwonej fasoli por 2 łyżki masła 2 łyżki(...)smażymy do momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia pieczarki doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy a następnie przekładamy do miski. Białą część pora kroimy w półplasterki i wrzucamy do pieczarek, dodajemy również odsączoną z zalewy fasolkę, majonez oraz musztardę, całość doprawiamy czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Natkę pietruszki drobno siekamy

Smakowite Dania
Zupa porowo-jabłkowa. 121

uchodzić za danie kontrowersyjne. Na pewno warta wypróbowania. Bardzo odpowiadają mi takie kulinarne poszukiwania, ponieważ ich logicznym następstwem jest odkrywanie nowych smaków i wzbogacanie naszego codziennego menu. Składniki: 2 pory (tylko białe i jasnozielone części) 2-3 jabłka 2 ziemniaki 3 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżka masła 2 małe plasterki papryki chili sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej posiekane orzechy (opcjonalnie(...)Wykonanie : Por umyć, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Dodać paprykę chili. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić i dodać do pora. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do pora. Podsmażać chwilę. Dodać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 minut. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdyby była zbyt gęsta można rozrzedzić bulionem

zadanie-gotowanie
Szybka zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem 212

Przepis na prostą i bardzo pyszną zapiekankę z ziemniaków. Por i boczek dodaje jej niesamowitego smaku. Składniki: 6 średnich ziemniaków por 200 g boczku 100 ml mleka 180 ml śmietany 12% 100 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w talarki. Boczek kroimy w paski(...)por w półplasterki i oba składniki podsmażamy na patelni. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, następnie por i boczek, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, na to reszta ziemniaków. Śmietanę mieszamy z mlekiem i zalewamy taką masą zapiekankę. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C bez przykrycia przez około

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania