cukinia - 19049 przepisów (strona:55/1270)

Makaron z cukinii – spaghetti w sosie z pieczonej papryki 159

Makaron z cukinii to świetna alternatywa dla zwykłego makaronu, a dużo zdrowsza i bardzo smaczna. Podany z sosem z aromatycznie przypieczonej papryki i usmażoną chrupiącą ciecierzycą będzie stanowił smakowity i pełnowartościowy letni posiłek. Polecam Jeśli nie macie urządzenia do robienia makaronu z cukinii tzw. krajalnicy spiralnej, to albo możecie zakupić specjalną obieraczkę do julienne, czyli do pokrojenia danego produktu(...)cienkie i długie słupki. Opcjonalnie zawsze możecie zetrzeć cukinię na zwykłej tarce na cienkie paski, chociaż nie będzie to wtedy wyglądało jak spaghetti… ale nadal będzie pysznie smakowało Składniki: Makaron: 1 duża cukinia 1 łyżeczka soli Sos: 2 papryki czerwone 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki 1-2 łyżeczki oleju 1/4 łyżeczki mielonej

Lamarida.pl
Cukinie faszerowane mięsem mielonym 259

Cukinie faszerowane mięsem mielonym to przepyszne, efektowne danie, idealne na letni obiad. Na jego przygotowanie będzie potrzebowali około godziny. Na początku oczywiście, należy przygotować mięso mielone i odpowiednio je doprawić, a następnie faszerować nim cukinie. Cukinie faszerowane z mięsem mielonym według mnie doskonale komponują się z kwaśną śmietaną. Pamiętajcie także, że cukinia to jedno z tych warzyw, które są niskokaloryczne(...)więc taki posiłek także Wam pójdzie na zdrowie, nie idąc w boczki Do przygotowania cukinii faszerowanych wybierzcie warzywa średniej wielkości. Zobacz też: Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Wegetariański pasztet z cukinii Przepis na cukinie faszerowane Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

Kuchnia Bazylii
Placki z cukinii sprawdzony przepis 223

Przepis na placki z cukinii: Co można zrobić z cukinii? Prawdopodobnie najpopularniejszą potrawą z tego warzywa są placki z cukinii, bardzo szybkie w wykonaniu, delikatne w smaku, proste i smaczne, przypadną do gustu smakoszom zielonych warzyw. Doskonale smakują z keksem ze śmietany, bądź sosem czosnkowym.   Składniki na 14-15 placków 1 cukinia (ok. 800g) 1 jajko 4-5 łyżek(...)mąki pszennej Sól Pieprz Olej do smażenia   Przepis na placki z cukinii Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ścieramy razem ze skórką, nie obieramy wcześniej cukinii. Zasypujemy dwiema szczyptami soli, lekko mieszamy i odstawiamy na pół godziny żeby cukinia puściła soki, po czym odciskamy nadmiar soku. Po odciśnięciu zostaje nam około 500g cukinii. Do cukinii

Księga-Smaku
Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz 1378

Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz – jak zrobić? A no przepis na te placuszki z cukinii jest banalnie prosty, podobny do tradycyjnych placków, które robię, aczkolwiek wzbogacony jest o jogurt naturalny, co nadaje im fajnego smaku i nieco lekkości :) Polecam je podawać z keksem kwaśnej śmietany :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(...)adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz – Składniki: 1 średnia cukinia (ok. 400 g ) 1 cebula (ok. 60g) 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 czubate łyżki mąki pszennej (lub trochę więcej jeśli

Kulinarne Przeboje
Zupa krem z pieczonej cukinii 263

Uwielbiam takie przepisy jak ten - mało składników, szybko się przygotowuje, a w efekcie przepyszne danie. Jako, że sezon na cukinię już trwa to dzisiaj przepis z wykorzystaniem tego, lubianego przez cała moją rodzinę warzywa - zupa krem z pieczonej cukinii. Uwielbiam cukinię - mało kalorii, dużo witamin i cudowny smak. A dlaczego właśnie z pieczoną cukinią, przecież można z gotowaną (pewnie byłoby(...)szybciej)? Szybciej, ale nie smaczniej. Podczas pieczenia cukinia nabywa na dużo więcej smaku, zwiększa swój aromat i właśnie dzięki temu zupa krem z pieczonej cukinii smakuje o niebo lepiej niż ta tradycyjna na gotowanej. Więc jeżeli także przypadacie za cukinią, to nie traćcie czasu i biegnijcie gotować zupkę. Zupa krem z pieczonej cukinii - przepis: 4 średnie młode cukinie

Kuchnia Łukasza
Cukinia faszerowana 233

Cukinia faszerowana jest jednym z moim ulubionych dań na obiad. Polana sosem lub nawet bez sosu, jest przepyszna. Cukinia sama w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale w połączeniu z dodatkami, jak np. z dobrze doprawionym mięsem mielonym nabiera charakteru. Ważne, żeby używać cukinii z miękką skórką (młodej), twarda skórka nawet po upieczeniu nie jest zjadliwa. Podobnie do cukinii robię(...)paprykę faszerowaną z tym, że papryka kojarzy mi się definitywnie z jesienią, a cukinia z latem. Wersja dla alergika nie zawiera sera żółtego na wierzchu. 3-4 duże cukinie z miękką skórką  0,5 kg łopatki wieprzowej 2 torebki ryżu 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, czosnek) kawałek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron z cukinią i ricottą 196

razu nie zjeść całej ale może coś Wam jeszcze zostało. A jak nie zostało to szybko róbcie nową partię bo mam dla Was przepis na makaron z cukinią, ricottą i parmezanem. Cudowny, prosty i bezpretensjonalny, letni obiad. Może mało efektowny na talerzu (trochę paciajowaty) ale z młodą cukinią, domową ricottą, skórką z cytryny i świeżo ukręconą bazylią naprawdę świetny(...)smaku. U nas zaczął się jak co roku wysyp cukinii, więc w zasadzie każde danie jakie jemy od dwóch tygodni zawiera cukinię. Póki co dużo klasyków- zapiekanki, zupy i faszerowane cukinie ale też trochę nowości i eksperymentów i część z nich na pewno trafi wkrótce na bloga. Makaron z cukinią i ricottą   Drukuj Prep time 15 min Cook time

Cooking for Emily
Klopsiki z indyka z cukinią i marchewką 135

smakołyki – szynki, sery, a na to trzeba mieć miejsce w lodówce i zamrażarce. Do przygotowania pulpecików potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 2 całe jajka – 1 cukinię – 3/4 marchewki – ok 400- 500 g mięsa z indyka (lub kurczaka) – pół cebuli – dwa małe ząbki czosnku – sól, pieprz Cukinię i marchew zetrzeć na tarce

Szybko Tanio Smacznie
Dymne szaszłyki z łososia i cukinii 185

Dymne szaszłyki z łososia i cukinii w słodko-dymnej marynacie. Odrobina brązowego (koniecznie!) cukru i wędzonej czerwonej papryki nadają tym szaszłykom oszałamiający aromat i smak. Delikatny, rozpływający się w ustach łosoś, lekko chrupka cukinia, delikatny dymny, wędzony aromat – po prostu obłęd dla zmysłów smaku, węchu i do tego wzroku. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii to obowiązkowa pozycja dla tych(...)którzy kochają grill, a zwłaszcza ryby z grilla. Koniecznie spróbujcie tych szaszłyków z łososia i cukinii, jeśli lubicie nowe połączenia, zwłaszcza w wersji nieco egzotycznej. Nie bójcie się, że będą słodkie – wystarczy przestrzegać przepisu, a kompozycja będzie naprawdę idealna. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii w tej wersji delikatnie słodkawej (nie słodkiej) i dymnej to cudowna odmiana od mięsnego grilla

Pociąg Do Kuchni
Pulpeciki ze schabu z warzywami 144

przeróżne okazje. Dzięki dodatkowi warzyw są niesamowicie soczyste i wyborne w smaku. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy (ok 30 sztuk): – 600 g schabu (można zastąpić drobiem) – 1 mała cukinia – 1 mała marchewka – 1 czerwona papryka (może być miks różnych) – 2/3 szklanki soczewicy (przed ugotowaniem) – 1 czubatą łyżeczkę tahiny – 2 łyżeczki płatków drożdżowych(...)jajka – sól, pieprz, curry, tymianek, kminek – opcjonalnie mąka gdy konsystencja byłaby ciut rzadka Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w robocie kuchennym. Cukinię i marchew ucieramy na drobnych oczkach (ja wykorzystałam do tego celu robota kuchennego). Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy (w razie konieczności po wystudzeniu

Szybko Tanio Smacznie
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 207

prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stąd tak ważna jest różnorodność i spożywanie produktów z wielu grup. Dzisiaj proponuje na obiad, lunch lub kolację pyszną i szybką zupę krem z cukinii i groszku , podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie jej spożywać (bo jesteście weganami lub nie spożywacie nabiału), po prostu(...)zasadzie gotowa jest już w 15 minut , więc jeśli tak jak ja, cierpicie na notoryczny brak czasu, to koniecznie zapiszcie sobie ten przepis i wykorzystajcie w sezonie na cukinię . Oczywiście możecie zupę krem z cukinii podać z innymi dodatkami lub zrezygnować z nich w ogóle. Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym to sycąca zdrowa propozycja dla wszystkich

Moja Delicja
Makaron z cukinią i łososiem 194

szybki obiad”. Co prawda w praktyce przyrządzam je o przeróżnych porach, ale zwykle właśnie wtedy, gdy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. I oczywiście dlatego, że lubię zarówno cukinię jak i łososia. Trzeba jedynie uważać, aby nie przesadzić z dodatkiem cytryny (chyba, że ktoś bardzo lubi) oraz soli – wędzony łosoś, choć oczywiście lubi cytrynowe towarzystwo, ma już(...)dość wyrazisty smak i zawiera sól. Warto też uważać na cukinię – nie wymaga długiej obróbki termicznej, a bufor pomiędzy cukinią al dente a rozgotowaną nie jest aż taki szeroki. Makaron z cukinią i łososiem 2015-03-03 11:14:31 Łatwe w przygotowaniu i mało czasochłonne danie w postaci starannie dobranej kompozycji makaronu, cukinii i wędzonego łososia. Lekkie i zdrowe

Kulinarna Pokusa
Zapiekane muszle conchiglioni z cukinią i bakłażanem 256

wielkie muszle. Ponieważ dziś czwartek, więc mam kolejną dostawę świeżych warzyw z targu, pichcenie czas zacząć! W tym przepisie tak naprawdę wszystko jest na oko. Miałam dwa małe bakłażany, cukinię, pomidory, cebulę, czosnek, przecier pomidorowy, resztkę suszonych pomidorów, papryczkę ostrą, wino. Żeby nie narobić się dwa razy, w jednym garnku przygotowałam wszystko na sos pomidorowy: przecier, pomidory, podsmażoną cebulę, wszelkie(...)przyprawy i zioła, wino. Wylałam na dno naczynia żaroodpornego tyle by przykryć dno. Do pozostałej części sosu dodałam pokrojone w kostkę i przesmażone cukinię i bakłażany oraz mielone mięso. Wymieszałam i nadziałam tym muszle. SUROWE bo ja z tych co to się nie lubią przemęczać (lazanię też robię na surowym makaronie, a co! ). Sos musi być po prostu bardziej mokry

Z butelką mleczka w tle
Tarta z pomidorkami, serem ricotta i cukinią 259

Kolejny dzień targowy, kolejne cukinie, kolejne pomidory. Tym razem pomidory nietypowe. Uznałam, że małe pomidorki najlepiej będą pasowały do tarty. Zrobiłam więc kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam nożem aż będą maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam. Do zamrażarki ciasta nie wkladam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie(...)pół godzinki poczeka. Natłuszczam formę, posypuję kaszką manną lub mąka razową i wykładam dość cienko ciastem (razem ze ściankami). Tym razem ciasto zapiekłam. Na podpieczone ułożyłam pokrojoną w plasterki cukinię i znów zapiekłam w 180 stopniach. Na tak przygotowany spód wylałam mieszankę: 1 opakowanie ricotty 2 jajka trochę śmietany sól, pieprz. Na to wysypałam pomidorki. Całość wstawiłam do pieca

Z butelką mleczka w tle
Makaron z cukinią 268

obiad? U mnie najczęściej wygrywa makaron. Dzisiaj jest to makaron Fettuccine czyli "małe wstążki", które pasują do całej gamy sosów.  Składniki: 200g makaronu Fettucine lub innego 2 małe cukinie 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 1 papryczka chilli natka pietruszki 2 łyżki oliwy tarty parmezan kilka pomidorów koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, chilli, pieczarki i cukinię (około 8 minut). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy około 100ml wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z warzywami i mieszamy. Na koniec całość posypujemy tartym parmezanem, pokrojoną natką pietruszki i układamy ćwiartki pomidorów

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania