Bardzo lubię wszelkie potrawy z dodatkiem pora, dziś postanowiłam zrobić krem. SKŁADNIKI: 3 białe części pora 4 średnie ziemniaki 1 mała marchewka mały kawałek pietruszki i selera szczypta gałki muszkatołowa 2 kostki bulionu drobiowego 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, vegeta trochę szczypiorku lub pietruszki-do posypania plaster 100gr. łososia wędzonego WYKONANIE: Por kroimy na półkrążki, smażymy na klarowanym maśle(...)się zeszkli, dodajemy pozostałe pokrojone w kostkę warzywa w garnku zagotować bulion, dodać zeszklony por i warzywa, gotować do miękkości, doprawić do smaku, zmiksować, udekorować plastrem łososia wędzonym, ewentualnie kleksem śmietany kwaśnej
Kuchnia Beatytutaj ) dorzucam następny przepis,a mianowicie zupę krem.Jest to moje największe odkrycie kulinarne,potrawa ta absolutnie zaskoczyła mnie swoim smakiem i aromatem i to bardzo,bardzo pozytywnie.Nigdy do tej pory nie jadłam zupy z czerwonej kapusty,ba nawet nigdy nie słyszałam o takiej zupie.Gdy przeczytałam w "Kulinarium"Tessy Capponi-Borawskiej ,że takowa istnieje i jak bardzo zachwyca smakiem,postanowiłam spróbować(...)Przypraw użyłam podobnych jak do przygotowania kapusty czerwonej na jarzynkę.Koniecznie zróbcie tą zupę,bo smakuje absolutnie rewalacyjnie.Nie przesadzę jak wyznam,że to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam. Składniki na 4 porcje: 1/4 małej czerwonmej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 marchew kawałek selera,pietruszki,pora 4-5 goździków sól,pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tłusty boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;) Składniki: 300 gramów ziemniaków 300 gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku tłuszcz sam się wytopi) Por pokroić na cienkie plasterki(...)dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki Marchewkę obrać i pokroić w plasterki Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części Seler obrać Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić Zupę gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie Następnie zabielamy zupę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzepisach :) Ten dostałam jakieś 3 lata temu, więc trochę czasu juz minęło. Tak więc, żeby było inaczej, to drób w postaci roladki zrobiłam :) Kurczak nadziany... kurczakiem oraz porem i cebulką. Do tego trochę sosu sojowego - dosłownie kilka kropel. 3 lata temu r obiłam tę roladkę na Boże Narodzenie. Poza tym można ja przygotować na Sylwestra i podać(...)sosem chrzanowym lub innym ulubionym. Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 łyżka sosu sojowego kawałek pora, ok. 10 cm 1 cebula, może być czerwona opcjonalnie można dodać natkę pietruszki - ja nie dodałam, bo nie miałam. Użyłam suszony majeranek 2 łyżki śmietany 18% oliwa z oliwek do smażenia folia aluminiowa do gotowania roladek Piersi oczyszczamy z błonek, myjemy Jedną pierś tniemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzień dobry! Dzisiaj Walentynki, więc na początek pożyczę Wam udanego świętowania tego dnia, chociaż z drugiej strony zakochani ludzie powinni mieć Dzień Zakochanych codziennie, a nie
Pora coś zjeśćPor to obok cebuli i czosnku jedna z najstarszych jarzyn polskich. Ma bardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka(...)pasuje także i np. do smażonej ryby. Staram się ją przyrządzać jak najczęściej, szczególnie jesienią i zimą, aby dostarczyć organizmowi więcej witamin. Składniki: białe czę ści z 2 porów 2 marchewki 4 rzodkiewki 1 nieduże jabłko sól szczypta cukru śmietana 12% koperek Wykonanie: Por myjemy dokładnie i kroimy w paseczki. Marchew, jabłko i rzodkiewkę ścieramy na oczkach
