por - 13968 przepisów (strona:67/932)

Żółte owocowe smoothie 120

Dzień dobry! Dobry początek dnia, to smaczne i sycące śniadanie. Czemu by nie sięgnąć po słoneczną, witaminową bombę w postaci gęstego, owocowego smoothie? Dzisiaj do mojego

Pora coś zjeść
Zupa fasolowa na wędzonce 183

jarzyn. Przyprawiona majerankiem i tymiankiem. Pyszna, domowa kuchnia!   Składniki: 300 g drobnej, białej fasoli; 400 g chudego, wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia pietruszka; 5 średnich ziemniaków; 1,5 l zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka tymianku; Sól(...)woda powinna sięgać kilka centymetrów ponad fasolkę) i odstawić do namoczenia na całą noc. Po tym czasie odcedzić. Boczek umyć, oszuszyć, pokroić w drobną kostkę. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w plastry. Resztę jarzyn pozostawić w całości. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czonek obrać, pokroić w plasterki

Gospodyni Miejska
Pora na zupę z pora 194

text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Dziś coś lekkiego, a zarazem sycącego :) Zupa krem z pora SKŁADNIKI: duży pory 1 cebula kilka ziemniaków bulion warzywny sól, pieprz Dodatki : , cebulka prażona pokruszony ser feta Pora oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać(...)przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu kilka minut aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Zwiększyć ogień, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut

MarciochaKucharzy
Gołąbki w burakach liściowych 107

Dzień dobry! Ostatnio pokazywałam Wam zakupy z Targu Pietruszkowego, wśród zieleniny znalazły się również piękne buraki liściowe, które kolejny raz postanowiłam wykorzystać do gołąbków. Nie ma

Pora coś zjeść
Zupa porowo-jabłkowa z sezamowymi lizakami tofu 210

dobrego, ekologicznego bulionu warzywnego, spokojnie możesz go użyć. Gęsta i sycąca, idealna na pusty żołądek po ciężkim i długim dniu w pracy. Składniki 600 g ziemniaków  250 g pora 2 łyżki oliwy ok. 150 ml cydru 800 ml wywaru warzywnego (składniki i przepis poniżej)  200 ml mleka kokosowego 1 duże jabłko 1 łyżka jasnego sezamu 1 łyżeczka czarnuszki(...)łyżki syropu klonowego natka pietruszki Wywar warzywny: Posiekaj 2 cebule i podsmaż je w dużym garnku. Po chwili dodaj obrane i pokrojone: 4 marchewki, dwie pietruszki, 1 mały seler, por. Podsmaż chwilę razem i podlej odrobiną sosu sojowego i białego wina, dolej 1 litr wody. Dorzuć 2 listki laurowe, 4 jagody jałowca, 4 ziarna ziela angielskiego. Doprowadź do wrzenia

Roślinna - blog wegański
komunijna sałatka warstwowa 3737

składniki: 250 g szynki konserwowej 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 5 jajek 1 słoik selera konserwowego 2 pory 150 g sera żółtego majonez (u mnie domowej roboty) sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ścieramy na tarce o małych oczkach natomiast białka na grubych oczkach. Pory kroimy w półplasterki i solimy. Szynkę(...)kostkę. Selera i ananasa odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W przeźroczystej salaterce układamy warstwowo: ananasa – 1/2 część pora – selera – żółtka – szynkę – majonez – białka – kukurydzę – drugą część pora – majonez – ser żółty

Domowy Smak Jedzenia
Koktajl z pokrzywy, banana i awokado 101

Dzień dobry! Na środowym Targu Pietruszkowym zaszalałam i to bardzo :-). Planowałam kupić tylko kilka rzeczy, wróciłam obładowana roślinami. Kiedyś u Gosi podpatrzyłam pomysł na koktajle z

Pora coś zjeść
Risotto z porami i łososiem 113

Niedawno obejrzałam na TVN Style program Ani Starmach "Pyszne 25". Odcinek był poświęcony porom i selerom, czyli warzywom, które w dzieciństwie najczęściej myliłam;) Nie jestem fanką selera, ale za to uwielbiam podsmażane na maśle pory! Dlatego spodobał mi się przepis na risotto. Zamiast krewetek użyłam łososia i danie wyszło bardzo dobre - kremowe, aromatyczne, lejące na talerzu. Zdjęcie niestety nie odzwierciedla(...)wierzyć na słowo), bo to, co rzadkie spłynęło na dno miseczek;) Składniki: 200 g ryżu arborio 1 l bulionu warzywnego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duży por (najlepiej z jak najdłuższą białą częścią) Spory kawałek filetu łososia bez skóry 2 łyżki masła łyżka masła klarowanego sól pieprz cytrynowy sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki tartego parmezanu (albo grana

Kulinarne Inspiracje
Co zrobić aby zdjęcia jedzenia były ciekawe? 88

Dzień dobry! Wielu początkujących blogerów kulinarnych zadaje sobie pytanie co zrobić aby zdjęcia jedzenia były ciekawe, wyróżniające się z setek zdjęć, które pojawiają się na naszych

Pora coś zjeść
Zupa z cukini i topinambura 138

moją ulubioną pokonując nawet gulaszową z papryką. Smak zupy jest bardzo delikatny i kremowy. Poniżej przepis. Skłaniki: trzy kubki rosołu [tu bedzie link do rosołu ;p] malutka cebula pól pora pól pietruszki korzeniowej startej na tarce. cukinia. topinambur w ilości tak żeby było trochę więcej od cukini. ja wziełam 9 średnich sztuk. 2 ząbki czosnku pieprz sól Wykonanie: Cebulkę(...)pora kroimy na drobno i zeszklamy na patelni. Solimy do smaku. Dodajemy cukinię topinambura i pietruszkę i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy czosnek 2 łyżki rosołu i chwilę dusimy. Ja odkładam na bok troszkę cukini i pora do dekoracji. Zawartośc patelni zalewamy resztą rosołu (można przelać do garnka) i gotujemy koło 15/20 minut aż warzywa będą miękkie. Blendujemy na krem

Lubczyk i Wanilia
Ciasteczka cytrynowe Sansy Stark (Gra o tron) 160

Dzień dobry! Każdy fan serialu Gra o tron wie, że dzisiaj wielki dzień! Dzisiaj premiera nowego sezonu (właściwie to dopiero jutro w nocy :-) ) i każdy z

Pora coś zjeść
Tagliolini z polędwiczkami, papryką, porem i camembert 119

zachęcało. Szybko się przygotowuje, niewiele kosztuje, kolorem zaskakuje i dobrze smakuje.  Składniki: 150 g tagliolini z peperoni, 6 szt. polędwiczek z kurczaka, 1 średnia papryka czerwona, 50 g pora, 80 g sera camembert, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, papryczki peperoni (marynowane), świeży tymianek, 1 płaska łyżka masła klarownego. Przygotowanie: Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek(...)suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim polędwiczki. Dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paski i pora w plasterkach. Doprawiamy solą, pieprzem i  smażymy na wolnym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente. Do polędwiczek z papryką i porami dodajemy starty lub pokrojony na bardzo drobno ser camembert. Wszystkie składniki podgrzewamy, cały

Moniki Smakołyki
Pasta z ciecierzycy a'la hummus 164

czyli pasta sezamowa, oliwa i przyprawy a wszystko razem dokładnie wymieszane. U mnie wariacja na temat hummusu bo przygotowana z cieciorki z puszki z dodatkiem ziaren sezamu i kawałeczkami pora. Ja podałam na kolację z chrupkim pieczywkiem. Pasta z ciecierzycy a'la hummus SKŁADNIKI: 100 g cieciorki z puszki 1 łyżka sezamu kawałek pora 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki musztardy(...)PRZYGOTOWANIE: Cieciorkę odcedzamy z zalewy. Pora drobno siekamy, następnie przekładamy na sitko i polewamy wrzątkiem. Cieciorkę przekładamy do rozdrabniacza lub miksera i miksujemy niezbyt dokładnie, dodajemy pora i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy ziarna sezamu, łyżeczkę oliwy oraz musztardę i całość dokładnie mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka migdałowo-czekoladowa 115

Dzień dobry! Święta Wielkiej Nocy już za nami, ale to nie znaczy, że nie mogę podzielić się z Wami świątecznymi przepisami. Mam dla Was bardzo smaczną

Pora coś zjeść
Zupa fasolowa z burakiem 156

barszcz ukraiński. Składnik i: pół szklanki wcześniej ugotowanej al dente fasoli z cząbrem burak czerwony (ok. 20 dag) 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera o. 10 cm pora (zielonej części) kawałek imbiru (2-3 cm) 2 ząbki czosnku ok. 20 cm podsuszonej kiełbasy jałowcowej 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego rozmaryn (ok. łyżeczki po pokrojeniu) sól, pieprz listki pietruszki(...)całości do ok. litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować. fasola borlotti Pokroić w kostkę kiełbasę jałowcową i wrzucić do zupy, gdy woda będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy, gdy warzywa zmiękną. Zwiększyć ogień. Pokroić drobno rozmaryn i dorzucić do zupy. Dodać fasolę. Od momentu zawrzenia

Weekendy w domu i ogrodzie