Piękny październik, prawda? Takie pomieszanie lata z jesienią, które warto sobie zaserwować także na talerzu. Stanie się tak, gdy podacie placki z cukinii. Najlepiej na jesiennym ogrodzie, który w tym roku szczególnie zachęca do tego, żeby posiedzieć w nim dłużej. Zróbcie to na przykład jutro. Słoneczna, październikowa niedziela to idealne tło dla znakomitej uczty w plenerze. Cukinia na jesienną ucztę(...)Agata dostała od naszego dziadka ostatnie pewnie w tym roku cukinie i postanowiła wykorzystać je w swojej kuchni. Przygotowała delikatne placuszki cukiniowe, do których podaje rozmaite sosy (czosnkowy, jogurtowy, koperkowy). Danie jest przepyszne i znika błyskawicznie z talerzy, więc lepiej do razu zrobić je z podwójnej porcji. Do placków Agata podała własną herbatkę rumiankową. Smacznie i zdrowo. Delikatne placki
KulinarneImpresje.plroku owoców i warzyw wszędzie pod dostatkiem i to nawet bardzo tanich. Co roku staram się przygotować kilka słoiczków tej sałatki, a w tym roku mam bardzo dużo cukinii, więc działam w kuchni dzień po dniu, już nawet zrobiłam dwie porcje. Sałatka jest bardzo smaczna, taka lekko pikantna, obłędnie pachnie czosnkiem i koperkiem. Fajnie jest tak zimą iść do spiżarni(...)wyjadana prosto ze słoiczków. Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków o pojemności około 250-300 ml. Zachęcam do wykonania tej sałatki i smacznego życzę :) Potrzebujemy: 2 i pół kilo cukinii ( waga po obraniu i usunięcia miąższu z pestkami ) 2 płaskie łyżki soli Na zalewę: 1 szklanka oleju ( 250 ml ) 1 szklanka koncentratu pomidorowego
IzabelawkuchniLubicie ananasy z puszki? – to zasmakuje Wam także cukinia a’la ananas z nutką pomarańczy. A samo przygotowanie tego przetworu jest dziecinnie łatwe. Czas wykonania: 1h Ilość porcji: 12 słoików po 250 ml Składniki: 4 kg cukinii (3,3 kg po obraniu) 1,3 kg cukru 2 cytryny(...)wody Olejek pomarańczowy Przygotowanie cukinii a’la ananas: Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę 2 centymetrową. Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Wodę zagotować z cukrem i dodać do niej
KuchniaWeDwoje.plKonfitura z cukinii i jabłek z nutką agrestu to kolejny przepis z serii przetwory z cukinii na słodko. Czas wykonania: 2 h (+ 1h oczekiwania) Ilość porcji: 6 słoików 150 ml Składniki: 1,7 kg cukinii (1,1 kg po obraniu(...)szklanki) cukru 1 galaretka agrestowa 1 łyżeczka kwasku cytrynowego / sok z połowy cytryny 1 laska cynamonu Przygotowanie konfitury z cukinii i jabłek z nutką agrestu: Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 175 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem. Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą
KuchniaWeDwoje.plMarynowana cukinia to pierwszy z serii przepisów na przetwory z cukinii, który zrobiłem w tym roku. Cukinia ta z pewnością zasmakuje miłośnikom pikli i będzie wyśmienitym dodatkiem do niedzielnego schabowego. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l Składniki: 3,5 kg cukinii(...)kopru Pieprz Ziele angielskie Liść laurowy Gorczyca Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 2 łyżki soli 400 g (1,5 szklanki) cukru Przygotowanie marynowanej cukinii: Przygotować zalewę: zagotować wodę, ocet, sól i cukier. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Pokrywki wyparzyć wrzątkiem
KuchniaWeDwoje.plWielkimi krokami zbliża się sezon na cukinię. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wykorzystywać ją w swoich przepisach w różnych formach. Z powodzeniem możemy na przykład zastąpić nią klasyczny makaron sprawiając, że nasze danie staje się lżejsze i mniej kaloryczne. Dzisiaj jednak wybór padł na nieco inne rozwiązanie Mam dla Was przepis na pyszne roladki z cukinii z mięsem(...)gwarantuję Wam, że są prostsze w przygotowaniu niż myślicie, a efekt końcowy będzie wart starań. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["1 du\u017ca cukinia\r","250g mi\u0119sa mielonego\r","2 \u0142y\u017ceczki zi\u00f3\u0142 prowansalskich\r","ma\u0142a cebula\r","250g ricotty\r","1 jajko\r","200g tartej mozzarelli \r","sos marinara
Mostek w kuchnimnie ten przepis na szarlotkę z cukinią był naprawdę odkryciem. Ktoś, kto nie będzie przyglądał się zawartości ciasta, nigdy w smaku nie rozpozna cukinii. Ja do przygotowania ciasta użyłam mieszanki cukinii żółtej i zielonej. W dodatku nieobranych, bo cukinia była bardzo młoda. Może zielonkawe odcienie trochę zniechęcają niektórych przy konsumpcji, ale co tam. Zawsze w razie czego, szczególnie jeśli używacie(...)bardziej wyrośniętej cukinii, można ją obrać. Ale tym, co robi to ciasto to… ciasto ! Jest po prostu przepyszne! Nie wiem czy to dodatek smalcu (nie piekłam kruchego ciasta ze smalcem jeszcze), czy to inne dodatki. Całość jest skomponowana idealnie. Jak jadłam, co prawda niewielki kawałek tego ciasta, to już wiedziałam, że to będzie hit! Ciasto – tak kruche ciasto
Mieszam w Garnkureszty. Po pierwsze jest typowo resztkowy (czyli wrzucicie tutaj resztki warzywne z ostatniego obiadu) po drugie jest niesamowicie gęsty i aromatyczny. Do przygotowania 4 zupy potrzebujemy: – 2 grillowane cukinie (użyłam grillowania żółtej i zielonej) – 1 duży kubek jogurtu naturalnego – czosnek – sól, pieprz – 1 awokado Awokado i czosnek obrać, umieścić w blenderze razem z jogurtem
Szybko Tanio Smacznieobiad coś lekkiego a przy tym zbytnio się nie narobić, to ta zapiekanka jest idealna. Naprawdę leciutka, robi się ją szybko, jedynie trzeba poczekać na puszczenie wody przez cukinię. Cieszmy się cukinią pod różnymi postaciami, bo wszak na nią sezon! Już wiem, że kolejny raz na pewno zrobię tą zapiekankę, ale dodam podduszonego trochę pora. Jakoś bardzo mi do tego(...)smaku pasuje;) Najważniejszą rzeczą przy robieniu tej zapiekanki, to dobrze odsączyć cukinię. Ja nie tylko trzymam ją na sitku i czekam, aż puści sok, ale potem porządnie ją wyciskam w dłoniach. Drugą ważną kwestią jest dobór dobrego serka. Ja użyłam mojego ulubionego sernikowo-kanapkowego. Jeśli pominiecie te dwa etapy, to zapiekanka podejdzie Wam wodą. Z podanych składników wyjdzie porcja
Mieszam w GarnkuSezon na cukinie właśnie się rozpoczął. Warto skorzystać z tej okazji, bo cukinia jest bogata w magnez, potas, żelazo, witaminy A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Dodatkowo odkwasza organizm i jest lekkostrawna dlatego można ją podawać już 6miesięcznym maluchom. Poza pysznym tradycyjnym leczo warto wykorzystać ją też w inny sposób. Oto mój przepis na zupę krem(...)cukinii. Zupa krem z cukinii z grzankami Składniki: 1 średni por 3 małe cukinie 2 łyżki oliwy warzywa na bulion: marchewka, mały seler z nacią, pietruszka z natką, 2 ziemniaki 500 ml wody przyprawy: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Zupa krem z cukinii - składniki Wykonanie: Zaczynamy od bulionu warzywnego. Dokładnie myjemy marchewkę, seler
Pyza i SurówkaCukinie, cukinie… wciąż łatwo dostępne na targach i w sklepach, tanie i smaczne. Dziś ponownie w wersji grillowanej, jednak wariacja cukiniowej przystawki. Roladki z cukinii na dwa sposoby, to zawinięty w cukinię ser feta z suszonym pomidorem oraz kremowy serek naturalny z wędzonym łososiem. Niesamowicie proste w przygotowaniu będą królować na domowych przyjęciach dla rodziny lub znajomych! Składniki(...)cukinie (u mnie żółta i zielona) 200g suszonych pomidorów 200g wędzonego łososia opakowanie naturalnego kremowego serka kanapkowego ½ opakowania sera feta (a’la feta) oliwa z oliwek ulubione zioła (do marynaty) sól,pieprz Przygotowanie (30 min): Przygotowanie roladek jest banalnie proste. Największą trudność sprawia pokrojenie cukinii w cieniutkie plasterki. Można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub specjalnego nożyka
PastelFoodMięso mielone przekładamy do miski. Wsypujemy bułkę tarta i wlewamy śmietankę. Posiekaną natkę pietruszki dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i przyprawiamy sola i pieprzem. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Cukinie i ser feta pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Uformuj małe okrągłe kotleciki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i układamy kotleciki. Smażymy z każdej strony
Kredowe Menudziś powstała wielka micha ratatouille. Na zdjęciu widać jak wygląda tuż przed wstawieniem do pieca. Ale po kolei.... Bierzemy jakie mamy i ile mamy warzyw. U mnie bakłażan, 2 cukinie zielone, 2 zółte, pomidory różnokształtne, papryka żółta, papryczka ostra, cebula cukrowa, cebula czerwona. Wszystko pokroiłam mniej więcej na półtalarki. Cebule i czosnek posmażyłam i przełożyłam do garnka w którym miał
Z butelką mleczka w tleczasów studenckich J Jest również na moim ulubionym blogu MojeTworyPrzetwory, bardzo polecam żeby tam zajrzeć http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/cytrynowy-dzem-z-cukini.html/ A teraz krótki przepis od Dorotki… Na 2 kg startej cukinii 1 kg cukru (może być mniej, żeby nie przesadzać z słodkością), gotujemy aż troche zgęstnieje (ok. godziny). Dodajemy sok z 2 - 3 cytryn + 2 galaretki cytrynowe/ananasowe/kiwi/brzoskwiniowe itp. May możliwość mieć
Anioły w kuchni