porcji Potrzebujemy: 1 młodą kapustę 3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszkę 1 cebulę 1 puszkę groszku konserwowanego/ 400g groszku świeżego lub mrożonego kawałek pora 2 ząbki czosnku 2,5 l bulionu warzywnego - najlepiej ugotowanego wg tego przepisu olej lub oliwa 1 łyżkę cukru trzcinowego/ ksylitolu natkę pietruszki/ koperku / wegańska śmietanka - do podania pieprz i sól(...)Przygotowanie: Wszystkie warzywa obieramy ze skórki. Kapustę pozbawiamy wierzchnich liści, tak samo czynimy z pierwszą warstwą pora. Ziemniaki i cebulę kroimy kosteczkę, czosnek siekamy, a marchew, pietruszkę i pora kroimy w plastry. Młodą kapustę również siekamy, ale pozbywamy się głąba. Długość siekanych liści kapusty zależy wyłącznie od nas, ale mogą mieć 3-4 cm. W dużym garnku
Bananowe PoleDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was nieco nietypowy wpis :-). Jak zapewne pamiętacie jeszcze kilkanaście dni temu na blogu trwał konkurs, w którym można było wygrać dwa
Pora coś zjeśćDzień dobry! Najprostsze dania są zdecydowanie najlepsze. Ostatnio w naszej kuchni królują właśnie takie proste, szybkie i jednocześnie pyszne potrawy. Dzisiaj przedstawiam Wam wariację na temat
Pora coś zjeśćwytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju kokosowego* duża gałązka rozmarynu 3 łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie można(...)cieczy po czym dodajemy kolejno – wino, mleko kokosowe, resztę bulionu, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kroimy pora, dość drobno (wzdłuż, na pół, a potem w poprzek) i szalotkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż do przyrumienienia. Dodajemy do kaszy jaglanej i razem wszystko smażymy ok. minutę
Fill The BowlSkładniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 500 g pieczarek; Białe części 2 średnich porów; 125 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 750 ml bulionu drobiowego (u mnie 750 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 200 g serka topionego śmietankowego (2 opakowania, każde po 100 g); 100 g serka topionego ziołowego; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki(...)umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Pory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić mięso mielone i lekko podsmażyć. Do garnka z delikatnie podsmażonym mięsem mielonym dodać plasterki pieczarek i razem podsmażyć. Następnie wlać bulion, dodać pokrojone pory, serki topione i gotować razem przez około 15 minut. Śmietanę wlać
Gospodyni MiejskaCóż to był za gulasz!!! Absolutny mój faworyt w temacie gulaszy. Żołądki, a do tego ostry posmak pora i słodka śmietanka wspaniale się uzupełniły. 300 g żołądków drobiowych kawałek pora białej części (ja miałam około 10 cm bardzo grubego pora) 1/3 szklanki śmietanki 30% mała marchewka 1/2 pietruszki 1 łyża masła 2 listki laurowe 1 kopiasta łyżka mąki ziele angielskie(...)paski. Zalać 0,5 l. wody dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i gotować do czasu aż żołądki będą miękkie. W połowie gotowania dodać pokrojona marchewkę i pietruszkę. Pora pokroić w półksiężyce i podsmażyć do miękkości na maśle. Następnie dodać do ugotowanych żołądków, zalać śmietaną. Mąkę rozprowadzić w 1/3 szklance wody i zagęścić gulasz
Jadło i czytadłopierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html 2 średnie cukinie 1 por kilka świeżych pieczarek 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju 1 ser pleśniowy Lazur 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Cukinie myjemy, kroimy(...)plasterki około 0,5 cm, posypujemy solą, papryką słodką oraz ostrą odstawiamy na parę minut . Por, pieczarki oczyszczamy, przepłukujemy wodą, kroimy w plasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy 2 łyżki oleju z zalewy pomidorowej, dodajemy pokrojony por podsmażamy, dodajemy pieczarki, pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem smażymy wszystko razem kilka minut na wolnym ogniu. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju
kgwjanczewoCzas przygotowania: 1,5 h Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI: 300 g świeżego fileta z łososia ( 2 filety) 1 por 4 marchewki 1 seler 3 pietruszki (korzeń) 3 buraki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE warzyw: Warzywa (marchewka, burak, seler, pietruszka) myjemy, obieramy i osuszamy. Warzywa(...)wlewamy oliwę. Doprawiamy rozmarynem, papryką, solą i pieprzem. Warzywa mieszamy w oliwie z przyprawami i wykładamy na blaszkę. Pieczemy w temp. 180' C przez 60 min. PRZYGOTOWANIE łososia: Pora myjemy, drobno siekamy i rozkładamy na blaszce. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filety układamy na posiekanym porze i pieczemy w temp
