marchewka - 20163 przepisów (strona:1077/1345)

Marchewkowe placuszki 212

Cudnie kontrastuja z dziesiejsza aura, bo za oknem szaruga, platki sniegu przeplataja sie z deszczem. Nie lubie takiej zimy. Ale dosc marudzenia, zapraszam na przepis. Bliny marchewkowe skladniki: 400g marchewki 1 zabek czosnku 250ml mleka 1 lyzeczka drozdzy instant 150g maki 1 jajko 0,5 lyzeczki zmielonego kminku 20g stopionego masla sol i pieprz do smaku wykonanie: Marchewke obieramy, kroimy

Przysmaki Karolki
Zupa z mlodych warzyw 179

ciekawsza. Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki 1 mały seler 6 marchewek 2 pietruszki  6-8 ziemniaków sól, pieprz 1,5l wody wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę mniejszą lub większą w zależności od upodobań. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą

Przysmaki Karolki
Jesienna zupa ziemniaczana 413

udziwnień, bez skomplikowanej receptury. Zwyczajna zupa na taki zwykły październikowy dzień. Zupa ziemniaczana z boczkiem składniki: 1 litr bulionu warzywnego 600g matczynych ziemniaków 200g wędzonego boczku 1 duża marchewka 0,5 małego selera 1 duża cebula 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatelowej 1 łyżka natki pietruszki sol do smaku 1 łyżka oleju  wykonanie: Boczek kroimy w kostkę

Przysmaki Karolki
Zupa grzybowa z kaszą 241

się w powietrzu, kolor i konsystencja wydawały się idealne. A smak? No cóż... Mąż prosił o dokładkę :-) Zupa grzybowa z kaszą perłową Składniki:  120 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 łyżki kaszy perłowej 1 łyżka masła Grzyby namoczyć

Przysmaki Karolki
Zupa na zamówienie 163

pomidorami i jeszcze z pieczoną papryką i soczewicą. Gęsta, sycąca i pyszna. Zupa pomidorowo-paprykowa z soczewicą składniki: 1 puszka pomidorów bez skóry 3 czerwone papryki 1 duża marchewka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 750 ml bulionu 100 g czerwonej soczewicy sól, pieprz 1 łyżka oliwy  0,5 łyżeczki wędzonej papryki wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazda

Przysmaki Karolki
Dwukolorowy krem cukiniowo-pomidorowy 215

cóż chcieć więcej. Ta zupa to połączenie kremu z cukinii i kremu z pomidorów, a wszystko na gęstym wywarze z warzyw, którego podstawowy smak daje zmiksowana włoszczyzna, słodycz z marchewki. Zupa to połączenie słodyczy cukinii, kwaskowatości pomidorów i słonej fety. Po prostu bajka. Zmodyfikowany przeze mnie przepis z książeczki "101 przepisów" tom 35. W oryginale zupa była miksowana

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gulasz z fasolką na winie 228

Gulasz na winie z fasolka to kolejny przykład ze dobry gulasz można zrobić z wszystkiego co się nam nawinie. Tym razem użyłam resztki fasolki, która zalegała w lodowce, marchewki, świeżych ziół i wytrawnego, czerwonego wina. Pewnie gdybym miała wołowinę zamiast wieprzowej łopatki byłby to istny cymes, ale i tak wyszło pysznie. Wierzcie na słowo. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Spaghetti bolognese 237

Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi z Włoch, bo Włosi ragù nie jadają ze spaghetti, tak jada cała

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Orzeszki z ciecierzycy dietetyczne - montignac 204

Czymże byłoby odchudzanie, gdyby nie można było czegoś przekąsić, co nie będzie surową marchewką albo selerem naciowym. W diecie Montignaca przekąski są w większości niedozwolone chyba że są to suszone owoce czy orzeszki z ciecierzycy, które nie dość ze są zdrowe to jeszcze pyszne, które łatwo zrobić w odpowiednim dla siebie smaku. Dodam ze do orzeszków trzeba mieć zdrowe zęby

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wieprzowina szechuan z papryka 173

luzki octu vinegar ok 500 ml wody ok 4 lyzki orzechowego oleju ( peanut oil) 2-3 por 2 papryki (kolorowe)- pokrojone w paski 2 cukinie -pokrojone w paski 2 marchewki -pokrojone w paski sol Marynata 2 lyzki sosu sojowego paprika chilli Wykonanie 1. Zrobic marynate - dodac wolowine- wymieszac- przykryc I odstawic na pol godziny. 2. Do miski wsypac make ziemniaczana

Smaki Edyty
Lasagne: 312

Dzisiaj obiad przygotowywal moj maz- a specjalnoscia jest lasagne a la moj maz Farsz: ok 600-800 gr miesa mielonego 2-3 marchewki pokrojone w kostki 1 cebula 200 gr pieczarek 1 cukinia koncentrat pomidorowy w tubce lub puszka pomidorow 3 trojkaciki sera topionego 3 zabki czosnku 1 lyzeczka musztardy dijon sol, pieprz, bazylia, ziolowe ziarenka smaku, Sos "beszamelowy

Smaki Edyty
Dorsz z warzywami 202

folia foremke, poukladac do niej dorsz. Doprawic pieprzem I ziolowymi ziarenkami. Na wierz posypac porem. Zamkanc I piec 25 min w tem 180C Warzywa ( do wlasnego wyboru ) 3-4 marchewki 1 kalafior Gotowac 2-4 min Smacznego

Smaki Edyty
kurczak feng shui 214

shui Polecam tę potrawę- od niej zaczęła się moja przygoda z kuchnią azjatycką. Pokochałam ją od pierwszego kęsa. Zapraszam Składniki: 3-4 piersi z kurczaka 1 Papryka 2-3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 słoik bean sprouts- kiełek fasoli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej

Smaki Edyty
kotlety "devolay" 229

jajku , a na koniec w bulce tartej. Smazymy na wolnym ogniu. Przygotowalam salatke- pokroilam drobno kapuste pekinska- posolilam , dodalam cukru- odstawilam na 10 min. Na grubych oczkach starlam dwie marchewki, pol cebuli, skroilam szczypior. Wymieszalam. Sos- 2 lyzki majonezu 250 ml jogurtu greckiego sok z pol cytryny sol, pieprz, cukier do smaku Smacznego

Smaki Edyty
Wolowina z warzywami 161

Wolowina z warzywami. Ok 1 kg wolowiny natarlam czosnkiem I przyprawami. Pieklam w piekarniku nagrzanym do 200 C- ok 1.5 godziny Skroilam marchew, pieczarki, papryke, cukinie, kukurydze. Pokroilam mieso na porcje. Wrzucilam warzywa do naczynia zaroodpornego z miesem I dusilam ok 15 min I podalam z makaronem . Smacznego

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania