Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Składniki: (2 porcje) 2 podudzia z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka suszonego oregano 2 szczypty ostrej papryki 3 łyżki oleju sól Przygotowanie: Podudzia z kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę, osuszamy. Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki(...)soli przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku i pałki kurczaka. Marynujemy w lodówce kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy półplasterki cukinii i pieczemy 20-30 minut w temp. 180 st. Podajemy z ulubionym makaronem
Moja smaczna kuchniaSmażone, panierowane w cieście kwiaty cukinii to pyszna i efektowna letnia przekąska lub dodatek do mięsa. Składniki: 8 kwiatów cukinii 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej gazowana woda mineralna sól olej do smażenia W misce wymieszać trzepaczką obie mąki z solą. Powoli dolewać zimną gazowaną wodę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać olej. Kwiaty(...)cukinii umyć, osuszyć i odciąć pręciki. Zanurzać w cieście i wkładać do oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i natychmiast podawać
wyzwania kuchenneZupy kremowe lubimy coraz bardziej. Są pożywne i według mnie mają bardziej wyrazisty smak od tradycyjnych. Dzisiaj proponuję sezonową ponieważ w ogródku nadal rosną młode cukinie. Pyszna zupa krem z cukinii z serkiem topionym z dodatkiem groszku ptysiowego. Składniki: 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka 1 cebula średnia 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 cukinia mniejsza 1 łyżka masła
Ala piecze i gotujeZakończyłam ogórkowe przetwory a teraz czas na cukinię. Włożyłam już sałatkę z cukinii a teraz produkuje keczup. W tamtym roku zrobiłam pierwszy raz jedną porcję na spróbowanie. W tym roku też robię ale zdecydownie większą ilość. Keczup jest przepyszny i gęsty. składniki: 1,5 kg obranej cukinii bez miąższu i pestek 0,5 kg obranej cebuli 2 szklanki
Monia miesza i gotujewiem jak Wy, ale ja jadłam kwiaty cukinii po raz pierwszy. Chciałam je ponadziewać, ale troszkę się bałam, że mi nie posmakują. Teraz żałuję, ale wersję nadziewaną przygotuję na pewno. Niestety danie to nie jest lekkie i małokaloryczne, dlatego zjadłam tylko dwa placuszki. Spróbujcie! Składniki : * kilka kwiatów cukinii * 2 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * pół szklanki wody mineralnej(...)gazowanej * szczypta soli * olej do smażenia Przygotowanie : Kwiaty cukinii dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe, odstawić na 20 minut. Maczać kwiaty w cieście, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na lekko złoty kolor
Magiczne Życie MartyTrochę lżejsza wersja klasycznych placków ziemniaczanych czyli pieczone na teflonie i oczywiście z cukinią. Polecam zajadać je z gęstym jogurtem naturalnym. Składniki : * duża cukinia * jajko * pół cebuli * ząbek czosnku * ulubione przyprawy * 3 łyżki mąki owsianej razowej * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Cukinie zatrzeć na tarce, przyprawić solą i odstawić. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać pozostałe przyprawy, mąkę oraz startą
Magiczne Życie MartyPappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Składniki: ( 2 porcje ) 2 gniazdka makaronu Pappardelle all'Uovo Bolognesi Barilla 1 mała czerwona papryka 1 mała cukinia 5 średniej wielkości pieczarek 2 ząbki czosnku 1 plaster schabu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 szklanka pomidorów pelati z puszki razem z sokiem(...)szczypty ostrej papryki w proszku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Oczyszczoną czerwoną paprykę, pieczarki, cukinię i schab kroimy w paski podobnej wielkości. Na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku i dodajemy paski schabu, obsmażamy. Następnie wszystkie warzywa przekładamy do mięsa razem z pomidorami pelati i ich sokiem, mieszamy, dusimy na małym ogniu
Moja smaczna kuchniachcemy przyrządzić proste mini tarty, ciasto francuskie jest do tego idealne. Pyszna, wegetariańska przekąska, którą można przygotować wcześniej, a podgrzać dopiero przed podaniem. Składniki: płat ciasta francuskiego 2 małe cukinie ser feta czerwone pesto świeży tymianek Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.. W każdym prostokącie(...)boku, uważając aby nie przeciąć ciasta na wylot. Powstanie coś w rodzaju ramki. Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem i piec około 12-15 minut, aż się zrumieni. W międzyczasie cukinię pokroić na plasterki i opiec na grillu z obu stron, a ser pokroić w kostkę. Następnie wyjąć tarty z piekarnika. Jeżeli środek zbytnio wyrósł to docisnąć go widelcem. Posmarować każdą
wyzwania kuchenneProsta i smaczna warzywno-serowa przekąska. Składniki: cukinia oliwa z oliwek ser brie lub camembert suszone pomidory świeża bazylia Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cienkie pasy, nie obierając ze skórki. Skropić oliwą z oliwek i posolić. Ser brie pokroić na plastry, a pomidory suszone na połówki. Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i krótko opiec z każdej strony
wyzwania kuchenneSkładniki na 6 placuszków: 300g cukinii 5 łyżek sera żółtego startego 2 łyżki otrąb mielonych pszennych 1 łyżka błonnika owsianego 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka sosu sojowego Odrobina czerwonej ostrej papryki, ziół prowansalskich i sól Dip: 1 ogórek gruntowy 150g jogurtu greckiego Sól, pieprz Przepis: Cukinię obieramy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Posypujemy lekko solą(...)odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odsączamy cukinię, dodajemy starty żółty ser, jajko, mąkę, błonnik, otręby i przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy po jednej łyżce ciasta na rozgrzanym oleju ok. 2 minut na każdą stronę (do zarumienienia). Placuszki odsączamy na ręcznikach papierowych. Dip - ogórka myjemy i trzemy na grubych oczkach, dodajemy jogurt i przyprawy do smaku
Emcia Pichciprzepisu wychodzi ok. 10 placuszków. Składniki: 2 cukinie (ok. 400 g) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 2 łyżki siekanego koperku Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Cukinie myjemy i odkrawamy końce. Następnie ścieramy cukinie na najgrubszych oczkach tarki. Całość lekko odsączamy z nagromadzonego soku. Następnie dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajko, przyprawy oraz koperek. Całość mieszamy
Emcia PichciMiałam duży zapas cukinii, a jak wiadomo jest ona zdrowa i niskokaloryczna. Spróbowałam zrobić delikatne placuszki. Były bardzo smaczne i syte. Składniki: pół małej cukinii 1 mała cebula 1 jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej (dowolnej) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego kilka listków świeżej bazylii sól pieprz Sos: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ostrej(...)papryki 1 łyżeczka mielonego czosnku szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Przekładamy ją do miski dodając: jajko, mąkę, drobną pokrojoną cebulę, jogurt, bazylię i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Konsystencja musi być dosyć gęsta. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Jedna łyżka to jeden placuszek. Po usmażeniu nakładamy na papier w celu
Truskawkowa FiestaSkładniki: torebka ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's duża cukinia 4 ząbki czosnku cebula natka pietruszki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia przyprawa Specialite suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis sól i pieprz cayenne Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy umytą(...)pokrojoną w księżyce cukinię, plasterki czosnku i cebuli, całość smażymy, aż cukinia będzie al dente. Dodajemy ugotowany ryż, Specialite i doprawiamy, mieszamy dokładnie. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaSkładniki: szklanka kaszy kuskus 1/2 małego kalafiora, podzielonego na różyczki mała cukinia 2 czerwone pomidory 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano płaska łyżeczka chilli z cayenne sól i pieprz do smaku oliwa Przygotowanie: Różyczki kalafiora gotujemy al dente. Odcedzamy. Czosnek siekamy(...)pomidory z cukinią kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy przez minutę czosnek, dodajemy następnie cukinię i pomidory, przecier pomidorowy, dusimy na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos, na koniec wrzucamy ugotowane różyczki kalafiora, dodajemy oregano, chilli z cayenne i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i na małym ogniu pozostawiamy 5 minut, aż całość się ładnie połączy. Podajemy
Moja smaczna kuchniawdzięczny zawsze się udaje można go połączyć z bardzo dużą ilością różnych składników. Smakuje dzieciom jak i dorosłym. Zatem zachęcam ponownie do spożywania ryb ;-) Składniki: - filet z łososia 350g - cukinia 2 szt. - pomidorki koktajlowe opakowanie 250g - papryczka peperonii - ząbek czosnku - sól, pieprz - oliwa z oliwek - masło 2 łyżki Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i masłem. Cukinię kroimy w talarki(...)pomidorki na pół, papryczkę w talarki. W naczyniu układamy plasterki cukinii, posypujemy solą i pieprzem, polewamy wymieszaną oliwą z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Układamy porcję łososia, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą morską, układamy pomidorki, polewamy oliwą z oliwek, na wierz układamy talarki z peperonni. Wszystko zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni C czas: 30 minut. Smacznego! ;-) Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNI