marchewka - 20163 przepisów (strona:1084/1345)

PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 290

cebuli, herbatą z malinowym sokiem, co to latem powstawał przy upale w małej kuchni. Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty, marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawia przyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego. Zapraszam więc na placek z jabłkami. Delikatny, puszysty, pachnący

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 291

wręcz okazami. Właśnie dynia kojarzy mi się z jesienią. Jej piękny kolor, słodkawy smak i charakterystyczny aromat. Jest niebywale uniwersalna, pasuje na wytrawnie, jak i na słodko. Zupełnie jak marchew, która także na myśl przywodzi mi piękne jesienne spacery wśród złotych koron drzew. Dzisiejszy przepis to modyfikacja pewnego chlebka cukiniowego. Dynia ma mniej wody niż cukinia, która również ma wszechstronne

W kuchni Karmel-itki
KREM Z DYNI. 193

było nudno i mdło. KREM Z DYNI Z JABŁKIEM. na 4-6 porcji 1 kg obranej dyni 3-4 kwaskowate jabłka 3-4 szklanki bulionu warzywnego 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku olej z pestek dyni sól, pieprz,  lubczyk Cebulę, czosnek obieram i siekam (nie musi być dokładnie). Podsmażam  na dwóch łyżkach oleju z pestek dyni

W kuchni Karmel-itki
PASZTET ŚWIĄTECZNY. 245

najbliższego parku. Aż małe rączki ulepią z radością bałwana.   ŚWIĄTECZNY PASZTET. / źródło: PASZTET / 1 kg łopatki 1 kg podgardla 1 kg wątroby wieprzowej garść suszonych grzybów 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula szklanka bułki tartej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu sól pieprz 6 jajek  Łopatkę i podgardle ugotowałam do miękkości

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. 525

przyjąć w swoje skromne progi Dzieciątko Jezus. "Bracia, patrzcie jeno, jak niebo goreje, Znać, że coś dziwnego w Betlejem się dzieje..." ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. /przepis całkowicie spontaniczny;/ 3 marchewki 2 pietruszki 4 małe ziemniaki liść laurowy, pieprz, ziele angielskie 1 mały seler 1 por 200g suszonych grzybów jarzynka lub / i kostka bulionu grzybowego 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 150g

W kuchni Karmel-itki
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 188

białej czekolady Menu kolacji: - polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową  I tym oto miłym akcentem, zakończył się

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 211

GULASZEM DYNIOWYM. /własna receptura;/ z przepisu wychodzi: 2 porcje gulaszu dyniowego 20 pulpecików jaglanych gulasz: 1/2 dyni piżmowej (około 0,6 kg) 3 średnie ziemniaki 2 niezbyt duże marchewki 125 ml mleczka kokosowego szczypta płatków suszonych chili łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne liść laurowy 2 ziela angielskie sos sojowy do smaku pulpeciki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej

W kuchni Karmel-itki
Pora na klasyk czyli risotto z kurczakiem i warzywami 2525

błonnika. Krótko mówiąc, warto go wprowadzić na stałe do swojej kuchni. RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI (składniki na 4 porcje) Składniki: - pierś z kurczaka (ok 350g) - seler naciowy - por - marchewka (2 sztuki) - papryka czerwona - szklanka ryżu arborio  - kieliszek białego wina - pół litra bulionu (najlepiej drobiowo-warzywny) - masło (1 łyżeczka) - olej/oliwa do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa

Zgrabne Gotowanie
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 221

sztucznie dosładzany czyli bardziej kaloryczny.  KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (składniki na 4 porcje)   - 2 torebki brązowego ryżu - 500 gram piersi kurczaka - 500 gram przecieru pomidorowego - cebula - marchewka - papryka - 4 plastry ananasa - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - biała część pora - sól, pieprz - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego - łyżka soku z cytryny - łyżka cukru - curry, papryka słodka

Zgrabne Gotowanie
Botwinka 225

botwinki. I tak naprawdę nie wiem jak powinna smakować, ale gwarantuję że moja wyszła znakomicie :) BOTWINKA (składniki na 3 porcje) Składniki: -  pęczek botwinki (buraki i liście) - 1 duża marchewka - 1 mała pietruszka - 2 duże ziemniaki (najlepiej młode) - 2 kostki bulionowe - 3 listki laurowe - ziele angielskie (4 ziarna) - łyżka cukru - łyżka octu - sól, pieprz - łyżka mąki - 3 łyżki jogurtu naturalnego

Zgrabne Gotowanie
Surówka coleslaw 660

pół małej cebuli - 1 marchew składniki na sos: - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - łyżeczka soku z cytryny - szczypta cukru pudru - sól, pieprz Kapustę drobno pokroić lub poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przełożyć do miski. Składniki na sos wymieszać, dodać do warzyw, wymieszać wszystko razem, odstawić na około

Zgrabne Gotowanie
Risotto z kurczakiem, białymi szparagami i cukinią 238

postaram się nadrobić zaległości, przygotowałam już kilka nowych przepisów, które będę na bieżąco zamieszczać :) Dziś znowu szparagi, tym razem białe. Postanowiłam je połączyć z risotto z kurczakiem, cukinią, marchewką i kukurydzą. Wyszło bardzo smaczne, i nie ma co się dziwić, szparagi w każdej postaci są smaczne! RISOTTO Z KURCZAKIEM, BIAŁYMI SZPARAGAMI I CUKINIĄ (składniki na 4 porcje) - pęczek białych szparagów

Zgrabne Gotowanie
Udka pieczone w rękawie z warzywami 227

jeść bez wyrzutów sumienia. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi! UDKA PIECZONE W RĘKAWIE Z WARZYWAMI Składniki: - 4 ćwiartki z kurczaka - 4 ziemniaki - papryka czerwona - 2 marchewki - cukinia - 2 gałązki tymianku - sól - przyprawa do ziemniaków Marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka miodu - 2 ząbki czosnku - tymianek - pół łyżeczki suszonego imbiru - pół

Zgrabne Gotowanie
Ciasteczka marchewkowe 177

SKŁADNIKI na 2 duże  blachy: 2 margaryny do pieczenia Kasia 60 dag mąki pszennej 30 dag marchewki startej na cienkich oczkach tarki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować bardzo cienko, radełkiem albo nożem pociąć ciasto na małe kwadraty. Zlepiać pierożki lub koperty z jabłkiem albo marmoladą w środku. Piec w temp ok.180 stopni

Blondynka Gotuje
Krokiety z kapustą i grzybami 208

Składniki: Farsz: 600 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: jajka do panierki bułka tarta Wykonanie: Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania