żytnia tortilla z keczupem, smażonymi ziemniakami, kukurydzą, pomidorami i jajkiem sadzonym kotlety z ciecierzycy z fetą, podane z torillą, sałatką colesław i sosem tzatziki makaron z sosem z cukinii i wędzonym łososiem muffinki sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywami pełnoziarnista pizza(...)udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.* kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladą cukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym, borówkami i miodem żytnie pierogi nadziane ricottą z batatem
More food, love and dreamsdanie - frittatę. Danie polecam w szczególności na dobry początek dnia, jako świetną i ciekawą alternatywę dla jajecznicy, czy jajka sadzonego. Do przygotowania frittaty użyłem: 6 jajek, 1 małej cukinii, 250 gram pomidorków cherry, 20 listków świeżej bazylii, 1 ząbka czosnku, 30 gram parmezanu, soli, świeżo zmielonego czarnego pieprzu, odrobiny masła, kremu balsamicznego. Jajka wybiłem do miseczki, przyprawiłem je szczyptą(...)soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie roztrzepałem na jednolitą masę. Formę do tarty wysmarowałem masłem, a następnie wlałem do niej roztrzepane jajka. Cukinię starłem na średnich oczkach tarki i dodałem ją do jajek, dokładnie mieszając całość.Pomidorki cherry pokroiłem na połówki i ułożyłem je przekrojoną stroną do góry na masie jajecznej. Listki świeżej bazylii dość grubo posiekałem
Wyprawy kulinarneCukinię pokroić na na pół centymetrowe kawałki. Lekko posolić. Rozgrzać piekarnik do 180 C.Na talerzu wymieszać 2/3 startego parmezanu i 1/3 bułki tartej. Zanurzyć jedną stronę cukinii w mieszaninie i docisnąć. Ułożyć na blaszce. Piec około 15 minut do zarumienienia. Smacznego
Anioły w kuchniChwilowo mały przestuj na blogu z racji remontu witryny:) Proszę bądzcie cierpliwi....a dzisiaj idealne mufinki z cukinią.Za sprawą cukini mufinki są wilgotne.Na imprezę, piknik...pyszne aromatyczne.... Składniki; 30 g żurawiny, 30 g rodzynek, 75 g młodej cukini, 25 ml soku pomarańczowego, skórka z 1 cytryny, 25 ml oleju, 1 jajko, 40 g cukru, 5 g proszku do pieczenia(...)mąki Wykonanie; Do miski wlewamy sok i wrzucamy rodzynki. Podgrzewamy w mikrofali /650W/ przez 2 minuty.Sok powinien zostać wchłonięty przez rodzynki. Cukinię kroimy na drobną kosteczkę. Dodajemy jajko i oliwę. Mieszamy.Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ponownie mieszamy. Dodajemy rodzynki, zurawinę i otartą skórkę z cytryny.Przekładamy do mufinek. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy
Anioły w kuchniZucchini with tomatoes and goat cheese. Składniki. 1 cukinia 10 pomidorków koktajlowych 3 łyżki ser kozi Przyprawa do dań Kucharek pieprz zioła prowansalskie tymianek oliwa z oliwek 1 łyżeczka zielone pesto Wykonanie. Cukinię pokroić a'la julienne. Przesmażyć krótko na oliwie z oliwek, dodać przyprawę do dań Kucharek i zioła prowansalskie, wymieszać i ułożyć w obręczy. Przekrojone pomidorki koktajlowe
Kulinarny karnet ChristopheraWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepyszne i proste danie obiadowe pochodzące z kuchni włoskiej. Makaron spaghetti z cukinią i boczkiem wymieszany z masą jajeczno- śmietanową z dodatkiem sera. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smakuje wyśmienicie. Polecam Post Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki: 1 duża cukinia 250 g mięsa mielonego 1 średnia marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej pietruszki puszka pomidorów ( ja używam całych) mała papryczka chilli 100 g sera mozzarella 50 g sera gouda( dla tych co lubią dużo sera) świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię umyje i obierz (nie musisz obierać
Niezły Młynekburaczki robiłam kilka dni temu.. 2,5 kg obranej cukinii ( bez pestek i skórki ) 2 kg ugotowanych buraków 5 średnich cebul 4 łyżki soli ( czubate ) 1 szkl. octu 1 szkl. oleju 1 szkl. cukru Buraczki i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule pokroić w kostkę.Wszystko razem wymieszać .Cukier z olejem , octem i solą zagotować, wlać
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1/2 cukinii 1 średnia cebulka 2 ząbki czosnku 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej duża garść szpinaku baby 70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego 100 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki(...)oliwy z oliwek. Cebulę drobno pokrój - smaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek - przesmaż 1 minutę. Cukinię pokrój w kostkę lub jeśli wolisz w cienkie pół plastry - dodaj do cebulki - podsmaż chwilkę, żeby zmiękłą, ale się nie rozpadła- ma pozostać lekko chrupka. Gotowe warzywa zdejmij z patelni. Na patelnię wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się
kolorowotorcikowoCukinia to jedno z nielicznych warzyw, które rośnie bardzo szybko i trzeba ją zrywać dosyć często, ponieważ najlepsze warzywo jest takie, które nie wykształciło jeszcze gniazd nasiennych. Młoda cukinia jest miękka i przygotowując z niej różne potrawy, nie ma konieczności jej obierania. To warzywo bardzo często wykorzystuję w swojej kuchni robiąc z niego dania obiadowe, ale też przetwory na zimę(...)już kilka takich sprawdzonych i ulubionych przepisów, ale lubię robić też coś nowego i tym razem w słoikach wylądowała cukinia w zalewie musztardowej. Jest to przepis bardzo prosty i niewymagający dużo pracy, bo musimy tylko zagotować zalewę musztardowo-octową, umyć, pokroić cukinię i włożyć do słoików. Cukinia w zalewie musztardowej to smaczny dodatek do obiadu lub kanapek. Tak przygotowana cukinia
Danka PichciRóżnego rodzaju placki warzywne robię bardzo często. Oczywiście najpopularniejsze to są placki ziemniaczane, ale coraz częściej sięgam po cukinię, z której też przygotowuję placki i nie tylko. Z uwagi na to, że mam niektóre warzywa z własnego ogrodu to nie jest to żaden problem zrobić coś szybkiego na obiad bez wychodzenia z domu. Placki warzywne zazwyczaj smażę na patelni(...)razem zrobiłam pieczone placki z cukinii. O ile do placków ziemniaczanych nie musimy odciskać startych ziemniaków to robiąc pieczone placki z cukinii to tę czynność trzeba wykonać obowiązkowo. W przeciwnym razie masa będzie zbyt rzadka, a dodając więcej mąki placki nie będą tak smaczne. Masę warzywną można doprawić według własnego uznania, u mnie jest to kumin i zielony koperek
Danka PichciZupa krem z cukinii i awokado Klasyczny krem z cukinii w towarzystwie awokado, to gwarancja uzyskania niesamowicie kremowej, gęstej, aksamitnej i pysznej zupy, bez konieczności używania śmietanki lub mleczka kokosowego! Właśnie dzięki temu, dzisiejsza zupa krem z cukinii i awokado , jest jeszcze zdrowsza. Z czym podawać krem z cukinii? Tym razem przygotowałem małe grzanki, z bułek do hot dogów. Świetnie(...)klasyczne grzanki do zupy , uprażone nasiona słonecznika lub dyni oraz domowe bułki pszenne … Co kto lubi Dodatkowo do dekoracji polecam użycie świeżego tymianku, ponieważ cudownie pachnie. Krem z cukinii i awokado – KĄCIK PORAD Pamiętaj, żeby awokado było dojrzałe. Ja użyłem odmiany HASS. Nie mniej ważna jest sama cukinia. Czasami niestety zdarzają się gorzkie cukinie, które negatywnie mogą wpłynąć
Blendmanpost na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 2 ŚNIADANIE – jajka poszowane z awokado , słonecznikiem i czarnuszką LUNCH – jogurt kokosowy w towarzystwie chlebka bananowego z cukinii OBIAD – rybka (halibut na szpinaku ) Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 3 ŚNIADANIE – zielony koktajl na bazie awokado i mleka kokosowego (super(...)sycący) LUNCH – chlebek bananowy z cukinii oraz orzechy OBIAD – halibut (resztki z wczoraj) + jajka sadzone, zielona fasolka oraz kapusta kiszona Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 4 ŚNIADANIE – omlet z awokado , szynką i serem składany metodą tiktokową LUNCH – panna cotta na mleku kokosowym z orzechami i masłem migdałowym OBIAD
Modern Cave Girl