marchewka - 20163 przepisów (strona:1083/1345)

Kiszenie kapusty 264

poszatkować, kilka zdrowych, całych liści zachować Obraną marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach,  jabłek nie obierać, pokroić w ósemki Kapustę zmieszać w dużym płaskim naczyniu z marchewką i jabłkami, dodać sól i kminek - jeszcze raz dokładnie wymieszać Na dno garnka ułożyć kilka czystych liści kapusty, na nie sypać stopniowo kapustę i dokładnie ubijać, tak by pozbyć się powietrza

Proste Potrawy
Moje spaghetti z sosem pomidorowym 204

Składniki: makaron spaghetti Lubella puszka pomidorów krojonych, 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 papryki czerwone i 2 zielone duża cebula, czosnek 30 dag pieczarek 2 marchewki olej do smażenia, sól, pieprz, cukier, bazylia suszona, zioła prowansalskie ser parmezan do posypania  Przygotowanie: Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu Papryki, cebulę i pieczarki pokroić według uznania Czosnek posiekać drobno, obraną i umytą

Proste Potrawy
Gość w moim ogrodzie - Wiewiórka 180

zmyka" ze swoim smacznym łupem. Musimy pamiętać, że te małe gryzonie potrzebują jesienią i zimą dodatkowego źródła pożywienia.  Dlatego warto wiedzieć co mogą jeść: - orzechy laskowe i włoskie - marchewki - jabłka  Dokarmiajmy je sporadycznie oraz z odległości tak aby mogły przetrwać najtrudniejszą porę roku a zarazem  by nie przyzwyczajały się do łatwej zdobyczy. Wiewiórka pospolita film został nakręcony

Proste Potrawy
Bigos staropolski 194

okresie świątecznych jeszcze pewnie ich przybędzie :) Składniki: kapusta kiszona 1 kg  kapusta biała w główce 1 kg boczek wędzony 20 dag kiełbasa zwyczajna 40 dag cebula 2 marchew - niekoniecznie jabłka-3 duże sztuki śliwki suszone -5 sztuk sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe suszone 10 dag , ewentualnie pieczarki około 500 ml rosołu Przygotowanie: "Uszatkować kapustę

Proste Potrawy
Chińska zupa domowa 186

Taka zupka jest smaczna i dość szybka do wykonania. :) Składniki : 2 marchewki mały por, kawałek selera cebula, chili- wystarczy nie więcej jak płaska łyżeczka, zawsze można dodać :) garść drobnego makaronu 20 dag pieczarek lub innych grzybów koperek, olej do smażenia sól, pieprz, sos sojowy filet z kurczaka lub około 20 dag mięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska  lub kostka

Proste Potrawy
Filet rybny w warzywach 188

musiałam więc przesadzać z ilością czy wyszukanym menu, który zabrałby mi dużo czasu :) Było szybko, łatwo i smacznie. Oto moja propozycja. Składniki : filet z mintaja - około 20 dag marchewka - mała łodyga selera  kawałek pora sok z cytryny koperek sól, pieprz, oliwa  Przygotowanie : Fileta z mintaja rozmroziłam, osączyłam i posypałam solą (pozostawiłam na 10 min ) Obraną marchew starłam

Proste Potrawy
Pasztet z soczewicy i fasoli 181

mała cebula garść rukoli sól, pieprz, łyżeczka maggi, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego, papryka mielona ostra 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 2 średnie marchewki Przygotowanie : Umytą soczewicą gotujemy w 2 i 1/2 szklanki wody z liściem i zielem angielskim ( po ugotowaniu wyjmujemy je) Namoczoną na noc fasolę gotujemy do miękkości, drobno pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy

Proste Potrawy
Kurczak w białym winie 189

wino i gotujemy dopóki nie wyparuje Nie dopuszczamy do zupełnego wygotowania wina, a jeśli tak się stanie dodajemy odrobinę wody, sól i pieprz. Potrawa gotowa, smacznego ! Ja podałam z marchewką i groszkiem

Proste Potrawy
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną 175

ugotowaną kaszę jaglaną Całość gotujemy jeszcze do połączenia smaków, około 10 min. Zupa ma w składzie wiele warzyw przez to jest aromatyczna, a dzięki buraczkowi i przesmażanej na tłuszczu marchewce - ( do smażenia najsmaczniejsze będzie tu masło klarowane   ) zyskuje piękny, złocisty kolor :) Warto pamiętać, że zupa na drugi dzień będzie intensywnie czerwona, od buraczka

Proste Potrawy
Makaron z sosem koperkowym 183

wsypać pokrojony drobno koper, wymieszać i na chwilę postawić na ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast jajka można dodać 2 łyżki dobrej, tłustej śmietany. Marchewkę po obraniu kroimy w długie paski, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru. Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej

Proste Potrawy
Kasza jaglana z mięsem w sosie 181

karczku cebula, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie Przygotowanie : Karczek ugotu j wg. tego przepisu Kaszę ugotowałam na sypko w 1 szklance posolonej wody , przepis tu. Podałam z marchewką na lekko słodko. Danie smaczne i zdrowe

Proste Potrawy
Sałatka energetyczna 267

Składniki : 5 łyżek zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki (gotować w skórce) 2 marchewki (gotować w skórce )  zioła świeże lub suszone - u mnie rukola, lepszy byłby mniszek sól, olej lniany, szczypta zmielonego ostropestu Przygotowanie : Warzywa ugotować, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać z soczewicą, dodać pokrojoną rukolę Sałatkę doprawić solą słoneczną , ostropestem, polać olejem i wymieszać. Przepis pochodzi

Proste Potrawy
Zupa pietruszkowa 160

Składniki : 2 pietruszki lub garść natki pietruszki - drobno pokroić 2 marchewki pół małej cebuli 2 ziemniaki sól, pieprz, kilka kropel maggi łyżka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej Przygotowanie : Warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę - ugotować w litrze posolonej wody Po lekkim przestudzeniu zupę zmiksować,( po wyjęciu listka i ziaren pieprzu ) doprawić do smaku Jeśli mamy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną możemy dodać

Proste Potrawy
Chłodnik z botwinki 159

jogurt naturalny około 330 g ugotowane jajka koperek świeży Przygotowanie : Buraczki i liście dokładnie umyć i pokroić; buraczki w cienkie plastry, a liście dość grubo Ugotować je z obraną marchewką i pietruszką, ząbkiem czosnku, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu w około 750 - 900 ml posolonej wody Gdy po kilku minutach buraczki będą miękkie dodać

Proste Potrawy
Kopytka marchewkowe 192

Składniki : 8 średnich ugotowanych, obranych ziemniaków 4 ugotowane marchewki około 5-6 łyżek mąki pszennej 1 duże jajko, sól Przygotowanie : Obrane ziemniaki i marchew zmielić w maszynce lub dokładnie ugnieść razem ( lepiej zmielić ) Dodać około 6 łyżek mąki, wbić jajko, dodać szczyptę soli, połączyć starannie wszystkie składniki Ciasto ma być podobnej konsystencji jak na zwykłe kopytka Rozwałkować rękoma na cienkie

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania