pieprzem. Powstałą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy podsmażonymi delikatnie pączkami szparagów. My do dekoracji użyłśmy koperku :) Wprawdzie Julia o tym nie wspomina, ale nam zdarza się dodać ugotowaną marchewkę i odrobinę czosnku. Naszym zdaniem wzbogacają smak zupy
Kolizje Smakówjednak można go z powodzeniem zastąpić bulionem warzywnym, a w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną alternatywą dla osób nie jedzących mięsa. Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora Cebula Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Włoszczyznę obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Układamy w garnku i zalewamy wodą (na tą ilość warzyw dopełniłyśmy
Kolizje SmakówZupa ryżowa to klasyk kuchni domowej. U nas przyrządzana zawsze wtedy, kiedy potrzeba dużo pożywnej, soczystej i smacznej zupy. Polecamy zwłaszcza w okresie zimowym. Pychota! Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki seler por szklanka ryżu Przyprawy: sól, pieprz, maggi Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek zimną wodą i stawiamy na gaz. Kiedy
Kolizje SmakówJestem wielką fanką nietypowych ciast, a ciasta z dodatkiem warzyw lub jakiś fajnych, ciekawych owoców to dla mnie istny cud. Piekłam już ciasta z dodatkiem marchewki, dyni, a nawet buraka. Teraz nadszedł czas na szpinak : ) Przepis niestety nie mój oryginalny, zaczerpnięty z bloga Przyjemność pieczenia. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, dość szybkie i niezwykle efektowne w wyglądzie : ) Podając
Kolizje Smakówstron na złoty kolor. Ważne jest by patelnia nie była zbyt rozgrzana wówczas kotlety się nie przypalą. Podajemy na ciepło z dowolnymi dodatkami np. ziemniakami i tartą marchewką z jabłkiem . Smacznego
Kolizje Smakówpodawane z pitą. Spodobało mi się to, że placki był świeżo wypiekane na tyłach stoiska, co naprawdę było czuć jedząc laffę. Ja zamówiłam tę z falaflem, jako dodatki miałam marchewkę z pietruszką i sosy - była bardzo aromatyczna, świeża, po prostu pyszna. Planuję wybrać się do tej restauracji poza festiwalowo:) Druga restauracja śródziemnomorska to marokański Mahreb serwujący kebaba w bułce, baba
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowaniu - warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych jesiennych - cukinii, bakłażanów, dyni, papryk, ale nadadzą się również fasolka szparagowa, pieczarki, marchewka, ziemniaki. Warzywa możemy doprawić na różne sposoby, np świeżymi ziołami - ja postawiłam na hiszpańską wędzoną paprykę, która świetnie podkreśliła rozgrzewający charakter dania. Jeżeli nie możecie jej dostać, dodajcie słodką czerwoną paprykę
Chilli Czosnek i Oliwatroszku do różnych dań. Taki olej będzie stanowił np. wspaniałą bazę do sosów sałatkowych. Podawajcie ten hummus z opieczonym w piekarniku pieczywem lub pokrojonymi w słupki świeżymi warzywami (marchewka, seler naciowy, papryka). Jest to fajna propozycja dania na przyjęcie dla wegetarian. "Hummus z południowych Włoch" przepis własny czas przygotowania: 10 min. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (lub fasoli białej, np. cannellini
Chilli Czosnek i Oliwaokazał się przepyszny, szczególnie z dodatkiem arabskich chlebków. Zapraszam:) Bardzo lubię piec przeróżne warzywa - pieczenie ziemniaków razem z cebulą to już mój stały rytuał. Uwielbiam też pieczone bataty, marchewkę i brukselkę. Jeżeli jeszcze nie jedliście tak przygotowanych warzyw, koniecznie spróbujcie. Pieczenie potrafi wydobyć niesamowite słodkie nuty ze zwykłych ziemistych bulw i korzeni. Chipsy z pieczonych warzyw z solą morską
Chilli Czosnek i Oliwaokiennym parapecie, do ogrodu z marzeń :) Książka podzielona jest na pory roku , zaś te z kolei na działy poświęcone poszczególnym uprawom , od popularnych roślin jak pomidory, marchew czy fasola, po te mniej znane, np. jarmuż, lub trudniejsze w uprawie, jak szparagi. W rozdziale poświęconym wiośnie (bo oczywiście od niego rozpoczęłam wertowanie książki) natrafiłam na bardzo ciekawe przepisy zawierające
Chilli Czosnek i Oliwasprawdźcie, jak one ją zrobiły. Şakşuka może zostać wzbogacona o dodatek cukinii i papryki i ja dziś sięgnęłam po taką wersję. Niektórzy dodają do niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho , które moja Mama przygotowuje
Chilli Czosnek i Oliwajakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako
Chilli Czosnek i Oliwafenomenalne. Lekko pikantne, całkowicie warzywne i pełne smaku. Pestki dyni nadają ciekawej konsystencji,gdy nagle w miękkiej strukturze pojawia się coś chrupiącego. I sezonowe, gdyż to właśnie teraz marchewka zaczyna gościć w ogrodzie. WEGAŃSKIE BURGERY MARCHEWKOWE /inspiracja: Jadłonomia;/ na 8 burgerów 1,5 szklanki startej marchwi 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 100g pestek dyni ok. 1/2 szklanki bułki
W kuchni Karmel-itkiudka z kurczaka 1 marchewka 0,5 pietruszki 1,5 pora 3 srednie ziemniaki 4 lyzki smietany 2 lyzki jarzynki 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liscie laurowe Zagotowujemy mieso, w tym samym czasie obieramy i kroimy warzywa w plasterki Do gotujacego miesa wrzucamy pokrojone warzywa ( oprocz ziemniakow), wsypujemy jarzynke, pieprz
Klaudynkowa kuchnia