warzywa - 14856 przepisów (strona:9/991)

powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze 210

Dodać papryki, cukinię, bakłażan i czosnek, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, wino lub bulion. Mąkę kukurydzianą rozrobić z niewielką ilością wody na gładką pastę, dodać do warzyw. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , zagotować.Włożyć połowę warzyw do misy wolnowaru, na nich ułożyć mięso, przykryć pozostałymi warzywami. przykryć i gotować na programie(...)Jeżeli po ugotowaniu sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy go przenieść na patelnię i odparować. Mięso dzielimy na 4 porcje i podajemy z tłuczonymi ziemniakami i warzywnym sosem.Uwagi: Warzywa wyszły świetne, mięso bardzo miękkie, ale następnym razem zamiast boczku dam może karczek, jednak mniej tłusty

Stare Gary
Tarta z grillowanymi warzywami 183

tarta jest znakomita. Wymaga trochę pracy gdyż warzywa dobrze jest wcześniej lekko podsmażyć na grillowej patelni, ale efekt jest i pyszny i dla oka miły - polecam!składniki1 płat gotowego ciasta francuskiego wielkości naszej foremki1 nieduża cukinia5 kwiatów cukinii (opcjonalnie)2  pomidory, różne gatunki - dałam jeden czerwony, jeden żółtykilka pomidorków koktajlowych1/2 czerwonej cebuli1 opakowanie serka Almette z ziołami1 jajkoszczypiorekbazyliapieprz, sólprzygotowanie(...)Warzywa umyć. Cukinię, nieobraną, pokroić na cienkie, podłużne plastry, przy pomocy obieraczki do warzyw. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pomidory duże pokroić na plastry grubości ok 1 cm, koktajlowe zostawić w całości.  Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć krótko  - ok 1 - 2 minut, cukinię , tak aby tylko zmiękła. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni króciutko obsmażyć kwiaty

Stare Gary
Flawonoidy-kolorowa wartosc warzyw i owocow 156

jest do dzisiaj.Poniewaz i mojemu blogowi przyswieca idea zdrowego odzywiania ,nie moglo wlasnie tu zabraknac tak waznej wzmianki o flawonoidach,a tym samym odpowiedzi na pytanie,dlaczego warto jesc warzywa i owoce?Dlatego koniecznie przeczytajcie,zapraszam do lektury. Flawonoidy to organiczne substancje chemiczne wystepujace w roslinach.Zwiazki flawonowe (zwane rowniez flawonoidami lub bioflawonoidami) chronia komorki roslinne przed chorobami i szkodliwym dzialaniem(...)pochodzi od greckiego slowa phyto-roslina),ktore znajduja sie w roslinach.Jest ich okolo 8000,z tego 500 juz dobrze poznane i opisane. Wystepuja min. w owocach (szczegolnie cytrusowych),warzywach (np.pomidor,brokul,szpinak,jarmuz),kaszy gryczanej,roslinach staczkowych (np.soi),herbacie i czerwonym winie.Substancje te czesto sa kolorowe i nadaja owocom jagodowym czerwone i granatowe zabarwienie,a cytrusowym pomaranczowe i zolte.Gromadza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa z piekarnika - dietetycznie 186

Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu.Smakują wyśmienicie same,mogą stanowić rownież idealny dodatek do mięsa lub ryby.Ten sposób przygotowania warzyw daje nieograniczone możliwosci w doborze składników.Kompozycje warzyw zmień i dopasuj do własnych upodobań smakowych.Warzywa upieczone w piekarniku mają ogromną przewagę smakowa nad tymi z "wody"i zachowuja wiecej wartości odżywczych.Sa słodkie,soczyste(...)gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm paskipomidory pokroić w ćwiartkicukinie pokroić w grube słupkiczosnek przekroić w poprzek na pół ugotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym,dołożyć przygotowane warzywa,skropić całość oliwą lub olejem,sola,pieprzem dołożyć ziołapiec w piekarniku nagrzanym do 200°C okolo 30-40 minut,az sie Ladnie zrumienią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa korzeniowe z piekarnika 231

Właśnie teraz jesienią warto odkryć smak warzyw korzeniowych,szczególnie tych nie za często goszczących na naszych talerzach jak pietruszka czy pasternak.Pietruszka najczesciej ląduje w rosole lub zalega szafki kuchenne.Pieczenie wydobywa z tych pospolitych warzyw niezwykłą słodycz i wyjątkowo intensywny aromat,a przy okazji tworzy apetyczną,brązową skorupka.Szczególnie teraz,gdy jest coraz chłodniej warto przygotować potrawy z piekarnika,pozyskamy(...)sposób więcej energii jang potrzebnej do ochrony przed zimnem.Najwiekszy atut tak przygotowanych warzyw to prostota i praktycznie żadnego wysiłku,bo robia się same.Są świetnym dodatkiem do każdego obiadu,smakują wyjatkowo dobrze z rybami lub delikatną piersią z kurczaka.Przygotowałam je równocześnie z łososiem,na dolnej szynie piekarnika piekłam warzywa (przepis tutaj) na środkową szynę pod koniec pieczenia dołączył łosoś

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karczek w warzywach 190

delikat do mięs(po troszku), układamy warstwami plastry karkówki, każdą warstwę posypujemy przyprawamii dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę.   W tym czasie przygotowujemy warzywa:-3 marchewki-2 cebule-2 papryki-kilka suszonych pomidorów-ząbek czosnku   Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka.   Obsmażamy karkówkę(...)łagodnego ketchupu.   Na patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli,a następnie paprykę i suszone pomidory.   Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę.   Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C.   Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami

Maminek kulinarny
Kotleciki w warzywach 146

Mało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach.-0,5 kg mielonego mięsa-puszka cieciorki lub fasolki-puszka drobnego groszku-kilka ugotowanych marchewek-papryka-cebula-2-3 ząbki czosnku-słoiczek koncentratu pomidorowego-olej-przyprawy warzywko, barbecue, delikat do mięs   Odsączamy groszek i cieciorkę.Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę.   Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę(...)Przyprawiamy do smaku warzywkiem i przyprawą barbecue.Dokładnie mieszamy.Formujemy małe kotleciki.   Kotleciki smażymy na niewielkiej ilości oleju i zdejmujemy je z patelni.   Na patelnię wsypujemy warzywa. Delikatnie posypujemy warzywkiem i delikatem do mięs.Smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu.   Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ok. 0,5 l wody i wlewamy do warzyw

Maminek kulinarny
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 149

marzenie.Potrzebne składniki:-torebka ryżu 100 g-filet z kurczaka-2 jajka-2 łyżki mąki-2 łyżki jogurtu naturalnego-odrobina sody oczyszczonej-przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz)-warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska)   Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka przez ok. 30 minut a następnie wysypujemyz woreczka i studzimy.   Filet również gotujemy(...)wodzie z dodatkiem warzywka. Ostudzony kroimy na drobne kawałkioraz przyprawiamy przyprawą kebab-gyros i delikatem do mięs. Skrapiamy olejem.   Warzywa kroimy według uznania, my pokroiliśmy:-kapustę pekińską na drobno-ogórek i pomidor w półplasterki-cebulę w ćwierćplasterki-paprykę w kostkę   Musimy też przygotować sos tzatziki (tak, jak do bagietki z warzywami).       Zabieramy

Maminek kulinarny
Łopatka w warzywach 157

Więcej warzyw niż mięsa czyli łopatka duszona w marchewce z groszkiem i cebulą.Składniki:-ok.60 dkg łopatki-5 marchewek-1 cebula-3 ząbki czosnku-puszka groszku-sól-pieprz-olej-5 dkg masła-przyprawa warzywna  Mięso kroimy na nieduże porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy olejem. Odstawiamy na pół godziny.   Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę a czosnek(...)niewielką ilością oleju podsmażamy do zrumienienia przygotowaną łopatkę.   Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wykładamy marchewkę z cebulą i czosnkiem. Dodajemy masło i podsmażamy warzywa do zeszklenia cebuli na niewielkim ogniu.Dokładamy groszek,chwilę podsmażamy a następnie dolewamy pół szklanki wody. Mieszamy i przekładamy warzywa do naczynia przykrywając nimi mięso.Naczynie przykrywamy i wstawiamy

Maminek kulinarny
Zupa krem z pieczonych warzyw 257

Moja dzisiejsza zupa powstała spontanicznie, kiedy się okazało, że po weekendzie niewiele zostało w lodówce. A z tego co zostało postanowiłam ugotować zupę. Pieczenie warzyw wydobywa z nich smak i aromat, którego nie uzyskamy przez samo gotowanie. Wybór warzyw, które wykorzystałam był dość przypadkowy (skromna zawartość mojej lodówki). Doskonale sprawdziłyby się też dynia, cukinia, bakłażan, burak. Taką zupę możemy(...)wkładamy całe pomidory, papryki, obraną cebulę, czosnek w łupinkach, obrane i pokrojone marchew i batat. Skrapiamy oliwą i pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.Upieczone warzywa obieramy, pozbawiamy szypułek, gniazd nasiennych i rozdrabniamy blenderem. Do warzyw wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez chwilę i możemy podawać

Smakowity Blog Kulinarny
Kuskus z warzywami na ostro 228

Kuskus z warzywami na ostro...Zdrowa i smaczna kaszka kuskus.Otoczenie szpinaku, cebuli, szczypiorku i papryk.Aromatyczna przyprawa garam masala.Kwasowość soku z cytryny i świeżość natki pietruszki.Gwarancja niezapomnianego doznania smakowego.Zapraszam!Składniki:300 g kaszki kuskus;2 czubate łyżki masła;2 łyżki oliwy;2 średnie cebule;Pęczek szczypiorku;1 duża czerwona papryka;2 czerwone papryczki chili;150 g świeżego szpinaku;1 łyżka(...)umyć, posiekać.Na patelni rozpuścić masło z oliwą. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie dodać szczypiorek, paprykę, papryczki chili i szpinak. Przyprawić garam masala. Całość dusić, aż warzywa będą miękkie.Gdy warzywa będą miękkie dodać kaszkę kuskus i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia.Dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać

Gospodyni Miejska
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 192

seler obierz, umyj i pokrój na cienkie paski, ser również pokrój na sztabki.Nie muszą być idealne. Na rozbitym kotlecie  rozłóż troszkę kapusty, połóż na nią szynkę i warzywa z serem, w ilości takiej aby było możliwe zwinięcie mięsa w rulonik.Zwijamy w ruloniki i każdy taki pakunek spinamy wykałaczką.DALSZE OSIEM ROLADEKsmarujemy musztardą, najlepiej ostrą, kładziemy kawałki selera, papryki(...)dodałam kawałek papryki co mi została z roladek, ale jak nie masz, też jest ok) kroimy na kawałki.Obrzynki ze schabu smażymy na gorącej patelni, dodajemy po chwili warzywa, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i ząbek czosnku,chwilę podsmażamy po czym wlewamy nasz wywar grzybowy.Jak nie masz skrawków, to podsmaż same warzywa, dodaj koncentrat,czosnek i wywar.Zalej tym wszystkim roladki, dodatkowo

Pasje Jolki
Kurczak pieczony z warzywami 283

Pyszna propozycja dla miłośników dań jednogarnkowych - kurczak pieczony z warzywami. Chwila krojenia - a potem samo się robi :)SKŁADNIKI 4 kawałki kurczaka (np.udka)5 dużych ziemniaków2 czerwone cebule1 czerwona paprykagłówka czosnkusól, pieprz, czerwona paprykatymianekoliwa z oliwekPRZYGOTOWANIEKurczaki solimy, doprawiamy pieprzem, papryką i tymiankiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.  Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy solą i tymiankiem. Przykrywamy(...)cebule w ćwiartki.  Dorzucamy ząbki czosnku- w łupinkach. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy.Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odsuwamy warzywa na boki. Pieczemy jeszcze przez 10-15 minut,aż skórka się zarumieni.Podajemy kurczaka z warzywami (odsączonymi na papierowym ręczniku z tłuszczu) .Czosnek upieczony w łupinkach możemy wycisnąć nożem i rozsmarować

Moje Kuchenne Rewelacje
Indyk z grillowanym serem na warzywach. 166

minuty z każdej strony. Na tej samej patelni  grillować ser halloumi, następnie ser położyć  na grillowanym indyku i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Warzywa pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić  ząbek czosnku, który po chwili wyjąć.  Smażyć  w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka(...)cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym.  Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze i na warzywa położyć wyjętego z piekarnika indyka. Całość smażenia warzyw to około 8 minut, lubię warzywa chrupiące

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z dyni i warzyw z rozmarynem 193

Niedawno na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszną zupę krem z dyni , zupę krem z kukurydzy. Dzisiejsza zupa z dyni i warzyw z rozmarynem i serem smażonym to mój hit na pyszną sezonową zupę wielowarzywną w postaci kremu o gładkiej konsystencji, idealną w smaku, z lekką nutą pikanterii za sprawą pieprzu cayenne i chipsów z chorizo. Składniki na 4 porcje(...)rosołu lub bulionu Sól , pieprz cayenne Dynię obieramy, wydrążamy, usuwamy pestki, miąższ kroimy na małe kawałki. Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. W żeliwnym garnku układamy warzywa, doprawiamy solą, pieprzem cayenne, dodajemy kilka gałązek rozmarynu i skrapiamy wszystko oliwą. Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni o. 45 minut, pod koniec pieczenia dodajemy smażony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowane warzywa. 194

Bardzo zdrowy dodatek do dań mięsnych lub po prostu przekąska po szkole, lub pracy. Składniki: Dowolne warzywa ( u mnie: kabaczki i papryka) Dressing: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sok z pomidora sól Przygotowanie:  Warzywa myjemy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, wyciskamy sok z połowy pomidora i wyciskamy(...)pomocą praski czosnek. Odstawiamy na 5 minut.  Rozgrzewamy grill (250 stopni) i wstawiamy warzywa na 5 minut. Po pięciu minutach przewracamy warzywa i ponownie pieczemy 5 minut, tą czynność powtarzamy jeszcze dwa razy.  Przez serwowaniem polewamy sokiem pozostałym na dnie blachy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Pikantny ryż z warzywami. 206

Ryż z sosem chilli i warzywami, to naprawdę boskie połączenie. Sos chilli jest chyba najczęściej używany przez mnie sos, bo zawsze dodaje do dania fajną nutkę pikantności. Składniki: 100 g ryży Mieszanka warzyw (400 g) 2 łyżki słodkiego sosu chilli szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie:  Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy sos chilli, 2 szklanki wody, mieszamy i dusimy(...)minut. Do warzyw dodajemy ryż, mieszamy, solimy i pieprzymy, i gotujemy pod przykryciem 30 minut.  Przed serwowaniem posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 140

Dziś kolejne typowe hiszpańskie danie. W Hiszpanii najbardziej popularne są empanadillas nadziewane tuńczykiem i pomidorami i właśnie te moje dzisiejsze,  z  duszonymi warzywami i tuńczykiem. Niestety w Polsce nie spotkałam się nigdzie z gotowym ciastem na te pierożki, więc robię je tylko, gdy ktoś może mi je przywieźć z Hiszpanii. Kiedyś spróbowałam zrobić to ciasto sama(...)można robić na  2 sposoby: smażyć w głębokim tłuszczu i upiec w piekarniku. Dziś wybrałam tę drugą opcję, mniej kaloryczną. Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem Składniki na 16 sztuk: 1 opakowanie gotowych blatów na empanadillas 100 g cebuli 150 zielonej papryki 250 g pomidorów 100 g cukinii 15 g czosnku 1 puszka tuńczyka

Kulinarne przygody Gatity
Ajwar, pasta z pieczonych warzyw 175

ajwar, bardzo smaczna pasta czy też sos przygotowany na bazie pieczonych warzyw: papryki i bakłażana. Potrawa ta wywodzi się z kuchni bałkańskiej i różni się nieco swoim składem w zależności od regionu. Moja dzisiejsza propozycja nie zawiera na przykład pomidorów. Równie dobrze smakuje na ciepło, jaki na zimno. Możemy ją robić na bieżąco, albo zawekować  w słoikach, żeby pozostała(...)nami na dłużej. Jest doskonała do wszystkich mięs, ale ja najrzadziej ją lubię z kawałkiem wiejskiego chleba. Ajwar,  pasta z pieczonych warzyw Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 800 g czerwonej papryki 500 g bakłażana 3 ząbki czosnku 1 łyżka  octu winnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka z pełnoziarnistego makaronu i warzyw 239

Zapiekanka, którą można zaliczyć do dań awaryjnych np. w sytuacji gdy w lodówce trochę pusto. O tej porze roku bardziej wskazane byłoby użycie świeżych warzyw. Z braku czasu skorzystałam z mieszanki Hortex "Warzywa na patelnię". 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego świdry 1 opakowanie "Warzyw na patelnię" (z mieszanki odłożyłam ziemniaki) ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki(...)dente, odcedzić. Mieszankę warzywną przesmażyć zgodnie z opisem na opakowaniu. Mąkę przesmażyć na oleju z cebulą, rozprowadzić mlekiem. Przyprawić Kucharkiem, pieprzem i czosnkiem. Powstały sos wymieszać z makaronem, warzywami i połową sera. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Roztrzepać jajka ze śmietaną i pozostałym serem, przyprawić solą i pieprzem, wylać na makaron. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni

Praktyczna pl
Wrapy z tuńczykiem i warzywami 156

Lubicie tortille? Ja uwielbiam... gdy tylko mam czas to robię je sama i napełniam ulubionymi składnikami. Podstawą są warzywa, do tego kurczak lub np. tuńczyk, tak jak w tym przypadku. Gdy dania są kolorowe, jest znacznie więcej chętnych do jedzenia:) Ja robię tortille z mąki kukurydzianej, ale można też użyć razowej, będą zdrowsze. Równie smaczne będą ze zwykłej mąki(...)wodzie, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki czarnych oliwek, 1/2 główki sałaty. Sos: 1i1/2 łyżki oleju rzepakowego, ćwierć łyżeczki skórki cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz. Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć do miseczki, odstawić. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, oliwki zaś przepołowić, wymieszać ze szczypiorem. Tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmieszać

Z miłości do słodkości
Kurczak z warzywami na ostro 252

serii dania błyskawiczne - przepis na kurczaka z ryżem i warzywami na ostro  SKŁADNIKI podwójna pierś kurczaka 1 duża cebula 400g chińskiej mieszanki na patelnię oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz papryka ostra w proszku chili w proszku sosu sojowy ciemnego 2 woreczki brązowego ryżu PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie(...)Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka. Smażymy kilka minut na dużym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem.  Dodajemy mrożone warzywa, 2 łyżeczki ostrej papryki, szczyptę chili i 2 łyżki sosu sojowego. Mieszamy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 12 minut, aż warzywa zmiękną. Podajemy z ryżem

Moje Kuchenne Rewelacje
Faszerowane warzywa 236

Najprostszy chyba przepis na faszerowane warzywa - można wykorzystać cukinię i paprykę , ale też np. patisona Zarówno faszerowana cukinia, jak i faszerowana papryka jest pyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI  1 duża cukinia (ok.700g)           lub 2 małe 2 papryki czerwone 1 cebula 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 woreczek ryżu sól(...)oleju i dodajemy mięso. Rozdrabniamy je, przyprawiamy solą, pieprzem  i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy. Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką.  Podlewamy warzywa niewielką ilością wody. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak z warzywami po staropolsku 211

lenia każdy może czasem miec! Mój brat leń tym razem odwiedził mnie. Z pomocą przyszedł IGLOTEX z mieszanką warzyw :) Jestem zadowolona. Obiad lekki ale sycący. Smakował zarówno mnie jak i mojemu synowi. Składniki na 2 osoby: 1 pojedynczy filet z kurczaka 450 g (1 opakowanie) warzyw po staropolsku IGLOTEX kilka listków świeżej szałwii masło  pieprz papryka ostra mielona * zamiast(...)gotowej mieszanki możemy użyc następujących warzyw: ziemniaki, cebula, pieczarki, por, papryka czerwona, papryka żółta, natka pietruszki Wykonanie: W woku  rozpuściłam masło, na które wrzuciłam pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Obsmażyłam mięso, potem wrzuciłam na nie zamrożoną mieszankę warzyw po staropolsku, przykryłam i dusiłam około 15 minut. Co jakiś czas mieszałam. Na koniec doprawiłam do smaku pieprzem, solą

Blondynka Gotuje
KURCZAK Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU! PRZEPYSZNY! 443

JEŻELI JESZCZE NIE ROBILIŚCIE KURCZAKA PO CHIŃSKU Z WARZYWAMI, TO NIE ZWLEKAJCIE ANI CHWILI DŁUŻEJ JEST PO PROSTU BOSKI! ;-) W kuchni chińskiej bardzo ważne są przyprawy jakich użyjemy to one nadadzą wyjątkowy smak i aromat potrawom. Warto zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników dzięki, którym możemy chociaż przygotować kilka prostych przepisów. Ja tą kuchnią zafascynowałam się niespełna rok temu(...)umyj, natrzyj solą i przyprawą chińską. Na patelnie nalej trzy łyżki oleju rzepakowego, ułóż udka, smaż pod przykryciem 7 minut. Obróć na drugą stronę smaż 7 minut. Dodaj posiekane warzywa (brokuła dodaj 7 minut przed końcem smażenia, z racji iż jest to bardzo delikatne warzywo) i przyprawy. Duś pod przykryciem 30 minut na małym ogniu. Mięso musi być

SMYKWKUCHNI
Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella 175

duże mięsiste pomidory  2 ząbki czosnku  3 łyżki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia  3 łyżeczki suszonego oregano 2 szczypty przyprawy Fit up KAMIS do duszonych warzyw i zup  szczypta ostrej papryki w proszku  kolorowy pieprz KAMIS w młynku  ser mozzarella  sól  Przygotowanie:  Warzywa myjemy, z pomidorów dodatkowo usuwamy skórę(...)czosnku wrzucamy cukinię i paprykę, mieszamy, dusimy kilka minut, gdy będą al dente dodajemy pomidory oraz przyprawiamy, mieszamy. Czekamy 25-30 minut, aż sos pomidorowy zrobi się gęsty, a warzywa nabiorą wspaniałego smaku ziół. - Danie podajemy natychmiast z serem mozzarella pokrojonym w kostkę, ułożonym na wierzchu. Ser pięknie rozpływa się na warzywach, buon appetito

Moja smaczna kuchnia
Surówka z młodych warzyw z rukolą 199

rukolę uwielbiam. Dodaję ją do wszelkich past kanapkowych, makaronowych, do zielonych zup, no i oczywiście całą kopą na kanapki. Surówka, którą chcę Wam zaprezentować powstała z młodych warzyw. Tak się składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret(...)białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Marchew obrać, razem z cukinią zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Paprykę pokroić w cienkie słupki. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz

Czerwień i błękit
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami 345

Reszta zależy od naszej inwencji twórczej. Ja jestem fanką wersji z makaronem i dużą ilością sera. Zapraszam zatem do wypróbowania mojego przepisu na zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami.   Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami         Składniki: 300 g makaronu rurki olej lub oliwa 1 ząbek czosnku ½ cebuli 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki(...)całość trzymamy na ogniu do chwili zagotowania. Zostawiamy na bardzo małym ogniu na około 10 minut aby sos się zagęścił (co jakiś czas mieszając). Pieczarki i marchew obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki. Podsmażamy na oliwie przez około 7 minut, aż lekko zmiękną. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Następnie przekładamy do niego składniki warstwami: makaron, warzywa, mięso, ser. Powinny

Mania Gotowania
Curry z kurczaka z warzywami 378

przygotowywać gdyż jest naprawdę szybkie i bardzo aromatyczne. Dobrze się sprawdza kiedy chcemy przygotować coś na dwa dni lub zabrać do pracy. Tym razem propozycja urozmaicona o większą ilość warzyw. Curry z kurczaka z warzywami               Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 mała papryka 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie(...)ostrygowym i mieszanką przypraw . Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cebulę, czosnek, chili ,paprykę, cukinię kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę, czosnek oraz papryczkę. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i smażymy chwilę. Na osobnej patelni smażymy kurczaka wraz z resztą marynaty, aż się zarumieni.   Do warzyw dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. Dolewamy

Mania Gotowania
Warzywa w sosie słodko - kwaśnym, z miodem i chili 188

łyżki octu winnego lub ryżowego - łyżka miodu - 2 łyżki sosu sojowego - 2 ząbki czosnku przeciśniętego - zielone chili - sok z 1/4 limonki - 2 łyżeczki mąki kukurydzanej do zagęszczenia  Warzywa pokroić na kawałki tej samej wielkości i długości. W misce zmieszać składniki sosu, następnie rozgrzewamy woka, na oleju smażymy warzywa, najpierw te twarde, smażymy około 3 minuty, potem te miękkie (około(...)minut). Dodać sos i szybko doprowadzić do wrzenia. Dokładnie wymieszać, aż warzywa połączą się z sosem. Zagęszczamy mąką. Pyszne! Szczerze polecam Warzywa możecie podać z makaronem ryżowym podawanym ze świeżą kolendrą ;-) Pozdrawiam cieplutko!!! AKCJA KULINARNA

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z sosem śmietanowym z warzywami i szynką 364

podczas zakupów udało mi się wybrać składniki, z której powstał prezentowany przepis. Składniki na 6 porcji: 750 g makaronu świderki 100 g szynki   lub kiełbasy żywieckiej 450 g warzyw: marchewka, brokuł, papryka, kukurydza itp. 1 śmietana 18% 200g 15 dag sera żółtego Gałka muszkatołowa Rozmaryn Słodka papryka 1 jajko Sól, pieprz olej Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)dente. Warzywa i szynkę podsmażyć na oleju z solą i pieprzem (dałam też do nich saszetkę z biedronkowych warzyw po włosku- opcjonalnie).     Sos: wymieszać ze sobą śmietanę, jajko i połowę startego sera żółtego. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i papryką słodką.  Ugotowany makaron wymieszać z sosem i warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać  startym serem wierzch

Fabryka pomysłów
Satay-musztardowy kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw 3146

łyżki soku z cytryny 1 łyżka marynaty teriyaki sałatka warzywna 1 czerwona papryka 4 ogórki gruntowe 1 młoda cebulka kilka liści sałaty lodowej lub strzępiastej oliwa do skropienia warzyw odrobina soli ziołowej do smaku Przygotować marynatę do mięsa. Wymieszać musztardę, sok z cytryny, oliwę i marynatę teriyki. Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w paski i włożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać(...)lodówki. Następnie zamarynowane paski kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować ze wszystkich stron aż mięso się zarumieni. Mięsko można róznież ugrillować na patelni grillowej. Przygotować warzywa. Paprykę pokroić w paski, ogórki obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cienkie półplasteki, sałatę porwać na małe kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać oprószyć delikatnie solą ziołową i wymieszać. Następnie skropić oliwą

Monia miesza i gotuje
Zupa z pieczonych warzyw 136

zimno, gdy Ci źle, zupa z pieczonych warzyw na nogi postawi Cię!  Pyszna, kremowa zupa z mocnym aromatem pieczonych warzyw. Lekko słodkawa, ale też odrobinę pikantna. W sam raz na okres wzmożonego okresu przeziębieniowego przed nastaniem wiosny.   Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona cebula kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego) 1 litr bulionu szczypta gałki(...)muszkatałowej pieprz, sól chili oliwa Wykonanie: Warzywa obrać i pokroić w duże kawałki. Rozłożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i posypać rozmarynem. Polać oliwą i wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Upieczone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu. Zupę miksować blenderem aż do uzyskania kremu

Pasja Smaku
SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI 293

więc przepis świeżynka - spaghetti bolognese. Nie wiem czy pokrywa się z oryginałem podawanym w Bolonii , dla nas jest idealny i od lat , z małymi zmianami , (dzisiejsza wersja z dodatkiem warzyw) przygotowujemy go w ten właśnie sposób. Sos mięsny można również podawać np. do pyz, tak lubią moje dzieci (nawyk szkolny), u nas najczęściej jednak bywa z makaronem spaghetti (można również(...)podać go z każdym innym rodzajem makaronu). Składniki: - 500g mielonego mięsa ( u mnie najczęściej z łopatki ale można dowolne) - 2 puszki pomidorów (po 400g) - 200-300g warzyw pociętych w paski - 2 cebule - 1-2 ząbki czosnku - 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina(nie trzeba) - sól, świeżo mielony pieprz (najlepiej kolorowy) - oliwa z oliwek lub olej kokosowy - szczypta chilli - 1 łyżeczka

Smaczne Zdrowe
Kuskus Pełnoziarnisty z Chińską Mieszanką Warzyw 264

wykonaniu, łatwy w utrzymaniu czystości. Wykorzystywać można go do woli w daniach zarówno wytrawnych jak i w deserach. Tu widać, że podałam kuskus pełnoziarnisty przełożony na przemian z warzywami z kawałkami duszonego schabu. Obiad niby prosty i taki zwyczajny, podanie w taki sposób stworzyło ład na talerzu. Tak lubię i tak mi się podoba. Składniki: ok. 200 g schabu kuskus(...)miseczki wsypałam kuskus pełnoziarnisty i zalałam wrzącą wodą, całość wymieszałam, posoliłam, przykryłam talerzykiem i odstawiłam do napęcznienia. W momencie, w którym mięso stało się miękkie wyłożyłam na nie mrożone warzywa, przykryłam i dusiłam dalej. Dusząc warzywa szczególną uwagę zwracałam na pędy bambusa, które potrzebują najwięcej czasu. jeśli pędy są już chrupiące i al dente, wtedy mam pewność, że i pozostałe

Blondynka Gotuje
Pałki w marynacie z warzywami 185

firmy Kamis otrzymałam paczkę  z przyprawami. Pachnące i aromatyczne przyprawy wykorzystam w kuchni do przygotowania smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na pałki z kurczaka w marynacie jogurtowo majonezowej z warzywami. Oczywiście do przyprawienia wykorzystałam już kilka produktów Kamis.  Składniki: 6 pałek z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie(...)pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę i czosnek z marynaty również dodać do warzyw. Srebrną folią

Ala piecze i gotuje
Żeberka duszone z warzywami 179

cienkie paseczki). Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, mielonej papryki, pieprzu, soli, miodu, ketchupu, musztardy, sosu sojowego. Natrzeć żeberka i zostawić na 15 minut. Pokroić   obrane i umyte warzywa : cebule w piórka, marchew w talarki, pietruszkę w pół krążki, paprykę w paski, pomidora w pól plasterki, por w piórka. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Ułożyć na gorącym żeberka(...)opiec z obu stron na rumiano. Przełożyć   do garnka. Dodać gałązkę lubczyku.   Na pozostały na patelni   tłuszcz wrzucić warzywa ( bez papryki i pomidora) i dusić aż zmiękną. Dorzucić do mięsa warzywa , liść laurowy, ziela angielskie i pieprz ziarnisty. Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i dusić 1,5 godziny. Dołożyć paprykę i pomidory. Dusić na małym

Buniabaje w kuchni
Paluszki z mięska mielonego na warzywach 187

Zajadaliśmy się dzisiaj zapiekanką . Zapiekanka składała się z mięska mielonego a dodatkiem, były warzywa gotowane na parze. Dobre jedzonko. Polecam jak najbardziej na obiad. Składniki  na 4 porcje: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki bułki tartej sól , czarny pieprz mielony 8 plastrów szynki gotowanej szczypta gałki muszkatałowej tartej ok. kilograma warzyw ( garśc brokuł, 2 marchewki, garśc(...)mięso wkłądamy do miski. Dodajemy drobno posiekną cebulkę i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy 8 paluszków , każdy owijamy plasterkiem szynki. 2. Warzywa z ziemniakami gotujermy na parze ok. 20 minut. 3 . Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem , przekładamy warzywa. Zalewamy śmietanką.Na wierzchu rozkładamy mieśne roladki z szynką. Całośc przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy

Słodkości i nie tylko
Grillowane skrzydełka z sałatką z grillowanych warzyw 158

lodówki). Skrzydełka ułożyć na grillu i grillować ok 1 godzinki na średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw. sałatka: 2 garście szpinaku świeżego 1 papryka czerwona  2 małe cukinie (może być żółta i zielona) 2 cebule 10 pieczarek przyprawa grill ziołowy Kamis olej do skropienia Przygotować warzywa. Paprykę przekroić(...)pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić wzdłuż w plastry (aby było wygodnie grillować). Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa i pieczarki skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy.Warzywa ugrillować. Aby było wygodnie pieczarki i pokrojoną cebulę nadziać na patyki do szaszłyków. Ugrillowaną paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe ugrillowane warzywka i szpinak. Dokładnie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Rolsy z kurczakiem i warzywami 582

sosami, np. czosnkowym, tysiąca wysp, a dodatki do niej  możecie dobrać wg uznania. Z kolei rolsy zamiast zapiekać można np. grillować. Składniki: 4 placki tortilli 450 g mrożonych warzyw (ewentualnie kukurydza z puszki, czerwona cebula, pieczarki) 30 dag sera żółtego Pół piersi z kurczaka Przyprawa włoska Kamis Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę(...)rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć kurczaka. Posolić i popieprzyć. Dodać warzywa. Doprawić przyprawą włoską. Smażyć do miękkości. Placek tortilli posypać startym serem żółtym, na to położyć smażone warzywa i mięso, na to znów posypać serem. Zwijać. Kroić w szerokie paski (ok. 2cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w 180 stopniach do rozpuszczenia sera i lekkiego zrumienienia tortilli

Fabryka pomysłów
Kuskus z kurczakiem i warzywami 1067

wczorajszej niezbyt zdrowej diecie pączkowo-faworkowej proponuję Wam lekki obiadek na bazie kaszy, warzyw i drobiu. To również  dobry patent, aby opróżnić zapasy ze swojej zamrażarki przed nadchodzącym sezonem wiosenno-letnim. Mrożonycj warzyw coraz mniej w mojej lodówce, za to owoców jak na złość za dużo, a że ostatnio nie mam za bardzo siły na dłuższe przesiadywanie w kuchni(...)tych ciężkich tygodniach bez dłuższego wolnego. Jednak nie chcę jeść byle czego, więc przygotowuję proste i szybkie posiłki, które często mogę ze sobą zabrać na wynos. Kuskus z warzywami to świetna opcja zarówno na ciepło jako obiad i na zimno jako lunch do pracy lub szkoły. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka kuskusu Garść mrożonej papryki 5 pieczarek Pół cukinii

Fabryka pomysłów
Pieczona frittata z warzywami i szynką 2656

dokonałam cudu! Jeżeli nadal Wasz mężczyzna twierdzi, że nie ma obiadu bez mięsa to znaczy, że jeszcze tego nie wie. Po x latach wreszcie przyznano mi rację, że warzywa mogą być smaczne, a mięsa wcale nie musi być w obiedzie, ewentualnie jako niewielki dodatek. Byle tylko ta teoria pozostała teraz na dłużej. A jak tam Wasi mężczyźni kontra warzywa(...)Garść szpinaku – ok. 15 dag Sól, pieprz Ostra papryka  w proszku, bazylia, rozmaryn 6 jajek Kilka łyżek mleka 4 plasterki sera żółtego 1 dymka 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Warzywa pokroić wg uznania. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać szynkę pokrojoną w kostkę.  Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami.  Dodać starty ser żółty i podsmażone

Fabryka pomysłów
Czarne tagliolini z mięsem mielonym i warzywami z parowaru 209

osób stosuje go do dań z krewetkami itp.,  ja postanowiłem ten świeży makaron pięciojajeczny, wstępnie podgotowany z sepią - substancją barwiącą z ośmiornicy (mięczaka), podać z mięsem mielonym i warzywami.   Składniki : 50g makaronu Tagliolioni czarnego 150g mięsa mielonego 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki pomarańczowej 3 pieczarki 1 łyżka startego parmezanu

