Przepis na : deser
Robiłam już marchewkową karpatkę, teraz przyszedł czas na biszkopta z masą z budyniu na bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 250 g masła Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru p... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...