Składniki : około 1 garści fasolki szparagowej po 1 marchwi i pietruszce kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki olej do smażenia majeranek, sól, pieprz prawdziwy mielony, zioła prowansalskie, natka liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie : Umyte warzywa oprócz pora zetrzeć na tarce, a pora, ziemniaki i fasolkę pokroić Na wrzątek wrzucić wpierw fasolkę, gdy będzie pół miękka, wrzucić ziemniaki, wodę(...)mieszać ),gdy olej przybierze kolor marchewki przełożyć ją do zupy, podobnie zrobić ze startą pietruszką- smażyć oddzielnie, dołożyć do zupy Dodać do zupy pokrojonego w drobną kostkę selera i pora w półpierścienie- wymieszać, zagotować tak by wszystkie składniki były miękkie- trwa to dość krótko Doprawić do smaku ziołami, pieprzem, posypać natką pietruszki
Proste PotrawyDzień dobry! Dzisiaj piątek, weekendu początek :-). Jeszcze miejmy nadzieję, że słońce będzie przygrzewać i będziemy mogli się cieszyć "Złotą polską jesienią". Zatem w sobotni
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dawno nie zamieszczałam żadnego przepisu, ale jak Wam wspominałam na początku września, to był dość pracochłonny miesiąc, nie było zbytnio czasu na zdjęcia, gotowanie
Pora coś zjeśćDzień dobry! Już jutro w Łodzi rozpoczynają się VII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD, które potrwają cały weekend. W tym roku zostaliśmy blogiem
Pora coś zjeśćDzień dobry! Wczoraj ukazał się kolejny numer "mojego dziecka" czyli magazynu Małopolski Apetyt, magazynu w całości tworzonego przez blogerów kulinarnych z Małopolski. Nawet nie wiecie
Pora coś zjeśćDzień dobry! Co jakiś czas przypadkiem trafiam na różne reklamy kulinarne. Jedne bardziej wpadają w oko, są piękne, oryginalne i na swój sposób wyjątkowe. Dlatego też
Pora coś zjeśćDzień dobry! Zima tuż tuż, a założę się, że Wasze spiżarnie nie są jeszcze wypełnione po brzegi i znajdzie się miejsce dla kilku słoiczków :-). Sezon na
Pora coś zjeśćDzień dobry! Już niewątpliwie nastała jesień. Wieczory są chłodniejsze, na drzewach pojawiają się żółte liście, a pod nogami znajdujemy kasztany. To ten czas, kiedy na straganach
Pora coś zjeśćDzień dobry!Zapewne słyszeliście już, że szykuje się świetna impreza i też macie szansę wziąć w niej udział? Już 27 września w Warszawie w Instytucie Wysokich
Pora coś zjeśćAlbo jedzone przed telewizorem. Siedzicie w piżamach, rozmawiacie, a czas staje w miejscu... Moja propozycja na taki posiłek to ziołowa tortilla podana z aromatycznym nadzieniem z chorizo, fasoli, pora i pomidorów. Mój Mąż jest wielkim miłośnikiem jajek oraz chorizo, dlatego dla niego taki posiłek to strzał w dziesiątkę. Dziewczyny, myślę, że Wasz mężczyzna również ucieszy się z takiego(...)hiszpańską tradycją i temperamentem"na 2 obfite porcjeczas przygotowania: 35 min.Składniki: 3 mięsiste pomidory 6 łyżek oliwy 1 puszka białej fasoli 1 pęczek cebulek dymek 1 mały por 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 100 g kiełbasy chorizo w pętku (u mnie Sarta) 6 jaj pęczek posiekanych świeżych ziół (u mnie była to garść liści oregano i mięty, które trzymam zamrożone
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na pomidorowy przetwór, tym razem jest to ketchup warzywno-owocowy. Na blogu znajdziecie już dwa przepisy na ketchupy
Pora coś zjeśćDzień dobry! Z ręką na sercu, kolejny raz przyznaję się, że jestem leniem i zostawiam wszystko na ostatnią chwilę. Jest 1 września, a ja mam na
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Blogera! Z tej okazji wszystkim koleżankom i kolegom blogerom życzę mnóstwo inspiracji, pięknych zdjęć, satysfakcjonujących współprac i wiernych czytelników! :-) Jakby
Pora coś zjeśćDzień dobry! Czasami nie ma zbytnio czasu (lub ochoty) na stanie nad garami i gotowanie obiadu, więc potrzeba czegoś prostego i szybkiego. Czasami zagania się męża
Pora coś zjeśćDzień dobry! Od czasu do czasu robię porządek w szafkach kuchennych, a to się czasem wysypie trochę mąki, a to czegoś innego, warto co jakiś czas
Pora coś zjeść