Dzień dobry! Jak ten czas szybko leci... jeszcze tydzień temu zajadaliśmy się tym sernikiem, a dzisiaj jest tylko wspomnieniem uwiecznionym na zdjęciach... Wspomnieniem, które warto powtórzyć
Pora coś zjeśćziołami poprzez połączenia z rybami czy też wersje na słodko. Kompozycja smaków stale się poszerza i może zaskoczyć niejednego smakosza. Dziś u nas omlet z suszonymi pomidorami i porem, którego śmiało można zastąpić cebulą. Dodatkowo został upieczony on bez tłuszczu. Omlet z suszonymi pomidorami i porem SKŁADNIKI : 2 jajka 2-3 łyżki mleka sól, pieprz do smaku kilka pomidorów(...)suszonych z oliwy kawałek pora PRZYGOTOWANIE : Pomidory kroimy na małe kawałki i wraz z łyżką oliwy przekładamy na patelnię. Dodajemy pokrojonego pora i podsmażamy. Jajka wbijamy do miseczki dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy. Przygotowane jajka wlewamy na patelnię i smażmy, aż się omlet zetnie. Przekładamy na talerz, dla wygody można złożyć na pół
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipolaną pysznym keczupem ROLESKI . SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 20g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej wody niegazowanej 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, 2,5 łyżki oleju, Dodatkowo: 1 por, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 200g pieczarek, 1 cebula, 2 pomidory, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 50g sera żółtego, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, oliwa, sól, pieprz, Keczup Markowy łagodny ROLESKI(...)cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Pora kroję w plasterki. Na oliwie podsmażam pora przez około 5 minut. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 7 minut na oliwie. Oprószam
Tradycyjna kuchnia KasiDzień dobry! Wielkanoc już za nami, ale na naszym stole pojawiły się dwa smakołyki, których na blogu jeszcze nie ma, nie mogą się zmarnować prawda? :-) Babki
Pora coś zjeśćmając wiele czasu) człowiek nie ma innego wyjścia niż sięgnąć w głąb lodówki z nadzieją, że odnajdzie tam jeszcze jedną paczkę gotowego ciasta;) Tarta z cukinią i porem. Czasami myślę, że gdybym wpadł w jakiś rodzaj kuchennej paniki i zapomniał nawet jak się robi jajecznicę, to ta rzecz pozostałaby jednak gdzieś w najdalszym zakamarku pamięci. To moja podstawowa ulubiona tarta(...)umiarem!) dopełnić ziołową nutą. Ja osobiście za najlepszą parę dla cukinii uważam estragon (z małym dodatkiem tymianku lub oregano). Spróbujcie:) Składniki: paczka ciasta francuskiego 2 małe cukinie 1 średni por 1 łyżeczka estragonu 1/2 łyżeczki tymianku 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 50 g startego żółtego sera sól i pieprz Wykonanie: Przygotować nadzienie. Cukinię pokroić na cienkie plasterki, dodać
zadanie-gotowaniepewnością pasowałoby jakieś dobre duńskie piwo i dobry duński film. Albo jakaś fajna duńska muzyka - tak byłoby idealnie:) Spróbujcie! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 mała cebula 1 mały por 300 g pieczarek 2 łyżki masła sól i pieprz 100 ml bulionu 100 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka musztardy (np. dijon) Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, a pora i oczyszczone pieczarki(...)plasterki. Polędwiczkę oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu. Pokroić na około 2 cm kawałki i bardzo delikatnie rozbić na mini steki. Cebulę i pora podsmażyć na maśle przez około 5 minut i dodać pieczarki. Smażyć kolejne 10 minut i xdjąć całość z patelni. Na patelnię dać kolejną łyżkę masła i włożyć polędwiczki. Smażyć około 3 minuty z każdej strony, oprószając
zadanie-gotowanieDzień dobry! Każde święta to okazja do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Świąteczna atmosfera jest niepowtarzalna. I chociaż na początku towarzyszy nam pośpiech, stanie w kolejkach
