por - 13968 przepisów (strona:29/932)

Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami 81

Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami 2016-04-07 13:12:03 Ilość porcji: 4 Drób jest idealnym mięsem do eksperymentowania, a ja lubię eksperymenty. Dziś kurczaka połączyłam z duszonym porem i wspaniałą, hiszpańską kiełbaską chorizo. Wspaniałe smaki, które ze sobą współgrają. Uniwersalne i bardzo proste do przygotowania danie. Nadaje się zarówno na przyjęcia, rodzinne obiady czy kolacje we dwoje(...)całkowity 45 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 45 min Składniki 4 filety z kurczaka pieprz czarny sól Nadzienie 100 g chorizo 2 średnie pory 1 szalotka 4 plasterki sera cheddar 2-3 łyżki masła pieprz biały Panierka 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej Dodatkowo oliwa do smażenia Instrukcje Filety kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem

Wędrówki po kuchni
Pasta kanapkowa z porem i żółtym serem 145

Dziś zapraszam Was na moją kolejną propozycję pasty kanapkowej. Tym razem zachęcam Was do przygotowania pysznej pasty kanapkowej z porem i żółtym serem. Jak zawsze prosto i smacznie. Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki posiekanego pora (około 20 g pora) około 45 g żółtego sera np. Edamskiego 2 jajka 2 łyżki majonezu Folwark sól do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Pora(...)przekrawamy wzdłuż na 4 części, następnie całość cieniutko kroimy. Wrzucamy do miski i solimy (po wierzch, nie za mocno). Odstawiamy miskę na około 5 minut (,jeśli por jest bardzo ostry w smaku to na dłużej). Do pora ścieramy (na tarce na drobnych oczkach) żółty ser. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka i 2 łyżki majonezu. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania

Słodkie okruszki
Krem z pora i ciecierzycy. 117

pożywne zupy. Taką zupę krem, to najlepiej jest zjeść przed pierwszym danem albo na kolację. W gazetce  "Gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na krem z pora i ciecierzycy. Od razu postanowiłam go wypróbować i oczywiście trochę pozmieniać składniki, ale nie dużo :). Zupa jest smaczna i ma ciekawy smak. Zasmakowała nam i kiedyś ją jeszcze ugotuję oraz znając mnie(...)coś jeszcze w niej zmienię. Polecam!   KREM Z PORA I CIECIERZYCY.           Składniki: 2 pory ciecierzyca z puszki 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy sól pieprz 2 łyżki soku z cytryny 50 g śmietany kremówki 1 łyżeczka suszonego estragonu           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Krem z pora 156

Eksperymentów zupowych ciąg dalszy. Nadal szukam, gotuję i próbuję.  Dzisiaj kolejne kremowe odkrycie. Zupa z pora według Marysi . Zauważyłam,że zupy w formie kremu znacznie bardziej mi smakują i może nawet przełamują moją zupową niechęć. Może to dobra metoda na takich zupowych niejadków jak ja...  A więc do dzieła... :)  Aaaa...  jeśli się obawiacie wyraźnego specyficznego "cebulowego(...)zapachu po tej zupie , to bez obaw -  pora przed dodaniem do zupy trzeba zeszklić na patelni, a dzięki temu nie jest tak cuchnący, a zupa jest naprawdę smaczna. KREM Z PORA Z PESTKAMI DYNI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duży por 3 ziemniaki 1/2 szklanki mleka olej rzepakowy lub słonecznikowy sól

Bon appetit mon amie
Sałatka z Szynką , Selerem i Porem 255

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z szynką, porem i selerem. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna. Będziemy potrzebować: 1 puszka kukurydzy 400 g 1 słoik selera konserwowego (około 400 ml) 150 g szynki 1 jabłko 1 por biała część 4 jajka ugotowane na twardo 250 ml majonezu 2 łyżeczki musztardy szczypta cukru sól,pieprz Link do filmu z przygotowania(...)Sałatka z szynką, selerem i porem https://www.youtube.com/watch?v=_6IEIB7HN4o Przygotowanie: Umytego i oczyszczonego pora, przekrawam wzdłuż na pół i kroję w pół plasterki, następnie por przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia i odsączenia. Kukurydzę odsączam na durszlaku z zalewy. Selera odsączam z zalewy na durszlaku. Ugotowane na twardo jajka kroję w kostkę. Jabłko obieram i usuwam gniazda

Uwaga Babcia Gotuje
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 151

jednak. Korzystamy ze wspominanej już tutaj kilka razy techniki: 7 minut skórą do góry i tyle damo skórą do dołu, następnie ją zdejmujemy i wykładamy rybę na talerz. Pora kroimy w wąskiej paski, ale przede wszystkim dokładnie płuczemy liście ze środkowej części – to wyjątkowo „wredne” warzywo w tym sensie, że między liśćmi lubi zebrać się sporo zanieczyszczeń. A „kolacja(...)porowym i kawiorem – doskonały zarówno na szczególną okazję, jak i na co dzień. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 filety z łososia (po 250-300g) 300g pora (dolna i środkowa część) 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki masła 150ml (pół)wytrawnego białego wina 150ml bulionu warzywnego sól 200g makaronu wstążki (fettuccine, tagliatelle) kilka łyżek oliwy kilka

Kulinarna Pokusa
pora na szybkiego, duszonego pora 163

duszone pory Delikatne i aromatyczne duszone pory, połączone z piersią kurczaka, to przepis  na szybkie i niezwykle smaczne danie. składniki  dla czterech osób 650 g piersi z kurczaka 3 duże pory 1 puszka pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju 7-10 łyżek wody sól, pieprz natka pietruszki sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy(...)miski, oprószamy  pieprzem, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie dokładnie myjemy pory i kroimy je na cienkie plastry ( tylko białą część). Na rozgrzaną  dużą, głęboką patelnię ( z przykrywką) wlewamy dwie łyżki oleju i na dużym ogniu przesmażamy kawałki kurczaka, rumieniąc go lekko z każdej strony.  Następnie  kawałki piersi zdejmujemy z patelni

Miód i pieprz
Azjatycka zupa z porów na bulionie z krewetek! 123

Przepyszna zupa krem z porów na bulionie krewetkowym w stylu azjatyckim! Uwielbiam eksperymentować z kuchniami świata, dzisiaj ten eksperyment wyszedł perfekcyjnie! Przepyszna, aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością aromatycznych przypraw takich jak świeży imbir, trawa cytrynowa, czosnek czy chili. Postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego i świeżego z warzywa które raczej dość często wykorzystujemy jako dodatek ale nie jako główny składnik(...)mianowicie pory. Dzisiaj właśnie to one grały u mnie w kuchni pierwsze skrzypce. SKŁADNIKI: - 1 bardzo duży por - 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju ryżowego OLEOFARM - 500 ml bulionu z krewetek - 3 łyżeczki bulionu krewetkowego w proszku (azjatycka przyprawa) - 2 ząbki czosnku - 2 szalotki -świeży imbir - chili - puszka mleka kokosowego - łyżka masła - 2 kromki chleba  - krewetki - olej krokoszowy

SMYKWKUCHNI
Surówka z Pora, Selera i Jabłka 568

Powrót do pora po wizycie w jednej knajpce. Dlaczego?  Mój syn zwykle był anty porowy, a jak widziałam jak zajada się taką surówką na mieście, to wiedziałam, że trzeba to wykorzystać, koniecznie! Przygotowałam w domu surówkę z pora podobną do tej, którą tak wcinał. Bingo! Moją surówkę też zjadł z takim samym smakiem jak namieście. Ja zrelaksowana, bo lubię(...)postawiłam na tą najprostszą, aby nie zniechęcić dziecka, tym bardziej, że smakowała mu właśnie taka. Jeśli chodzi o jabłka to starłam ze skórką, bo skórka też przecież jest jadalna. Pora nie sparzyłam wrzątkiem, bo nie widziałam takiej potrzeby. Dla nas idealna jest właśnie taka, a ja muszę się przyznać, że zjadłam pół miski, bo mi też bardzo smakowała. Małą

Blondynka Gotuje
Grillowany tuńczyk z duszonymi porami i szpinakiem 166

kiedy jest dostawa świeżych. Jadę specjalnie po nie.  Ostatnio wybór był imponujący. Zakupiłam tuńczyka, kurka, żabnicę, sandacza. Na pierwszy ogień poszedł stek z tuńczyka. Podałam go na duszonych porach w białym winie z estragonem i świeżym szpinakiem z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Było elegancko i  pysznie! dla dwóch osób: 2 steki z tuńczyka sól i pieprz, oliwa(...)natarcia steku biała część pora pół kieliszka wina olej sól, pieprz, estragon - przyprawy do pora pół opakowania świeżego szpinaku paczuszka orzeszków piniowych duża łyżka rodzynek sól, pieprz, oliwa, szczypta, gałki muszkatołowej  Potrzebne będą: patelnia grillowa, rondel do duszenia pora, niewielka patelnia do przygotowania szpinaku. Tuńczyka natrzyj solą pieprzem i wmasuj oliwę. Rozgrzej patelnię grillową. Grilluj rybę tak jak lubisz

AZgotuj!
Tarta z porem i kurczakiem. 121

pyszna, że gdy chciałam zrobić zdjęcia, okazało się, że został tylko jeden kawałek :). Rodzinka była zachwycona jej smakiem, więc dzielę się z wami przepisem na tę tartę z porem i kurczakiem. Polecam! Składniki na tartę z porem i kurczakiem  na formę 24 x 28 cm 375 g ciasta francuskiego 4 łyżki oliwy 1 pojedynczy filet z kurczaka(...)pora (tylko jasna część) 1 płaska łyżeczka ziół do drobiu 300 g kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera żółtko do posmarowania sól pieprz (może być czosnkowy)      Filet z kurczaka kroimy w sporą kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż się lekko zarumieni, posypujemy ziołami. Por kroimy na około

Rozpustne gotowanie
Nietypowe "sushi" 81

który dorobiłam i przerobiłam na tą potrawkę . Przepis wyróżniony w "Co na obiad?" serwisu Gotujmy.pl Składniki: 1/2 szkl. ryżu 4-5 grzybków mun 1 duża marchewka 2 duże, grube pory sól pieprz Dekoracja: szczypiorek świeża natka pietruszki Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w szklance wody lekko osolonej na sypko. Grzyby mun moczymy 20 minut we wrzątku, następnie gotujemy 15 minut(...)drobno kroimy. Z pora zdejmujemy pierwszą warstwę, następnie odcinamy część z korzonkami i liście. Pozostałą część kroimy w mniejsze kawałki (3-4 cm) Wrzucamy na wrzącą wodę na 1,5 minuty. Odsączamy, studzimy. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kwadratowe paseczki grubości około 0,5 cm, a długości takiej, jak kawałki pora. Gotujemy około 7 minut (nie może być zbyt

Kolorowy Przepisownik
Por nadziewany łososiem (cannelloni ) 101

Budowa tego warzywa zainspirowała mnie to zrobienia tego dania :) Por nadziewany łososiem (cannelloni ) SKŁADNIKI: 2 pory łosoś świeży ser typu greckiego groszek zielony ( mogą być kapary) czerwona papryka sól, pieprz białe wino bulion warzywny Umytego łososia podgotować na parze. Rozdrobnić w misce dodać ser, paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz zielony groszek. Doprawić i dobrze wymieszać. Białą część pora podzielić(...)odpowiednią długość (jak cannelloni). Zblanszować. Pełne rurki pora, wydrążyć tak była możliwość ich faszerowania, o minimalnej podwójnej warstwie ścianek. Nafaszerować dość szczelnie.  Wypełnione pory umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem warzywnym z białego wina.  Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 20 minut. Na ostatnie 5 minut można zmienić na grill by przyrumienić potrawę. Wyszło przepysznie

MarciochaKucharzy
Zupa serowa z porem i grzankami + film 102

Szybka, smaczna i sycąca zupa serowa z porem i grzankami na bazie bulionu i mleka może być ciekawą propozycją na wyśmienitą kolację. Nie wymaga dużego nakładu pracy jest wyrazista w smaku idealnie komponuje się z porem. Smakowitym dodatkiem do zupy zamiast grzanek może być groszek ptysiowy . składniki na 3 porcje 1 por 20 dag żółtego sera łyżka mąki 1/2 litra(...)bulionu ( może być z kostki ) szklanka mleka 4 łyżki masła łyżeczka oliwy z oliwek 3 kromki chleba gałka muszkatołowa pieprz przepis Umytego i osuszonego pora kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojonego pora dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Pozostałe masło topimy w garnku

Smakowite Dania
58. Tajska zupa z niespodzianką 125

których się nie spodziewamy, lub tam, gdzie się ich nie spodziewamy! 1 opakowanie Winiary pomysł na Zupę   tajską z kurczakiem 200 g filetu z kurczaka 1 marchewka 1/2 pora kilka liści kapusty pekińskiej Produkty na  niespodziankę:   4 duże liście kapusty pekińskiej  1 liść z pora 12 sztuk krewetek tygrysich  lub królewskich 250 g sera ricotta(...)ząbki czosnku  2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku. 1. Mięso, por, kapustę pekińską  i marchewkę pokroić w paseczki.  2. Zagotować 750 ml wody, wrzucić pokrojone mięso i gotować przez 10 minut, następnie dodać marchewkę i dalej gotować przez 10 minut.  3. Zawartość większej saszetki rozprowadzić w 250 ml zimnej wody i wlać

Jadło i czytadło