Por to roślina należąca do rodzaju Allium, tego samego, co cebula i czosnek. Tak jak one, zawiera związki siarki i wykazuje podobne do nich właściwości lecznicze. Ponadto, jest w nim całkiem sporo betakarotenu. Krem z pora to jeden z niewielu, którego nie przecieram przez sito - po ugotowaniu warzywo to jest na tyle gładkie, że nie ma takiej potrzeby. Składniki(...)osób): 2 duże pory 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Pora umyć i pokroić w talarki. Swój krem robię także z zielonych części liści, ale jeśli wolicie, by był on biały, użyjcie tylko dolnej części pora. Wówczas lepiej też będzie użyć białego, a nie czarnego pieprzu
W SMAKTarta z grzybami i porem Tarta z grzybami i porem Składniki na tartę z grzybami i porem dla 4 os (okrągła forma średnicy 30 cm): Składniki na ciasto: 2 żółtka 20 dkg mąki 15 dkg masła szczypta soli 4 łyżki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy razem. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce ok. 30 min. Następnie rozwałkowane wykładamy(...)wysokość 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Składniki na farsz: 40 dkg świeżych grzybów (mogą być mrożone) 2 pory 20 dkg żółtego sera 250 ml śmietany 30 % 4 jajka 2 łyżki masła łyżeczka oregano sól, pieprz Wykonanie: Na maśle podsmażamy pory pokrojone w plastry, wrzucamy grzyby drobno posiekane, sól, pieprz
Anielskie SmakiCześć :)Dzisiaj znów pora na pora :)Ja bardzo lubię to warzywo :) Mam nadzieję, że Wy też :)Pastę szybko przygotujecie, ja ją nawet robiłam wieczorem, żeby zjeść ją następnego dnia na śniadanie, smaki się bardzo fajnie połączyły :) Zapraszam! :)Przepis pochodzi z "Palce lizać"A bułeczki na zdjęciach to bułeczki otrębowe.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćCześć :)Przedstawiamy kolejną wariację na temat pora :) W końcu - Pora coś zjeść :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsałatkach i po obróbce cieplnej. Dzisiaj chciałam zaproponować wam wypróbowanie prostego krupniku z dodatkiem podagrycznika . PRZEPIS ZUPA Z PODAGRYCZNIKIEM Składniki: 800g ziemniaków 1/2 szkl kaszy jęczmiennej wiejskiej 1/2 pora 3 łyżki masła klarowanego 3 marchewki 2 garście podagrycznika 2 łyżki soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego opcjonalnie, ale bardzo polecam(...)robi robotę – 2 łyżki tajskiej pasty krewetkowej Tom Yum Jak zrobić zupa z podagrycznikiem: Zaczynamy od pora. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Następnie pora obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na maśle szklimy pokrojonego pora. W następnym kroku do pora dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Dodajemy również kaszę i soczewicę. Następnie marchew obieramy, myjemy i kroimy
Dorota SmakujePor, jabłko i marchewka - trzy składniki, które fajnie komponują się smakowo i tworzą przepyszną surówkę. Polecam też surówkę z samego pora oraz surówkę z pora i marchewki . składniki: 300 g pora (biała i jasnozielone część) 3 średnie marchewki (ok 300 g ) 4 kwaskowe jabłka (ok 300 g ) 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu szczypta soli Pora dokładnie(...)duży to w pół plasterki. Przełożyć do miski i posolić, wymieszać i odstawić. Marchewki i jabłka obrać. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wcześniej pokrojonego pora. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać jogurt i majonez. Ponownie wymieszać
Monia miesza i gotujeszalonych i tłustych ostatkach na początek okresu postu proponuję Wam niezwykle delikatne i zdrowe danie. Pstrąg uduszony na porach można podać jeszcze lżej omijając punkt z zagęszczaniem mąkąi śmietanką. Pstrąg duszony w porach 2 pstrągi 1 duży por 2 łyżki kaśnej śmietany wiejskiej 1 łyżka masła sklarowanego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka mąki pęczek rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu(...)ziołowego sól i pieprz biały do smaku Oczyść ryby, skrop je sokiem cytrynowym, posyp je odrobiną soli i pieprzem ziołowym Odkrój białą część pora, przekrój ją wzdłuż i umyj starannie by pozbyć się piasku. Pokrój na półplasterki. Na rozgrzanym na patelni maśle krótko przesmaż pora, zalej bulionem i poduś 5 minut z dodatkiem gałązek rozmarynu. Włóż pstrągi na patelnię
Gotuj Sam!Jesień to pora roku, podczas której, każdy z nas ma słabsze dni, kiedy to humor nam nie dopisuje, nic nam się nie podoba i trudno nam znaleźć coś co poprawi nam nastrój. To całkiem normalne, że po długich słonecznych ciepłych dniach, zostają już tylko wspomnienia, dzień skraca się z każdym dniem co raz bardziej, przychodzi pora na zmianę czasu, wyciągniecie(...)szali, czapek a nawet rękawiczek, bo dłonie na dworzu już niestety stają się zziębnięte. Ranki bywają mgliste, szare i ponure, a w ciągu dnia wypatrujemy słońca, które o tej porze roku, jest tak mocne, że mrużymy oczy, ale wystawiamy ku niemu twarz. Jak sobie radzić, aby podczas jesieni nie dopadła nas chandra? Macie swoje sposoby? Ja zdradzę Wam kilka swoich
SMYKWKUCHNImdło czy byle jak. Oszczędzamy kalorie, ale nie smak. Brokuł myjemy, trzonek oddzielamy, koronę dzielimy na małe różyczki. Duże róże brokułu kroimy na pół. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pora rozcinamy nie całkiem do końca wzdłuż i dokładnie płuczemy go między listkami pod bieżącą wodą. Kroimy w półcentymetrowe plasterki. Wędzonkę kroimy na grubsze zapałki. W garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło(...)gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną wędzonkę i smażymy, mieszając do zrumienienia. Do zrumienionej dodajemy czosnek, smażymy razem do czasu aż straci surowy zapach. Dodajemy pory, zmniejszamy gaz i szklimy je, bez rumienienia, bo zrobią się gorzkie. Gdy pory zmiękną – wsypujemy mąkę, wszystko razem w garnku dokładnie mieszamy i zalewamy mlekiem. Mieszamy – zawartość garnka szybko i widocznie zgęstnieje. Mieszając pora, wędzonkę
Karo in the KitchenZupa-krem z PORA Składniki: 2 pory 1 cebula 2 duże ziemniaki 1 natka pietruszki 3 łyżki koperku świeżego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatałowej sól,pieprz jogurt grecki 1 litr bulionu Sposób: C ebulę kroimy w piórka, Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, Kroimy pora nie drobno Siekamy koperek ,pietruszkę,i czosnek Zostawiamy troszkę(...)pora do dekoracji. Do rozgrzanego garnka,dodajemy masło i prażymy cebule i czosnek. Gdy się zeszklą,dodajemy ziemniaki i pora mieszamy i dodajemy bulion. Gotujemy az ziemniaki bedą miekkie,blendujemy całość dodajemy dodając pietruszkę ,koperek gałkę muszkatałową ,sól i pieprz do smaku. gotujemy jeszcze z 15 min.na wolnym ogniu. Jogurt grecki i por do ozdoby. Smacznego
Viola cooks with passionSurówka z pora. Ja osobiście nie przepadam na surowym porem. Ale dzisiaj był dzień na eksperymenty ponieważ pogoda sprzyjała siedzeniu w kuchni i pichceniu. Postanowiłam zrobić tą sałatkę i spróbować się przekonać do pora. Składniki nie zachęcały do jedzenia ale efekt końcowy zaskoczył mnie samą i smak jest super. Na pewno będę ją robiła teraz częściej. Zakupy: - 1 duży pory(...)ogórki kiszone - 3 jabłka - majonez 4 łyżki - sól, pieprz Przygotowanie: Pora kroję w cienkie paseczki i solę. Jabłka myję i obieram tylko ze środków i trę w skórce na tarce na dużych oczkach. Ogórki kroję w malutką kostkę i dodaję do reszty. Teraz pora na majonez i doprawianie
Tanio smacznie i prostoDziś zapraszam na zupę! krem porowo - ziemniaczany - z przewagą pora ;-) dodatkowo z chrupiącą szynką , mniam... Składniki; 2 duże pory ( tylko białą część) 30 dag ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 cebula 3 skrzydełka ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz kilka plastrów szynki 2-3 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso umyć i zalać wodą, dodać liśc laurowy(...)ziele. Gotować do miękkośći. Pory oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i pory. Smażyć chwile (kilka plastrów pora odłożyć do dekoracji) dodać ziemniaki i jeszcze chwilę podsmażyc. Następnie dodać do zupy. Jeśli mięso jest miękkie myjąc i zużyć do innych celów. Rosół powinien przykrywać ziemniaki jeśli jest
Radość kipiąca uśmiechem.ZUPA Z PORA I IMBIRU Szybka w przygotowaniu, rozgrzewająca i sycąca zupa, idealna na jesienno- zimową porę. Mimo, że por nie jest moim ulubionym warzywem, to tę zupę wyjątkowo polubiłam. 4-6 porcji Czas przygotowania: 20 min. Czas gotowania: 30 min. Składniki: • 3 pory • 4 duże ziemniaki • 1 l bulionu drobiowego z kostki (bio) • 40 g masła(...)czerstwej bagietki (lub kawałek innego chleba) • ½ pęczka drobnego szczypiorku • 20 cl gęstej śmietany do zup i sosów* • Sól, pieprz Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, umyj je i drobno posiekaj na cienkie talarki lub w drobną kostkę, przecinając je wzdłuż na pół i jeszcze raz wzdłuż na pół). Imbir obierz i drobno
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanaszymi oknami już wiosna! Chociaż ze słońcem bywa różnie, to warto nadać zielony kolor naszym codziennym potrawom. Zacznijmy od zupy kremu z pora, która rozgrzeje Was delikatnym smakiem i wprawi w wiosenny i pogodny nastrój! Zupa krem z pora Przepis na 6-8 porcji Potrzebujemy: 3 średniej wielkości pory 2 pietruszki 2 marchewki spory kawałek selera 4 ziemniaki(...)ziel angielskich kilka liści lubczyku kilka liści bazylii łyżka posiekanego koperku łyżeczka kminu rzymskiego olej pieprz ziołowy, pieprz i sól Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Z porów zrywamy wierzchnie liście, kroimy białą i zieloną część w plastry. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler i ziemniaki kroimy w mniejsze części. Czosnek, pietruszkę, lubczyk oraz bazylię drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy
Bananowe Pole