Walijskie Pichceniebyć zdrowo i lekko ale może być też kolorowo :) Co powiecie na wyrazistą w swym smaku surówkę na bazie pora w towarzystwie innych warzyw? Surówka z pora marchewki i papryki SKŁADNIKI: około 10-14 cm białej części pora 1 marchewka 1/2 niewielkiej papryki sól ziołowa sok z 1/3 cytryny liście sałaty lodowej 1-2 szt PRZYGOTOWANIE: Warzywa(...)myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Paprykę kroimy w niewielką kostkę bądź paski. Pora kroimy w cieniutkie krążki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i skrapiamy cytryną - mieszamy. Surówkę podajemy w towarzystwie poszarpanej sałaty lodowej Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinaszym menu. Dzisiaj dokonałam małej modyfikacji oryginalnego przepisu i zapiekłam filet z kurczaka pod serową pierzynką z dodatkiem sera pleśniowego blue ... Może macie ochotę ? Zapiekanka z kurczakiem i porem - dwa sery SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka 1/2 pora 150 g żółtego sera 75 g sera pleśniowego blue sól do smaku sól ziołowa do smaku pieprz do smaku majonez(...)łyżeczek PRZYGOTOWANIE: Mięso z kurczaka myjemy, przecinamy wzdłuż przyprawiamy i rozklepujemy, układamy w formie do zapiekanek. Pora kroimy w talarki, przekładamy na kurczaka, następnie na warstwie pory nakładamy kupeczki majonezu, całość oprószamy solą ziołową i pieprzem. Na wierzch ścieramy żółty ser i posypujemy pokrojonym w kosteczkę serem pleśniowym. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzień dobry! Jutro Walentynki, dzień pełen serduszek i czułości. Bez względu czy to święto obchodzicie czy też nie, warto zrobić coś miłego dla swojej ukochanej drugiej
Pora coś zjeśćDzisiaj mam do zaproponowania kurczaka z porami i pieczarkami. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne. Ważne też, że jednogarnkowe więc potem jest mało zmywania :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 1 por 400g pieczarek 100 ml białego wina 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml gęstej śmietany pół pęczku natki pietruszki sól(...)pieprz Przygotowanie: Por kroimy na paseczki, a pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię, po czym zalewamy winem. Piersi kroimy w 1cm kawałki, dodajemy do pora oraz pieczarek i dusimy do miękkości (można polewać wodą). Zmniejszamy ogień pod potrawką i po chwili wlewamy jogurt oraz śmietanę. Następnie przyprawiamy solą i dość mocno pieprzem. Dokładnie
Symfonia smakowaDzień dobry! Tłusty Czwartek już tuż tuż, więc dzisiaj mam dla Was danie, które wyjątkowo nam zasmakowało. Nie jest trudne w wykonaniu, chociaż pierwsze podejście do
Pora coś zjeśćSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty kalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut
ClauditteMissCookingSkładniki: 750g pora 400g ziemniaków 2 łyżki masła 3 mniejsze ząbki czosnku bulion warzywny natka pietruszki opakowanie łososia wędzonego sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na roz topionym maśle razem z czosnkiem na małym ogniu ok 2 - 3 min. Dodać umytego i osuszonego , pokrojonego w krążki pora. Kiedy por się lekko zeszkli, zalać bulionem(...)lekko zakrył pora. Gotować do miękkości. Przyprawić do smaku, zmiksować blenderem na gładką masę ( jeśli krem będzie za gęsty dolać bulionu ) . Natkę drobno po kroić, łososia w kostkę lub pas ki. Wmieszać w k rem i .... Smacznego
Gaździnka warzyZupa. Potrawka. Sos. Całe kuchenne przedstawienie. Taki rytuał - ostry nóż i strumień łez. Jak inicjacja, początek. Potem wszystko się zmieni. Cebula złagodnieje. Łzy obeschną. I przyjdzie pora niewidzialnego. Subtelnie rosnącego w siłę. Docierającego wszędzie i zmieniającego powietrze w kuszącą zapowiedź. To pora zapachu. I pora próby - zbudzony apetyt staje się coraz bardziej niecierpliwy. Zmysły w pełnej gotowości(...)ochotę - nie obiecuję, ale kto wie, może uda się spełnić jakieś marzenie... Na Wasze wpisy czekam do 25 sierpnia. A teraz szykujcie się na strumień łez - najwyższa pora kroić cebulę;) RUSTYKALNA PIZZA Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I CEBULĄ Na spód 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru
KUCHARNIAchłodzić w zamrażarce przez min. 6 godzin lub najlepiej przez całą noc. Postaram się, by jeszcze bardziej ekscytujące rozkosze czekały na uczestników kolejnych warsztatów kulinarnych, które pod nazwą PIĄTA PORA ROKU poprowadzę w Siedlisku w dniach 26-29 września. PIĄTA PORA ROKU Kiedy się kończy, kiedy zaczyna? Jak smakuje? Jak pachnie? Jaki ma kolor? Odpowiedź jest tylko jedna(...)WARSZTATY KULINARNE w Siedlisku Tu poznacie smak, zapach i magię pory roku, której na próżno szukać w kalendarzach. Zapraszamy na wyjątkowe, jedyne takie w Polsce WARSZTATY KULINARNE - PIĄTA PORA ROKU W programie cztery dni pobytu, trzy sesje warsztatowe – dwie popołudniowe zakończone wspólną kolacją i jedna poranna kończąca się wspólnym brunchem. Na wszystkich uczestników codzienne rano czeka śniadanie
KUCHARNIA