cukinia - 18188 przepisów (strona:44/1213)

81 pomysłów na ciepłe kolacje 415

ciepłego i rozgrzewającego. Co dobrego przygotować, jeśli zabrakło już pomysłów? Specjalnie dla Ciebie wybrałam najlepsze przepisy, które z powodzeniem sprawdzają się  w okresie jesienno - zimowym.  Bruschetta z cukinią i hokkaido Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Cappuccino brokułowe Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące(...)naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa

Moja smaczna kuchnia
Pieczona cukinia 140

Cukinia - pyszne i lekkostrawne warzywo.  Niewielka ilość tłuszczu i niska kaloryczność sprawiają, że cukinia to świetny produkt dla wszystkich, którzy się  odchudzają  (100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal).  Warto pamiętać, że cukinia działa alkalizująco, zapobiegając   zakwaszeniu organizmu , a  potas w niej zawarty zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Ja uwielbiam cukinię(...)każdą postacią, w zapiekance lub smażoną w panierce z bułki tartej, a dzisiaj mam dla was przepis na pyszną pieczoną cukinię. Składniki: cukinia majeranek bazylia sól pieprz starty żółty ser Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w plasterki ( nie za cienkie, cukinia puści wodę i się zmniejszy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy plasterki cukinii. Przyprawiamy majerankiem, bazylią

Wołowina od rekina
Dlaczego warto jeść cukinię? 5219

Dzisiaj słów parę o moim ukochanym warzywie - ponieważ  pierwsze okazy młodziutkich cukinii mogę już zrywać w ogródku u Teściowej -poczytajcie ile dobra kryje to niepozorne warzywo :)  Normal 0 21 false false false PL X-NONE TE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Cukinia (zwana też kabaczkiem) jest bardzo łagodnym w smaku , dietetycznym warzywem.  W 100 g świeżego warzywa jest tylko 15 kcal! (0,6 g białka,  4 g węglowodanów

Moje Kuchenne Rewelacje
Duszona cukinia z suszonymi pomidorami 190

Odkąd znam to danie, to cukinia w moim domu jest zawsze. Duszona cukinia z suszonymi pomidorami jest pysznym, sycącym daniem, które możesz przygotować w chwilę . Z kawałkiem mięsa stanowić będzie bardzo smaczny i satysfakcjonujący posiłek. Inspiracją było… opakowanie soli ziołowej, na którym był podobny przepis Duszona cukinia z suszonymi pomidorami , pyszne niskowęglowodanowe danie, przepis: średnia cukinia (~400 g, zawsze(...)używam zielonej) suszone pomidory – 4 całe albo 8 połówek (ok 35 g) oliwa z oliwek – 3 łyżki Cukinię dobrze umyj, ale nie obieraj ! Cukinia nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, ale to, co ma, jest głównie w skórce. To właśnie skórka cukinii zawiera praktycznie cały błonnik i witaminę K oraz dużo potasu, antyoksydantów i witaminy C. Tak naprawdę

PaleoSMAK
Pappardelle z cukinii w sosie pomidorowym 141

swojego jadłospisu i staram się zastąpić warzywami. Całość jest przygotowana w 15 minut, ale co najważniejsze jest smaczna i zdrowa. Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy: – 1 cukinię średniej wielkości (ok 200 – 300 g) – 1 opakowanie koncentratu pomidorowego – ok 200 ml mleka roślinnego (ja używam kokosowego) – sól, pieprz do smaku – świeże zioła Za pomocą łopatki(...)krojenia sera, kroję cukinię w cienkie plastry i otrzymuję cukiniowe pappardelle. W dużym garnku gotuję wodę z odrobiną soli – gdy woda będzie gorąca, wrzucam pokrojoną cukinię, ale nie gotuję. Zostawiam na ok 10 minut po czym wykładam na talerz. W drugim, mniejszym garnku przygotowuję sos – wlewam mleko, dodaję koncentrat oraz przyprawy i całość mieszam. Gorącym sosem polewam pappardelle

