Nalewka z czarnego bzu i cytryn

Nalewka z czarnego bzu i cytryn

Nalewka z czarnego bzu i cytryn

Maj i czerwiec to okres rozkwitu bzu czarnego. W tym roku pokusiłam się o przygotowanie nalewki  :) Składniki: 40-50 baldachów- kwiatów  czarnego bzu 2 litry wody 2 kg cukru 2 litry spirytusu 4 cytryny Wykonanie: Cytryny sparzyć wrzącą wodą, pokroić ze skórką. Wodę zagotować z cukrem, dodać cytryny i gotować 10 minut. Kwiaty bzu zlać gorącym syropem i odstawić na tydzień (raz dziennie mieszając) Następnie przecedzić, wymieszać ze spirytusem i rozlać do butelek- odstawić na miesiąc do spiżarni. Gdy ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Tradycyjna Kuchnia

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

Tradycyjna KuchniaTradycyjna Kuchnia

Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.

Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.

Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.

Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.

ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

przetwory

Inne przepisy z Tradycyjna Kuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.