Pigwa, którą prezentuję na zdjęciu jest z tego roku, ale ta nalewka odczekała cały rok. Wprawdzie nie ma jej dużo, jednak warto było czekać. Owoce pigwy zerwane już chyba trzy tygodnie temu leżały sobie w szafce i powstał na nich naturalny nalot. Nalewka jest, więc teraz zastanawiam się, co z nich z robić? A może wy macie(...)ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści (codziennie wstrząsać naczyniem). Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, rum, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie. Nalewkę zlać przez sito wyłożone gazą i pozostawić do sklarowania. Powinna dojrzewać 2–3 miesiące SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewypełnych radości, siły i wytrwałości w wychowywaniu dzieci , aby świat był coraz lepszy i słodszy…. Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. Składniki. 500 g truskawek 1 cytryna 125 ml nalewki z wiśni 150 g cukru pudru 12 łyżeczek żelatyny 500 g kremówki 36% 24 szt. biszkoptów 50 g czekolady 1 łyżka masła Wykonanie. Tortownicę,20 cm,wyłożyć papierem. Z biszkoptów ułożyć(...)brzeg tortu, Truskawki umyć, usunąć szypułki. Połowę truskawek zmiksować. Drugą połowę pokroić w ćwiartki i skropić nalewką. Resztę nalewki wymieszać z cukrem, sokiem cytrynowym i startą skórką .Dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać do zmiksowanych truskawek. Śmietanę dobrze ubić i powoli połączyć z przestudzoną żelatyną. Połowę masy nałożyć do tortownicy. Teraz warstwa truskawek pokrojonych w ćwiartki
Kulinarny karnet Christopherajest naprawdę dobrze przyrządzone. Pomimo, że tiramisu jest dość łatwe, równie łatwo można je zepsuć. Nie byłabym jednak sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Tak więc odpowiednio nasączyłam podłużne biszkopty nalewką malinową i przełożyłam masę świeżymi owocami. Świetna sezonowa odmiana znanego i lubianego deseru z pewnością zachwyci pozostałych domowników i przyjaciół! TIRAMISU Z MALINAMI. /zmodyfikowany oryginalny przepis;/ na owalną formę(...)500g serka mascarpone 330 ml schłodzonej kremówki 4 żółtka 3/4 szklanki drobnego cukru (użyłam ksylitolu) 300g świeżych malin 1/2 szklanki NALEWKI MALINOWEJ kawa Inka/kakao do posypania wierzchu opakowanie podłużnych biszkoptów Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na wysokich obrotach na sztywno. Odstawiam na bok, najlepiej do lodówki. Żółtka wbijam do metalowej miski, ucieram chwilę z cukrem, po czym stawiam
W kuchni Karmel-itkidodatku mąki i jajek. Dzięki zawartości kakao babeczki mają mocno kakaowy smak, mają też serową niespodziankę w środku, wierzch został zwieńczony jeżynami oblanymi masą z czekolady i nalewki jeżynowej. Musicie koniecznie ich skosztować, bo te babeczki są pyszne! Składniki na 9 szt: 250 g gotowanej na parze czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki kakao szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku(...)szklanki górskich płatków owsianych górskich 2 łyżki jogurtu greckiego 1 op. Serka Almette fruit z wiśnią i żurawiną 1 łyżka budyniu śmietankowego 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki nalewki jeżynowej karmelizowane orzechy laskowe jeżyny Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Do formy na muffiny wkładamy papilotki. Fasolę przesypujemy z puszki na durszlak i płuczemy. Przekładamy ją do misy blendera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodkość na blogu obok ptysi z bitą śmietaną , mini ptysi, karpatki, czy eklerków , które wykonuje się z ciasta parzonego. Wymyśliłam sobie, że zastąpię wodę – sokiem pomarańczowym, dodałam też nalewkę pomarańczowo-kawową, do lukru też wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Gniazdka