warzywa - 14856 przepisów (strona:16/991)

Schab z warzywami i żurawiną 194

spróbować.SKŁADNIKI70 dag. schabu2 marchewki1/4 selera1/2 poraprzyprawa typu Staropolska1 cebula3 łyżki żurawiny ze słoika2 łyżki olejuWYKONANIESchab pokroić na cienkie kawałki, przyprawić i zostawić na 1 godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kostkę. Cebulkę lekko poddusić.Schab obsmażyć z obu stron na oleju, przełożyć do garnka podlać ok pół szklanki wody. Wsypać wszystkie warzywa. Nakryć i gotować na małym ogniu

W kuchennym oknie Ewy
Papryka faszerowana warzywami i ryżem-pyszna 270

piekarnik na 190°C.Przygotowac naczynie do zapiekania.na patelni rozpuscic pozostala lyzke masla.Wrzucic pokrojna w kostke cebulke,lekko poddusic.Dodac starta marchew i pokrojonego pora i razem przesmazyc okolo 5 minut. Warzywa z patelni wymieszac z ryzem i przygotowanym sosem beszamelowym.Farszem napelnic polowki papryk.Ulozyc w naczyniu zaroodpornym,podlac 100 ml wody lub bulionu ,posypac startym serem i piec okolo 30-40 minut.przed(...)ZYCZE SMACZNEGO !    Uwagi:zestaw warzyw mozna dowolnie modyfikowac wg.zasobnosci lodowki lub wlasnych upodoban.Jesli chcesz przyspieszyc pieczenie w piekarniku (niestety papryka dlugo pozostaje twardawa) wrzuc papryke na pare minut do wrzatku i obgotuj ja lub przed nalozeniem farszu i delikatnie ja posol

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chińszczyzna po polsku czyli szynka Maggi z warzywami 181

słupki o długości kawałeczków mięsa. Pora również umyć i pokroić w cieniutkie słupki.Rozgrzać dość mocno patelnię. Dodać olej i mięso. Obsmażyć krótko cały czas na sporym ogniu. Dodać warzywa, wymieszać i nie zmniejszając ognia smażyć kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Potrawy nie ma konieczności długo dusić, gdyż tak przygotowana wieprzowina jest szybko krucha i soczysta.Żeby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wątróbka drobiowa z warzywami 151

ponownie posypujemy przyprawami,polewamy olejem i tak do wyczerpania wątróbki.   W czasie, kiedy wątróbka nabiera smaku kroimy marchewkę i czosnek w drobną kostkę,cebulę w ćwierćplasterki. Pokrojone warzywa posypujemy niewielką ilością przyprawy warzywko i mieszamy.   Przygotowujemy patelnię i naczynie żaroodporne.   Wątróbkę smażymy na oleju (olej pozostały z marynowania też wlewamy na patelnię(...)kupiliśmy produkt nieświeży a nie to, że smażyliśmy źle lub, że nie umiemysmażyć.   Usmażoną wątróbkę przekładamy do naczynia żaroodpornego a na pozostały na patelniolej wsypujemy przygotowane wcześniej warzywa.    Podsmażamy do zeszklenia cebulki.   Przekładamy na wątróbkę, wyrównujemy, przykrywamy pokrywą i do pieca.  Ustawiamy na dolnym poziomie piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 139

smażymy na niewielkim ogniu 2-3 minuty.   Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.   Doprawiamy do smaku.   Niewielką część warzyw nakładamy na dno naczynia żaroodpornego a na to układamyskrzydełka i przykrywamy pozostałą częścią warzyw.   Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 15 minut.Gotowe

Maminek kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 208

mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki(...)pieczarki1/2 posiekanej czerwonej papryki2 łyżki oliwy100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób)żółtko Przygotowanie:Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie do warzyw dodać pokrojone w kostkę mięso. Przyprawić solą i pieprzem.Z ciasta francuskiego wyciąć krążki o średnicy około 12-15 cm. Na każdej połowie krążka ułożyć nadzienie. Brzegi zwilżyć wodą i mocno

Smakowity Blog Kulinarny
Pierś z warzywami 198

Jakiś czas temu robiłam taką pierś z warzywami dla córki..i córka poprosiła o jeszcze..i trza było znów zrobić...tym razem zrobiłam ciut inaczej...ale też smacznie..Ja zawekowałam .. potem wystarczy tylko podgrzać i gotowe..1-2 piersi z kurczakaprzyprawa do kurczaka Knorr1 paczka mieszanki warzyw po chińsku listek, zielesól do smaku bulionetka drobiowa Knorrpomidory suszone

