cukinia - 19119 przepisów (strona:55/1275)

CUKINIOWE INSPIRACJE LCHF (keto, LCHF, bez glutenu) 168

Jest lipiec. Jest sezon na cukinię. Na naszej działce rośnie ona w ilościach hurtowych więc gości non stop w naszej kuchni w przeróżnych odsłonach. Jeśli szukacie pomysłu jak wykorzystać to pyszne, niskowęglowodanowe warzywo, to podrzucam Wam cukiniowe inspiracje od zwykłego spaghetti, leczo, przez pizzę, lazanię, placki, roladę, kotleciki aż po ketchup z cukinii. CUKINIOWE INSPIRACJE: Pizza z cukinii Pieczona rolada(...)cukinii Placki z cukinii Lazania z cukinii Spaghetti z cukinii Zupa krem z cukinii Kotleciki z cukinii Mini pizze z cukinii Leczo z cukinii Ketchup z cukinii Pamiętajcie, że większość przepisów na zamienniki wykonane z cukinii jak pizza, rolada czy placki wymaga odsączenia warzywa z nadmiaru wody. W tym celu należy cukinię dobrze oprószyć solą himalajską lub kłodawską by puściła

Ola la LCHF
Cukinia z miodem lub musztardą – cukinia w zalewie miodowej 233

Kiedy dopisze urodzaj na wartościową i bogatą w składniki odżywcze cukinię czasem brakuje nam pomysłów na jej ciekawe przyrządzenie. Co zatem zrobić z nadmiarem cukinii? Warto zamarynować ją w słoiku, by zimą zagościła na naszym stole, w formie pysznej surówki do obiadu. cukinia w musztardzie Nowoczesne panie domu marynują cukinię na wiele sposobów. Jedne przygotowują ją jako pikle z curry(...)inne jako sałatka warzywna z dodatkiem cebulki, marchewki, ogórka czy papryki. Doskonale smakuje cukinia w musztardzie oraz cukinia w zalewie miodowej . Ostra musztarda w połączeniu z zalewą słodko – kwaśną i pokrojoną w plasterki, kostkę czy słupki cukinią ze skórką sprawia, że sałatka jest przepyszna. cukinia w zalewie miodowej Doskonale dodaje się jako dodatek do różnorodnych pieczonych czy grillowanych mięs

sierotka maRysia w kuchni
Cukinia w cieście 209

Cukinia w cieście to kolejny prosty przepis na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa Przygotowywanie dań z użyciem cukinii zawsze sprawia wiele frajdy, ponieważ za każdym razem smakuje ona nieco inaczej. To zdecydowanie warzywo idealne! Cukinia w cieście to przepis, który znam od lat i od czasu do czasu go przygotowuję. Te usmażone “placuszki” jem z solą, bez żadnych dodatków(...)ciesząc się delikatnym smakiem. Jeżeli spodoba Wam się ten przepis, koniecznie zostawcie komentarz Zapraszam po inne, wybrane przepisy z cukinią: Szakszuka z cukinią Pikantne leczo z cukinią Makaron z salami i cukinią Placuszki z cukinii z patelni Cukinie faszerowane mięsem mielonym Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Przepis na cukinię w cieście Drukuj przepis Czas gotowania: 10 minut Składniki

Kuchnia Bazylii
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami. Krok po kroku. 261

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami Składniki:     2 duże cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 3 ząbki czosnku 150 g mielonego mięsa wieprzowego 2 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 100 g żółtego sera sól, pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego   Przygotowanie:   Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą(...)dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli smak jest za mało intensywny, dodaj koncentrat pomidorowy. Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Faszeruj połówki cukinii przygotowanym nadzieniem. Posyp startym żółtym serem, zapiekaj przez około 30 minut.   Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami.   Cały czas ktoś podrzuca mi cukinie

kuron.com.pl
Makaron z cukinii – spaghetti w sosie z pieczonej papryki 161

Makaron z cukinii to świetna alternatywa dla zwykłego makaronu, a dużo zdrowsza i bardzo smaczna. Podany z sosem z aromatycznie przypieczonej papryki i usmażoną chrupiącą ciecierzycą będzie stanowił smakowity i pełnowartościowy letni posiłek. Polecam Jeśli nie macie urządzenia do robienia makaronu z cukinii tzw. krajalnicy spiralnej, to albo możecie zakupić specjalną obieraczkę do julienne, czyli do pokrojenia danego produktu(...)cienkie i długie słupki. Opcjonalnie zawsze możecie zetrzeć cukinię na zwykłej tarce na cienkie paski, chociaż nie będzie to wtedy wyglądało jak spaghetti… ale nadal będzie pysznie smakowało Składniki: Makaron: 1 duża cukinia 1 łyżeczka soli Sos: 2 papryki czerwone 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki 1-2 łyżeczki oleju 1/4 łyżeczki mielonej

Lamarida.pl
Cukinie faszerowane mięsem mielonym 267

Cukinie faszerowane mięsem mielonym to przepyszne, efektowne danie, idealne na letni obiad. Na jego przygotowanie będzie potrzebowali około godziny. Na początku oczywiście, należy przygotować mięso mielone i odpowiednio je doprawić, a następnie faszerować nim cukinie. Cukinie faszerowane z mięsem mielonym według mnie doskonale komponują się z kwaśną śmietaną. Pamiętajcie także, że cukinia to jedno z tych warzyw, które są niskokaloryczne(...)więc taki posiłek także Wam pójdzie na zdrowie, nie idąc w boczki Do przygotowania cukinii faszerowanych wybierzcie warzywa średniej wielkości. Zobacz też: Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Wegetariański pasztet z cukinii Przepis na cukinie faszerowane Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

Kuchnia Bazylii
Placki z cukinii sprawdzony przepis 233

Przepis na placki z cukinii: Co można zrobić z cukinii? Prawdopodobnie najpopularniejszą potrawą z tego warzywa są placki z cukinii, bardzo szybkie w wykonaniu, delikatne w smaku, proste i smaczne, przypadną do gustu smakoszom zielonych warzyw. Doskonale smakują z keksem ze śmietany, bądź sosem czosnkowym.   Składniki na 14-15 placków 1 cukinia (ok. 800g) 1 jajko 4-5 łyżek(...)mąki pszennej Sól Pieprz Olej do smażenia   Przepis na placki z cukinii Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ścieramy razem ze skórką, nie obieramy wcześniej cukinii. Zasypujemy dwiema szczyptami soli, lekko mieszamy i odstawiamy na pół godziny żeby cukinia puściła soki, po czym odciskamy nadmiar soku. Po odciśnięciu zostaje nam około 500g cukinii. Do cukinii

Księga-Smaku
Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz 1386

Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz – jak zrobić? A no przepis na te placuszki z cukinii jest banalnie prosty, podobny do tradycyjnych placków, które robię, aczkolwiek wzbogacony jest o jogurt naturalny, co nadaje im fajnego smaku i nieco lekkości :) Polecam je podawać z keksem kwaśnej śmietany :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(...)adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz – Składniki: 1 średnia cukinia (ok. 400 g ) 1 cebula (ok. 60g) 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 czubate łyżki mąki pszennej (lub trochę więcej jeśli

Kulinarne Przeboje
Zupa krem z pieczonej cukinii 266

Uwielbiam takie przepisy jak ten - mało składników, szybko się przygotowuje, a w efekcie przepyszne danie. Jako, że sezon na cukinię już trwa to dzisiaj przepis z wykorzystaniem tego, lubianego przez cała moją rodzinę warzywa - zupa krem z pieczonej cukinii. Uwielbiam cukinię - mało kalorii, dużo witamin i cudowny smak. A dlaczego właśnie z pieczoną cukinią, przecież można z gotowaną (pewnie byłoby(...)szybciej)? Szybciej, ale nie smaczniej. Podczas pieczenia cukinia nabywa na dużo więcej smaku, zwiększa swój aromat i właśnie dzięki temu zupa krem z pieczonej cukinii smakuje o niebo lepiej niż ta tradycyjna na gotowanej. Więc jeżeli także przypadacie za cukinią, to nie traćcie czasu i biegnijcie gotować zupkę. Zupa krem z pieczonej cukinii - przepis: 4 średnie młode cukinie

Kuchnia Łukasza
Cukinia faszerowana 239

Cukinia faszerowana jest jednym z moim ulubionych dań na obiad. Polana sosem lub nawet bez sosu, jest przepyszna. Cukinia sama w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale w połączeniu z dodatkami, jak np. z dobrze doprawionym mięsem mielonym nabiera charakteru. Ważne, żeby używać cukinii z miękką skórką (młodej), twarda skórka nawet po upieczeniu nie jest zjadliwa. Podobnie do cukinii robię(...)paprykę faszerowaną z tym, że papryka kojarzy mi się definitywnie z jesienią, a cukinia z latem. Wersja dla alergika nie zawiera sera żółtego na wierzchu. 3-4 duże cukinie z miękką skórką  0,5 kg łopatki wieprzowej 2 torebki ryżu 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, czosnek) kawałek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron z cukinią i ricottą 202

razu nie zjeść całej ale może coś Wam jeszcze zostało. A jak nie zostało to szybko róbcie nową partię bo mam dla Was przepis na makaron z cukinią, ricottą i parmezanem. Cudowny, prosty i bezpretensjonalny, letni obiad. Może mało efektowny na talerzu (trochę paciajowaty) ale z młodą cukinią, domową ricottą, skórką z cytryny i świeżo ukręconą bazylią naprawdę świetny(...)smaku. U nas zaczął się jak co roku wysyp cukinii, więc w zasadzie każde danie jakie jemy od dwóch tygodni zawiera cukinię. Póki co dużo klasyków- zapiekanki, zupy i faszerowane cukinie ale też trochę nowości i eksperymentów i część z nich na pewno trafi wkrótce na bloga. Makaron z cukinią i ricottą   Drukuj Prep time 15 min Cook time

Cooking for Emily
Klopsiki z indyka z cukinią i marchewką 139

smakołyki – szynki, sery, a na to trzeba mieć miejsce w lodówce i zamrażarce. Do przygotowania pulpecików potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 2 całe jajka – 1 cukinię – 3/4 marchewki – ok 400- 500 g mięsa z indyka (lub kurczaka) – pół cebuli – dwa małe ząbki czosnku – sól, pieprz Cukinię i marchew zetrzeć na tarce

Szybko Tanio Smacznie
Dymne szaszłyki z łososia i cukinii 193

Dymne szaszłyki z łososia i cukinii w słodko-dymnej marynacie. Odrobina brązowego (koniecznie!) cukru i wędzonej czerwonej papryki nadają tym szaszłykom oszałamiający aromat i smak. Delikatny, rozpływający się w ustach łosoś, lekko chrupka cukinia, delikatny dymny, wędzony aromat – po prostu obłęd dla zmysłów smaku, węchu i do tego wzroku. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii to obowiązkowa pozycja dla tych(...)którzy kochają grill, a zwłaszcza ryby z grilla. Koniecznie spróbujcie tych szaszłyków z łososia i cukinii, jeśli lubicie nowe połączenia, zwłaszcza w wersji nieco egzotycznej. Nie bójcie się, że będą słodkie – wystarczy przestrzegać przepisu, a kompozycja będzie naprawdę idealna. Dymne szaszłyki z łososia i cukinii w tej wersji delikatnie słodkawej (nie słodkiej) i dymnej to cudowna odmiana od mięsnego grilla

Pociąg Do Kuchni
Pulpeciki ze schabu z warzywami 149

przeróżne okazje. Dzięki dodatkowi warzyw są niesamowicie soczyste i wyborne w smaku. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy (ok 30 sztuk): – 600 g schabu (można zastąpić drobiem) – 1 mała cukinia – 1 mała marchewka – 1 czerwona papryka (może być miks różnych) – 2/3 szklanki soczewicy (przed ugotowaniem) – 1 czubatą łyżeczkę tahiny – 2 łyżeczki płatków drożdżowych(...)jajka – sól, pieprz, curry, tymianek, kminek – opcjonalnie mąka gdy konsystencja byłaby ciut rzadka Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w robocie kuchennym. Cukinię i marchew ucieramy na drobnych oczkach (ja wykorzystałam do tego celu robota kuchennego). Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy (w razie konieczności po wystudzeniu

Szybko Tanio Smacznie
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 212

prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Stąd tak ważna jest różnorodność i spożywanie produktów z wielu grup. Dzisiaj proponuje na obiad, lunch lub kolację pyszną i szybką zupę krem z cukinii i groszku , podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie jej spożywać (bo jesteście weganami lub nie spożywacie nabiału), po prostu(...)zasadzie gotowa jest już w 15 minut , więc jeśli tak jak ja, cierpicie na notoryczny brak czasu, to koniecznie zapiszcie sobie ten przepis i wykorzystajcie w sezonie na cukinię . Oczywiście możecie zupę krem z cukinii podać z innymi dodatkami lub zrezygnować z nich w ogóle. Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym to sycąca zdrowa propozycja dla wszystkich

Moja Delicja