Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2-3 szklanki Drukuj Sok warzywny z pomidorami, papryką i cukinią By Piotr 10 maja 2018 Sok warzywny z pomidorami, papryką i cukinią - naprawdę świetnie dobrane połączenie warzyw zarówno pod względem oferowanych przez nie właściwości zdrowotnych jak i smakowo. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom jarzyn pod każdą postacią. Składniki: pomidory(...)większe, najlepiej dosyć mocno dojrzałe, np. malinowe ogórek - 1/2 większego* papryka - 1/2 większej marchew - 2-3 duże cukinia - 1/3 wiekszej sól, pieprz - do smaku * Wiele osób jest przeciwnych łączeniu pomidora i ogórka, który zmniejsza przyswajalność witaminy C zawartej w pomidorach. Ja jednak nie jestem w tej kwestii tak restrykcyjny. Jeśli jednak nie chcesz łączyć tych warzyw, możesz z powodzeniem pominąć
Pogotujmy.plSłoneczny krem z pieczonej cukinii i papryki na jesienną chandrę Jeśli w szare jesienne dni dopada Cię kiepski nastrój zaserwuj sobie tę pyszną i rozgrzewającą zupę – krem z pieczonej cukinii i papryki. Momentalnie poprawia humor, wystarczy tylko na nią spojrzeć. Uśmiech sam pojawia się na twarzy, na widok talerza wypełnionego tym słonecznym, wyśmienitym daniem. Zupa pełna dobroczynnych składników Cukinia(...)właściwości odkwaszające. Żółta papryka natomiast wykazuje właściwości antyoksydacyjne, zawiera sporą dawkę witaminy E oraz witamin z grupy B a w szczególności B6, która to wspomaga przyswajanie magnezu zawartego w cukinii. Te dwa warzywa świetnie ze sobą współgrają i uzupełniają się nawzajem. Dodatkowo krem jest świetnym źródłem niezbędnego błonnika pokarmowego. Krem z cukinii i papryki – magia tkwi w prostocie Pewnie
Book of spellsCukinia jest bardzo zdrowym, lekkostrawnym i smacznym warzywem. Młoda może być jedzona na surowo w sałatkach, zaś nieco starsza np. podsmażona lub grillowana świetnie się sprawdza jako dodatek do mięsa lub ryby. Najsmaczniejsza jest cukinia młoda i można ją jeść bez obierania, starszą lepiej obrać, gdyż skórka jest twarda i nawet po obróbce cieplnej nie jest zbyt przyjemna do jedzenia(...)Cukinię przygotowałam najprościej jak tylko można, delikatnie musnęłam ją olejem rzepakowym i krótko podsmażyłam na patelni. Zbyt długo cukinii nie należy smażyć, gdyż zawiera ona w sobie sporo wody i zamiast się usmażyć, to będzie ugotowana i bardzo miękka. Po usmażeniu cukinia powinna zachować swój kształt, z wierzchu być miękka i lekko przyrumieniona, a w środku delikatnie chrupiąca. Składniki
Kuchcik gotujeZdecydowanie nie chodziło o to, że nie miałam makaronu, ale miałam cukinię. To rozwiązanie chodziło za mną już jakiś czas. Wpadłam na nie, nie mogąc zasnąć i zastanawiając się, co też z tego zatrzęsienia cukinii można by zrobić. W zasadzie najpierw w mojej głowi pojawiła się wizja przetworu (ten plan też wcielę w życie) a dopiero potem tej, swego rodzaju(...)lasagne light. Starałam się, żeby "light" była cała potrawa - nie tyle, co w kaloryczności, ale w smaku. Paski cukinii są, więc cieniutkie i chrupiące. Sos słodko-kwaśny - prosty w smaku, a mięso delikatne (bo indycze). Beszamel jest bardziej mleczny niż go zazwyczaj robię i bardziej puszysty. Z pewnością to danie będzie częściej gościło na moim stole ;) LASAGNE LIGHT Z PASECZKAMI
Życie zamknięte w smakublogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie(...)nadaje odrobiny ostrego charakteru czerwony świeżo mielony pieprz. Serdecznie polecam to zestawienie smaków, ja je uwielbiam. Ciekawostka na temat cukinii : To co ciekawe w tym bardzo wdzięcznym wiosennym warzywie, to to, że bardzo dużo ludzi zna go pod uroczą nazwą: kabaczek. Odwieczny spór jak wygląda cukinia a jak kabaczek czas zakończyć. Zrobiłam więc mały research i okazało się
KreatywnePinyCiasto, które ja i dzieciaki zjedliśmy jednego dnia! pyszne! mocno wręcz idealnie czekoladowe, bardzo wilgotne, Córcie cukinia zdziwiła ale nie odstraszyła. Była dumna, że je takie ciasto. Nawet nagraliśmy filmik dziękczynny! Przepis znowu z najnowszej, wrześniowej KUCHNI :) 100 ml oleju 180 g cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 250 g maki 50 g kakao po 1 łyżeczce sody
Dzieje kuchennej Wiewiórymiła odmiana po tych jak od mamy. Pełne smaków, z ekscentrycznie zielonymi akcentami. U nas z ziemniakami i surówką z pomidora i papryki. Przepis znalazłam u Anny. Burgery z cukinii i indyka 500 g mielonego mięsa z indyka (u mnie z filetu
Dzieje kuchennej Wiewiórypojedyncze filety z kurczaka Farsz : 1 marchewka 1 cebula 1/2 cukinii sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 2 łyżki masła 1 łyżeczka bułki tartej Dodatki : bułka tarta do panierowania ( 1 część ) płatki kukurydziane do panierowania ( 3 części ) 3 jajka olej rzepakowy do smażenia mąka do obtaczania Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniCiasto to rzucało mi się ostatnio w oczy na wszelkich blogach, otwieram lodówkę a tam... no właśnie ciasta brak, postanowiłam więc je wypróbować, zwłaszcza że cukinnie
Z butelką mleczka w tlepietruszki od serca, do woli, na pęczki Ogórki umyć, obrać i przekroic na pół. UWAGA-WAŻNE!!!! w ogórkach wydrążyć gniazda nasienne! Cebulę i paprykę pokroic w paski bądz piórka. Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ i poszatkować w plasterki.Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce
Z Kuchni Do KuchniKremowa, gęsta zupa krem z cukinii z dodatkiem pora by zaostrzyć jej smak. To taka jesienna zupka. Podaję ją z drobnymi grzankami z bułki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitrzeba szukać pozytywów w tej męce...i na nich się koncentrować... A co do składników to tak jak widać na zdjęciach: pomidorki, oliwki, cebula, feta i smażona na wodzie cukinia... var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
NaKońcuJęzykałyżki startego żółtego sera Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w plastry cukinię. Dusić przez kilka minut pod przykryciem. Pod koniec dodać jeszcze 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawić do smaku. Makaron z zupki chińskiej zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kilka
Pasja Smakułyżek oleju. Mięsa nie soli, dopiero pod koniec grillowania. Tak przygotowane szaszłyki możecie też zrobić w piekarniku. składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego 30 dag boczku surowego 1 cukinia 2 papryki 2 cebule młode cukrowe Smacznego i miłego grillowania ;-) Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIBaryłkowata, zielona cukinia doskonale nadaje się do faszerowania . Do pękatego brzuszka dostała trochę kurczaka i kurek otulonych kremowym, serowym sosem. Odwdzięczyła się pysznym smakiem bo jest delikatnym, wdzięcznym warzywem, które dobrze harmonizuje z grzybami i aromatycznymi przyprawami. Nawet Żarłoczek, który za nią nie przepada zjadł chętnie i bez narzekania :) Masz kurki i nie wiesz co z nich przygotować ? Może moje
Smaczna Pyza