Nalewka orzechowa

Nalewka orzechowa

Nalewka orzechowa

Składniki – porcja na 1 litr nalewki: 1,5 kg zielonych, niedojrzałych orzechów włoskich (zbieranych od końca czerwca do końca lipca), 0,5 litra spirytusu, 0,5 litra zimnej przegotowanej wody, 1 kg cukru. Krok 1 Kroimy orzechy (koniecznie w rękawiczkach!) na ćwiartki i przekładamy do słoja. Krok 2 Orzechy zasypujemy cukrem, całość dokładnie wstrząsamy. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 miesiące, żeby orzechy puściły soki. Po tym czasie zlewamy powstały sok, a owoce zalewamy spirytusem i odstawiam... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Coś bym zjadła

Autor

Jilian PrażynkaJilian Prażynka

Kocham życie i wszystko to, co mnie otacza – ludzi, miejsca, muzykę,podróże. Wieczna optymistka szukająca wyzwań, Już zastanawiam się „Ciekawe, co fajnego się dziś wydarzy?” :)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

orzechy, napój

Inne przepisy z Coś bym zjadła

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.