Chodzenie po sklepach, sprzątanie, pieczenie ciasteczek i nauka... po prostu męczący dzień.Dzisiaj trzeba było trochę opróżnić zamrażarkę, więc śniadanie wyglądało trochę inaczej. Kolorowo i zdrowo :)~ Warzywa duszone na patelni z jajkiem i szczypiorkiem ~Składniki:mrożona mieszanka włoskich warzyw2 jajkaprzyprawa do grillowanych warzywszczypiorekJajka wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy przez 5 minut od momentu wrzenia wody(...)patelnię wlewamy wrzątek, tak aby pokrył dno. Wrzucamy warzywa i dusimy przez 8-10 minut. Pod koniec dodajemy przyprawę i całość mieszamy. Warzywa wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone w ósemki jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Kuchenny Skrawek NiebaTortilla z warzywami i kurczakiem- Z sosem czosnkowym(hiszpańskie pyszne jedzonko) Święta święta i po świętach. Czas przygotować się na sylwestra. Idealne danie jakie można podać gościom na naszej zabawie sylwestrowej jest własnie przepyszna tortilla z dużą dawką warzyw i mięsa.Składniki:(na 5 porcji) Tortilla:- 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki wody(...)stron.2.Farsz:Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, gdzie przyprawiamy pieprzem, solą, papryką, czosnkiem lub gotową przyprawą do kurczaka. Następnie wrzucamy na patelnię i smażymy. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę kruszymy (powinna wyglądać jak na zdjęciu). Cebulę kroimy w piórka , pomidora i ogórka w kostkę. Sałatę odkładamy na bok. A pozostałe warzywa mieszamy w misce.3.Sos:Wszystkie składniki
Gotuj Z Muzykądłuugiej zimnie brak mi nowalijek, warzyw, owoców, wszystko jeszcze jak na przednówku a przecież mamy 1 maja. Sprowadzana chemia o smaku plastiku mnie nie zadowala, w poszukiwaniu smaku i koloru sięgnęłam więc po to co najprostsze - ziemniaki, buraki, marchewkę i cukinię. Wyszło bosko i pysznie.. A co najlepsze zrobiło się praktycznie samo :)Pieczone warzywa:2 duże marchewkikilka ziemniaków1 duży(...)burak1 średnia cukinia1/4 szkl. olejupieprz, sól, ulubione zioła i przyprawy (u mnie głównie oregano i czosnek)Warzywa obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok 3 mm (można grubiej, wtedy nie będą tak przypieczone). Olej mieszamy z przyprawami i zalewamy nim warzywa, wszystko dokładnie mieszamy aby każdy plasterek był pokryty olejem. Wstawiamy do piekarnika, nastawiamy na 250 stopni, mieszamy
Z butelką mleczka w tleZapiekanka z cyklu: szybkie i proste. :-) Wyłącznie dla fanów charakterystycznego smaku warzyw na patelnię. W sam raz na dzień, kiedy nie chce nam się długo stać w kuchni. 500g warzyw na patelnię400g schabu (może być każde inne dowolne mięso)200ml śmietany 18%2 łyżki koncentratu pomidorowegoulubione przyprawy w sporej ilości sól, pieprz, olej1. Warzywa podsmażamy, posypujemy solą i pieprzem(...)śmietanki dodajemy ulubione przyprawy. Kiedy warzywa będą gotowe wlewamy je na patelnię, trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty. 2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy (u mnie: sól, pieprz, papryka słodka i ostra). Smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy.3. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 1/2 przygotowanego schabu, następnie 1/2 warzyw. Czynność powtarzamy, całość posypujemy startym żółtym
Szefowa kuchniDanie to łączy w sobie składniki znane z różnych kuchni z basenu Morza Śródziemnego. Jest ono proste w samej konwencji, pełne kolorowych warzyw i sycące dzięki makaronowi. Postanowiłem wzbogacić smak zapiekanki poprzez dodanie tradycyjnego bułgarskiego sera szopskiego (Бяло сирене) z mleka koziego, którego Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki(...)odrobiną oliwy i dodać roztarte nitki szafranu. Wrzucić marchewki i podpiekać przez 5-7 minut. Cukinię i bakłażana pokroić w półksiężyce. Wrzucić na patelnię do marchewek. Smażyć aż warzywa zmiękną. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Na osobnej patelni podsmażyć papryki, uprzednio pokrojone w dużą kostkę. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo i porozdzielać na niewielkie różyczki. Cebulę pokroić
Food Squarejada raz na tydzień, nadzianego gałązkami rozmarynu i z rożna. Jeśli jednak ma się takiego kurczaka orginalnego , to się go robi w domu, z piekarnika w towarzystwie- albo mieszanki warzyw albo samych ziemniaków. My sobie dziś zrobimy ćwiartki kurczaka z warzywami IglotexW piekarniku tradycyjnie, aby nic nam z tego dobra nie uciekło. Dlatego po raz kolejny, do mojego dania(...)Dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Tak przygotowanego i przegryzionego kurczaka przełóż do brytfanny i posyp tymiankiem.Do miski ,w której się marynował kurczak, jako , że zostalo trochę marynaty, wsyp warzywa na patelnie po włosku Iglotex i wymieszaj dokładnie. Dołóż do kurczka i delikatnie wymieszaj wszystko i poukładaj jak należy.Jeśli chcesz dolej około pół szklanki wody.Zamknij pokrywę- lepiej dusić
Z Kuchni Do Kuchnichłodne zimowe dni nie kuszą nas sałatki, natomiast wszyscy z przyjemnością jemy coś rozgrzewającego, więc wrzucamy warzywa na ruszt ;) Nasza mieszanka grillowanych warzyw ma same zalety - jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Obok papryki i cukinii znalazła się w niej kalarepka i seler naciowy. Składniki: kalarepka 1 szt papryka czerwona 1 szt papryka żółta 1 szt seler naciowy kilka łodyg cukinia(...)przyprawy: sól, papryka słodka, kolendra, oregano, majeranek, pieprz lub ulubiona przyprawa grillowa olej lub oliwa z oliwek 2 łyżki Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy. Cukinie i selera naciowego kroimy na plasterki, kalarepkę "na zapałkę", paprykę w kwadraty. Pokrojone warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami i mieszamy. Przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni do lekkiego przyrumienienia
głodny alergikczasie śniegu już nie było ani grama. Także za oknem brzydka i ponura jesień. Dzisiaj mam trochę więcej czasu,to zrobię zgodnie z pogodą zupę - krem z warzyw, które zimują w piwnicy. Będę potrzebowała po 2 dwie sztuki: Składniki:marchewka pietruszka ziemniakpor selerPoza tym: łyżka sosu sojowego łyżka gęstej śmietany(...)łyżeczka mielonego imbiru pół szklanki soku pomarańczowego sól, biały pieprz duża łyżka masła 1,5 litra bulionu Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa oprócz pora obrać i ugotować w bulionie do momentu zmiękczenia, ok. 30 min. Pory pokroić w plasterki dusić na maśle. Dołożyć do gotujących warzyw. Sos sojowy, śmietanę i sok pomarańczowy dokładnie wymieszać. Dolać
pieprzny smaczekpyszny obiadek. Ja podałam danie z sałatką cezar, tylko wersją bez kurczaka , idealnie pasują do niego opiekane ziemniaczki lub frytki. Polecam. Piersi z kurczaka w miodowym sosie z warzywami Składniki: dwie piersi z kurczaka 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej 8-9 średnich pieczarek ½ marchewki 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu winnego(...)dwie połówki. Przyprawiamy sosem sojowym, przyprawą gyros, ostrą papryką i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Możemy mięso również przygotować dzień wcześniej aby było bardziej aromatyczne. Warzywa kroimy w słupki. Podsmażamy na odrobinie oliwy, do miękkości. Kurczaka przekładamy do patelnię grillową i smażymy na oliwie. W misce mieszamy keczup, miód i ocet winny. Dodajemy do podsmażonych warzywa