Parowar Faceta
Kurczak po grecku, kuskus z warzywami i tzatziki - przepis Jamie Oliver 252

cytryny, dopraw szczyptą pieprzu, wsyp drobno posiekaną miętę i wymieszaj całość.Włóż do malaksera (może być również blender) papryki, dymki oraz koperek i wszystko drobno posiekaj.Posiekane warzywa rozsyp na dużej tacy lub desce.Do warzyw dodaj groszek zielony (jeśli używasz mrożonego, najpierw kilka minut blanszuj go we wrzątku) skrop całość sokiem z otartej cytryny i 2 łyżkami oliwy.Spulchnij kuskus widelcem(...)posyp nim warzywa, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.Przełóż usmażonego kurczaka na deskę, pokrój go w plasterki i ułóż na kuskusie.Posyp dane pokruszoną fetą i podawaj z tzatzikami. SMACZNEGO

Kredowe Menu
Risotto z kurczakiem i warzywami. 330

porcje dla głodnych wyjadaczy:- 2 szklanki suchego ryżu- ok. litr bulionu, rosołu- 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę- mięso z tegoż rosołu obrane i pokrojone w małe kawałki- dowolne warzywa ( u mnie groszek zielony, fasolka szparagowa, kalafior)- 2-3 łyżki masła- ok 50 g parmezanuSkładniki są tylko sugestią, risotto może być bezmięsne, można dodać zupełnie inne warzywa, dobrze na smak(...)ryżu mieszamy i wlewamy kolejną porcję bulionu (jeśli chcemy dodać wino to teraz). Powtarzamy to tak długo, aż ryż stanie się miękki a płyn zostanie wchłonięty. Dodajemy mięso i warzywa, mieszamy dokładnie, dodajemy masło, starty parmezan i znów mieszamy. Wyłączamy ogień, przykrywamy i zostawiamy tak na co najmniej 15 minut BEZ ZAGLĄDANIA pod pokrywkę. Ryż ma dojść i wszystkie smaki

Z butelką mleczka w tle
Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 274

Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami...Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną.O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom.Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką.Pyszny smak obiadów u babci.Polecam! Składniki:1 kg czerwonych buraków;1 średnia marchewka;1/4 korzenia selera;3 łyżki octu spirytusowego;2 łyżeczki białego cukru;1 płaska łyżka soli;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)umyć, osuszyć, obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone buraki, obraną marchewkę i seler. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane.Następnie zupę zblendować (lub przetrzeć przez sito) na jednolitą masę. Do zblendowanej zupy dodać sól, cukier, ocet oraz 0,5 litra zimnej wody (jeśli zupa będzie zbyt

Gospodyni Miejska
Quinoa otoczona warzywami z parowaru 148

Przedwczoraj w kuleczkach był amarantus w postaci poppingu. Wspominałem przy tej okazji, że drugim obok amarantusa, głównym pożywieniem Inków była quinoa - komosa ryżowa. Tak samo

Parowar Faceta
FILET DROBIOWY NA PARZE Z WARZYWAMI 169

dużo zdrowsze od smażenia czy potraw z tymi wszystkimi sosami...Dziś będzie drobiowoSkładniki:60 dag piersi z kurczakazioła prowansalskie Kamispieprz biały mielony Kamissól morska Kamisopakowanie mieszanki bukiet 9 warzyw IglotexWykonanie:Piersi kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy oprószamy ziołami prowansalskimi i białym pieprzem. Wykładamy do tacki naczynia do gotowania na parze. Na drugi poziom wykładamy warzywa które oprószamy solą(...)białym pieprzem. Ustawiamy parowar na 15 minut. Po tym czasie cieszymy sie aromatycznym obiadkiem. Podajemy z ziemniaczkami.Super zestaw warzyw , w zasięgu ręki w jednej torebce wszystko co lubię  ja i moja rodzina! zapraszam na profil Iglotexu:https://www.facebook.com/Iglotex?fref=ts

Z Majeczką w kuchni
Grillowany filet z indyka w sezamie z makaronem sojowym smażonym z warzywami po chińsku 198

minut z każdej strony, polewając jednocześnie resztą marynaty. Filet odstawiamy by "odpoczął" na minimum 5 minut po grillowaniu, następnie kroimy na skos w plastry. Makaron sojowy smażony z warzywami W woku rozgrzewamy olej sezamowy, smażymy na nim marchewkę oraz paprykę, pokrojone w paski. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i całość dusimy kilka minut. Dodajemy sos słodko kwaśny oraz sos sojowy. Dokładnie(...)mieszamy by nic nie przywarło. Gdy warzywa zmiękną dodajemy groszek oraz makaron (wcześniej zalany wrzątkiem, odcedzony). Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Na talerzu układamy smażony makaron z warzywami a na nim pokrojony w plastry filet indyka, całość posypujemy natką pietruszki bądź dymką. Gotowe

Mango Papaja
Kurczak. Warzywa. Kąski kurczaka duszone z kalafiorem i groszkiem cukrowym, w sosie jogurtowym 501

Czasami trzeba zrobić coś do jedzenia szybko, ale to nie znaczy, że ma być nudno czy niesmacznie. Jestem mięsożerna, ale warzywa też bardzo lubię. Mogą być same, ale najchętniej zjadam je właśnie w towarzystwie czegoś konkretniejszego. Zobacz przepis na smakowitego Królika duszonego z białym winem i warzywami Dzisiaj pomysł/przepis na coś bardziej prostego. Ot takie szybkie danie mięsno-warzywne(...)naprawdę smaczne i sycące. Ważne, żeby nie dusić zbyt długo i żeby warzywa nie zmiękły zupełnie. Powinny pozostać jędrne a groszek cukrowy nawet lekko chrupiący bo w takiej postaci jest najsmaczniejszy. Oczywiście jeśli najpierw nie zje się słodkich strączków na surowo co bardzo, bardzo lubię :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki, cebulą i czosnkiem 190