Pora coś zjeśćwymyślić wiele, my jednak zaproponujemy kompozycję dość „swojskich” smaków. Zamiast popularnego ryżu będzie głęboko zakorzeniona w tradycyjnej polskiej kuchni kasza (konkretnie pęczak), zaś z warzyw – marchewka, seler, pieczarki i por. Jeśli chodzi o przyprawy, to oprócz standardowej soli i pieprzu użyjemy cząbru i natki pietruszki. Musimy pamiętać, że w przypadku potraw bazujących na włoszczyźnie czy kaszy dość istotne jest wyraziste(...)kaszą pęczak. Smaczne i zachęcające dla oka, ale przede wszystkim bardzo zdrowe! Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 8 sztuk) 100g pęczaku 125g marchewki 125g selera 125g pieczarek 125g pora (dolna i środkowa część) 1 średnia kapusta (biała, włoska, pekińska – wg upodobań) 250ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka natki pietruszki 1,5 łyżeczki soli
Kulinarna PokusaDzień dobry! Powitaliśmy właśnie wiosnę, chociaż wciąż jest zimno, czasem mroźnie i nawet śnieżnie. Z drugiej strony przysłowie mówi "W marcu jak w garncu"
Pora coś zjeśćZupa krem z pora i ziemniaków jest bardzo przyjemną, szybką i lekką propozycją na obiad lub lunch. Można pominąć marchewkę i użyć tylko pora i ziemniaków. Ja uwielbiam ten puszysty krem z pikantnymi, czosnkowymi i chrupiącymi grzankami. Ciekawym dodatkiem jest dodanie topionego serka śmietankowego. Zamiast niego można przed podaniem skropić zupę oliwą extra vergine lub śmietaną. Składniki: 2 duże pory(...)łyżki oliwy extra vergine 40 g masła opcjonalnie: 100 g śmietankowego serka topionego sól biały pieprz słodka wędzona papryka Do podania: grzanki czosnkowe śmietanka 12% słodka wędzona papryka Pora dokładnie umyłam. Jasno zielone i białe części pokroiłam na małe kawałki. Pokroiłam również w kostkę marchewkę i ziemniaki. W garnku rozgrzałam masło. Wrzuciłam pokrojoną cebulę. Lekko ją posoliłam i szkliłam przez
potrawyregionalneryżu; 500 g filetu z piersi kurczaka; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Puszka ananasa w plastrach, w syropie (waga netto 320 g); Biała część średniego pora; 200 g łuskanych ziaren słonecznika; 2 czubate łyżki majonezu; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka przyprawy do gyrosa; Olej do podsmażenia kurczaka; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)Smażyć, z obu stron, na złoty kolor, na rozgrzanym na patleni oleju. Wystudzić. Dodać do miski z ryżem. Wymieszać. Ananasa odcedzić z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałatki. Wymieszać. Słonecznik uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni, na złoty kolor. Wystudzić. Dodać do sałatki. Do sałatki dodać majonez
Gospodyni Miejskaszklanka kaszy jaglanej ok 2 i 1/4 szklanki wody do ugotowania kaszy 2-3 szczypty soli 2 łyżeczki oleju 2 mniejsze filety z kurczaka (ok 350 g) 1 duży por bez zielonej końcówki (ok 150-200 g) pół szklanki wody 6 łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki curry 1 ząbek czosnku po ok pół łyżeczki: pieprzu i soli ziołowej, papryki słodkiej(...)czas przygotowywania reszty składników. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko wg porad w tym wpisie . Zostaw na palniku kilka minut, po czym zdejmij na bok, np. na podstawkę żaroodporną. Por umyj, usuń część z korzeniami i z mocno zielonym rozgałęzieniem. Pokrój w nie za grube plastry. Czosnek obierz i drobniutko pokrój. Kluski pokrój w cieńsze plasterki. W szklance wymieszaj zimną
Anioszek w kuchniwielkanocne śniadanie, proponuję zrobić pyszne białe kiełbaski pieczone na piwie. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 4 parzone białe kiełbasy, 1 por, 2 cebule, 1,5 łyżki musztardy, 1/2 łyżki świeżego startego chrzanu, 150ml piwa jasnego, 1 łyżka masła, sól, pieprz, pieprz kolorowy ziarnisty, PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Cebulę obieram(...)kroję w piórka. Pora razem z cebulą smażę około 5 minut na maśle. Oprószam solą i pieprzem. 2. Musztardę mieszam z chrzanem. Białą kiełbasę nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. 3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam podsmażony por i cebulę. Na warzywach układam białe kiełbaski. Kiełbasę smaruję marynatą z musztardy i chrzanu. Posypuję ziarnami pieprzu kolorowego. Całość zalewam piwem. 4. Piekę
Tradycyjna kuchnia KasiDzień dobry! Wiosno przybywaj! Tęsknimy za nowalijkami, świeżymi warzywami, owocami, zielenią! Zatem zaklinając wiosnę - dzisiaj zielona zupa :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeść