por - 14468 przepisów (strona:58/965)

Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną 149

Dzień dobry! Coś słodko ostatnio tutaj na blogu, więc dla równowagi coś słodkiego i nieco zdrowego - ciasto na bazie kaszy gryczanej. Pewnie zdarza się Wam ugotować

Pora coś zjeść
Saszetki indyka nadziewane porem i sosem 163

oraz specjalne okazje. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można zrobić je z sosem lub bez. Jeśli zrobicie je bez sosu to można podawać dodatkowo z dowolną sałatką. Przygotowanie nadzienia – pora dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni roztopić mało i wrzucić pokrojone pory, doprawić do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszać majonez i ketchup, dodać potarty(...)obsmażony por. Pierś indyka pociąć na plastry o szerokości 1 cm. Rozbić doprawić solą pieprzem, słodką papryką w proszku. Na środek każdego płata nałożyć farsz, złożyć na pół, spiąć dokładnie wykałaczkami. W jednej misce roztrzepać jajka a do drugiej nasypać bułkę tartą. Saszetki mięsa obtoczyć w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć saszetki z dwóch stron na rozgrzanej patelni

Kuchnia Pokoleń
Zupa gołąbkowa 237

mnie drobiowe, z indyka); 1 mała, włoska kapusta; 100 g białego ryżu; 3 litry zimnej wody; 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1 mały seler; Biała część średniego pora; 1 średnia cebula; 200 g koncentratu pomidorowego; 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej; 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka vegety; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia cebuli i mięsa(...)Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cienkie talarki. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso mielone i całość

Gospodyni Miejska
Zapiekane ziemniaki! 332

Dzisiaj bardzo proste danie! Bardzo polskie i bardzo aromatyczne! Zapiekanka z ziemniaków, z porami, czosnkiem i oliwą z oliwek. Fantastyczna do zjedzenia jako danie główne na kolację czy też zamiast ryżu, czy kaszy do jakiegoś mięsiwa. ;-). Ja osobiście bardzo lubię takie zapiekanki, zresztą pieczone ziemniaki chyba lubię w każdej formie. A jeszcze takie wiejskie od rolnika, ba! Pycha! SKŁADNIKI(...)średnich ziemniaków - oliwa z oliwek - 2 łyżki masła - 1/2 pora - zielona część - 5-7 ząbków czosnku - chili - sól Ziemniaki kroję na bardzo cieniutkie plasterki, pora siekam na prążki, czosnek na cieniutkie plastereczki. Formę do tarty smaruję oliwą z oliwek, układam plasterki ziemniaków, posypuje resztą składników. Na wierzch posypuje wiórki z masła. Oprószam solą, wstawiam do nagrzanego pieca i piekę

SMYKWKUCHNI
Crêpes suzette (płonące naleśniki z syropem z czerwonych pomarańczy) 144

Dzień dobry! Naszym ulubionym weekendowym śniadaniem są naleśniki. Zawsze smaży je mąż, bo mi szczerze mówiąc rzadko kiedy wychodzą rewelacyjne, a ponadto nie mam cierpliwości do

Pora coś zjeść
Domowa nutella 256

Dzień dobry! Nowy tydzień zaczynamy na słodko! I to nie byle jakim przepisem, a kremem, który uwielbia wiele osób! Porwałam się na przygotowanie domowej wersji nutelli

Pora coś zjeść
Biała rzodkiew z warzywami w serowym sosie 161

Biała rzodkiew nie jest w Polsce zbyt popularna, a szkoda, bo zawiera dużo witamin i jest niskokaloryczna. Jeśli szukacie pomysłu na danie z jej wykorzystaniem proponuję podać ją z porem, brokułem, groszkiem i papryką w sosie na bazie sera Grana Padano. Składniki dla 2 osób: 1 biała rzodkiew (długa na około 15 cm ) 1/2 pora 1/2 czerwonej słodkiej papryki (najlepiej(...)groszek, a po minucie brokuł podzielony na małe różyczki. Kiedy brokuł zmięknie warzywa odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną wodą. Rzodkiew obrać i pokroić w paski długości kilku centymetrów. Pora pokroić w pół-plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paski. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej rzodkiew do miękkości. Dodać pokrojonego pora oraz paprykę i lekko posolić. Chwilę razem

Trzeci talerz
Ramen na kaczych kościach 141

Dzień dobry! Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis dość ekonomiczny, pozwalający na wykorzystanie w całości produktu, jakim jest kaczka. Pewnie w wielu domach gości ona na niedzielny

Pora coś zjeść
Tarta z camembertem, szynką i szpinakiem 227

Tarty są doskonałą przekąską, którą można zaserwować gościom. Możliwości dobrania składników jest całe mnóstwo. U mnie tym razem z camembertem w roli głównej, a do tego szynka, szpinak, por i pozostałe dodatki. Zapach w domu po upieczeniu tarty był nieziemski ;-) U mnie forma o średnicy 29 cm, ale może być mniejsza. SKŁADNIKI Na kruchy spód 260 g mąki pszennej(...)mnie Krupczatka) 125 g masła 1 jajko szczypta soli 1 łyżka wody Na nadzienie 2 jajka 200 ml śmietany 30 % 125 g sera żółtego 1 camembert 1 por 100 g szynki (u mnie sopocka) 100 g szpinaku (u mnie mrożony) 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne, posiekane nożem

Passions hobbies life
Pasta na kanapki z pieczarkami, jajkami i porem 205

Kolejna propozycja pasty na kanapki... nie ma co zachwalać trzeba po prostu spróbować:-) Polecam w szczególności fanom pieczarek:-) Składniki: 6 jajek 250 g pieczarek 1 por 50 g masła (82% tłuszczu) pokrojony drobno koperek (może być mrożony) - ilość według uznania 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo Pieczarki kroimy na pół. Por kroimy(...)półkrążki. Por z pieczarkami smażymy na maśle (na 50 g) do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W maszynce do mięsa (na grubym lub średnim sicie) mielimy jajka, następnie usmażony i ostudzony por z pieczarkami. Całość mieszamy. Do warzyw dokładamy koper, majonez, chrzan i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Pastę wkładamy do lodówki aby zgęstniało masło. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
por+groszek+jabłko=pyszna surówka... 170

Składniki: pory 10 sztuk/średnie, groszek konserwowy 1 puszka, jabłka 1 sztuka, cukier 2 łyżeczki, sól morska 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 łyżka, majonez 3 łyżki z porów odciąć zielone części, białe przeciąć wzdłuż i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą pory pokroić dość drobno, wsypać do durszlaka i przelać wrzącą(...)wodą wystudzone przełożyć do miski, wsypać groszek odsączony na sitku jabłko bez skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka i dodać do porów do smaku doprawić pieprzem, cukrem, solą, sokiem z cytryny, natke pietruszki posiekaną i wymieszać dokładnie z majonezem, odstawić do lodówki na 30 minut surówka jest pyszna do obiadu ale też i do podjadania...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Słodkie Walentynki 161

Dzień dobry!  Święto Zakochanych już jutro! Świętujecie ten dzień bardziej wyjątkowo? A może podobnie jak ja uważacie, że zakochani Walentynki powinni świętować codziennie? :-) W tym

Pora coś zjeść
Wieprzowina z bakłażanem, cukinią i porem 158

Wieprzowina z bakłażanem, cukinią i porem Składniki: 400 g wieprzowiny (ja dałam schab) 2 bakłażany 1 cukinia 1 mały por 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek ocet jabłkowy Bakłażana i cukinię umyłam i pokroiłam w plastry, posypałam niewielką ilością soli i odstawiłam. W międzyczasie wieprzowinę pokroiłam w kostkę, cebulkę, por i czosnek w plasterki. Na oliwie(...)podsmażyłam mięso z cebulą i czosnkiem. Do podsmażonego mięsa dodałam cukinię, bakłażana i por. Dodałam 100 ml wody, przyprawy i ocet. Wszystko dusiłam pod przykryciem ok 40 min. Wspaniale smakuje z ryżem

nietadieta
Ryba po grecku 134

Ryba po grecku Składniki: 250 g filetów z białej ryby (ja dałam dorsza) 5 marchewek 2 korzenie pietruszki pół małego selera 2 duże cebule ok 5 cm pora 100 ml przecieru pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz rozmaryn 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Rybę ugotowałam na parze. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na grubych oczkach. Cebulkę(...)obrałam i pokroiłam w kostkę, por pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyłam cebulkę i por. Starte warzywa przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Dodałam sól, pieprz i pod przykryciem gotowałam ok. 20 min. Następnie dodałam ziele angielskie, rozmaryn i liście laurowe, gotowałam jeszcze 10 min. Po ugotowaniu warzyw odlałam wodę, zostawiając bardzo małą ilość na dnie. Dodałam przecier

nietadieta
Kaszotto z boczkiem, porem i pieczarkami, cudnie kremowe 232

plastrach, kroimy w centymetrowe małe plasterki w poprzek. Cebule obieramy i kroimy niezbyt drobno. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem i drobno kroimy je w półplasterki, razem z trzonkami. Pora przecinamy wzdłuż na pół, wypłukujemy piasek spomiędzy listków i kroimy go w 0,5cm półplasterki. Rozpuszczamy kostki bulionowe w pół litra wrzątku. Do rondla wrzucamy 2 łyżki masła i łyżkę oleju(...)ściągamy do miseczki, do rondla znowu łyżka masła, łyżka oleju. Podsmażamy cały boczek do lekkiego zarumienienia. Dodajemy do niego szalotkę, stale mieszając smażymy, aż cebula się zeszkli. Wrzucamy pokrojonego pora – mieszamy cały czas, smażymy około 2-3 minuty, aż por zmięknie i zrobi się szklisty. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wlewamy piwo i odparowujemy z patelni prawie cały płyn.   Dodajemy

Karo in the Kitchen