Stwórca o jakiejś głodówce napomknął. Hmm, jak go znam długo to nie potrwa. Póki co wrzucam śniadanie z soboty. Takim się raczyliśmy. Bo teraz to tylko woda i marchewki będą ;) jajko parówka kromka chleba pełnoziarnistego żółty ser w plastrach liść sałaty pomidor ogórek zielony Parówkę przekroiłam wzdłuż, nacięłam jeszcze po długości i wygięłam na kształt serducha, którego końce spięłam
bastalenaKolejny zawieruszony przepis..robiłam dawno temu..dodałam susz warzywny..ale można dać marchewkę świeżą. 1 szkl.ryżu 250 g pieczarek pomidory suszone susz warzywny 4 szkl. bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła oliwa sól ,pieprz Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pieczarki i smażyć, aż będą
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 400 g ugotowanego w osolonym wrzątku makaronu nitki 4 średnie marchewki 1 duży korzeń pietruszki 350 g pieczarek 5 łyżeczek suszonego majeranku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Umyte i obrane jarzyny kroimy w kostkę razem z oczyszczonymi pieczarkami, zalewamy wodą i gotujemy, aż będą miękkie, dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś
prawdziwe jedzeniedrobiowe klopsiki, które podkradłam mamie przygotowująca inne danie. Wykorzystałam nadmiar kaszy kuskus, która świetnie połączyłam się ze wszystkimi smakami. Gorąco polecam! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody Klopsiki drobiowe: 100 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko 1 mała cebulka 3-4 łyżki bułki tartej sól pieprz
Truskawkowa Fiestawięcej, tylko o to samo. POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. /własny;/ na 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz, itp.) 1 słoik mieszanki warzywnej (marchew, groszek, kukurydza) 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 zielone ogórki gruntowe 250 ml śmietanki 12% 250 ml mleka 1,5% 3 łyżki mąki 1 cytryna olej do smażenia sól, pieprz Filety
W kuchni Karmel-itkikuskusie Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Pieczarkowa z kuskusem Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielona
Moja smaczna kuchniaSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować
w kuchni i w ogrodzieBardzo prosta i szybka przystawka. Składniki: 3 marchewki korzeń pietruszki ewentualnie sos Rozwiń przepis
w kuchni i w ogrodziePomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieSkładniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Przejdź do przepisu na żurek bez mięsa
w kuchni i w ogrodzieSkładniki: 3 buraki marchewka korzeń pietruszki kawałek pora kilka ząbków czosnku łyżka soli liść laurowy Przejdź do przepisu na barszcz
w kuchni i w ogrodziekoperek i jeszcze raz mieszamy. Gotowe. Taką surowkę możemy doprawić sokiem z cytryny, sosem vinegret lub majonezem. Jesli zostanie surówka z poprzedniego dnia wystarczy dotrzeć do niej jedną marchewkę lub kawałek kiszonego ogórka a już mamy cos innego. Jako dodatki mmożemy użyć też szczypiorku, cebulki, konserwowej kukurydzy, pietruszki czy selera. Surówki których bazą jest kapusta to surówka po żydowsku
prawdziwe jedzenieSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować
prawdziwe jedzenieSkładniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Do żurku wykorzystuję domowy zakwas z płatków owsianych. Płatki zalane ciepła wodą zostawia się do zakwaszenia na 3-4 dni. Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście . Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była
prawdziwe jedzenie