Święta już niedługo, warto zastanowić się nad potrawami. A może tak cielęcinę ze słodyczą marchewki i porem… z nutą rozmarynu. Może ktoś z Was się skusi na wykorzystanie przepisu. Polecam. Składniki: Cielęcina ok. 1 kg 2-3 marchewki 1 por Masło klarowane Sól Pieprz biały Gałązki rozmarynu lub rozmaryn suszony ok. 1 łyżeczki Bulion ok. 500 ml Wykonanie: Cielęcinę przyprawiamy(...)solą i białym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w plasterki. Do garnka wykładamy około 2 łyżek masła klarowanego. Dodajemy pora i marchewkę. Szklimy/ przesmażamy aby por stał się szklisty. Podlewamy bulionem i wkładamy cielęcinę. Dodatkowo przyprawiamy rozmarynem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wyjmujemy mięso a sos blendujemy
Smaki EwyZapiekanka prosta, z ryżem i porem w roli głównej. Bardzo mi smakowała, bo jest lekka i smaczna. Zrobiłam jej za mało bo znikła błyskawicznie. 2 woreczki ryżu parboiled z dzikim 1 pierś z kurczaka 1 pora duża biała część 1/2 szklanki śmietany 30 % 100 g śmietany ukwaszonej 5 pomidorów suszonych 3 łyżki oliwy z zalewy od pomidorów sól, pieprz papryka(...)czerwona przyprawa do kurczaka masło klarowane natka pietruszki Por myję i kroję w krążki. Przesmażam na maśle klarowanym dolewam odrobinę wody i duszę na wolnym ogniu. Jak pora będzie miękka dodaję śmietanę ukwaszoną, kremówkę, doprawiam solą, pieprzem. Pierś z kurczaka kroję na plastry, sola, pieprzę, posypuję papryką czerwoną, przyprawą do kurczaka. Odstawiam na 30 minut. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją
wesoła kuchniaJeszcze dzisiaj opiszę Wam cudowne, delikatne risotto z dynią, porem i cheddarem. Użyłam świetnego ryżu Arborio firmy KUPIEC. Risotto dyniowe z cheddarem w cykorii (dla 2 osób) 100 g ryżu do Risotto Arborio Kupiec 1 por (jasna część) ok. 300 g miąższu dyni 1 cebula 2 cykorie 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła bulion warzywny sól(...)pieprz biały do smaku 5 dag cheddaru szczypior do posypania Obierz cebulę i pora. Cebulę, dynię i pora posiekaj drobno. Z cykorii zdejmij 6 największych listków (by zrobić z nich miseczki) po czym wytnij gorzki środek (głąb). Posiekaj szczypior. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę - zaszklij ją po czym dodaj ryż. Smaż
Gotuj Sam!Kurczak z porami i pieczarkami, duszony w białym winie bardzo nam zasmakował:). Danie jest delikatne a zarazem dość wyraziste w smaku, bo ostrości nadaje tu por. Polecam na niedzielny obiad, danie robi się bardzo szybko. 3 filety z kurczaka 2 duże pory 400g pieczarek 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, chilli, papryka słodka natka(...)pietruszki do posypania olej 1. Kurczaka kroimy w kostkę, por i pieczarki w plastry. 2. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem chilli i papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy por, smażymy 2-3 minuty, wlewamy białe wino, dusimy do wyparowania płynów, po czym dodajemy pieczarki, smażymy jeszcze 10-15 minut. 3. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy
Szefowa kuchniPrzepis na tę sałatkę ma z 20 lat i tak naprawdę nie wiem dlaczego nie pojawił się do tej pory na moim blogu. Kiedyś żadna impreza czy święta nie obyły się bez niej i chyba po prostu się przejadła. Zdecydowanie imprezowa, lekko pikantna, zaskakująca smakiem pora, ananasa, czerwonej fasoli i żółtego sera(...)obtoczonego w papryce. Składniki: • 2 pory • 1 puszka czerwonej fasoli • 1 puszka ananasów • 300 g sera żółtego • po 1/2 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki majonezu Wykonanie: • Białą część pora pokroić na cienkie półtalarki, zalać na 2 minuty wrzącą wodą, po czym odcedzić przelewając zimną wodą. • Ananasy pokroić
To co kochamNadeszła pora na pora Dawno nie witał w mojej kuchni więc postanowiłam go w końcu zaprosić. Dla towarzystwa zaprosiłam jeszcze kurczaka, zieloną cebulkę i kaszę. No i kilka drugoplanowych osobników. Towarzystwo współgrało ze sobą bardzo dobrze. Zapraszam do skorzystania z przepisu. Szybko i smacznie SKŁADNIKI : piersi z kurczaka – 2 sztuki kasza gryczana – 2 woreczki – 200 gram por – 1 sztuka zielona(...)pieprz olej do smażenia woda – pół szklamki – 100ml PRZYGOTOWANIE : Pokroić kurczaka na kawałki. Przesmażyć na patelni 5 minut wraz z przyprawą do kurczaka i suszem warzywnym.. Umyć pora i zieloną cebulkę i drobno pokroić. Dodać do kurczaka. Smażyć jeszcze 5 minut, a następnie dodać wodę. Kaszę ugotwać osobno w posolonej wodzie przez 15 minut. Gdy kasza będzie gotowa
kuchniabellissima.wordpress.comPołączenie pomidorów z aromatycznymi świeżymi pieczarkami, pomidorami i ziołami o wyczuwalnym posmaku delikatnego i puszystego serka śmietankowego i pora. Idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Kolejna seria dla miłośników makaronów - tu także możecie użyć makaronu bezglutenowego. Jak zawsze, pomysłowo, zdrowo, szybko i ziołowo:) Jeśli lubicie makarony i macie ochotę spróbować nowego połączenia (a pomysłów jest masa(...)sosy do makaronów) to wypróbujcie połączenie pomidorów z ziołami, puszystym serkiem śmietankowym i porem. Składniki (na 4 porcje): 500 g makaronu spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki 2 średnie pomidory 1 duża cebula 6 pieczarek 1/3 z dużego pora łyżka serka śmietankowego - użyłam puszystego serka Turek łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy wedle uznania do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz
Zasmakuj KuchniPora na pora i na kawałeczek mięska. Przepis dla zagonionych, przepis prosty ja drut. Niebywale smaczne danie ,tak na zimno, jak na ciepło. Dodatek śliwki niech Was nie dziwi, znakomicie pasuje, podkreśla smak mięsa,dodaje znakomitości a ...suszona śliwka jest bardzo zdrowa! Składniki mięso z ud indyczych musztarda oliwa z oliwek 2 cm kłącza imbiru czosnek pory- część biała(...)chcemy) oraz starty na tarce korzeń imbiru. Nacieramy mięso, dajemy na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewamy patelnię, dajemy olej kokosowy i podsmażamy zamarynowane w musztardzie mięso. Dodajemy pory pokrojone jak chcemy, oraz suszone śliwki w kawałeczkach. Podsmażamy i dusimy pod przykryciem. Dosmaczamy czerwonym pieprzem, świeżym lubczykiem i dusimy powoli. Kiedy por będzie mięciutki wszystko sobą przejdzie, danie jest
Z Kuchni Do Kuchnisolą i pieprzem. Z powstałej masy formować lekko rozpłaszczone kotlety, które następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Polecam podawać z surówką z pora. Surówka z pora: 1 średni por 3 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Pora (jasną część) pokroić w drobne plastry. Jogurt wymieszać z cukrem i solą(...)następnie dodać do pora
Bulliozdobyć przepis, ale w końcu się udało i dziś prezentuję Wam mega pyszną niemiecką zupę porową. Koniecznie musicie ją wypróbować. Dla 2-3 osób 1 duży por (ok. 300g) 300 g wieprzowego mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 serek śmietankowy (taki w złotku) 1 kostka rosołowa 3 łyżki masła olej do smażenia sól, pieprz Pora(...)pokroić w półplasterki, na patelni rozgrzać masło i udusić na nim pora do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucić go do garnka. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Usmażone wrzucić do garnka z porem. Mięso usmażyć na oleju z odrobiną soli i pieprzu
Jadło i czytadłozagęszczać mąką. Ta zupa pieczarkowa ma bardzo delikatny smak, a niewielki dodatek masła sprawia, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem drugiej porcji. Składniki: 30 dkg pieczarek 10 cm kawałek pora (jasnozielona część pora) 6 szklanek bulionu drobiowego (1 szkl.= 250 ml) 1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego masła) 1/2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany(...)ulubiony dodatek do pieczarek) sól, pieprz do smaku drobny makaron jajeczny do podania wraz z zupą Ilości produktów odmierzane łyżkami dotyczą płaskich łyżek. Przygotowanie: Pieczarki umyć i drobno posiekać. Pora również drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać pieczarki i pora, lekko posolić. Smażyć kilka minut, aż pieczarki i por będą lekko zrumienione. Dodać bulion i cukier, gotować
Codziennik Kuchennyłososia są nieco pracochłonne, ale warto się postarać, bo to kompletne danie, nie potrzeba już innych dodatków. Bazą do tych szaszłyków jest łosoś, pozostałymi składnikami mogą być: papryka, cukinia, por, dymka, pieczarki, pomidorki koktajlowe. Pieczony łosoś bardzo dobrze komponuje się z ananasem, mango i melonem. Z tych składników mogą powstać szaszłyki o egzotycznym charakterze. Przygotowując szaszłyki z łososia używam patelni(...)pieczenia/smażenie może się łatwo się rozpada, więc jeśli nie trzeba lepiej nie obracać szaszłyków. Składniki: 40 dkg łososia (płat ze skórą) 1 duża papryka garść pomidorków koktajlowych liście pora lub cienki, młody por Marynata: 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z limonki lub cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju skórka otarta z 1/2 limonki lub cytryny
Codziennik Kuchennyroku słonecznych dni. składniki dla czterech osób 1 kg żołądków z kurczaka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe 1 por ( tyko biała cześć) 2 czerwone papryki 1 ostra papryka 3 ząbki czosnki 3 łyżki smalcu gęsiego ( lub oleju) 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz ewentualnie natka pietruszki sposób przygotowania Żołądki dokładnie myjemy, kroimy(...)mniejsze części, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Pora obieramy, drobno kroimy i wrzucamy do dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę smalcu ( lub oleju). Do zeszklonego pora, dodajemy drobno posiekany czosnek i całość smażymy przez minutę minuty. Następnie wyjmujemy z garnka przesmażonego pora (przekładając warzywa do miski). Teraz
Miód i pieprzsmaczne i można je zrobić z tak wielu różnych warzyw, zwłaszcza teraz gdy są one dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki w każdym przydomowym ogródku lub osiedlowym warzywniaku. Zupę z pora robiłam pierwszy raz, ale bardzo nam zasmakowała, nie jest ostra, ale ma dość intensywny smak, co zdecydowanie nam podpasowało. Jest także dość rzadka, więc jeśli ktoś lubi gęstsze zupy powinien(...)dodać więcej warzyw lub zmniejszyć ilość bulionu, albo jeść tak jak my zagryzając świeżą bułeczką :) Składniki: (przepis pochodzi z bloga " kruche babeczki ") 1,5 litra bulionu warzywnego 2 duże pory (tylko ich biała część) 2 spore marchewki 2 bardzo duże ziemniaki 1 ząbek czosnku śmietana 18% Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu
Simply Fooddanie i szybkie w przygotowaniu. Następne danie Madziuni, dziękuję. Piersi kurze pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem ,pokruszoną kostką rosołową, papryką, polać odrobiną oliwy, obsypać mąką. Wymieszać i odstawić. Pora umyć, pokroić w cienkie poprzeczne paseczki, pieczarki umyć i pokroić w grubsze plasterki. Na patelni roztopić masło i obsmażyć pora i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka obsmażyć(...)samej patelni co smażył się por. Gdyby była za sucha dodać odrobinkę masła.Mięso powinno być lekko zarumienione. Do żaroodpornego naczynia wyłożyć obsmażone na masło i na to położyć pora z pieczarkami. Zalać wszystko śmietaną. Obsypać posiekaną pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Podawać z z brązowym ryżem lub makaronem. Smacznego
Kuchnia Pokoleń