Dzień dobry, Latem stragany i targowiska obfitują w kolorowe warzywa i owoce. To najlepsza pora, aby przygotować zupę z młodych warzyw. Dlatego dziś zapraszam was na przepis na włoską zupę jarzynową, czyli minestrone z młodych letnich warzyw. Ale najpierw, jak to u mnie, zacznę od historii i kilku ogólnych zasad przygotowania minestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa(...)ryżu. Podobno wywodzi się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte , będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli
Chilli Czosnek i OliwaI znowu na obiad rumiany, soczysty pieczony kurczak . Dzisiaj zaproponuję ptaszysko doprawione majerankiem i odrobiną czosnku, podane z warzywnym kuskusem. Cóż, kurczak to jedno z naszych
Smaczna PyzaDzięki portalowi Uroda i zdrowie mogłam przetestować sosy do warzyw na ciepło marki Knorr. Lubię testować nowe produkty i chociaż te wydawały mi się dość ryzykowne jako przedsięwzięcie, to jestem pewna, że wiele osób, tak jak ja, przetestuje je z ciekawości. grafika pochodzi ze strony producenta - marki Knorr Opakowania sosów są niewielkie, wystarczają dokładnie na ilość podaną w przepisach(...)odwrocie opakowań). Nie radzę próbować z większą ilością czy to warzyw czy np. wody lub śmietany. przykładowy przepis i skład - tu z Sosu na ciepło do szpinaku Na pierwszy ogień poszedł sos do marchewki z groszkiem - uwielbiam ten obiadowy dodatek, dlatego chciałam sprawdzić, jak poszło przy łączeniu składników do niego. Niestety minimalnie przesadziłam z wodą i podejrzewam, że właśnie
Pasja SmakuPewnie już wszyscy zauważyli , że od dość dawna wszystkie moje zupy ( wywary) rozpoczynam od uprażenia na rumiano na suchej patelni mnóstwa warzyw. Wiele osób pyta mnie czemu tak robię . Kiedyś podpiekałam tylko cebulę i czasem marchew, teraz rumienię całą włoszczyznę. Zanim powiem o powodach takiego postępowania chciałam Was uczulić na coś jeszcze : Pod żadnym pozorem nie opiekajcie cebuli ( czy czegokolwiek(...)wnikać- pozostawiam to waszej wyobraźni ( spytajcie znajomego chemika lub wyguglajcie sobie pochodne spalania gazu ziemnego). A teraz ad rem. W podpiekaniu cebuli i marchewki ( a u mnie i innych warzyw) chodzi o to by poddać karmelizacji naturalne cukry zawarte w tych warzywach. Zupełnie spokojnie można je zrumienić na suchej patelni. Jeśli sprawdzicie to cukry zawarte są również w selerze, pietruszce
Buniabaje w kuchniMacie ochotę na coś oryginalnego? Jeśli lubicie zupy rybne, czy też z owocami morza, zupy z dużymi kawałkami gotowanej ryby i dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupy rybne często gotujemy, np. taka zupa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek. Do przygotowania tej zupy korzystałam(...)wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, groszek cukrowy w strąkach, groszek zielony, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie, czy por. Do smaku doprawiłam zupę specjalnie skomponowaną aromatyczną mieszanką orientalnych ziół i przypraw, które dołączone były w saszetce do opakowania! Warzywa są pyszne same w sobie… dla mnie były źródłem inspiracji – mi przyszła ochota wykorzystać je do zupy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętyle sposobów w każdym znajdzie się odrobinę coś innego, każdy ma swój sprawdzony sposób babciny i się go trzyma. Jak zawsze robiłam sałatkę to jak mama gotowałam w garnku warzywa, potem obieranie i tu była zawsze rola taty cięcie w drobną kostkę. Jak sama zostałam gospodynią domową spróbowałam warzywa upiec w skórce i z tego zrobić sałatkę. Już nigdy(...)wróciłam do gotowania warzyw we wodzie tylko je piekę w piekarniku. Warzywa nie tracą witamin tyle co gotowaniu, są w same w sobie tak słodkie i nadają cudownego smaku w połączeniu z całością. A jak się to połączy z domowym majonezem.......pycha!!!SKŁADNIKI :porcja na średnią miskę 2-3 marchwie średniej wielkości 4 ziemniaki 1 mała cebule
