Lecznicza nalewka z owoców pigwy.

Lecznicza nalewka z owoców pigwy.

Lecznicza nalewka z owoców pigwy.

Składniki : 1 kg owoców pigwy 2/3 l spirytusu  ( 750 ml ) 50 dkg cukru Sposób wykonania : Owoce pigwy umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry, ułożyć w słoju, przesypując cukrem, zakręcić i odstawić na 6 dni. Następnie odcedzić przez sitko. Syrop wymieszać ze spirytusem, wlać do słoja, zakręcić i odstawić na 2 miesiące w chłodne i ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gęste sitko lub gazę i zlać do czystych butelek, zakorkować.  Nalewka z pig... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy i porady kulinarne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.