pewnością rozgrzeją w zimny wieczór i poprawią nastrój. Najlepsze dania, w jednym miejscu, specjalnie dla miłośników dobrego jedzenia! Smacznego! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem(...)mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Fasolka po bretońsku Gęsta jarzynowa z brukselką Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami
Moja smaczna kuchniasklepie natknęłam się na grillowaną cukinię w oleju. Słoiczek był malutki a kosztował sporo więc postanowiłam sama sobie taką zrobić bo cukinii mam pod dostatkiem. Cukinie można doprawić ulubionymi przyprawami, ja użyłam czubrycy zielonej. Do słoiczka razem z grillowaną cukinią możemy dodać ser feta pokrojony w kostkę oraz oliwki. składniki: 4 średnie młode cukinie po ok 350 g czubryca zielona(...)sól olej rzepakowy 2 ząbki czosnku Cukinie dokładnie umyć, ja dałam żółtą i zielona. Cukinie razem ze skórką pokroić w plastry o grubości ok 5 mm. Pokrojoną cukinię rozłożyć na desce i lekko posolić. Zostawić na ok 1 godzinkę aby puściła sok. Następnie plastry osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do dużej miski. W misce skropić olejem i solidnie oprószyć czubrycą
Monia miesza i gotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszne placki z cukinii w wydaniu dla osób które nie tolerują glutenu ale polecam je również dla osób które tolerują gluten bo są bardzo smaczne. Dodatkowo zrobiłam do placków sos który idealnie pasuje do placków z cukinii. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania placków z cukinii będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 16 placków 3 cukinie(...)łyżka oliwy lub oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania : Placki z cukinii bez glutenu Przygotowanie: Najpierw przygotuję cukinię: Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę również ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do cukinii. Następnie cukinię i cebulę
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj, korzystając z jeszcze trwającego sezonu cukiniowego szybka gęsta zupa, która po 20 minutach zagości na Waszych talerzach. Do przygotowania 3 porcji zupy potrzebujemy: – ok 800 g cukinii – 1 ząbek czosnku – 1 cebulę – sól, pieprz do smaku Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa gotujemy
Szybko Tanio Smacznieuwielbiam niemowlęce jedzonko :-P dla mnie zupka musi być zmiksowana :) Intensywny zielony kolor wprowadzi każdego w dobry nastrój i doda energii na resztę dnia. Składniki: 3 małe i młode cukinie 300 g mrożonego szpinaku w liściach 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach 1 por 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa do smaku zioła(...)prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa do smażenia natka pietruszki do dekoracji ser typu feta Cukinię, cebulę, por oraz ząbki czosnku kroimy na drobniejsze cząstki. Warzywa wraz z włoszczyzną podsmażamy na oliwie następnie zalewamy ok 1 l wody i dodajemy szpinak. Zupę gotujemy około 30-40 minut aż warzywa będą mięciutkie. Całość miksujemy przy pomocy blendera, doprawiamy
Bon Appetit Małgorzatyrazu się w nich zakochałam. Pyszne były z dodatkiem serka śmietankowego i z ogórkami małosolnymi. Składniki: 2 ziemniaki (chciałam bataty ale nie udało mi się kupić) 1 cukinia spory pęczek botwiny (liście i łodygi) 2 żółtka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 mała cebula pęczek szczypiorku gałka muszkatołowa sól, pieprz 2 łyżki oleju Obrane ziemniaki(...)umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące). Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy 2 łyżki oleju i mieszamy
Bon Appetit Małgorzatykolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)... składniki: 1 op. makaronu Tagliatelle 150 g wędzonego łososia 2 garści czarnych oliwek ok. 10 suszonych pomidorów 1 mała i wąska cukinia ok. 10 pomidorków koktajlowych 150-200 g serka mascarpone 3 gałązki świeżego tymianku sól i pieprz oliwa do smażenia Łososia kroimy w paseczki i podsmażamy przez chwilkę na oliwie(...)całość podsmażamy przez jakiś moment. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz suszone pomidory przekrojone w paseczki oraz połówki oliwek. Całość przez chwilę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Cukinię kroimy w cienkie plasterki przy pomocy obieraczki i blanszujemy w osolonym wrzątku przez ok. 2 minuty. Podajemy z makaronem i sosem. Gotowy sos podajemy z makaronem Tagliatelle ugotowanym
Bon Appetit Małgorzatyzaufać :) Danie szybkie, proste, smaczne i meeega zdrowe :) A, i nie zapomijcie dodać chociaż majeranku, bo inaczej kołdra będzie fruwać- wiecie co mam na myśli? ;))) Kotlety: * fasola- cała puszka * cukinia- pół szklanki * marchew- pół szklanki * cebula- 1 duża * jajko- 1 szt. * płatki owsiane- szklanka * siemię lniane- 3 łyżki (można pominąć) * oliwa * przyprawy: majeranek, cząber, sól, pieprz Dip: * jogurt naturalny(...)sól i pieprz Fasolę (jeżeli z puszki to odcedzamy wodę) miksujemy blenderem na gładką masę. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, a w międzyczasie ścieramy na tarce cukinię i marchewkę. Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko i płatki owsiane i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku i smażymy z obu stron. A jeżeli chodzi
Kraina Miodem Płynącaspokojnie zamrozić na "czarną godzinę" :-) Moja wersja mimo, że pożywna (zawartość kurczaka) jest niskokaloryczna, co jest dodatkowym plusem tej potrawy. Można bez wyrzutów sumienia ... wziąć dokładkę ... :-) Składniki: 3 cukinie 1 marchewka 2 cebule 3 papryki kolorowe 200g pieczarek 200g fileta z kurczaka lub indyka puszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych) 1 mała metka wędzona łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz(...)plasterki. Warzywka d odajemy do zawartości naszej patelni, chwilę podsmażamy, ciągle mieszając. Całość podlewamy odrobiną wody, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy: solą, pieprzem i papryką. Czas na cukinię. Obieramy ją, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do naszego leczo. Metkę obieramy z flaka, formujemy z niej małe kuleczki i także wrzucamy do leczo. Całość zalewamy pomidorami
Walijskie PichcenieSkładniki: 1 większa cukinia, 2 większe marchew, 1 większa papryka czerwona, 1 większa cebula, 4 większe czosnek ząbki, 1 nieduża papryczka chilli, 1/2 pęczka koperek siekany, 5 łyżek olej rzepakowy, - do smaku vegeta, - do smaku maggi na gorącym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę dodać marchew pokrojoną w słupki, zamieszać i podsmażać z 5 minut teraz wsypać pokrojoną cukinię, zamieszać
W Mojej Kuchni LubięSurówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Składniki: 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 1 małe jabłko obrane ze skórki 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach", skrapiamy olejem rzepakowym, sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku
Moja smaczna kuchniaNazwa może trochę przewrotna, ale te placuszki, robi się podobnie jak mielone, z tą tylko różnicą, że zamiast mielenia, ścieramy na tarce. Składniki na 12 placuszków: 1,5 kg cukinia 0,4 kg ziemniaki 2 cebule 3 jajka 3 łyżki mąki 1 pęczek koperku zioła prowansalskie sól, pieprz cayenne olej do smażenia Wykonanie: Cukinię i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce
Kulinarny karnet ChristopheraSałatka genialna w swojej prostocie i szczególnie smaczna teraz, kiedy mamy młode cukinie. Cukinię kroimy na cienkie plasterki i polewamy delikatnym sosem pomarańczowym lub innym ostrzejszym. Sos. 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka balsamico białego 2 łyżki soku z pomarańczy Składniki sosu utrzeć i posypać białym pieprzem młotkowanym
Kulinarny karnet Christopheradzieła!. A w najbliższych dniach zapewne jeszcze inny wyśmienity sos z pomidorów, które czekają na mnie w kuchni. Składniki: 2 i 1/2 kg pomidorów 2 żółte papryki 1 mała cukinia 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki bazylii lub świeże liście 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 10 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka mielonego(...)sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić blenderem i zagotować. 2. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodać do gotujących się pomidorów. 3. Cukinie pokroić w cienie paseczki, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy pomidorowej. Dodać wszystkie przyprawy i dusić razem ok 1 godziny. Na koniec dodajemy ocet
Apetyczna babeczkaLeczo można przyrządzać na wiele sposobów Leczo z cukinią i pieczarkami SKŁADNIKI: pieczarki - 250 g cukinia -1 szt mała papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt pomidory - 2 szt cebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 1,5 łyżki sól i pieprz majeranek bazylia papryka czerwona ostra w proszku tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w pół plastry. Warzywa umyć
Kuchnia Danusi