Szybko Tanio Smacznie
"Risotto" z boczkiem, porem, groszkiem i cukinią 124

oryginalne risotto, lecz mój pomysł  na danie z ryżem Składniki: 2 woreczki białego ryżu 1 woreczek naturalnego, dzikiego (brązowego) ryżu 2 pęta kiełbasy 20 dag boczku surowego Pół cukinii wielkości ogórka Por Średnia cebula Puszka zielonego groszku Szczypior lub natka pietruszki Sól pieprz Olej do smażenia Gotujemy ryż w wrzątku. Na patelni podsmażamy boczek a następnie kiełbasę. Usmażone mięsa(...)odstawiamy na bok. Następnie podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojoną w paseczki por, cebulę, zalewamy je odrobiną wody, solimy i prażymy aż woda wyparuje. Ryż z mięsami i z cukinią oraz porem mieszamy, a na sam koniec dodajemy groszek z puszki. Do dekoracji możemy dodać szczypiorek albo natkę pietruszki. Aby uzyskać ładną formę ryżu na talerzu, jako foremkę używamy

Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z cukinią aromatyzowane tymiankiem i rozmarynem 139

Składniki: 250 g mąki pszennej  1 średnia cukinia 2 jaja 25 ml oliwy z oliwek (lub olej) 100 ml mleka 1 ząbek czosnku garść świeżego tymianku garść świeżego rozmarynu szczypiorek łyżeczka soli pieprz 2 łyżeczki proszku do pieczenia Umytą cukinię ścieramy na tarce, zasypujemy solą i odstawiamy na sitku żeby puściła zbędny sok. W tym czasie mieszamy mąkę(...)proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy wyciśnięta z wody cukinię. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 25 - 30 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 181

Składniki: 1 średnia cukinia 2 marchewki 2 ziemniaki 20 dag żółtego tartego sera. 2 garści oliwek zielonych 3 jajka puszka groszku konserwowego 1 duża cebula kilka dużych pieczarek sól, pieprz, suszone zioła oliwa 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki kaszy manny Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i wyciskamy z niej zbędną wodę. Marchewkę kroimy w drobną kostkę(...)pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. W miscy wszystko razem mieszamy: cukinię, marchewkę, groszek, pieczarki, cebulę, oliwki. Do miski wbijamy 3 jaja, dodajemy kaszę mannę oraz bułkę tartą a także tarty ser. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Keksówkę natłuszczamy albo wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy masę. Pieczemy w 180 stopniach około

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z tuńczykiem, cieciorką i cukinią 213

Składniki: świeży młody szpinak lub sałata puszka tuńczyka w sosie własnym pół puszki cieciorki kilka plasterków grillowanej cukinii (można jeść surową) 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula - podsmażona na oliwie 1 ogórek zielony 4 szczypty czarnego sezamu (można pominąć).  oliwa do smażenia Cukinię grillujemy na patelni grillowej, albo podsmażamy na zwykłej. Następnie cebulę kroimy(...)piórka i też podsmażamy. Na półmisek wykładamy szpinak albo sałatę, następnie rozkładamy tuńczyka, cieciorkę, cebulę, plastry cukinii i ogórek pokrojony w kostkę. Sałatkę dekorujemy dodatkowo ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Całość posypujemy czarnym sezamem. Sałatkę podajemy z sosem winegret.  sałatka ze szpinakiem, tuńczykiem i cieciorką

Bon Appetit Małgorzaty
Makaronowa sałatka ze szpinakiem i grillowaną cukinią 222

Lekkie danie na obiad albo kolację. Sos miodowo-musztardowy świetnie zwieńcza całość potrawy Składniki na 2 porcje: pół opakowania makaronu z mąki razowej 3 garści świeżego szpinaku pół małej cukinii pół kostki sera typu bałkańskiego albo feta 3 łyżki ziaren słonecznika kilka pomidorków koktajlowych pół papryki czerwonej  1 duża cebula 1 łyżka masła zioła prowansalskie sól, pieprz(...)łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Nagrzewamy patelnię grillową (albo zwykłą), smarujemy powierzchnie patelni cienką warstwą oleju. Makaron gotujemy al dente i następnie wystudzamy. Cukinię kroimy w plastry, posypujemy je ziołami, solę i pieprzem a następnie smażymy z obu stron. W rondelku podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w piórka. Szpinak myjemy i osuszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Wypasiona sałatka (cieciorka,tuńczyk,roszponka,cukinia,słonecznik,jajka,ser itd...) 245

Czemu wypasiona? Bo ma wiele, wiele składników :) miało być jeszcze więcej, ale o nich już zapomniałam :) Składniki: opakowanie roszponki mała cukinia opakowanie pomidorków koktajlowych 3 jajka na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym pół puszki cieciorki 4 łyżki mieszanki warzywnej ze słoika(marchewka, kukurydza, groszek) 1 cebula 2 łyżki prażonego słonecznika kawior (można pominąć) 100 g żółtego sera(...)plastrach oliwa do smażenia kilka oliwek zielonych  sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy pół łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek suszone oregano Warzywa myjemy. Cukinię i cebulę kroimy następnie podsmażamy na oliwie. Pomidorki przekrawamy na pół. Ser kroimy w paseczki. Na półmisku układamy roszponkę, pomidorki, cukinię, cebulę, tuńczyka z puszki, cieciorkę z puszki, ćwiartki jajek

Bon Appetit Małgorzaty
Kwiaty cukinii w ketchupowej tempurze (kolokitholoulouda gemista) 113

tygodniowym urlopie w Grecji wróciłam natchiona nowymi pomysłami na grecką nutę ;) Kolokitholoulouda gemista to potrawa grecka. Kwiaty cukinii nadziewa się serem feta a następnie macza w cieście tempura. Ja do ciasta dodałam ketchup dzięki czemu potrawa zyskała wyrazisty smak :) Grecy robią tempurę z jajkiem, więc i ja tak zrobiłam :) Składniki: 4 kwiaty cukinii 100 g sera feta  Składniki(...)oleju wrzucamy namoczone w tempurze kwiaty i smażymy przed chwilkę, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie usmażone kwiaty układamy na ręczniku papierowym by ociekły w nadmiaru tłuszczu.  kwiaty cukinii w  tempurze

Bon Appetit Małgorzaty
Lunchbox: Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami 222

trochę lata do naszej kuchni. Przepis jest pełen słońca i ciepłych wspomnień. To także doskonały przepis na lunch do pracy. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 szklanka bulionu 1/2 cukinii 1 ząbek czosnku kilka suszonych pomidorów sól, pieprz Wykonanie: Kaszę kuskus wsypać do miski i zalać bulionem, przykryć i odstawić na 5 min. Następnie odkryć, wymieszać i odstawić do ostygnięcia(...)Pomidory pokroić w paski, a cukinię półplasterki. Na łyżce oliwy z suszonych pomidorów podsmażyć cukinię, po 3 minutach dodać do niej pokrojone suszone pomidory i drobno posiekany ząbek czosnku. Wymieszać, doprawić do smaku i wymieszać z kuskusem.  Podawać ze świeżymi ziołami, np. bazylią. Do kuskusu można dodać jeszcze podsmażonego kurczaka

Pasja Smaku
Banalny przepis na sukces czyli placki z cukinii. 205

Proste, łatwe i przyjemne.... Bierzemy cukinię, jajo lub dwa i tyle mąki, żeby związała się cała woda z tartej cukinii. Solimy, pieprzymy i wykładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażymy na małym ogniu dość długo z obu stron, żeby nie były surowe. Koniec kropka. Przepis banalny a ile radości :) Zapraszam też na  Facebook

Z butelką mleczka w tle
Kwiaty cukinii, dyni nadziewane twarogiem, smażone w cieście - fiori di zucca ripieni di ricotta 221

Faszerowane kwiaty  Kwiaty cukinii lub dyni, nadziewane twarogiem i wędzonym serem , smażone w cieście ( fiori di zucchini o zucca ripieni e fritti )   SKLADNIKI 15 kwiatów cukinii lub dyni 150 g twarogu (najlepiej typu ricotta ) 70 g wędzonego sera ( provola affumicata ) szczypta gałki muszkatalowej 1 jajko pieprz olej do smażenia(...)bieżącą wodą. Osuszyć bardzo delikatnie i ułożyć na talerzu. W jednym pojemniku wymieszać dokładnie twaróg, wędzony ser, jajko, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatalowej,  Nadziewac delikatnie kwiaty cukinii łyżeczką. Teraz kolej na ciasto  Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę gazowaną . Dokładnie wymieszać.   Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.  Kwiaty maczać w cieście i smażyć na dobrze

zielonacukinka

Proponowane wyszukiwania