Dzień dobry w Nowym Roku! Jak tam Wasze postanowienia noworoczne? Jak pewnie widzieliście na fb ja postanowiłam w tym roku robić zdjęcia wszystkich dań jakie przygotuję
Pora coś zjeśćSałatkę robi się szybko i sprawnie. Śledzie, korniszony, marchewka, por i groszek, idealnie się ze sobą komponują. Można ją podać w misce lub w pucharku. Ułożyć warstwowo lub wymieszać. Jak komu wygodniej, smakuje zawsze tak samo :) Sałatka ze śledziem 1 słoik marchewki konserwowej krojonej ( 250 g) 6 filetów śledzia marynowanego 1 puszka groszku(...)konserwowego ( 400 g) 1 por 1 słoik ogórków korniszonów ( 500 g) majonez (pikantny) + jogurt lub śmietana -wymieszać sól i pieprz do smaku Marchew i groszek odcedzam, każdy osobno. Z filetów ściągam skórę i kroję w kostkę. Por myję i kroję drobniutko. Korniszony kroję w kosteczkę. Jeśli robię tradycyjną sałatkę, to wszystkie składniki mieszam w misce
Takie tam pichceniefiletów tilapii, tłuszcz do smażenia, 100 g mąki, 1 duży por, 2 marchewki, 300 ml śmietany 30%, 2 posiekane ząbki czosnku, garść migdałów w płatkach, sól, pieprz. W ciągu ostatnich lat ryba tilapia, pod względem popularności uplasowała się w pierwszej piątce na świecie. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim delikatnemu, lekko maślanemu smakowi, łatwości filetowania i brakiem drobnych ości. Powiem szczerze(...)ostatnio mocno się w niej rozsmakowałam :) Dzisiaj zaproponuję ciekawy przepis na tilapię zapiekaną w porach, marchewce i płatkach migdałowych w sosie z dodatkiem śmietanki kremówki. Filety wymyć, oprószyć solą i i odstawić na 10 minut. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu, tak aby ryba nabrała lekko rumianego koloru. Tilapię przełożyć do naczynia żaroodpornego (jedną obok drugiej
Świat Domowej KuchniDzień dobry! Czasami wydaje mi się, że zdecydowanie powinnam żyć w innych czasach... Innych czasach pod względem kulinarnym ;-). Poznając tajniki kuchni staropolskiej można się dowiedzieć, że
Pora coś zjeśćDzień dobry! Ubraliście już swoje choinki? Tradycja nakazuje ozdobić ją dopiero w wigilijny poranek, jednak pewnie wielu z Was cieszy się już ozdobionym drzewkiem :-). W tym
Pora coś zjeśćnią pochodzi z zeszytu mojej Mamy dlatego mam do niego duży sentyment i tym samym postanowiłam się z Wami podzielić kolejnym s makiem wspomnień . Świąteczna sałatka śledziowa z porem SKŁADNIKI : 600 g matiasów 1 nieduży por (jasna część) 3 jajka 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 l mleka(...)PRZYGOTOWANIE : Matiasy płuczemy w wodzie, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum 6 godzin (ja zostawiam na noc). Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, odcedzamy. Matiasy z ogórkami kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie pokroje składniki wraz z porem, dodajemy odcedzoną kukurydzę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipanierce. My proponujemy kruchy i soczysty schab w warzywach. Składniki: -ok. 1 kg schabu bez kości -2 marchewki -1 duża cebula -duży strąk czerwonej papryki -kawałek pora -ząbek czosnku -10 suszonych pomidorów -garść niesolonych orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -pieprz -czosnek niedźwiedzi -olej -1/3 szklanki wody Schab kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy przy(...)użyciu folii spożywczej. Przyprawiamy przyprawą do mięs, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Pozostawiamy na czas krojenia warzyw. Kroimy: -pora w cienkie plastry -cebulę w półplasterki -marchew w półplasterki -czosnek w plasterki -suszone pomidory w paseczki -paprykę w grubą kostkę Mieszamy pora z cebulą i czosnkiem i delikatnie przyprawiamy przyprawą warzywną. Schab podsmażamy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Po usmażeniu
Maminek kulinarnyDzień dobry! Świąteczny czas to czas tradycyjnych potraw, na które czekamy cały rok. Te wyjątkowe smaki, tylko w tym okresie smakują tak niepowtarzalnie. Karp, barszcz na
Pora coś zjeśćklimacie. Różne mogą być upodobania co do miękkości warzyw – jedni wolą doprowadzić je do stanu, w którym są niemalże sosem, inni wolą coś bardziej zbliżonego do al dente . Na pora wiele nie poradzimy – jeżeli kroimy go jak w przepisie w paski, wówczas do „zjadliwej” miękkości potrzebuje ok. 25 minut. Ale czas duszenia pozostałych warzyw możemy swobodnie dopasowywać i niekoniecznie musimy(...)wersji „lajt”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g białej ryby (np. dorsza) 250g marchewki 150g korzenia selera 1 średnia cebula (150g) 1 duży ząbek czosnku 100g pora (dolna i środkowa część) 250ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 50g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki kilka łyżek soku z cytryny 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól
Kulinarna Pokusasobie jest na tyle pyszny, że nie będziecie mieć do mnie pretensji 200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy) 400 g pieczarek 2 cebule 1 por 50 g ziaren słonecznika po pół łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku suszonego pęczek koperku (nie ma na zdjęciu bo mi się po chwili przypomniało, że czeka w lodówce specjalnie do tego dania(...)dodać trochę mleka- byle nie zimnego z lodówki) Odstaw ciasto ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (minimum godzina). A teraz masz czas aby zabrać się za farsz. Cebulę i pora poszatkuj w drobną kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W średniej wielkości garnku ugotuj kaszę gryczana na sypko (ja gotuję ją tak jak ryż na risotto, tj. podlewam
greenscarfładnie prezentuje się na stole:). Będziemy potrzebować : 1 puszka kukurydzy 400g 1 puszka czerwonej fasoli 400g 1 puszka ananasa w plastrach(około 600ml) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 por 2 marchewki (około 200g) 1 słoik selera konserwowego (około 400ml) 8 łyżek majonezu sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka warstwowa z selerem https://www.youtube.com/watch?v=bADJOdEAf5k Przygotowanie(...)Białą cześć pora myję, przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki, następnie por przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia i odsączenia. Kukurydzę, selera, odsączam z zalewy i wkładam do osobnych miseczek. Czerwoną fasolę również odsączam z zalewy na durszlaku i dodatkowo płuczę pod bieżącą wodą. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Oczyszczoną
Uwaga Babcia Gotujedrugą stronę, bo nie chodzi nam o uzyskanie klasycznego, gęstego kremu. Składniki: 6-7 średnich marchewek 4-5 średnich pietruszek 1 niewielki seler 10-15 cm białej części pora 5-7 średnich ziemniaków ok. pół kg dowolnego mięsa - użyłam wieprzowej karkówki, z której potem zrobiłam pastę do chleba 2 liście laurowe sól i pieprz do smaku dodatkowo(...)chudego wędzonego boczku jasnozielona część pora lub 100-150 ml słodkiej śmietanki Mięso opłukać, zalać w garnku zimną wodą (około 2-2,5 litra), dodać liście laurowe i gotować przez około pół godziny na średnim ogniu. Mięso powinno być prawie miękkie. Warzywa obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dołożyć do wywaru. Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone
Codzienna kuchnia niecodziennaZimą częściej niż w pozostałych porach roku przygotowuję śledzie. Polecam kupić solone i zamarynować. Można je wtedy wykorzystać na przykład do sałatki. Oto jedna z moich propozycji. Polecam przygotować na święta, Sylwester i Nowy Rok. Składniki : 1 słoik śledzi marynowanych w oleju 5 jajek 1 duży por 150 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli 5-6 korniszonów pół średniego(...)przyprawami. Śledzie odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kwadraty. Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu obrać. Fasolę odsączyć z zalewy. Korniszony pokroić w kosteczkę. wyłożyć do salaterki. Pory przekroić na pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Na spód salaterki wyłożyć korniszony, a na nich fasolę. Posmarować
Czerwień i błękitSkładniki: 1 por 400 g zielonego groszku 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu (przepis tutaj) 200 ml śmietanki 18% sól, pieprz, natka pietruszki Pora kroimy w półksiężyce (białą część) i przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zeszklenia się pora. Do garnka z gotującym się bulionem dodajemy odcedzony zielony groszek i por - gotujemy
Moje-pitraszenieMoja córeczka uwielbia wszelakie pulpeciki i klopsiki. Małe mięsne kuleczki robiłam już w różnych sosach, były też w zapiekance i w leczo . Teraz trafiły do zupy z pora. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pora ( biała i jasnozielona część) 2 łyżki masła 1 łyżeczka tymianku 200 g serka topionego (dałam Emmentaler Lactima) 450 g mięsa mielonego , u mnie(...)karkówka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz Pory dokładnie umyć i osuszyć, ja miałam małe sztuki więc miałam w sumie 6 kawałków. Następnie pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone pory. Potem przełożyć je do garnka i zalać bulionem. Zagotować. Serki topione pokroić na małe kawałki. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać pokrojone
Monia miesza i gotuje