Moje domowe kucharzenie
Krem z białych warzyw z pesto i rukolą 170

Jesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem.Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto.Czas przygotowania:25 minutPorcje: 4   Składniki:1 seler (ok. 300g),1/4 kalafiora,1 cebula,Kawałek pora (biała część),2 pietruszki,2 ziemniaki,2 ząbki czosnku,1 l bulionu(...)masła,4 plastry prosciutto,4 paluszki grissini,Szczypiorek do przybrania.        Przygotowanie:W szerokim rondlu na zupę rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pozostałe warzywa obrać, pokroić na małe kawałki (lub zmiksować w melakserze). Do cebuli dodać por, pietruszkę i kalafior, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić ok. 5 minut od czasu

SzczyptaSmaQ
Ekspresowy obiad: Makaron z warzywami po chińsku 437

propozycja.Składniki:spaghetti razowemieszanka warzywna mrożona "chińska"olej sezamowysólpapryka słodka i ostrapieprzjasny sos sojowyMakaron łamiemy na pół i gotujemy według przepisu na opakowaniu.W międzyczasie na podgrzany olej wrzucamy zamrożone warzywa i smażymy ok. 8 minut. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku, a gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i dodajemy do warzyw. Podsmażamy przez chwilę wszystko razem.Mo

chwile dla mnie
Sałatka śledziowa z warzywami 281

Idealna sałatka dla zabieganych, możemy ją zrobić w pół godziny. Śledzie i warzywa tworzą pyszną smakową kompozycję. Składniki: 5-6 solonych filetów śledziowych  puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 4 kiszone ogórki 3 jaja ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany pieprz 1. Filety zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Jaja gotujemy(...)twardo, odstawiamy do wystudzenia. Warzywa konserwowe odcedzamy na durszlaku. Ogórki, cebule i wystudzone jajka kroimy w drobną kostkę. Śledzie odcedzamy i drobno kroimy.  2. Łączymy wszystkie składnik, dodajemy pieprz, majonez i śmietanę, dokładnie mieszamy. Sałatki nie przyprawiamy solą,  śledzie są wystarczająco słone

Apetyczna babeczka
Placki z warzywami na cieście francuskim 201

Pizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej  surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach

prawdziwe jedzenie
Pierś z warzywami 373

Zdjęcia gotowej potrawy brak..po prostu zapomniałam zrobić..a taką pierś z warzywami zrobiłam dla córki..zawekowałam w słoiczki..Taki słoiczek wystarczy otworzyć, podgrzać..ugotować ryż i danie gotowe. 1-2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr 1 paczka mieszanki warzyw po chińsku  sos Salsa Mexicana Develey listek, ziele sól do smaku  olej do duszenia  Piersi

Moje domowe kucharzenie
Watruszki z ziemniaków z warzywami. 156

Tradycyjne watruszki ,to rosyjskie drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem. Moje są "obiadowe" z ziemniaków z warzywami. Dobrze smakują też z grzybami. Danie odpowiednie dla wegetarian ,a mięsożercy  (jak ja) dorzucają kawałek   "czegoś tam". 8-10 ziemniaków 1 jajko 20 dag kalafiora 2-3 marchewki 3 łyżki groszku zielonego 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki wody(...)Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku. Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem i posypać startym serem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiec w temp.200stop,do lekkiego przyrumienienia. Podawać ze szczypiorkiem

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami 551

odparuje, co jakiś czas mieszając, żeby ryż nie przywarł do patelni. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente. Pieczarki kroimy na mniejsze części, paprykę w paski. Wszystkie warzywa podsmażamy razem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy. Na koniec dodajemy kukurydzę. Warto doprawić ryż trochę ostrzej, ponieważ sos serowy jest dość delikatny w smaku

Czerwona Porzeczka
Wieprzowina z warzywami i sosem hoisin 176

Jest to doskonałe danie na obiad lub kolację, mięso zbilansowane warzywami z dodatkiem sosu hoisin i orzeszków piniowych. Bardzo proste orientalne danie, a produkty do nich znajdziecie w sklepie  naSushi . Warto naszą kuchnie wzbogacać nowymi smakami i nowymi pysznymi produktami. Składniki na 4 porcje: 40-50 dag wieprzowiny, łopatki, karkówki lub mięsa z golonki  2 pory - tylko biała(...)dusimy do czasu, aż będzie miękkie. Ugotowane mięso wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Czosnek i cukinie kroimy w cienkie plastry, paprykę i por w kostkę lub pół plasterki. Pokrojone warzywa wrzucamy na gorącą oliwę, smażymy kilka minut, aby zmiękły ale nie były całkiem miękkie, dodajemy wcześniej przygotowane mięso, sos hoisin, sól i pieprz do smaku. Nakładamy gorące i posypujemy orzeszkami

Apetyczna babeczka