się sprawdza z owocami. szklanka mąki szklanka manny 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy żółtko 120 g masła szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 0,5 l mleka budyń śmietankowy lub waniliowy na 0,75 l Oraz: kg śliwek węgierek łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Mąkę i inne składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy razem, aż powstanie(...)smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Trzy czwarte mącznej masy wysypujemy na spód formy. Ze śliwek usuwamy pestki, układamy ciasno na cieście skórką do spodu. Owoce przykrywamy gorącym budyniem, ugotowanym zgodnie z zaleceniami producenta, tylko z mniejszej ilości mleka. A na koniec wysypujemy resztę żwirku, wstawiamy do gorącego piekarnika ( 170) i tak pieczemy około godziny. Aż się
Dieta moja pasjapolplasterki 1/4 szkl. wody 1 szkl. cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru (proszek) 3 łyżki tartej bułki cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki(...)Podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Pianka: Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta (1/3). Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się
Moje domowe kucharzeniecukru pudru 4 żółtka 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kokosowa pianka: 6 białek 1 szkl cukru 350 g kwaśnej śmietany 18% 2 op. budyniu śmietankowego (2x40 g) 160 g wiórków kokosowych 60 ml oleju rzepakowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania(...)pianka: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne! Inaczej pianka może opaść. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wsypać przesiane budynie, wiórki kokosowe, wlać śmietanę i olej. Całość bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie opadła. Gotową piankę wyłożyć na przestudzony spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika
Nastoletnie WypiekaniePyszny deser dziś mam do przedstawienia. Budyń jest mega czekoladowy i bardzo pachnący, jest bardzo zdrowy. Polecam na deser albo na śniadanie. Cały szkopuł polega na ugotowaniu kaszy jaglanej a potem już z górki. Czekoladowy budyń jaglany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego Krem dyniowy: 750 g puree z dyni ( klik ) 750 ml mleka+ 150 ml 9 łyżek cukru 3 budynie waniliowe 12 łyżek galaretki cytrynowej Krem maślany do dekoracji: 100 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki puree z dyni Dodatkowo: cukier puder(...)dowolnie nasączyć, np. kawą, herbatą lub alkoholem. Krem dyniowy: 750 ml mleka, puree z dyni i cukier umieścić w garnuszku. Zagotować. W reszcie mleka (150 ml) rozpuścić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka z puree i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wsypać 12 łyżek galaretki cytrynowej i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści
Nastoletnie Wypiekanieproszku masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g puree z dyni 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1/4 szkl. mleka 2 jajka 2 budynie śmietankowe ponadto: 4 kostki czekolady deserowej Białka ubić na sztywną pianę,miksując dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać(...)garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg i puree,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce zmieszać mleko z jajkami i budyniem,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na biszkopt,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa serowa będzie zimna sernik wstawić
Kolorowa kuchnia Elkichwilkę. Składniki: MASA JOGURTOWA jogurt naturalny typ grecki 1 kg (u mnie Mlekovita) cukier 3/4 - 1 szklanka cukier waniliowy 1 op. (16 g) 5 jajek szczypta soli 2 budynie w proszku (u mnie śmietankowe) proszek do pieczenia 1 łyżeczka CIASTO mąka 2 szklanki cukier 0,5 szklanki jajka 3 szt. kostka masła (200 g) proszek do pieczenia 1 łyżeczka(...)się masą. Oddzielam żółta od białek. Żółtka ubijam z jogurtem aż masa będzie bardzo jasna i wodnista. Następnie cały czas ubijając, dodaję powoli cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budynie w proszku. W drugiej misce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie dodaję stopniowo! cukier cały czas ubijając. Do miski z jogurtem dodaję ubite białka
Kuchnia Vikinaszym domu, więc polecam kolejny przepis ) Składniki : 1 kg sera twarogowego, 5 jaj, 18 dag masła lub margaryny, 40 dag cukru, 2 łyżki kartoflanki ( mąki ziemniaczanej ), 1-2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( jak potrzeba) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dr Oetker. 1 cukier waniliowy Dr Oetker, cytryna ( skórka + sok ), bakalie wg uznania . Sposób przygotowania : 1 . Ser twarogowy mielimy(...)oddzielamy białka (wkładamy do naczynia, w którym będziemy je oddzielnie ubijać z połową cukru i cukrem waniliowym ) . 3. Masło ucieramy z żółtkami i połową cukru, powoli dodajemy kartoflankę i budynie wymieszane z proszkiem do pieczenia. 4. Do masy dodajemy utartą skórkę z cytryny ( wcześniej wyparzoną i umytą ) sok, oraz bakalie . 5. Białka z cukrem ubijamy i dodajemy do sera , delikatnie
