Dzień dobry! Ubraliście już swoje choinki? Tradycja nakazuje ozdobić ją dopiero w wigilijny poranek, jednak pewnie wielu z Was cieszy się już ozdobionym drzewkiem :-). W tym
Pora coś zjeśćnią pochodzi z zeszytu mojej Mamy dlatego mam do niego duży sentyment i tym samym postanowiłam się z Wami podzielić kolejnym s makiem wspomnień . Świąteczna sałatka śledziowa z porem SKŁADNIKI : 600 g matiasów 1 nieduży por (jasna część) 3 jajka 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 l mleka(...)PRZYGOTOWANIE : Matiasy płuczemy w wodzie, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum 6 godzin (ja zostawiam na noc). Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, odcedzamy. Matiasy z ogórkami kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie pokroje składniki wraz z porem, dodajemy odcedzoną kukurydzę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipanierce. My proponujemy kruchy i soczysty schab w warzywach. Składniki: -ok. 1 kg schabu bez kości -2 marchewki -1 duża cebula -duży strąk czerwonej papryki -kawałek pora -ząbek czosnku -10 suszonych pomidorów -garść niesolonych orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -pieprz -czosnek niedźwiedzi -olej -1/3 szklanki wody Schab kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy przy(...)użyciu folii spożywczej. Przyprawiamy przyprawą do mięs, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Pozostawiamy na czas krojenia warzyw. Kroimy: -pora w cienkie plastry -cebulę w półplasterki -marchew w półplasterki -czosnek w plasterki -suszone pomidory w paseczki -paprykę w grubą kostkę Mieszamy pora z cebulą i czosnkiem i delikatnie przyprawiamy przyprawą warzywną. Schab podsmażamy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Po usmażeniu
Maminek kulinarnyDzień dobry! Świąteczny czas to czas tradycyjnych potraw, na które czekamy cały rok. Te wyjątkowe smaki, tylko w tym okresie smakują tak niepowtarzalnie. Karp, barszcz na
Pora coś zjeśćklimacie. Różne mogą być upodobania co do miękkości warzyw – jedni wolą doprowadzić je do stanu, w którym są niemalże sosem, inni wolą coś bardziej zbliżonego do al dente . Na pora wiele nie poradzimy – jeżeli kroimy go jak w przepisie w paski, wówczas do „zjadliwej” miękkości potrzebuje ok. 25 minut. Ale czas duszenia pozostałych warzyw możemy swobodnie dopasowywać i niekoniecznie musimy(...)wersji „lajt”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g białej ryby (np. dorsza) 250g marchewki 150g korzenia selera 1 średnia cebula (150g) 1 duży ząbek czosnku 100g pora (dolna i środkowa część) 250ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 50g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki kilka łyżek soku z cytryny 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól
Kulinarna Pokusasobie jest na tyle pyszny, że nie będziecie mieć do mnie pretensji 200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy) 400 g pieczarek 2 cebule 1 por 50 g ziaren słonecznika po pół łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku suszonego pęczek koperku (nie ma na zdjęciu bo mi się po chwili przypomniało, że czeka w lodówce specjalnie do tego dania(...)dodać trochę mleka- byle nie zimnego z lodówki) Odstaw ciasto ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (minimum godzina). A teraz masz czas aby zabrać się za farsz. Cebulę i pora poszatkuj w drobną kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W średniej wielkości garnku ugotuj kaszę gryczana na sypko (ja gotuję ją tak jak ryż na risotto, tj. podlewam
greenscarfładnie prezentuje się na stole:). Będziemy potrzebować : 1 puszka kukurydzy 400g 1 puszka czerwonej fasoli 400g 1 puszka ananasa w plastrach(około 600ml) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 por 2 marchewki (około 200g) 1 słoik selera konserwowego (około 400ml) 8 łyżek majonezu sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka warstwowa z selerem https://www.youtube.com/watch?v=bADJOdEAf5k Przygotowanie(...)Białą cześć pora myję, przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki, następnie por przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia i odsączenia. Kukurydzę, selera, odsączam z zalewy i wkładam do osobnych miseczek. Czerwoną fasolę również odsączam z zalewy na durszlaku i dodatkowo płuczę pod bieżącą wodą. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Oczyszczoną
Uwaga Babcia Gotujedrugą stronę, bo nie chodzi nam o uzyskanie klasycznego, gęstego kremu. Składniki: 6-7 średnich marchewek 4-5 średnich pietruszek 1 niewielki seler 10-15 cm białej części pora 5-7 średnich ziemniaków ok. pół kg dowolnego mięsa - użyłam wieprzowej karkówki, z której potem zrobiłam pastę do chleba 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku dodatkowo(...)chudego wędzonego boczku jasnozielona część pora lub 100-150 ml słodkiej śmietanki Mięso opłukać, zalać w garnku zimną wodą (około 2-2,5 litra), dodać liście laurowe i gotować przez około pół godziny na średnim ogniu. Mięso powinno być prawie miękkie. Warzywa obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dołożyć do wywaru. Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 por 400 g zielonego groszku 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu (przepis tutaj) 200 ml śmietanki 18% sól, pieprz, natka pietruszki Pora kroimy w półksiężyce (białą część) i przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zeszklenia się pora. Do garnka z gotującym się bulionem dodajemy odcedzony zielony groszek i por - gotujemy
Moje-pitraszenieMoja córeczka uwielbia wszelakie pulpeciki i klopsiki. Małe mięsne kuleczki robiłam już w różnych sosach, były też w zapiekance i w leczo . Teraz trafiły do zupy z pora. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pora ( biała i jasnozielona część) 2 łyżki masła 1 łyżeczka tymianku 200 g serka topionego (dałam Emmentaler Lactima) 450 g mięsa mielonego , u mnie(...)karkówka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz Pory dokładnie umyć i osuszyć, ja miałam małe sztuki więc miałam w sumie 6 kawałków. Następnie pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone pory. Potem przełożyć je do garnka i zalać bulionem. Zagotować. Serki topione pokroić na małe kawałki. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać pokrojone
Monia miesza i gotujepowoli, do miękkości mięsa. W międzyczasie warto wywar kilka razy odszumować. Gotowanie mięsa zajmie około 1,5 godziny. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i następnie kroimy: marchew, białą część pora i pietruszkę w zgrabne półplasterki. Selera naciowego – w plasterki około 3-4mm grubości. Selera bulwiastego kroimy w zapałki. Gdy kurczak już ugotowany, pora wyjąć go z wywaru(...)przez gęste sito, pozbywając się szumowin i przypraw) wywar z kostką rosołową. Całość gotujemy na malutkim gazie, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Warzywa już miękkie, zupa powoli sobie pyrka, pora ją zabielić, zagęścić i doprawić. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i energicznie mieszając pozbywamy się jakichkolwiek grudek, następnie smażymy przez minutę, dwie, jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją szybko
Karo in the KitchenDzień dobry! Powitaliśmy już grudzień, święta za pasem! Mimo wszystko już praktycznie od września czy też października można było powoli odczuwać "świąteczną atmosferę" za
Pora coś zjeśćDzień dobry! Tak jak i latem, również jesienią przygotowałam zestawienie jesiennych książek do Małopolskiego Apetytu . Zapraszam do lektury! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na
Pora coś zjeśćDzień dobry! Coś słodkiego do popołudniowej kawy? Czemu nie! A co gdyby to była słodkość przełamana niewielką ilością soli? Nie mam na myśli solonego karmelu czy
Pora coś zjeśćprzy okazji "zabawy w testowanie" w portalu Przyślij Przepis (swego czasu wspominałam Wam, że i moje przepisy były testowane). Wpadł mi w oko szczególnie za to, że do tej pory do zupy nie dodawałam przesmażonych wcześniej warzyw - a to dobra metoda, bo zupa zyskuje na smaku. W przepisie podany był makaron tortellini serowy, a ja kupiłam akurat ricottę ze szpinakiem(...)takiego użyłam - wyszło przesmacznie :) TU znajduje się przepis oryginalny, ja podaję tak jak sama przygotowałam. Składniki: Bulion: 2-3 duże marchewki 1/2 selera 1-2 pietruszki kawałek pora 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól do smaku Składniki na zupę: 1 duża marchewka 1 mała pietruszka biała część pora kawałeczek selera 1 puszka pomidorów (400g
Kolorowy Przepisownik