Klopsiki wołowe z porami i sałatka z kalarepy

Klopsiki wołowe z porami i sałatka z kalarepy

Klopsiki wołowe z porami i sałatka z kalarepy

Przepis na klopsiki i sałatkę znalazłam w książce " Jerozolima. Książka kucharska ". Ponoć kotleciki z porem i wołowiną w pysznym sosie cytrynowym są typowe dla Żydów z Izmiru, czyli z Turcji. Ottolenghi zastrzegał, żeby ściśle trzymać się przepisu, ale pozwoliłam sobie na minimalne modyfikacje. Wzięłam trochę więcej wołowiny i połowę wskazanego soku z cytryny. Jak dla mnie wyszło rewelacyjnie. Klopsiki są delikatne i rozpływają się w ustach. Czuć wyraźny smak duszonych porów. Jako dodatek zrobiłam prostą sałat... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni wieczorem

Autor

Joanna B.Joanna B.

Prowadzę blog w kuchni wieczorem i zajmuję się fotografią. Uwielbiam drobne, codzienne przyjemności i kreatywne życie. Na blogu dzielę się moją pasją gotowania i fotografowania.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

por , tarta, sałatka, sałatki, mięso, cytryna, mielone, mięso mielone, bułki, sosy, dania obiadowe, kurczak, sałatka grecka, wołowina, sałatka z kurczakiem, salatka z jajkiem, pyszna sałatka, sos do mielonego , lekkie sałatki, kotleciki z kurczaka, sos do jajek, smaczna sałatka, mięso duszone, sos do kurczaka, dania z kurczakiem, warzywa na patelnie, gotowany kurczak, kurczak na parze, mielone z warzywami, kurczak z warzywami

Inne przepisy z W kuchni wieczorem

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.