Jabłecznik z bitą śmietaną to delikatne w smaku i w swojej strukturze ciasto przyrządzone na bazie biszkoptu, masy jabłkowej i słodkiej śmietanki. Przygotowałam je w formie tortu i jeśli potrzebujemy lekkiego ciasta na specjalną okazję, może spełniać taką funkcję. Biszkopt został nasączony sokiem jabłkowym, a masa ze startych jabłek wzbogacona o cynamon, który idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców oraz(...)delikatną słodyczą bitej śmietany. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Jabłecznik z bitą śmietaną Składniki: biszkopt 4 duże jajka 100g (8 łyżek) mąki pszennej 75g (6 łyżek) cukru masa jabłkowa 1kg soczystych jabłek (jeśli są mniej soczyste, to dodatkowo 150ml soku jabłkowego) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki żelatyny warstwa śmietankowa 150ml śmietanki 30% 1 łyżka
Smakołyki BerenikiSmaki Alzacji Agnieszka - Studnia Smaków Agnieszka – Rustykalna Kuchnia Ania - Everyday Flavours Łucja - Fabryka Kulinarnych Inspiracji Joasia – Kuchnia Joasi Beza Pavlova podawana jest z różnymi owocami, najczęściej ułożonymi na bitej śmietanie. Ja bardzo lubię pavlovą z truskawkami, i listkami mięty, ale akurat nie było truskawek w sklepie. Ten deser przygotowywałam już kilka razy, degustatorów nigdy wtedy nie brakowało(...)mnie jest za słodki i sycący. Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami, bardzo smakuje Piotrowi, zdarza się, że potrafi zjeść bezę sam. Ja zawsze jem owoce z bezy. Ale ja nigdy nie jadałam bezy, nawet jak chodziłam do szkoły. Koleżanki zajadały się bezami z cukierni, niektóre przełożone kremami, bitą śmietaną, słodkimi jak ulepek. Patrzyły na mnie jak na kosmitę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWeekend za pasem więc podzielę się zdobytym od siostry męża przepisem na pyszny, dwukolorowy tort z bitą śmietaną, który sprawdzi się zarówno na domowych urodzinach, imieninach jak i podczas niedzielnej kawki w gronie najbliższych. Wykonanie: Lucyna Tymborowska Składniki na ciasto potrzebować będziesz: 6 jajek 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia(...)śmietany musisz ją schłodzić). Zacznij ubijać śmietanę miksując ją na najwyższych obrotach miksera, po kilku minutach dodaj cukier, rozpuszczoną żelatynę i ubijaj całość do uzyskania pożądanej konsystencji bitej śmietany:) Przestudzone ciasto przekrój na trzy części. Każdą z nich nasącz herbatą. Na pierwszą część wyłóż około 1/4 części bitej śmietany na nią wyjętą z blaszki warstwę galaretki, posmaruj kolejną , cienką warstwą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamargaryny lub masła Masa serowa 1 kg ser twarogowy z wiaderka 4 jajka 200 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml kremówki Bita śmietana 200 ml zimnej kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix ciasteczka oreo na górę i do dekoracji Przygotowanie: Spód Ciasteczka pozbawione kremu zmiksować w blenderze. Dodać(...)Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernika na 3 godziny w piekarniku. Wyjąć i ostudzić. Tortownica 25 cm. Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Na serniku rozsmarować część bitej śmietany posypać rozkruszonymi ciasteczkami i udekorować boki sernika bitą śmietaną
Ala piecze i gotujeDodatkowo: – pół słoiczka konfitury wiśniowej; – 15 dag pokruszonych ciastek Pierwszy krążek ułożyć na paterze posmarować konfiturą wiśniową nałożyć 1/3 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem, ponownie posmarować konfiturą i 1/3 bitej śmietany. Położyć ostatni krążek, rozsmarować śmietanę na całym wierzchu tortu, również po bokach. Boki obsypać pokruszonymi ciastkami. Schłodzić. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest(...)bita śmietana czekoladowa tort kakaowy z bitą śmietaną czekoladowa bita śmietana do tortu bita śmietana czekoladowa do tortu jak zrobic mase czekoladowa z bitą śmietaną masa czekoladowa do tortu z bitej śmietany bita śmietana kakaowa jak zrobic czekoladowa bita smietana masa czekoladowa z bitej śmietany The post Tort kakaowy
dom-agi.plProsiliście mnie wiele razy o przepis na wuzetkę z bitą śmietaną, której zdjęcie kiedyś wrzuciłam na Google+ i na Facebook'a. Niestety, zostało mi tylko jedno zdjęcie, gdyż reszta poleciała w kosmos podczas awarii komputera.Myślę jednak, że to jedno zdjęcie wystarczy, żeby Was zachęcić :) ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i niezwykle smaczne :)Składniki ciasta:7 jajek,3/4 szklanki cukru(...)śmietana:500 ml śmietany kremówki,1 łyżka cukru waniliowego,1 łyżeczka soku z cytryny.Dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny. Ilość soku jest uzależniona od upodobań :)Jeśli chcemy, żeby ciasto postało przynajmniej do następnego dnia to do śmietany należy dodać śmietanfixa.Ciasto przekroić, nasączyć obie części ponczem i przełożyć bitą
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki kwaśnej śmietany, szczypta soli , bita śmietana: 400 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru, 1 śmietan fix dr Oetkera, do posmarowania: białko, do posypania: cukier , do foremek : margaryna i bułka tarta. Przygotowanie: Z podanych składników (mąka, cukier, śmietana, żółtko, margaryna, sól) na rurki zagniatamy ciasto. Najlepiej, aby składniki były(...)stopni i pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ściągamy rurki z foremek. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy kremówkę z cukrem i śmietan fixem. Nadziewamy rurki bitą śmietaną przy użyciu szprycy
Aga w kuchniłyżeczki daktyle 0,5 szklanki sok z cytryny zamiast ciasta można użyć bezglutenowych ciasteczek 1 łyżeczka Bita śmietana z malinami: śmietana kremówka 0,5 litra maliny 0,5 szklanki cukier puder fix do bitej śmietany 0,5 szklanki 1 torebka poncz lub herbata do nasączenia ciasta piankowe żelki do dekoracji Ciasto: Daktyle zalać gorącą wodą(...)Krem: Maliny zmiksować z cukrem pudrem na mus . Ubić śmietanę z dodatkiem fix'u, dodać mus malinowy, wymieszać. Warstwę ciasta nasączyć ponczem lub herbatą (np. Earl Grey) Nałożyć warstwę bitej śmietany, zostawiając około 0,5 szklanki do dekoracji. Do boku tortu przykleić połówki pianek (użyłam typowych żelkowych pianek do grillowania, które przekroiłam wzdłuż). Wierzch udekorować pozostałą bitą śmietaną, wyciskając
głodny alergikpieczenia Masa jabłkowa 1 kg jabłek (obranych) 2 szk wody 0,5 szk cukru cynamonowego 0,5 szk cukru 50 g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe Bita śmietana 500 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki esencji waniliowej 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szk wody przyprawa do kawy i deserów Przygotowanie: Biszkopt; białka ubić(...)szklance zimnej wody wlać do jabłek , zagotować i gorące wylać na zimny biszkopt. Bita śmietana; zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder , esencję waniliową i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i letnią wlać do ubitej śmietany, zmiksować. Bitą śmietaną udekorować zimne jabłka. Przed podanie oprószyć przyprawą do kawy i deserów
Ala piecze i gotujełyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na mus jabłkowy: 1 kg kwaśnych jabłek 4 łyżki cukru 1/4 szklanki wody 8 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Składniki na bitą śmietanę: 330 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szklanki wrzątku Dodatkowo: 3 łyżki mielonych orzechów laskowych BackMit Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną(...)Następnie ściągamy garnek z ognia i blenderem miksujemy jabłka na mus. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do musu. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Przepis na bitą śmietanę: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę 30% przelewamy do wysokiego naczynia i dodajemy cukier puder. Miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 6-8 minut i dodajemy do całości rozpuszczoną we wrzątku
Emcia Pichcisuchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem . Ciasto przecinamy na dwie części. Dobrze jest nasączyć ciasto ( np wodą z cytryną ) Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy truskawki. Przykrywamy plackiem, i górę smarujemy resztą bitej śmietany. Serduszka :) Z papieru wycinamy serduszka. Papier dzielimy na pół i rysujemy 3 pół serduszka. Wycinamy. Teraz(...)składamy boki , rysujemy serduszka i wycinamy. Papier z serduszkami układamy na bitą śmietanę, delikatnie przyciskamy- dekorujemy słodkim kakao. Nadmiar kakao zdmuchnąć. Delikatnie zciągnąć serduszka z ciasta. Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytykokosa. Pyszny kokosowy krem budyniowy, bita śmietana i aromatyczne paseczki ze swieżego orzecha kokosowego sprawiły, że przez chwilę poczułam się jak w raju) zapraszam ) Tarta kokosowa z bitą śmietaną Składniki na kruchy spód: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 60 g cukru pudru 150 g zimnej margaryny/masła 1 żółtko 30 ml lodowatej wody Wszystkie składniki(...)mieszać krem, aby nie utworzył się korzuch. Ostudzony krem wyłożyć na wierzch ciasta. Ciasto wstawic do lodówki na przynajmneij 4 godziny lub na całą noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i prażonymi paseczkami kokosa. Przepis z netu na „Coconut
Mia Cucina Sofietacukru pudru, śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona inaczej się nie ubije. Najlepsza jest firmy "Piątnica" Na sam koniec kładziemy w foremki bitą śmietanę --> maliny --> bit śmietana --> maliny :) Smacznego
Zainspiruj się kuchniąsytuacji gdy ciasto podajemy na drugi dzien , badz kremowka nie ubija sie odpowiednio. Ciasto przekrajamy na trzy placki. Nasaczam. Na ciasto nakladamy mase z wisni., na to bita smietana. Placek, wisnie, bita smietana, placek. Dekorujemy pozostala bita smietana, wisniami I czekolada. Serdecznie polecam
Smaki EdytyGalaretka z bitą śmietaną i owocami Gdybyście zapytali mnie o ulubiony deser z dzieciństwa odpowiedziałabym natychmiast i bez zastanowienia: galaretka z bitą śmietaną i owocami. Takimi jakie akurat były pod ręką - w lecie świeżymi, a w zimie z puszki. Połączenie słodkiej śmietanki i lekko kwaśnych owoców i galaretki jest po prostu genialne. A warstwy po prostu muszą być ułożone(...)opakowaniu, bo taką galaretkę lubię najbardziej, a kształt nie miał dla mnie znaczenia. Zresztą można po prostu wlać ją do pucharków i w nich odstawić do stężenia. A bita śmietana? Nie musi być wyciskana przez żadne rękawy itp., wystarczy wrzucić po kopiastej łyżce do każdego pucharka - i tak przykryją ją owoce. Dlatego ten deser jest pyszny i jednocześnie
Kraina Tysiąca Smaków