pomarańczowe są pyszne, delikatne, z delikatnym posmakiem pomarańczy, rozpływają się w ustach. Warte są zachodu. Składniki(...)sztuk: 1 szklanka soku z pomarańczy (może być z kartonika) 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 3 jajka 1 łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie szczypta soli olej do smażenia Na lukier pomarańczowy: 1 łyżka soku z pomarańczy i cukier puder, ucieramy łyżką mieszankę cukru z sokiem, regulując gęstość lukru ilością cukru. (jak za gęsty dodajemy jeszcze soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasteczek. Ja niestety takowej nie posiadam, więc moje amoniaczki są gładkie. Te kruche ciasteczka zajadało się popijając je herbatą lub domowym kompotem. W ramach urozmaicenia do oryginalnego przepisu dodałam nalewkę pomarańczową, pomysł sprawdził się idealnie. Te amoniaczki mają niepowtarzalny smak, nie są pracochłonne i bardzo szybko się pieką. Teraz piję je do porannej kawy. Mają jeden mankament, podczas ich pieczenia(...)błyskawica! składniki: 3 jajka 1 łyżeczka amoniaku (amoniak*) 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 2 kopiaste łyżki margaryny 3 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka 2 łyżki nalewki pomarańczowo-kawowej Przygotowanie: Jajka ucieramy w mikserze na puszystą masę ok. 5 minut. Mieszamy amoniak z cukrem pudrem i wanilią, dodajemy do utartych jajek, cały czas miksujemy. Dodajemy miękką margarynę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzostała podjęta dość szybko. Niestety mogłam pojechać tam jedynie na dwie godziny pierwszego dnia, ale i tak spróbowałam gryczaków, kiełbasy z dzika, chleba ze smalcem i ogórkiem czy kilku nalewek. Według plakatu na małej scenie w godzinach 13:30 - 17:00 miało odbywać się "poszukiwanie regionalnych smaków" - gotować mieli przedstawiciele zagród, szkoły gastronomiczne, restauratorzy i inni. Niestety(...)nadzieje, że po prostu skończyło się wcześniej, a nie jak to bywa, nie odbyło się wcale. Cenowo zupełnie inaczej niż w Sułowie: ciastka, plastry pierogu biłgorajskiego, gryczaki czy kieliszki nalewki kosztowały w większości zagród 3 zł. Ceny chleba ze smalcem od 4 zł w górę. Bardzo fajnym pomysłem była sprzedaż chleba domowej roboty. Gorzej było z wędlinami, które w większości
Pasja Smakulubi gruszki powinien spróbować tej propozycji. Gruszki po upieczeniu są mięciutkie, beza natomiast z wierzchu chrupiąca a w środku ciągnąca. Składniki: - 4 gruszki - 1 cytryna - 400 ml nalewki wiśniowej - 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu - 3 białka - 2 cukru waniliowe Przygotowanie: PIekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 C i przygotowujemy sos. Do rondla wyciskamy sok z cytryny, wlewamy nalewkę oraz cynamon. Doprowadzamy(...)wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu. Obrane i przekrojone na pół gruszki wkładamy do lekko bulgoczącej nalewki i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Ubijamy pianę z białek wraz z cukrem waniliowym. Gruszki wyjmujemy i układamy w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie. Na wierzch każdej gruszki układamy po łyżce ubitej piany. Pieczemy 5 minut. Syrop cały czas gotujemy na małym
Zainspirowana w kuchniWprawdzie teraz nie pora na nastawianie nalewki ale idealna pora na degustację, kiedy to wiosna tuż tuż, a marzec nam przeplata… trochę zimy trochę lata. Rozgrzewająca bomba witaminowa i słodkie orzeźwienie! Nalewka z żurawiny to również sposób na zdrowe nerki. Badania wykazały, że żurawina ma niezwykle silne właściwości oczyszczania przewodu moczowego. O tej porze roku do przygotowania żurawinówki można
To co kochamOwoc figi jest jadalny zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Ja dzisiaj figę poddaję maceracji alkoholem, której celem jest uzyskanie pysznej nalewki. Sezon figowy jeszcze trwa, jest to więc ostatni dzwonek na przetwory z fig. Składniki: ? 750 g świeżych fig ? 1 jabłko ? 1 gruszka ? 250 g cukru ? 1 litr wódki Wykonanie: ? Owoce umyć i pokroić na kawałki, po czym(...)przeciskając przez gazę, następnie przefiltrować używając filtrów do kawy lub kilkakrotnie złożonej gazy. ? Rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na pół roku. Na razie brak zdjęcia gotowej nalewki, gdy będzie ostatecznie wykończona to wtedy wstawię
To co kochamZnalazłam w zamrażalniku woreczek z czerwonym agrestem, który dostałam latem od mamy i postanowiłam przygotować nalewkę. Nie spodziewałam się uzyskania tak pięknego koloru. A sama nalewka wyszła bardzo smaczna, nie za słodka i nie za mocna. Powstała przez przypadek i okazała się hitem. Lubię takie niespodzianki! Składniki: ? 6 szklanek agrestu ? 3 butelki wódki 0.5 litra ? 1 butelka spirytusu
To co kochamZapraszam na nalewkę pomarańczową, bardzo aromatyczną i pożądaną w okresie zimowym. Pachnie świętami, ale robi się ją 2 tygodnie, więc już za późno. No chyba, że na Sylwestra i Nowy Rok. Na zdjęciu jest ta ze spodu, najlepsza bo z miąższem pomarańczy, ale po przecedzeniu przez gazę robi się klarowna. Składniki: ? 4 szklanki soku z pomarańczy ? 1 szklanka soku(...)cytryn zalać spirytusem i odstawić na tydzień. ? Po tygodniu zlać nalew przecedzając przez sitko. ? Dodać cukier rozpuszczony w wodzie i odstawić na następny tydzień. ? Po tym czasie przecedzić nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek
To co kochamzimę, która nie odpuszcza, polecam nalewkę z cytrusów. Jest bardzo aromatyczna, chociaż kolorystycznie trochę nijaka. Przygotowuje się ją dość szybko, a czas oczekiwania na gotową do picia to tylko 2 tygodnie. Składniki: ? skórka z grejfruta pokrojona w kostkę ? skórka z 2 pomarańczy pokrojona w kostkę ? sok z 2 czerwonych grejfrutów ? 1 szklanka soku z pomarańczy ? 1 szklanka soku z cytryn(...)grejfruta i odstawić na tydzień. ? Po tygodniu zlać nalew, dodać sok pomarańczowy i cytrynowy oraz cukier rozpuszczony w wodzie. ? Odstawić ponownie na tydzień, po tym czasie zlać nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę. ? Rozlać do butelek
To co kochamBardzo polecam sposób na nalewkę z gotowaniem owoców, bo nie trzeba czekać kilka miesięcy na efekt. Taka nalewka jest gotowa już następnego dnia, ale oczywiście im dłużej leżakuje, tym ma głębszy smak. Powstała z potrzeby wykorzystania greckiej wódki anyżkowej Ouzo, która plątała się wśród innych alkoholi i nie było na nią chętnego. Zestawienie charakterystycznego smaku czarnej porzeczki z aromatycznym anyżkiem
To co kochamDomowa mandarynkówka może być idealnym prezentem świątecznym własnej roboty dla wszystkich miłośników nalewek. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/mandarynkowka-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/mandarynkowka-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/02\/mandarynkowka-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2kg mandarynek,\r","1l spirytusu,\r","0,5l wody,\r","0,5kg cukru"],"name":"Domowa mandarynk\u00f3wka","recipeCategory":"napoje(...)u0105 i spirytusem.\r","Odstawi\u0107 na 1 miesi\u0105c.\r","Do butelek\/karafek najlepiej przelewa\u0107 przez sitko z gaz\u0105."],"recipeYield":"ok 2,5l","keywords":"alkohol,mandarynki,nalewka,napoje"} Drukuj Domowa mandarynkówka Porcje: ok 2,5l Składniki: 2kg mandarynek, 1l spirytusu, 0,5l wody, 0,5kg cukru Przygotowanie: Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Cząstki mandarynek włożyć
Bardzo Gruby Smok