szalotka, Miód, 1 cytryna (sok i skórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet jabłkowy zielenina do dekoracji, oliwa, sól i pieprz. Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta(...)ruszcie lub w piekarniku 20-25 minut, co jakiś czas obracając. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (5-10 minut). 4. Przygotować surówkę: cukinię pociąć w słupki, jabłko w plastry, skropić domowym octem jabłkowym , oliwą, syropem z kwiatów czarnego bzu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, przed podaniem posypać zielenin
SzczyptaSmaQantyrakowo, a przeciwutleniacze pozwalają zaliczyć ją do tzw. warzyw młodości. Niezależnie od płci, warzywko wskazane przy dietach odchudzających :). Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 1 cukinia, 10 szt. brukselki, 3 ziemniaki, 1 szalotka, 1 l bulionu, 1/2 małego kubka śmietany 30%, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka Hot Madras Curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, natka(...)pietruszki (z łodyżkami), sól i pieprz Cayenne do smaku. Przygotowanie: Warzywa umyć, odsączyć na sicie. Cukinię pokroić w kostkę, z brukselki wykroić głąb małym nożykiem i rozdzielić listki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W rondlu na zupę zeszklić na maśle drobno posiekaną szalotkę, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund, dodać pozostałe warzywa, dusić 5 minut. Warzywa zalać
SzczyptaSmaQSezon cukiniowy trwa na dobre. Będzie zupa - krem. Do dzieła :-) Składniki: 5 średniej wielkości cukinii 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 1/2 łyżka masła śmietana 18 % 1 paczka płatków migdałowych listek laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 2 ząbki czosnku natka pietruszki chleb na grzanki Sposób wykonania: Cebulę(...)zeszklić na maśle, cukinie pokroić w kostkę ( razem ze skórką) dodać do cebuli. Zalać 1 1/2 litra wody. Pozostawić na małym ogniu, dodając listka, ziele, ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa zmiękną. Wyłowić liścia i ziele, zmiksować. Dorzucić wyciśnięty czosnek, posolić, popieprzyć do smaku, dodać łyżkę śmietany i pół łyżki masła. Uprażyć na patelni płatki migdałowe oraz grzanki
pieprzny smaczekMusze zrobić zapasy. Ale jednak skoro sos, to z mlecznej czekolady gorzka jest dobra, ale sos musi być z mlecznej! Przepis: 60g mąki łyżka kakaa(ok.15-20g) 100g cukinii startej na drobnych oczkach jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok.40ml mleka szczypta cynamonu cukier/miód do smaku ew. aromat Suche składniki mieszam ze sobą w miseczce. Cukinię
More food, love and dreamsżytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonym kotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywami pełnoziarnista pizza(...)udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.* kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladą cukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym, borówkami i miodem żytnie pierogi nadziane ricottą z batatem
More food, love and dreamsdanie - frittatę. Danie polecam w szczególności na dobry początek dnia, jako świetną i ciekawą alternatywę dla jajecznicy, czy jajka sadzonego. Do przygotowania frittaty użyłem: 6 jajek, 1 małej cukinii, 250 gram pomidorków cherry, 20 listków świeżej bazylii, 1 ząbka czosnku, 30 gram parmezanu, soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu, odrobiny masła, kremu balsamicznego. Jajka wybiłem do miseczki, przyprawiłem je szczyptą(...)soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie roztrzepałem na jednolitą masę. Formę do tarty wysmarowałem masłem, a następnie wlałem do niej roztrzepane jajka. Cukinię starłem na średnich oczkach tarki i dodałem ją do jajek, dokładnie mieszając całość.Pomidorki cherry pokroiłem na połówki i ułożyłem je przekrojoną stroną do góry na masie jajecznej. Listki świeżej bazylii dość grubo posiekałem
Wyprawy kulinarneCukinię pokroić na na pół centymetrowe kawałki. Lekko posolić. Rozgrzać piekarnik do 180 C.Na talerzu wymieszać 2/3 startego parmezanu i 1/3 bułki tartej. Zanurzyć jedną stronę cukinii w mieszaninie i docisnąć. Ułożyć na blaszce. Piec około 15 minut do zarumienienia. Smacznego
Anioły w kuchniChwilowo mały przestuj na blogu z racji remontu witryny:) Proszę bądzcie cierpliwi....a dzisiaj idealne mufinki z cukinią.Za sprawą cukini mufinki są wilgotne.Na imprezę, piknik...pyszne aromatyczne.... Składniki; 30 g żurawiny, 30 g rodzynek, 75 g młodej cukini, 25 ml soku pomarańczowego, skórka z 1 cytryny, 25 ml oleju, 1 jajko, 40 g cukru, 5 g proszku do pieczenia(...)mąki Wykonanie; Do miski wlewamy sok i wrzucamy rodzynki. Podgrzewamy w mikrofali /650W/ przez 2 minuty.Sok powinien zostać wchłonięty przez rodzynki. Cukinię kroimy na drobną kosteczkę. Dodajemy jajko i oliwę. Mieszamy.Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ponownie mieszamy. Dodajemy rodzynki, zurawinę i otartą skórkę z cytryny.Przekładamy do mufinek. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy
Anioły w kuchniZucchini with tomatoes and goat cheese. Składniki. 1 cukinia 10 pomidorków koktajlowych 3 łyżki ser kozi Przyprawa do dań Kucharek pieprz zioła prowansalskie tymianek oliwa z oliwek 1 łyżeczka zielone pesto Wykonanie. Cukinię pokroić a'la julienne. Przesmażyć krótko na oliwie z oliwek, dodać przyprawę do dań Kucharek i zioła prowansalskie, wymieszać i ułożyć w obręczy. Przekrojone pomidorki koktajlowe
Kulinarny karnet ChristopheraWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepyszne i proste danie obiadowe pochodzące z kuchni włoskiej. Makaron spaghetti z cukinią i boczkiem wymieszany z masą jajeczno- śmietanową z dodatkiem sera. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smakuje wyśmienicie. Polecam Post Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki: 1 duża cukinia 250 g mięsa mielonego 1 średnia marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej pietruszki puszka pomidorów ( ja używam całych) mała papryczka chilli 100 g sera mozzarella 50 g sera gouda( dla tych co lubią dużo sera) świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię umyje i obierz (nie musisz obierać
Niezły Młynekburaczki robiłam kilka dni temu.. 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 4 łyżki soli ( czubate ) 1 szkl. octu 1 szkl. oleju 1 szkl. cukru Buraczki i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule pokroić w kostkę.Wszystko razem wymieszać .Cukier z olejem , octem i solą zagotować, wlać
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1/2 cukinii 1 średnia cebulka 2 ząbki czosnku 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej duża garść szpinaku baby 70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego 100 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki(...)oliwy z oliwek. Cebulę drobno pokrój - smaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek - przesmaż 1 minutę. Cukinię pokrój w kostkę lub jeśli wolisz w cienkie pół plastry - dodaj do cebulki - podsmaż chwilkę, żeby zmiękłą, ale się nie rozpadła- ma pozostać lekko chrupka. Gotowe warzywa zdejmij z patelni. Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się
kolorowotorcikowoCukinia to jedno z nielicznych warzyw, które rośnie bardzo szybko i trzeba ją zrywać dosyć często, ponieważ najlepsze warzywo jest takie, które nie wykształciło jeszcze gniazd nasiennych. Młoda cukinia jest miękka i przygotowując z niej różne potrawy, nie ma konieczności jej obierania. To warzywo bardzo często wykorzystuję w swojej kuchni robiąc z niego dania obiadowe, ale też przetwory na zimę(...)już kilka takich sprawdzonych i ulubionych przepisów, ale lubię robić też coś nowego i tym razem w słoikach wylądowała cukinia w zalewie musztardowej. Jest to przepis bardzo prosty i niewymagający dużo pracy, bo musimy tylko zagotować zalewę musztardowo-octową, umyć, pokroić cukinię i włożyć do słoików. Cukinia w zalewie musztardowej to smaczny dodatek do obiadu lub kanapek. Tak przygotowana cukinia
Danka Pichci