Pysznosci Babci Basimasła 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Krem budyniowy: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 6 łyżek cukru 250 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Brownie: Gorzką czekoladę drobno posiekać. 300 g umieścić(...)się mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Następnie zdjąć z palnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń- miksując za każdym dodaniem. Ostudzone blaty ciasta Brownie przełożyć waniliowym kremem budyniowym, dekorując nim również wierzch ciasta. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, by krem nabrał odpowiedniej konsystencji. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieprzygotowanie ciasta w tortownicy o średnicy 24 cm. Składniki: ciasteczka Oreo - ok. 12 sztuk herbatniki - ok. 20 sztuk ser biały (mielony) - 1 kg 4 jajka masło - 200g budyń śmietankowy - 100g mleko - 1 szklanka cukier - 1 szklanka Sernik z ciasteczkami Oreo - przepis W garnku roztapiamy masło razem z cukrem, następnie dodajemy ser, jajka i całość dokładnie mieszamy gotując na małym ogniu(...)musimy uważać aby temperatura nie była zbyt wysoka, bo jajka mogą nam się ściąć. Budyń rozpuszczamy w mleku, a następnie dodajemy do gotującej się masy serowej . Dół tortownicy wykładamy herbatnikami, następnie wylewamy 1/3 masy, znów układamy herbatniki, masę, herbatniki i na końcu masa serowa. Mają być 3 warstwy herbatników i 3 warstwy masy serowej . Ciasteczka Oreo kroimy w mniejsze kawałki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dwie babeczki: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 białko lub całe jajko szczypta cynamonu 2 łyżki jogurtu lub maślanki 2 łyżki twarożku 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka budyniu waniliowego Zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim foremkę silikonową tworząc koszyczek. Zostawiamy troszkę ciasta na wieczko. Twarożek łączymy z jogurtem i budyniem. Wypełniamy babeczkę. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy 15 minut
Chocolate Muffin Blogdrobnego cukru 2 jajka 500 g mąki pszennej 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (2x40 g) 6 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 szkl cukru pudru 3 łyżki(...)soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, pod koniec dodać jajka i dalej miksować. Następnie wsypać mąkę, budyń, proszek do pieczenia oraz mleko. Wszystko dobrze zmiksować (masa powinna być bardzo gęsta). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Każdą lekko spłaszczyć dłonią. Piec
Nastoletnie Wypiekaniesłodkich daniach do niedawna nie kojarzyły mi się zbyt dobrze. Fasola w ciastach? Nie brzmi zbyt zachęcająco, chyba że wiemy jakiej należy użyć, aby nie była wyczuwalna. Kalafior w budyniu? Tak, ale gotowany bez soli. Cukinia jako słodki krem czekoladowy? Tego chyba jeszcze nie było, a szkoda - pyszna, słodka i całkowicie niewyczuwalna. Taki deser spodoba się osobom na diecie niskowęglowodanowej(...)Najlepsza będzie organiczna cukinia od sprawdzonego dostawcy np od babci! :) Budyń idealnie sprawdza się jako krem do przełożenia naleśników :) Składniki: 1/2 dużej cukinii 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka miodu 1 miarka odżywki białkowej o smaku czekoladowym 1 łyżka mąki kokosowej Cukinie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Zalać wodą lub mlekiem i gotować 10-15 minut, aż będzie miękka. Dodać
Chocolate Muffin Blogwięcej) 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao szczypta soli Lekka pianka waniliowa: 6 białek w temperaturze pokojowej 180 g cukru 120 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku) 1 op. cukru waniliowego (16 g) sok z 1/2 limonki 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła Dodatkowo: 500 g jagód (w oryginale borówki) cukier puder(...)Stopniowo wsypać połowę cukru, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Następnie wlać sok wyciśnięty z limonki i zmniejszyć obroty miksera. Dodać resztę cukru, wcześniej wymieszaną z budyniem i cukrem waniliowym. Gdy składniki się połączą wyłączyć mikser, a do piany delikatnie wmieszać stopione i przestudzone masełko (najlepiej szpatułką). Tak przygotowaną waniliową piankę wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać
Nastoletnie WypiekanieBudyń o odrobinę egzotycznym smaku. Ale niezwykle smaczny, szczególnie gdy ktoś lubi owoce cytrusowe. Proporcje na 1 porcję. 1 szklanka soku z różowych grejpfrutów 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko Do rondelka odlać 3/4 szklanki soku. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Do reszty soku dodać mąkę i żółtko i razem rozkłócić. Jednolitą mieszaninę dodać do wrzącego(...)soku. Potrzymać jeszcze chwilę na palniku aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji budyniu. Podawać na ciepło lub zimno. marcelina
Czerwony Gupik