Cukinie faszerowane po meksykańsku 2016-05-26 22:11:28 Ilość porcji: 3 Cukinia ze względu na walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym(...)dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam cukinię po meksykańsku. Od tego czasu pokochaliśmy cukinię nie tylko w tej formie. Danie znalazło wielu swoich wielbicieli, a przepis zawędrował aż do Irlandii Północnej, gdzie również zyskał swoją popularność. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniDostałam kiedyś od Mamy sporo cukinii. Chciałam zrobić z niej coś, czego nigdy nie robiłam. W oko wpadł mi przepis na cukinię marynowaną a'la ananas, którą później można wykorzystać do słodkich wypieków lub sałatek. Zaryzykowałam, zrobiłam i już sprawdziłam czy naprawdę jest dobra. Na ur Olusia przygotowałam sałatkę właśnie z tą cukinią. Była pyszna, więc przepis też niedługo(...)dostaniecie... Póki co zaopatrzcie się w cukinię i zróbcie choćby kilka słoiczków na próbę, bo mówię Wam że warto! Składniki: Na ok 7 słoików (ok 700ml) 2.5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu) 1,5l wody 1 kg cukru 40g domowego cukru waniliowego (ewentualnie z torebki) 4 goździki 3 łyżeczki kwasku cytrynowego 2 laski wanilii Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, wydrążamy
Kuchnia w czekoladzieOdwieczne pytanie, co jutro ugotować na obiad? 40 pomysłów na letnie, niedrogie i szybkie w przygotowaniu obiady. Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza bulgur z brokułami(...)czosnkiem Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą
Moja smaczna kuchnia