Ogórkowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym, którzy lubią mocne, wyraziste smaki, polecam sałatkę szwedzką. Wyśmienita do mięs !Sałatka jest dość ostra, dlatego tym, którzy nie lubią piekącego posmaku octu polecam zmniejszyć proporcje.Przepis pochodzi z bloga Joanny, ja od siebie dodałam kurkumę. Chciałam, żeby ogórki miały wyrazisty kolor :)Składniki:* 2,5 kg ogórków* 9 szklanek wody ( szklanka 250 ml )* 1/2 szklanki soliZalewa:* 3 szklanki wody* 2,5 szklanki cukru* 2 szklanki octu 10% ( lub 1,5 jeśli wolic... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...