Dzień dobry! Idę do marketu na zakupy - widzę szparagi, idę na targ - szparagi... włączam Facebooka - też wszędzie szparagi. Ekscytacja nimi powoli doprowadza mnie do irytacji. A
Pora coś zjeśćBardzo łagodny w smaku karp dobrze komponuje się z takimi warzywami jak marchew, seler (korzenny i naciowy) oraz por, które dodają mu wyrazistości. Z przepisem na karpia po styryjsku zetknąłem się po raz pierwszy w książce Podróże kulinarne – kuchnia węgierska. Tak, wiem że Styria jest w Austrii, ale domyślam się, że potrawa pamięta po prostu czasy wielonarodowej monarchii Habsburgów(...)porcje) karp – 750g, najlepiej w postaci przepołowionych dzwonek – patrz zdjęcie 2 duże marchewki (300g) duży kawałek korzenia selera (250g) 2 łodygi selera naciowego kawałek (100g) środkowej części pora 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku szklanka (250ml) bulionu kilka łyżek soku z cytryny płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu dwa liście laurowe łyżka masła kilka niedużych ziemniaków oraz tarty chrzan
Kulinarna Pokusawołowiny bez kości (najlepiej rostbefu lub antrykotu) 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 średnie ziemniaki (500g) 2 duże czerwone papryki 1 duża cebula 3 średnie marchewki 1 średni por (biała część) 1/4 dużego selera korzennego (ok. 200g) 2 średnie korzenie pietruszki Przyprawy kilka ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1/4 łyżeczki mielonych owoców kolendry(...)długości kilku centymetrów. Pietruszkę, seler i marchew obieramy, po czym ścieramy na tarce na średnich "oczkach" (patrz zdjęcie). Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki o grubości ok. 5mm. Pora tniemy w krążki o takiej samej grubości. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w dość dużą kostkę o boku ok. 4cm. W międzyczasie zagotowujemy pod przykryciem 3 litry wody
Kulinarna PokusaDzień dobry! Czarny bez rozkwitł w najlepsze! Pozostaje zaczekać na ciepły dzień i wybrać się poza miasto na kwiatowe zbiory. Jeśli nie zdecydujecie się przygotować pysznej
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was kolejną koktajlową inspirację, oczywiście jak zawsze prostą i szybką. Połączenie malin, borówek i banana. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćDzień dobry! W większości domów w Polsce po niedzieli zostaje odrobina rosołu, na której w poniedziałek przygotowuje się zupę. Zazwyczaj jest to pomidorowa, ale czemu by
Pora coś zjeśćNiezwykle smaczna zupa porowa . Pożywna, niedroga, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 duży por 0,5 kg ziemniaków 1 marchew starta na tarce natka pietruszki 2 łyżki masła sól pieprz bulion warzywny kawałek piersi z kurczaka 0,5 szklanki śmietany Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki por. Por dusimy na niewielkim ogniu(...)zbrązowiał. W garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, natkę pietruszki, bulion warzywny i kawałek piersi z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy por. Na koniec zupę zaprawiamy śmietaną i ponownie zagotowujemy. Smacznego
Salonik smakówPor uważam za warzywo, którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni. Posiada nie tylko właściwości odżywcze, ale również lecznicze, zwłaszcza dla ludzi mających problemy z nerkami, jak i dla wsparcia układu odpornościowego. W imię powyższego zupka z pora jest idealnym rozwiązaniem na niesprzyjającą aurę jesienno - zimową. Przygotowuję ją zresztą cały rok, ponieważ jest to jedna z moich ulubionych(...)więc nie próbował niech degustuje. Zapewniam że jej delikatny smak na długo pozostanie w pamięci. Składniki 50 dag porów 5 dag masła 1,5 l rosołu zrobionego z kostek rosołowych 2 grube parówki 3-4 ziemniaki 0,5 szkl. śmietany 18 proc. 1-2 łyżeczki mąki vegeta bądź kucharek Sposób Starannie umyć pory, przekroić wzdłuż na połówki, drobno pokroić, podsmażyć
Kuchenne aromatyZapiekanka z kurczakiem, porem i ryżem z dodatkiem startego żółtego sera, przyprawą do kurczaka i majonezem to smaczne, sycące a zarazem proste danie jednogarnkowe w sam raz na obiad lub kolację. składniki na żaroodporną formę 23cm na 35cm 2 mniejsze piersi z kurczaka lub jedną większą 2 woreczki ryżu ( po 100 g ) 200 g sera żółtego 2 pory(...)łyżek przyprawy do kurczaka 250 g majonezu kieleckiego z czosnkiem przepis Ryż w woreczkach gotujemy według przepisu na opakowaniu. Białe, opłukane części pora kroimy w talarki. Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy na niewielkie paseczki. Żółty ser ścieramy do miski na tarce o małych oczkach. Na dnie żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem układamy pokrojone pory a na nich warstwę ugotowanego ryżu
Smakowite Daniadodana, w ziemniakach schowana, jest dobrze upieczona, soczysta, a nie spieczona. Składniki: 0,5 kg obranych surowych ziemniaków, 300 g kiełbasy wędzonej z linii Nove Premium, 100 g pora, 1 duża biała cebula, ml oleju rzepakowego, 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki kroimy na talarki, gałązkę tymianku drobno siekamy(...)pora i cebulę kroimy w plasterki. Kiełbasę kroimy na plasterki o grubości ok. 3 cm (można wcześniej ściągnąć skórkę, która odchodzi bardzo łatwo). Do dużej miski przelewamy olej dodajemy tymianek, ½ łyżeczki soli i mieszamy. Przekładamy do miski ziemniaki i obtaczamy je w oleju. Cebulę oprószamy solą i mieszamy. Szklane naczynie żaroodporne (średnica ok. 20 cm) smarujemy olejem i wykładamy
Moniki SmakołykiDzień dobry! Wracam do Was dzisiaj z kolejną porcją prostego i sycącego koktajlu owocowego. Tym razem połączenie słodkiego, dojrzałego banana, soczystego melona i lekko kwaskowego kiwi
Pora coś zjeśćDzień dobry! Jak minęła Wam majówka? Pogoda chyba nie była wcale taka zła, nas deszcz zmoczył jedynie raz ;-). Na dobry początek tygodnia serwuję Wam kolejne zielone
Pora coś zjeśćporowym z kurczakiem i serem żółtym? Tak mi posmakowało to nadzienie, że tym razem zrobiłam z nim naleśniki (dorzuciłam tylko kukurydzę). Wyszło przepysznie! SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 duży por 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego 2-3 łyżki sosu sweet chilli (można zastąpić pikantnym keczupem) 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć(...)Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle. 3. Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły za dużo wody, należy ją zredukować lub wylać. 4. Do pieczarek i pora dodać usmażone mięsko i nie zdejmując z ognia wymieszać. Ser zetrzeć na tartce i dodać do reszty, wymieszać
Kto ugości moich gości?kochani :-) Dziś mam dla Was pyszną zupkę z wyrazistym smakiem pora i pięknym kolorem marchewkowym ! składniki 8 marchewek 2 pietruszki 1 por duża cebula 1,5 kostki rosołowej na litr wody 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz Marchewki, pora, pietruszkę pokroić w talarki. W garnku roztopić masło i zeszklić(...)pora oraz cebulę. Następnie dodać marchewkę oraz pietruszkę , chwilę podusić i zalać bulionem. Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem i przyprawiamy. Podajemy z grzankami lub bez dodatków. Bardzo polecam tą zupkę - wyszła przepyszna ;-) Buziaki Kasia
Cukier&PuderDzień dobry! Podobno w weekend majowy ma być aż 30 stopni! 10 w piątek, 10 w sobotę i 10 w niedzielę ;-). Jednak przy odrobinie szczęścia może
Pora coś zjeść