Syrop Pini, czyli nalewka z młodych pędów sosny
Syrop Pini, czyli nalewka z młodych pędów sosny
Młode pędy sosny najlepiej zbierać na początku maja. Koniecznie z kilku drzewek, żeby nie oskubać tylko jednego, ponieważ uniemożliwimy mu tym wzrost. Nie wybieramy tych największych, najlepsze są te 8-10 cm. Nie jest to na pewno nalewka, którą się pije z przyjemnością podczas zimowych wieczorów przy kominku, zresztą ze względu na niewielką ilość alkoholu, nie nazywajmy tego nalewką, a syropem :) Smakuje jak zwykły syrop Pini, który pamiętam z dzieciństwa. 2 kg młodych pędów sosny 1-1,5 kg cukru 1 szklanka sp... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Pora na pora
Autor
monkorze
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
por , warstwowa
Inne przepisy z Pora na pora
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję