tortownicy..ale ja akurat dostałam foremkę do tarty i od razu musiałam chciałam ją przetestować..Ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania...biszkopt ..uprażone jabłka z dodatkiem budyniu [ u mnie kokosowy..mniam]..polewa i prażone wiórki z płatkami.. 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław(...)wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Wylać na nią masę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 25- 30 minut . 1 kg jabłek cukier do smaku 1 budyń [ u mnie kokosowy] Jabłka obrać, pokroić i uprażyć z odrobiną wody, dodać cukier do smaku.Budyń rozrobić w 1/2 szkl.wody i dodać do jabłek .Gotować, aż zgęstnieje cały
Moje domowe kucharzenietemp. 180 stopni, wyjmujemy i studzimy . . Składniki na masę: 2 op. 330 g kwaśnej śmietany 18 % (Mleczna dolina) 100 g wiórków kokosowych 3 białka 1/2 -1 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mieszamy w misce śmietanę z budyniem, wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnią zajadał ze smakiem. Składniki: - 150 g mąki pszennej - 100 g masła lub margaryny - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - szczypta soli farsz: - 330 g jogurtu greckiego - 1 op. budyniu waniliowego z cukrem - 1 łyżka cukru pudru - mrożone jagody cukier, mięta Mąkę przesiewamy do misy robota, wsypujemy cukier i szczyptę soli, mieszamy składniki hakiem robota, dodajemy posiekane zimne masło, oraz(...)może wykorzystać suszoną fasolę, czy tez groch. Wstawiamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. W między czasie mieszamy trzepaczką jogurt grecki z suchym budyniem waniliowym, oraz cukrem pudrem, dodajemy mrożone jagody, mieszamy delikatnie łyżką. Po wyjęciu foremek z piekarnika z podpieczonym ciastem, wysypujemy kulki, zdejmujemy folię i bez studzenia wlewamy masę jogurtowo-budyniową z jagodami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię zdecydować, którą wybrać na Wielkanocny stół. Babka marmurkowa składniki: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 250 g mąki 125 g masła 3 jajka 120 g cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 0,5 szklanki śmietany 0,5 opakowania proszku do pieczenia (dużego) lub 1 opakowanie małego szczypta soli Lukier: cukier puder sok z połowy pomarańczy wiórki czekolady(...)miksera. Dodajemy po jednym jajku, nadal ubijamy cisto mikserem. Robimy to na najwyższych obrotach. Odkładamy 1 łyżkę mąki na później. Resztę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz budyń dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Małą foremkę na babkę
Przysmaki KarolkiKuchni na wzgórzu. Samo przygotowanie deseru jest proste i szybkie i można go wykonać w trakcie go goście już są, jedyny czas jaki trzeba poświecić to na wystygniecie budyniu i na lekkie schłodzenie deseru w lodowce. To co do niego użyjemy praktycznie nie ma znaczenia, zamiast amaretti, których ja użyłam można dać inne aromatyczne ciasteczka albo biszkopty, można zmienić owoce(...)smak budyniu, można przełożyć jeszcze śmietana albo dać suszone owoce czy jakieś bakalie. Wszystko zależy od tego co mamy w lodowce i naszej pomysłowości. A ze blogerom smakowało, bo nic nie zostało to znaczy ze nie było tak źle i pomysł jest wart zachodu. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego spodu i zamkniętej w nim masy. Do środków zagęszczających wytypowałam dwa składniki: budyń w proszku i kaszę mannę i obu ich użyłam z zadowalającym efektem końcowym. Tego typu ciasta często określane są mianem puddingu lub leguminy, bez względu jednak na nazewnictwo, smak(...)pszennej 50g masła 50g cukru pudru 1 żółtko masa 2 jajka 1 białko 80g cukru pudru sok wyciśnięty z 0,5 dużej cytryny 200g kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki kaszy manny szczypta soli Wykonanie: - mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce - tortownicę wyłożyć
Smakołyki Berenikinieco odpicowałem to oldskulowe danie-podwieczorek. Muszę przyznać, że wyszło NIEZIEMSKO! Na wielkim wypasie! Polecam Arek Gie Składniki: 200 g ryżu 400 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru 200 g margaryny Kasia 1,5 kg jabłek szara reneta 2 łyżki cynamonu 2 galaretki cytrynowe 20 herbatników Przygotowanie(...)Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, do miękkości. Odcedzamy i studzimy. 300 ml mleka, zagotowujemy z łyżką cukru i pokrojoną w kostkę margaryną. Dodajemy rozrobiony w pozostałym mleku budyń, zagotowujemy. Studzimy i mieszamy z ryżem. Przekładamy do naczynia i chłodzimy. Na blaszce (20x20) układamy herbatniki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i prażymy przez
R'n'G KitchenDelikatna i smaczna biszkoptowa rolada jabłkowa. Prosta do wykonania, z ogólnie dostępnych składników. Składniki 5 jajek 10 dag cukru 2 budynie waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,2 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa 1 szklanka wrzącej wody 4 łyżki cukru do jabłek Przygotowanie Jabłka obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem i smażyć do utraty soku. Rozmieszać(...)przesmażonych jabłek, wymieszać, odstawić w zimne miejsce żeby jabłka stężały. Następnie przygotować ciasto z odzielonych od białek i utartych z cukrem żółtek. Do utartych żółtek na puszysto wmieszać łyżką budynie z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianą z białek. Ciasto wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 10/15 min. Stężałe jabłka wyłożyć na wychłodzone
Wasze PrzepisyUwaga: Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 200 g masła 4 jajka 1 czubata łyżka cukru pudru 2 łyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy 300 g śliwek 1 szklanka cukru Przygotowanie: Z podanej porcji mąki ujmuję 2 łyżki. Pozostałą mąkę, żółtka (białka wykorzystamy do piany), masło i cukier puder zagniatam tylko do uzyskania(...)śliwek i kroję śliwki w kostkę. Białka ubijam i pod koniec ubijania dodaję powoli partiami cukier. Za każdym razem ubijam tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypuję budyń i jeszcze krótko miksuję. Piana musi być ubita jak na bezę, żeby nie opadła. 2 garście ciasta, które odłożyłam, mieszam delikatnie palcami z 2 łyżkami mąki i tworzę kruszonkę. Podpieczone
Słodki sentymentPolecamy. Składniki: -80 dkg jogurtu greckiego -7 jajek -1,5 szklanki cukru -szklanka oleju -2 budynie śmietankowe -3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -wanilia Spód może być dowolny, u nas kruche ciasto: -szklanka mąki(...)dodajemy szklankę cukru i wanilię. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Dodajemy 1/2 szklanki cukru i ubijamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy. Miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy budyń i delikatnie miksujemy. Dodajemy olej i delikatnie miksujemy. Dodajemy jogurt i delikatnie miksujemy, Dodajemy pianę z białek, mieszamy i przelewamy do blaszki. Pieczemy 60 minut w temperaturze
Maminek kulinarnyocet i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy na złoty kolor około 15 minut. Ser 8 jajek 1 kg sera z wiaderka 2 budynie śmietankowe (duże) 1 szkl cukru 500 ml śmietany tortowej (36%) Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser i budynie. Dokładnie ucieramy, następnie dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy łyżką. Ubitą na sztywno
Wasze PrzepisySKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 200 g orzechów pistacjowych 200 g kremu pistacjowego 5 jajek 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 2 budynie waniliowe z cukrem ( lub bez cukru ) 100 ml śmietany 30 % DODATKOWO : 210 g ciastek owsianych 50-70 g masła 100 g czekolady mlecznej(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o rozmiarze 22/32. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy krem pistacjowy a po chwili cały ser. Miksujemy. Dodajemy budyń i resztę składników, miksujemy. Ser wylewamy na ciastka i pieczemy 1 godzinę, funkcja góra, dół 175 % C. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną śmietany w mikrofalówce, mieszamy i wylewamy na zimny sernik. Posypujemy resztą
Kulinarne Fantazje MarioliPotrzebujemy: Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( może być gotowy z wiadereczka lub inny, który trzeba trzykrotnie zmielić ) 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 7 jajek 15 dag masła lub margaryny 1 niepełna szklanka rodzynek Dodatkowo: 2-3 łyżki dowolnej cukrowej posypki ( u mnie niebieska, taka świąteczna ) Wykonanie pysznego sernika(...)Masło lub margaryn ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wraz z rodzynkami przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Masę serowa przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około
IzabelawkuchniSkładniki (śr: 18-20cm): Spód -150g ciastek (u nas bez cukru) -pełna łyżka oleju kokosowego lub masła Sernik -800g gęstego sera na sernik -40g budyniu waniliowego -3 jajka -150g ksylitolu -50g mielonego maku + 100ml mleka Dodatkowo -frużelina (u nas jabłko z cynamonem w czekoladzie) -60g deserowej czekolady + 2 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego SPÓD(...)tortownicy i dno (i można nieco boki) wyłożyć zmielonymi ciastkami. SERNIK 3. Mak gotować w mleku aż do wchłonięcia płynu i zagęszczenia. Masę makową ostudzić. 4. Ser, ksylitol, jajka, budyń zmiksować aby dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać masę makową. 5. Masę wlać na przygotowany spód. 6. Sernik piec w nagrzanym piekarniku do 170’C przez 50-55 minut. Boki
Candy Pandasmąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg sera białego z wiaderka lub kostka wtedy należy go zmielić 200 g cukru 50 g masła cukier waniliowy budyń waniliowy bez cukru 200 ml śmietanki 30% 4 jajka 1 łyżka przyprawy do piernika, opcjonalnie Ciasto czekoladowe Suche składniki wsypujemy do misy miksera, dodajemy masło i mieszamy. Wbijamy jajko(...)miodem oraz ubite jajka, mieszamy. Wlewamy do tortownicy 25 cm, może być inna foremka podobnych rozmiarów. Pieczemy ok 20 minut w 160 stopni. Studzimy. Masa serowa Twaróg, masło, cukier, budyń , przyprawa do piernika, miksujemy. Stopniowo dodajemy śmietankę i po jednym jajku, ucieramy. Masę wylewamy na piernikowy spód, wyrównujemy. Schłodzone ciasto można rozwałkować na wielkość góry foremki i ułożyć na masie
gotuj ze mną