Mania Gotowaniaograniczenie cukru, soli, a także tłuszczu (głównie oleju) i wszelkich pustych kalorii. Kilka propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami , zimowa sola sauté , nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym , delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem , proste i szybkie, wegetariańskie leczo , zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną(...)soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :) Roladki z polędwicy wieprzowej nadziane cukinią oraz kolorową papryką (porcja dla 2-3 osób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki
Ratunku obiaddzisiejsze w wersji wytrawnej. Idealne jako lekki, dietetyczny obiad. Przygotowane na mące orkiszowej, bez dodatku pszenicy, bez jajek, z dodatkiem mleka owsianego lub ryżowego. U nas z farszem z warzyw po chińsku. Pychotka ! Polecam bardzo gorąco ;-) Z jednej porcji wychodzi ok.8-9 sztuk. Składniki: - 2 szklanki mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 1 szklanka mleka owsianego, ryżowego lub zwykłego - ok.1(...)szklanki wody gazowanej - szczypta soli - 0,5 łyżeczki oleju kokosowego lub oleju +dodatkowo: - 1opakowanie mrożonych warzyw po chińsku (bez przypraw) - świeżo mielone chili - szczypta soli - trochę wody - olej kokosowy lub inny olej do smażenia naleśników Do miski (kwartki) wsypać mąkę. Mieszając dodawać mleko (u mnie owsiane) oraz wodę, do uzyskania pożadanej konsystencji (u mnie było to 1,5 szklanki, preferujemy
Smaczne Zdrowebidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Wiosennych makaronów ciąg dalszy. Dziś zapraszam na makaron garganelli z białym ragu i warzywami. Ragu to nic innego jak sos boloński, natomiast białe ragu to sos boloński bez pomidorów. Moje ragu przyrządziłam z mielonej cielęciny, jest “lżejsze” i lepiej komponuje się z warzywami. Przepis(...)przez zrolowanie na rowkowatym grzebieniu gotowego makaronu. Dzięki tej czynności makaron jest dobrze sklejony i świetnie łączy się z podanym z nim sosem. Makaron garganelli z białym ragu i warzywami Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu garganelli Na ragu: 200 g mielonej cielęciny 1 marchewka ¼ cebuli ¼ łodygi selera ¼ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy Sól, pieprz, warzywko do smaku
Mia Cucina SofietaWarzywa pieczone z kurczakiem.....zdrowo I smacznie :) Mnóstwo witamin, niezapomniany smak :) Zaczynamy ... Składniki: ok 0,5 kg młodych ziemniaków 6 marchwi 1 czerwona cebula 1 cukinia 0,5 kalafiora 6 udek z kurczaka Sos: ok 50 ml oliwy z oliwy 1 łyżeczka rozmarynu 3-4 ząbki czosnku papryka, pieprz, sól Robimy sos: oliwę, rozmaryn, czosnek, pieprz , paprykę(...)sól- mieszamy w miseczce. Warzywa pluczemy- kroimy I wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Polewamy warzywa połową oliwki. Piekarnik nagrzewamy do 220 C. Pieczemy warzywa ok 45-60 min. Co 15 min przewracamy je. Udka płuczemy I smarujemy oliwką. Wkładamy do piekarnika na 25 min, odwracamy - 15 min. I jeszcze raz odwracamy na 5 min I gotowe. Gotowe
Smaki Edytywiększości domów ryba kojarzy się jedynie w postaci kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość wdzięczne do wielu potraw z udziałem warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów(...)Jednemu albo dane połączenie smakuje albo nie. Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości. Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów
Fabryka pomysłówGrillowane warzywa są świetnym dodatkiem do pieczonego Kurczaka czy innych mięs. Są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo aromatyczne poprzez dodatek ziół. Można je przygotować w piekarniku, na patelni grillowej w domu czy na grillu na Świerzym powietrzu. Grillować można naprawdę wiele warzyw, ja użyłem do tego cukinii i bakłażana. Składniki: Cukinia, Bakłażan, Olej z oliwek, Sól(...)pieprz, Oregano, Tymianek (wy możecie użyć waszych ulubionych ziół) Przygotowanie: Warzywa płuczemy, kroimy na plastry o grubości około centymetra . Wrzucamy je do miski, zalewamy trzema łyżkami oliwy z oliwek i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy, by zioła pokryły, każdy plasterek warzyw. Na rozgrzanej i suchej patelni grillowej układamy warzywa i grillujemy . Po 1 minucie z każdej ze stron. Smacznego PS. Wasze komentarze
cookplJeśli poszukujecie szybkiego sposobu na drugie danie składające się z mięsa i warzyw, to polecam to danie. Wystarczy pokroić warzywa, mięso posypać przyprawami, całość zapiec w piekarniku i gotowe :) Można oczywiście łączyć różne warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki:1 duża pierś z kurczaka5-6 średnich ziemniaków1 cebula1 papryka2(...)paski.4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki.5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem.6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem.7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę i piec w 190 st. C do momentu, aż ziemniaki będą
Kuchnia domowa Animiski lub głębokiego talerza i zalewamy wrzątkiem 0,5 cm ponad jego poziom, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut.Sałatę mini rzymską myjemy.Jak woda się wchłonie, a warzywa skończą się parować, dokładamy pieczarki i pora do kuskusa, wrzucamy również natkę i szalotkę. Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołami dalmatyńskimi, polewamy sokiem z połowy cytryny i wlewamy łyżkę(...)oliwy z oliwek z oregano i wszystko dokładnie mieszamy.Nakładamy na talerz sałatę mini rzymską i na nią wymieszany kuskus z warzywami, kładziemy również pomidorki cherry. Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego.Adam
Parowar Facetapomidorów, ogórków i chrupiącej sałaty. Pochrupałabym marchewkę i rzodkiewkę. Echhh...Tymczasem trzeba zadowolić się tym, co mamy i co choć trochę ucieszy oko i podniebienie. Co powiecie na warzywa z jajkiem i szynką w galarecie?Do przygotowania galaretki wykorzystałam...rosół z kaczki, pozostały z obiadu. Można jednak użyć tradycyjnego, z kurczaka lub wołowiny. Żeby odtłuścić wywar, wstawiam(...)lodówki do schłodzenia. Wtedy na powierzchni zbierze się nadmiar tłuszczu, który łatwo można zebrać. Składniki galarety:około 1 litr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw,żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu,ugotowane warzywa z wywaru: marchewka, pietruszka, seler,groszek konserwowy,ogórki konserwowe,cieniutko pokrojona w plastry szynka,jajka ugotowane na twardo,zielona
Codzienna kuchnia niecodziennaKaszka kuskus z warzywami i mozzarellą...Prosta i szybka do przygotowania.Idealna zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs.Pyszna, delikatna i zdrowa.Każdy kto jej spróbuje, pokocha ją od razu!Składniki:Opakowanie kaszki kuskus (około 300g);1 średnia, biała cebula;1 średnia, czerwona cebula;1 średnia, czerwona papryka;1 średnia, żółta papryka;1 kulka mozzarelli o wadze 125g(...)pokroić w drobną kostkę.W woku, lub na dużej patelni rogrzać oliwę/olej. Na rozgrzaną oliwę/olej wrzucić cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać paprykę i razem podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Cebulę i paprykę lekko osolić.Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Mozzarellę odsączyć z zalewy i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do podsmażonych, miękkich warzyw doddać kuskus
Gospodyni Miejskamoim ulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie, jak zwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje(...)bakłażana i całość chwilę smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy kapary oraz przekrojone na pół oliwki i dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki (bądź świeże) i dusimy warzywa przez 8-10 minut- tak by zachowały swoją jędrność. Możemy doprawić jeszcze szczyptą soli bądź pieprzu. Puree z ziemniakówZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 20-25 minut, następnie odlewamy wodę
Mango Papajadopisze szczęście i również zostaną obdarowani niespodziankami od firmy.No a teraz do konkretów, zapraszam na moje danie:Składniki:1kg ugotowanych ziemniaków2 jajka1/2 szklanki mąkiłyżka solifarsz:1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po staropolsku1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po polsku1 jajkosól,pieprz10 dag żółtego seraWykonanie:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, ok 1 łyżeczki(...)potarty zólty ser. Dokładnie mieszamy. Na każdy kwadrat nakładamy ok łyżkę farszu.Składamy na pół. Ściskamy brzegi. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy na wczęsniej usmażonych warzywach mieszance Iglotex- warzywa po polsku
Z Majeczką w kuchnismażymy około 2 minuty, pozostały czosnek, imbir, cebulki i pieczarki. Przełożyć do miski.Następnie usmażyć paski zamarynowanego kurczaka, marchewkę i paprykę i również przełożyć do miski. Na koniec warzywa miękkie pomidorki i ogórek. Dokładamy do warzyw i kurczaka i dodajemy makaron. Całość wymieszać.Z żółtka usmażyć omlet, pokroić w cienkie paseczki.Usmażonego kurczaka z warzywami rozłożyć na talerzu, na wierzch
Kulinarny karnet Christopherafood, na jeden kęs.Polecam! Poza tym dzisiaj cala Polska smaży naleśniki , wiec i ja przyłączyłam się do tej akcji, postanowiłam przygotować naleśniki wytrawne : naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami. Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami, oraz serem okazały się bardzo smaczne, do tego są efektowne, będą ozdobą stołu. Składniki: - 2 naleśniki wg tego przepisu: 1/2 szklanki kefiru 1 jajko(...)zdatną do smarowania, doprawiamy chili. Serem smarujemy naleśniki. Na serze rozrzucamy sałatę, Jajka gotujemy na twardo (8 minut), obieramy i kroimy w ćwiartki, po czym układamy na sałacie, posypujemy warzywami. Całość dokładnie rolujemy, dociskamy i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na godzinę. A potem, kroimy naleśniki w krążki i jemy ze smakiem! The post Naleśniki koperkowe z jajkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOdkąd zrodził się u mnie pomysł pisania bloga, wiedziałam, że przepis na makaronowe muszle z grillowanymi warzywami na pewno się na nim znajdzie . Jest to potrawa, która nigdy mi się nie nudzi i za każdym razem zajadamy się nią z mężem ze ogromnym smakiem. Jest to także ciekawa propozycja na przystawkę, gdy przyjmujemy gości na obiedzie. Danie wegetariańskie(...)trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają się wręcz słodkie, a w kombinacji z makaronem i lekko kwaskowym sosem pomidorowym tworzą przepyszną całość. Potrzebujemy: - 15 dużych muszli makaronowych - 1 cukinia, pokrojona w plastry - 1 czerwona papryka, pokrojona w szerokie paski - 1 żółta papryka, pokrojona w szerokie paski - 1 duża
W mojej holenderskiej kuchninaczyniu żaroodpornym podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut. Warzywa: Marynatę pozostałą na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości(...)Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika. Polewamy go miodem i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia). Warzywa na patelni mieszamy. Kurczaka wyciągamy z piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa, na warzywa wykładamy kurczaka. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiswoje danie. Smacznego! Składniki : * po jednym filecie z ulubione ryby - u mnie był morszczuk * kilka plasterków cytryny * łyżeczka oleju lnianego * gałązka koperku * sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku * warzywa na patelnie bądź ulubiony mix warzyw Przygotowanie : Na kawałku foli układamy rybę, delikatnie smarujemy olejem lnianym bądź oliwą z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy(...)kilka plasterków cytryny oraz koperek. Można dodać też czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość szczelnie zwijamy. W garnku do gotowania na parze układamy warzywa oraz rybę. Wlewamy trochę wody. Przykrywamy i parujemy około 10 minut. Rybę podajemy na warzywach, polewamy sosem, który nam się zrobił podczas parowania ryby
Magiczne Życie MartyDzisiaj przedstawiam Wam szybkie i smaczne połączenie obiadowe: pierś kurczak na parze i ryż z warzywami na patelnię. Polecam je, gdy chce się zjeść coś szybko na ciepło. Nie potrzeb tu też wielkiej wprawy kulinarnej. Składniki: pierś kurczaka 2 torebki ryżu opakowanie mrożonych warzyw na patelnię pieprz, sól curry, przyprawa do kurczaka Wykonanie: 1. Pierś kurczak podzielić na porcje(...)Ugotować dwie torebki ryżu w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (u mnie to zawsze 13 min.) 3. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić zamrożone warzywa, przykryć pokrywką i mieszać co jakiś czas, by nie przywarły do dna. Gdy się rozmrożą doprawić solą, pieprzem i curry. 4. Warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem. Podawać z parowanym kurczakiem
Pasja Smakukoperku dzięki czemu nabrała cudownego aromatu. W garnku znalazło się również miejsce na malutkie pulpeciki dzięki czemu zupa stała się ciekawsza. Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki 1 mały seler 6 marchewek 2 pietruszki 6-8 ziemniaków sól, pieprz(...)wody wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę mniejszą lub większą w zależności od upodobań. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, można dodać trochę posiekanego koperku.i formujemy małe kuleczki. Gotowe pulpeciki wrzucamy do warzyw gdy woda zacznie wrzeć. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. warzywa powinny być
Przysmaki KarolkiUwielbiam pieczone warzywa z ziołami. Zapach czosnku I ziół w kuchni podczas pieczenia, pobudzi chyba każde kubki smakowe :) Nie mówimy o tym , że warzywa się zdrowe I powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi dawkę witamin I energii, by móc się cieszyć życiem I rozdawać szczeście :) No to zaczynamy : Składniki: Podudzia kurczaka- w zależności od potrzeby 5 marchwi 1-2 pietruszki(...)ząbki czosnku rozmaryn tymianek Wykonanie: Podudzia doprawiamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika na 200 C na 30 min. Wyciągamy , odwracamy kurczaka, doprawiamy I wstawiamy na 15-20 min. Gotowe. :) Warzywa-Marchwe I pietruszkę kroimy w talarki. Ziemniaki na pół. Polewamy oliwka z ziołami. Wkładamy do piekarniaka na 200 C na 35-40 min- lub do momentu kiedy warzywa są gotowe
Smaki EdytyCały tydzień proponowałam Wam słodkości na Tłusty Czwartek. Teraz czas trochę na zdrowe jedzenie. Dzisiaj ryż z ziołami prowansalskimi, dodatkiem warzyw i sezamem. Coś na włoską nutę, ale bez makaronu. Może i Wam zasmakuje tak jak mi. Składniki : * torebka dowolnego ryżu * 3 łyżki oliwy z oliwek * duża łyżka ziół włoskich,prowansalskich * warzywa mrożone * kieliszek białego wina * bulion drobiowy * sól(...)pieprz Przygotowanie : Na rozgrzaną oliwę wrzucam zioła i warzywa, przesmażam. Wsypuję surowy ryż, dolewam kieliszek białego wina. Co jakiś czas podlewam bulionem, aż do miękkości ryżu. Dodaję sól i pieprz do smaku i na gotową porcji ryżu z warzywami posypuję sezamem
Magiczne Życie Marty