kulinarnyJapysznym serkiem Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie trybula,natka pietruszki i majeranek) 100 g liści szpinaku 100 g sera ricotta por - tylko biała część( z dużego pora połowę) 4 ząbki czosnku 4 łyżki masła (klarowne) oliwa z oliwek sól,pieprz Pierś z kurczaka umyć,osuszyć i ostrożnie ponacinać mięso(...)powstała kieszonka.Natrzeć solą,pieprzem i jedną łyżką posiekanych ziół.skropić oliwą i odstawić na chwilę. Liście szpinaku opłukać i osuszyć,najlepiej na papierowym ręczniku.Por oczyścić,umyć i pokroić w cienkie talarki. Na patelni stopić masło i przesmażyć na nim pora.Dodać szpinak,cały czas mieszając,jeszcze chwilę smażyć,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,sól i pieprz.Patelnię zestawić
Niespełnione zdolności kulinarnePieczeń z porem i jabłkiem. Idealna do obiadu lub na kanapki. Bardzo łatwa do zrobienia, nie wymaga wiele pracy, a efekt... Koniecznie musicie spróbować, bo jest bardzo smaczna. Na blogu znajdziecie również pomysły na inne pieczenie, które Wam bardzo polecam, a wszystko to możecie znaleźć w zakładce mięsa Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 duży por 1 średnie jabłko(...)ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz słodka papryka Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić drobno. Mięso włożyć do miski i wymieszać wszystko bardzo dokładnie z z pozostałymi składnikami. Mięso przełożyć do foremki lekko uciskając i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. pieczeń z porem
O kuchni z uczuciemPyszny, kremowy i gęsty krem z porów. Lubię takie zupki. Są dość lekkie, smaczne i sycące. robi się dość szybko i zazwyczaj smakują każdemu. Krem z pora to żadna nowość i na pewno już nie raz go robiliście, ale być może chociaż w małym stopniu zainspiruje Was do przygotowania tej potrawy. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3/4 dużego pora - 5 ząbków czosnku - kieliszek(...)pietruszki - korzeń - 100 ml mleka 3,2% - woda - 5 łyżek oliwy z oliwek W garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę, podprażyłam na niej czosnek, pietruszkę i posiekanego pora (warzywa nie mogą zbrązowieć), podlałam białym winem. Poczekałam aż alkohol odparuje około 10 minut. Dodałam wodę, taką ilość by wystawała około 2 cm ponad warzywa. Przykryłam pokrywką i gotowałam
SMYKWKUCHNIporcje Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 20 minut Składniki: 500 g średnich lub dużych krewetek* 1 mango 4 cm korzenia imbiru 8 gałązek kolendry 2 ząbki czosnku 4 młode pory (lub kawałek dużego pora, białej części) 4 młode cebulki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 mała papryczka chili Sól i pieprz Z porów usuń wierzchnie liście, pokrój(...)woku lub na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulkę, starty imbir i czosnek, i smaż przez około 2 minuty, mieszając. Dodaj pokrojone mango, krewetki, papryczkę chili i pory, smaż jeszcze przez kilka minut, mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp listkami kolendry i podawaj na przykład z ugotowanym na sypko ryżem. * Świeżych lub mrożonych, najlepiej różowych, ugotowanych
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDzień dobry! Jeśli śledzicie blogi kulinarne, macie własne przydomowe ogrody lub po prostu byliście w jakimś parku na pewno zauważyliście, że właśnie trwa sezon na jedne
Pora coś zjeśćmacie pomysłu na surówkę do obiadu to proponuję pyszną i łatwą w przygotowaniu surówkę z pora i jabłka.Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: kawałek pora bez liści 1 jabłko 1 łyżka majonezu Roleski pieprz do smaku 2 łyżki suszonych warzyw ( marchewka, seler, pietruszka) sól morska Cenos do smaku Wykonanie : Por umyć i pokroić w cieniutkie plasterki, następnie przełożyć na sitko(...)przelać wrząca wodą, straci wtedy swoją ostrość. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać do pora,suszone warzywa, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez lub jogurt naturalny i wymieszać. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDzień dobry! Wiosna już się chyba u nas zadomowiła, wszystko się zieleni, wiele owocowych drzewek już kwitnie, więc czas na nowy numer naszego lokalnego magazynu! Wiosenny
Pora coś zjeść