Basia w kuchniskładników. Można go jeść zarówno na słodko, jak i słono, w zależności od tego, z czym go podamy. Ja lubię zajadać go z wiśniowym dżemem na śniadanie lub z warzywami w porze obiadowej. Składniki: Roti: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypania 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Pozostałe składniki: warzywa dowolne (znalazłam(...)siebie w zamrażalniku warzywa na patelnię i wykorzystałam: ziemniaki, marchew, brokuły, fasolkę szparagową) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: chilli papryka słodka kurkuma imbir zioła prowansalskie oregano pieprz ziołowy Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy placuszki roti. Mieszamy w misce mąkę z solą. Dolewamy do ciasta stopniowo wodę i ugniatamy je. Na końcu dodajemy olej. Jeśli ciasto jest
Weganizm infantylnyportalu Uroda i Zdrowie zostałyśmy wybrane do przetestowania sosów do warzyw na ciepło Knorr. Generalnie staramy się unikać tzw "gotowców", ale z racji tego, że lubimy próbować nowości to pewnie wcześniej czy później i tak te sosy wpadłyby Nam w ręce i chociażby z czystej ciekawości byśmy je wypróbowały. Marchewka z groszkiem z sosem Knorra Otrzymałyśmy raptem 4 saszetki(...)sosami, po jednym z każdego smaku: - sos do warzyw na ciepło do marchwi z groszkiem tradycyjny - sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo - kremowy - sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - sos do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo-maślany. Jako że jesteśmy tu na blogu we dwie podzieliłyśmy się i każda
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotować z nich rozgrzewający warzywny gulasz. Cudowny, lekko pikantny, o dymnym aromacie wędzonej papryki. Tego było mi trzeba w zimny jesienny wieczór:) Takie danie jest banalnie proste w przygotowaniu - warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych jesiennych - cukinii, bakłażanów, dyni, papryk, ale nadadzą się również fasolka szparagowa, pieczarki, marchewka, ziemniaki. Warzywa możemy(...)różne sposoby, np świeżymi ziołami - ja postawiłam na hiszpańską wędzoną paprykę, która świetnie podkreśliła rozgrzewający charakter dania. Jeżeli nie możecie jej dostać, dodajcie słodką czerwoną paprykę w proszku. Duszone warzywa same w sobie stanowią sycące danie (m.in. dzięki ziemniakom), ale możemy je jeszcze podkręcić dodając sadzone jajko na hiszpańską modłę . Innym fajnym pomysłem byłoby dodanie do warzyw podsmażonej kiełbaski
Chilli Czosnek i Oliwanaleśników), kostką z kaszy manny ( lub odmiana tego dodatku babeczkami z kaszy manny , kaszą jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny(...)bulion i oblewam nim ułożone na głębokim talerzu kawałek mięsa rosołowego i warzywa z rosołu. Podaję do tego i łyżkę i nóż i widelec . A oprócz tego osobno chrzan i musztardę. Podjadamy kawałki gotowanego mięsa smarując je musztardą lub chrzanem , kawałki warzyw , a wszystko to popijamy wybierając łyżką bulion. Nie wszyscy lubią świeże listki zieleniny - ja tak . Posypuję więc danie
Buniabaje w kuchnisię na spacer zamiast spędzać godziny w kuchni proponuje taki oto obiadek który robi się szybko i robi się praktycznie sam, a smakuje wyśmienicie Składniki:6 pałek kurczakaopakowanie warzyw na patelnię po włosku Igotex0,7 kg ziemniakówrozmaryn Kamisprzyprawa ognista Kamis młyneksól morska, pieprz KamisWykonanie:Pałki kurczaka nacieramy solą i pieprzem, oprószamy ognistą mieszanką przypraw, ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy(...)ćwiartki, oprószamy solą i rozmarynem. Na blasze układamy ziemniaki i pałki kurczaka, zapiekamy ok 30 minut, po tym czasie dokładamy mrożone warzywa, posypujemy je dołączonym zestawem przypraw. Pieczemy jeszcze ok 20 minut.TEST WARZYW NA PATELNIĘ IGLOTEX:Mieszanka bardzo mi się spodobała, ponieważ warzywa pakowane są w bardzo fajne, poręczne, w sam raz na jeden obiad porcje- 450g. Świetny zestaw warzyw
Z Majeczką w kuchniZebrało mi się dzisiaj na kuchnię polską. Często niedocenianą i myloną z przygotowaniem schabowego z ziemniakami z wody. A ja dzisiaj zrobiłem pysznego królika duszonego w czerwonym winie z warzywami z dodatkiem klusek śląskich. Wyszedł rewelacyjnie, polecam wypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora, 2 białych(...)niej czosnek i cebulę, kiedy cebula zrobiła się lekko szklista dodałem marchewkę, pietruszkę i selera. Całość podsmażałem około 4 minut, po czym dodałem pora i po kolejnej minucie warzywa przełożyłem do gęślarki, w której miałem zamiar dusić królika (spokojnie można użyć szklanego naczynia żaroodpornego. Warzywa doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie ułożyłem na nich solidną garść liści
Wyprawy kulinarnerestaurację gdzie serwowano min. szaszłyki z baraniny mocno pachnące kuminem. Lubię to wspomnienie. Dlatego gdy teraz po latach zabieram się za jagnięcinę kuminu nie może zabraknąć. Polecam także karmelizowane warzywa. Są cudowne – miękkie i słodkie. Wbrew pozorom to danie robi się sprawnie i łatwo. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Mięso: 4 kotlety jagnięce z kością (comber) 1 łyżka oliwy(...)oliwek 1 łyżeczka kuminu rzymskiego cząber świeży sól morska świeżo mielony pieprz Karmelizowane warzywa: 4 marchewki 2 pietruszki kilka-kilkanaście ząbków czosnku (nieobranych) sól morska świeżo mielony pieprz duża stołowa łyżka miodu 12 małych młodych ziemniaków WYKONANIE Mięso z każdej strony posypujemy solą morską, pieprzem i kuminem. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym cząbrem i dokładnie rozprowadzamy oliwę po mięsie
OstryKęsWypasione danie na niedzielny wege obiad. Polenta z masłem i parmezanem, warzywa upieczone z rozmarynem i czosnkiem, a wszystko polane rubinowym sosem z pieczonych warzyw i czerwonego wina. Polentę, czyli kaszkę kukurydzianą kupiłam wieki temu planując zrobić z niej jakąś fajną potrawę. Zamiast tego stała zapomniana w szafce kuchennej, służąc mi tylko czasem do podsypywania blatów pizzy (dzięki temu(...)stają się chrupiące!). Wymyśliłam sobie polentę z pieczonymi warzywami, a że nie mam z nią dużego doświadczenia, postanowiłam poszukać inspiracji w sieci. Pomysł z zaserwowaniem polenty na drewnianej desce znaleziony u Jamiego Olivera po prostu mnie zachwycił, jednak jego przepis był dla mnie stanowczo zbyt skomplikowany. Na osobne marynowanie każdego rodzaju warzyw jestem po prostu za leniwa
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki : porcje mięsa z kurczaka ulubione przyprawy do kurczaka: u mnie -majeranek, pieprz prawdziwy i ziołowy, lubczyk, oregano, tymianek, szałwia olej, sól warzywa: u mnie marchew, pietruszka, kapusta, czosnek, a może być jeszcze cebula, brukselki, brokuły - to co lubimy, ale dobieramy warzywa tak by podczas pieczenia z mięsem "doszły" równocześnie. A jeśli tak jak u mnie najszybciej gotowała się kapusta(...)dołożyłam ją najpóźniej. Mogą też być warzywa mrożone, ale wtedy dodajemy je krótko przed końcem pieczenia mięsa. Przygotowanie: Podzielone, umyte mięso posypać przyprawami i ułożyć na blaszce Warzywa obrać, umyć i rozdrobnić Mięso posolić i polać oliwą i piec- ja piekłam w prodiżu około 20 min Po tym czasie przełożyłam pomiędzy mięso warzywa , posypałam je solą, oliwą i dopiekłam
Proste Potrawy