Składniki:  200 g pełnoziarnistego makaronu rigatoni  podwójny filet z kurczaka  opakowanie zielonych warzyw mrożonych FRoSTA  2 łyżki oleju  2 ząbki czosnku  2 szczypty cayenne  sól morska i pieprz kolorowy w młynku do smaku  Przygotowanie:  Kurczaka kroimy w kostkę i dusimy najlepiej pod przykryciem razem z posiekanym czosnkiem i mrożonymi warzywami(...)rozgrzanym oleju przez 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron pełnoziarnisty, odcedzamy i dodajemy do warzyw z kurczakie razem z cayenne i doprawiamy do smaku, mieszamy delikatnie i po 2 minutach gasimy płomień. Podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Warzywa pod rybną kołderką 135

Warzywa i ryba to połączenie zdrowe i lekkie. Dlatego kolejne dietetyczne propozycje zawitały na blogu. Smacznego! Składniki : * porcja ulubionych warzyw - u mnie cukinia, marchewka, mix z fasolką i czerwoną papryką * łyżka oleju sezamowego * około 150g ulubionej ryby * sok z połowy limonki bądź cytryny * sól, świeżo mielony czarny pieprz * koperek Przygotowanie :  Warzywa pokroić, dodać przyprawy lub świeże zioła, łyżkę oleju

Magiczne Życie Marty
Rozmarynowy kurczak z warzywami 178

lubię niczego marnować to posłużyły mi za szybki pomysł na obiad.  Przepis z opakowania z moimi zmianami Składniki: 4 ćwiartki kurczaka Kulinarne Inspiracje Kamis - Rozmarynowy kurczak z warzywami 1 łyżeczka soli 2 cebule marchewka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6 średnich ziemniaków 1 łyżka miodu dodatkowo: szczypta chilli, rozmaryn, pieprz Wykonanie: Ćwiartki podzielić na porcje, natrzeć solą i odstawić(...)miski, dodać paprykę, 1/2 porcji czosnku, tymianek, chilli i wymieszać.  Na tłuszczu ze smażenia mięsa rozpuścić miód, dodać cebulę, marchew i fasolkę. Podsmażać około 5 minut stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć na przemian kurczaka i ziemniaki. Posypać rozmarynem.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez

Pasja Smaku
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI 230

obiad). Można oczywiście ilości składników zmniejszyć, ja miałam 1kg mięsa, stąd taka ilość. Składniki: - 6 czerwonych papryk (dużych) - 1000g mielonego mięsa (u mnie z łopatki) - 750g mrożonych warzyw w paski (marchew,pietruszka, seler, por) - 1 jajko - 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 łyżka suszonego oregano - 1 łyżka suszonego tymianku - 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty z curry - świeżo mielony pieprz(...)łyżeczki chilli - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy z oliwek Dodatkowo: Ser do posypania (nie trzeba) i zapieczenia. U mnie roladka kozia (twarogowa) i żółty ser w plastrach. Warzywa w paski podsmażyć na rozgrzanym oleju, dolać trochę wody i mieszając doprowadzić do odparowania cieczy (u mnie max.10 minut). Lekko posolić i odstawić do przestudzenia. Papryki umyć, przekroić na pół

Smaczne Zdrowe
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 251

Jedna z kilku wersji przygotowywanych przez nas zapiekanek makaronowych, dzisiejsza jest w wersji wegetariańskiej. Tylko makaron, dwa sosy, warzywa, no i jeszcze trochę sera. Pierwszy raz do zapiekanki dodaliśmy szparagi (które uwielbiamy) i wyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy(...)czosnku, mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy ketchupem oraz solą i pieprzem. Można również dodać trochę chili z młynka. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagom odłamać końcówki, wymoczyć je dobrze, by nie było piasku. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone w kostkę cebule, zeszklić je. Dodać pokrojone

Smaczne Zdrowe
Ryba z warzywami na parze 127

Dzisiaj propozycja na lekki i pyszny obiad z rybą w roli głównej. Ja swoje warzywa i rybę przygotowałam na parze, ale można też zrobić pieczone. Ważne by danie było lekkie i dobrze doprawione cytryną oraz ziołami.  Składniki : * 2 kawałki dowolnej ryby - u mnie mintaj * 2 małe ziemniaki  * sól , pieprz * sok z cytryny * bazylia , inne ulubione zioła  * dowolny(...)warzyw Przygotowanie : Rybę pokroić na mniejsze kawałki , przyprawić do smaku, Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. W garnku do gotowania na parze, bądź na specjalnej kratce ułożyć ziemniaki, warzywa i parować około 20 -30 minut.  Dodać rybę i parować kolejne 10 minut. Całość skropić sokiem z cytryny i posypać ziołami

Magiczne Życie Marty
Chrupiąca sałatka z młodych warzyw na ciepło 372

Młode warzywa są pyszne. Większość z nich, może nawet wszystkie, można jeść na surowo, ale nie każdemu surowizna służy, niestety. Na szczęście ugotowane z odrobiną tłuszczu bywają nawet zdrowsze bo część witamin z nich nasz organizm łatwiej przyswaja w takiej postaci. Ważne żeby nie przetwarzać ich zbyt długo i nie wygotować całego smaku i dobroci w dużej ilości wody. Zamiast(...)gotować lepiej je poddusić - tylko tak żeby straciły surowość, ale pozostały jędrne, chrupkie i pełne smaku. Do przygotowania warzyw i grzanek użyłam oleju rzepakowego, który ani trochę nie przyćmił smaku i aromatu składników, ale je podkreślił. Tym razem zrobiłam sałatkę z różnych warzyw, na ciepło, ale można użyć jednego po ugotowaniu - np. sałatka z zielonego kalafiora ślicznie wygląda i doskonale

Smaczna Pyza
Cały obiad z piekarnika. Kurczak pieczony z młodymi warzywami, w marynacie z oleju rzepakowego 713

muszę potem dużo zmywać a składniki podczas wspólnego gotowania czy pieczenia przechodzą wzajemnie swoimi smakami i aromatami więc dania są bardziej smakowite. Piekąc kurczaka często dorzucam na blachę warzywa i piekę razem - całość nabiera wyjątkowego smaku a ja nie muszę mieszać w kilku garnkach. Poza tym pieczone warzywa zachowują więcej smaku. Zobacz przepis na inne danie jednogarnkowe - Klopsiki duszone(...)warzywami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza