Składniki: puszka brązowej soczewicy cukinia mała czerwona papryka mały kubek jogurtu naturalnego 6 ząbków czosnku natka pietruszki kilka pomidorków daktylowych pomarańczowych szczypta mielonej słodkiej papryki sól pieprz Przygotowanie: Soczewicę płuczemy z zalewy, odsączamy. Umytą i osuszoną cuknię kroimy w drobnę kosteczkę, podobnie paprykę. Soczewicę, cukinię i paprykę wrzucamy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: czerwona, duża papryka średnia cukinia 2 duże pomidory bagietka łyżeczka oregano oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy warzywa: myjemy, osuszamy; paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i błonek, kroimy w drobną kostkę, cukinię kroimy w kostkę, pomidory obieramy ze skórki i także kroimy
Moja smaczna kuchniaszklanki mąki pszennej 1 jajko łyżka oleju 1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody szczypta soli Farsz: pojedynczy filet z kurczaka mała cukinia kilka listków natki z pietruszki pomidor 1 żółtko jaja 3 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo, do podania jogurt naturalny listki natki z pietruszki(...)dekoracji czerwona słodka papryka Przygotowanie: W malakserze przygotowujemy farsz na pierogi. Kurczaka, cukinię, obranego ze skóry pomidora i czosnek dzielimy na mniejsze kawałki i mielimy razem z listkami natki pietruszki. Masę przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu, aż woda odparuje. Przekładamy do durszlaka, aby pozbyć się pozostałej wody, a gdy masa będzie zimna, dodajemy żółtko
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 5 młodych ziemniaczków, średniej wielkości mała cukinia czerwony pomidor 2 ząbki czosnku łyżka oliwy 2 szczypty suszonego oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaczki dokładnie myjemy, każdy dzielimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie, aż będą al dente. Odcedzamy. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. Formę żaroodporną smarujemy przy(...)pomocy silikonowego pędzelka oliwą. Ziemniaczki przekładamy do formy wysmarowanej oliwą, dodajemy również plasterki czosnku i cukinii oraz obranego pomidora pokrojonego w kostkę, suszone oregano i doprawiamy do smaku. Wszystko starannie mieszamy, najlepiej rękami, zapiekamy 20 minut. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Sos pozostały na dnie formy, czosnkowo-pomidorowy możemy w powodzeniem "zebrać" ulubionym pieczywem
Moja smaczna kuchniaSkładniki: duża cukinia kula mozzarelli startej na dużych oczkach 1/2 szklanki passaty pomidorowej ( pure z pomidorów, najlepiej z puszki; można kupić pomidory w puszce w całości i później zmiksować w blenderze, przelać przez sitko, aby pozbyć się pestek) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Passatę pomidorową(...)małym ogniu, aby sos zgęstniał, doprawiamy do smaku, gdy sos jest już gęstszy gasimy płomień. Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy cienką warstwą passaty pomidorowej. Odcinamy oba końce z cukinii, kroimy na plastry. Na pomidorowe pure układamy na zakładkę cukiniowe plastry, następnie mozzarella, powtarzamy, aby na samym wierzchy była warstwa mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. przez
Moja smaczna kuchniasezamowego i sezamu. Na rozgrzany wok wlać olej i smażyć marynowane mięso. Na sam koniec skropić olejem sezamowym i posypać sezamem. Podawać na ogrzanym półmisku. Fenkuł z cukinią: - połowa fenkułu - mała cukinia żółta - cebula 1/2 sztk. - 4 łyżki sosu hoi sin - 1 łyżka octu ryżowego słodkiego - 2 łyżki oleju słonecznikowego - chili Wszystko dusimy w woku. Kapusta pekińska
SMYKWKUCHNISurówkę z surowej cukinii zrobiłam pierwszy raz w zeszłym roku, kiedy to w ogóle pierwszy raz taką cukinię spróbowałam. Dotąd jadłam ją tylko w formie przetworzonej. Odtąd jem praktycznie tylko surową:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyCukinia kojarzyła mi się do tej pory z warzywem, które spożywa się po obróbce termicznej; kiedyś tak kojarzyły mi się pieczarki. Z pieczarkami na surowo jestem od dawna zaprzyjaźniona, natomiast cukinię w takiej postaci jadłam pierwszy raz dopiero co. I się zachwyciłam! Od razu też z tego zachwytu powstała sałatka z jej dużym udziałem, którą właśnie prezentuję:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPostanowiłam zorganizować swoją pierwszą akcję. Najpierw myślałam o sezonie na truskawki, ale jej organizacji podjęła się już Shinju. Dlatego wybrałam cukinię, którą wręcz uwielbiam. Mam nadzieje, że akcja będzie cieszyć się zainteresowaniem. Z racji tego, że jak wszyscy wiecie Durszlak zamknął swe podwoje, akcje zostają powoli przenoszone do Miksera. Swoja akcję także tam zorganizowałam. Zasady: 1. Akcja jak widać(...)banerze trwa od 1 kwietnia, więc wrzucajcie przepisy od tego czasu. 2. Zakończenie akcji nastąpi 1 października. 3. Do akcji kwalifikują się wszystkie przepisy, w których występuje cukinia. Miłej zabawy
Pasja Smakubardzo, bo kotlety wyszły delikatne. [przepis z dodatku do "Poradnika Domowego": obiad w pół godziny] Składniki (ja robiłam z podwójnej porcji) : 30 dag mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego mała cukinia (ok. 20 dag) pęczek szczypiorku 3-4 łyżki bułki tartej jajko zioła prowansalskie pieprz sól Wykonanie: 1. Cukinię umyć, obciąć końce i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych
Pasja SmakuSkładniki : Ciasto : * 2 szklanki mąki - u mnie mąka do pizzy * centymetrowy pasek drożdży * pół szklanki ciepłej wody * szczypta soli * szczypta cukru * łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : sos pomidorowy , grillowana cukinia, plasterki chorizo, tarty ser żółty Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn dodać do mąki ze szczyptą soli oraz oliwą(...)Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem pomidorowym, ułożyć plasterki cukinii oraz chorizo, posypać serem żółtym Piec 20 minut w najwyższej temperaturze piekarnika
Magiczne Życie MartyKupiłam dziś małe okrągłe cukinie. Mają zielono-szary kolor. Są bardzo miękkie i smaczne . Postanowiłam ugotować je na parze razem z dzwonkami szczupaka i ziemniakami. Postawiłam na delikatne doprawienie tak by nie zdominować smaku ryby i cukinii. Podaję składniki na 1 porcję. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDelikatniejsze od placków ziemniaczanych. Takie sezonowe placuszki. W okresie jesiennym staram się wykorzystywać cukinię i kabaczek na wszelkie sposoby. Poprzez dodanie utartych jabłek placki zyskują na smaku bo cukinia sama z siebie nie jest specjalnie wyrazista, a że zostało mi ziemniaków puree z wczoraj to dodałam do masy by placuszki były pulchniejsze. Zależnie od upodobania można podać z ostrym sosem
Buniabaje w kuchnizeszłym roku spróbowałam tego przepisu na kilku słoikach i tak wszystkim posmakowało, że w tym roku produkcja będzie zdecydowanie większa :) Składniki: - cukinie (ja w zeszłym roku próbowałam też z patisonami i efekt ten sam) - cebula - marchewki - liście laurowe - ziele angielskie - gorczyca Na zalewę: - 1 szklanka octu - 2,5 szklanki wody - 1 szklanka cukru - 1 łyżka soli Przygotowanie: Cukinię kroimy
Zainspirowana w kuchniskładniki: 3 kg obranej i oczyszczonej z miąższu cukinii 1 kg papryki 0,5 kg cebuli 2 opakowania kurkumy zalewa 3 szklanki cukru 2 szklanki octu 10% Jamar 3 łyżki soli łyżeczka gorczycy Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Warzywa pokroić: cukinię w kostkę, cebulę w półplastry, paprykę w paseczki. Pokrojone warzywa wymieszać z kurkumą i zalać letnia zalewą. Wszystko wymieszać
Monia miesza i gotuje